Felnőtt ​húsleves 119 csillagozás

Élet- és ételérzések
Csernus Imre – Pampuryk Péter: Felnőtt húsleves

Lucifer ​ellenőrzést tart a pokolban… Bevezetik egy hatalmas terembe, ahol óriási üstökben rotyognak az emberek. Az első mellett egy felirat: „Kimászni tilos". Lucifer kérdésére azt felelik, ezek a németek, akik mindig betartják a szabályokat. A következő üst mellett állig felfegyverzett ördögök vigyázzák a rendet. Itt vannak az oroszok, akiket csak így lehet visszatartani, mondják ezúttal. A harmadik üstnél végül meglepődve tapasztalja, hogy se tábla, se őrség, mégis minden rendben van. „Ezek itt a magyarok. Ha valamelyikük megpróbálna kimászni, a többi úgyis visszahúzza…"

Miért nem szeretünk jól élni? Szenvedéllyel, hittel, okosan, mosolyogva?
Miért nem szeretünk jókat enni? Lassan, jóízűen, odafigyeléssel, megadva a módját?
Miért nem szeretünk jókat beszélgetni? Felszabadultan, őszintén, jóról és rosszról egyaránt?

DR. CSERNUS IMRE asztalánál ülve sokszor felmerülnek ezek a kérdések, és miközben barátai körében ízekről, ételekről, borról, hagyományról… (tovább)

>!
Jaffa, Budapest, 2010
268 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639971394 · Illusztrálta: Mészáros Péter
>!
Jaffa, Budapest, 2010
180 oldal · ISBN: 9786155418082

Enciklopédia 9


Kedvencelte 4

Most olvassa 12

Várólistára tette 37

Kívánságlistára tette 17

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Lunemorte P>!
Csernus Imre – Pampuryk Péter: Felnőtt húsleves

Ez az első Csernus-könyv, ami nem talált be nálam…Csupa közhely és unalom, sajnos erre tényleg nincs szükségem…Inkább az ókori szerzőkhöz fogok fordulni ezentúl, ha tanácsra lesz szükségem és megtehetem. Mellesleg olyan, mintha nem is Csernus írta volna a könyvet, vajon miért is?

7 hozzászólás
nyolcadikutas>!
Csernus Imre – Pampuryk Péter: Felnőtt húsleves

Remekül szórakoztam.
Talán furcsa a kezdő mondat egy Csernus könyv esetén…
Mégis.
Van néhány magvas gondolat, egy-két tanulságos életesemény egyéni, de mindenképp érdekes konklúzióval. Van merengés borok felett, emelkedett pulzus a kávék kapcsán, szakácskodás, cukrászkodás, édes Erdély, tárkony, zsombor, hungarikumok, receptek és mögöttük az ember.
Van itt kérem minden. Mint a húslevesben. Az is akkor jó igazán, ha legalább három féle húsból készül és mindenféle zöldséggel. A tv paprikától a paradicsomon át a gombáig.
A Vörösmarty téri könyvhetet azért szeretem, mert mindig órákat tudok keringeni a placcon és böngészek, és böngészek és böngészek. Mindig találok valamit és ez örömmel és büszkeséggel tölt el. Ha üres kézzel mennék haza.., hah! Erről ne is beszéljünk.
Szóval ott leltem erre a kötetre – többek között – és nem bántam meg a vételt.
Ja! Azért egy kávét limoncelloval, azért azt kifogom próbálni.

Gólyanéni>!
Csernus Imre – Pampuryk Péter: Felnőtt húsleves

Az előételnél ledöbbentem. Határozottan rossz volt az első benyomás. Nem tetszett a felszolgált íz, nem tetszett a teríték, nem tetszett semmi. Távolinak, idegennek éreztem. (Miért ezt választottam? Megfontoltabban kellett volna döntenem!)
Jött a bor. Hát ez sem lett az én világom! Kóstolgattam, kortyolgattam, de nem éreztem ki sem a zamatot, sem az illatot, sem a szőlőszemek napfényérleltségét. Hiába a nagyszerű kalauzolás, hiába a melegszívű párbeszédek a borkultúra népszerűsítésére, az én számban kesernyés utóíz uralkodott. (Végig olvassam én ezt egyáltalán?)
A levesnél nyugodtam meg. Jó helyen járok én, jó kezekben vagyok! Csillapodott az éhségem, átjárt a forró leves gőzölgő mindensége.(Az eddig kétségeim itt oszlottak. Eddig sem a könyv, hanem én voltam a hibás. Hiszen a cím, az alcím, a fülszöveg előrevetítette hova fogok belépni.)
A főételnél már teljesen egyek voltunk. Ekkora már olyan jóban lettem a szakáccsal, hogy saját konyhámba invitáltam, ahol elkészült az első olyan étel, melyhez a tudnivalókat Tőle leshettem.
A desszert? Megkoronázta ezt a különös ízvilágú menüsort.
A kávénál már nyugodtan és teli gyomorral hátradőltem. Hálásan fogadtam a felkínáltakat, élveztem az átélt gasztrokalandozást, felelevenítettem a könnyed hangvitelű élettanácsokat és örömmel lapozgattam a kötetet, gyönyörködve a sablonosnak nem mondható illusztrációkban.

Ajánlom azoknak, akik nyitottak az új stílus felé, azoknak, akik szeretnek falatozni, iszogatni, főzőcskézni és azoknak is, akik olvasás közben képesek néha megállni és az olvasottakon el-elgondolkozni.

(Pampi! Nagyon szeretném a petrezselyem krémleves és zeller chips receptjét!)

Risus P>!
Csernus Imre – Pampuryk Péter: Felnőtt húsleves

Számomra ez elég gyengére sikeredett. Vagy nem is tudom, hogy hogy fogalmazzam meg, olyan 3 in 1 hatása volt. Számos receptet olvastam lehet, hogy párat meg is csinálok, baráti beszélgetések az életről és egy kis pszichológia Csernus módra.
Számomra ez a könyv már nem nyújtott túl sok újat, mert ez a 6. könyvem Csernustól és számtalan előadást meghallgattam már, így mondhatnám, egy összefoglalását tartottam a kezemben.

ÁrnyékVirág P>!
Csernus Imre – Pampuryk Péter: Felnőtt húsleves

Ebből a könyvből én igazán a recepteket, a kis gasztro-történeti morzsákat élveztem. Helyenként abszolút erőltetett volt a párhuzam az étel és az életérzés között, nehezen követhetőek és kissé zavarosak a gondolatok. Olyan benyomásom volt, hogy ezek az emberek leültek kajálni, beszélgetni, felvették az egészet videóra és aztán kinyomtatták, úgy, ahogy volt. De legalább Csernus megmutatta az emberibb arcát is, amit értékelek.
És most komolyan: értem én, hogy a doki nem író, a beszélgetőtársai szintén nem irodalmárok, hanem szakács, cukrász, borász, és éppen ez a könyv erőssége is, de miért nem lehetett odaadni nyomtatás előtt a szöveget egy szerkesztőnek, aki egy kicsit összepofozza, kigyomlálja a zavaróan magyartalan mondatokat?
Azért egy kellemes kis olvasmány ez, olvasás közben néhányszor elgondolkoztam (igen, minden problémád oka, hogy még nem váltál le érzelmileg a szüleidről!) és sokszor éhes lettem. Kezdő lélekbúvár szakácsoknak, valamint kezdő szakács lélekbúvároknak ajánlom.

1 hozzászólás
danka>!
Csernus Imre – Pampuryk Péter: Felnőtt húsleves

sokkal nyugodtabb könyv, nem agresszív, mint az előzőek. könnyed a stílusa és olvasmányos. én ajánlom.

cintiatekla P>!
Csernus Imre – Pampuryk Péter: Felnőtt húsleves

Nagyon nem azt kaptam, mint amire számítottam, de tetszett. Egy bajom volt – de ezt már fentebb említettem –, hogy folyamatos éhséggel küzdöttem a sok finom ételleírás miatt, de ennyi gond legyen. Kluináris pszichológiai kaland a könyv, aminek a végén fel vannak sorolva a hungarikumok is, illetve tényleg nagyon sok recept is helyet kapott benne. Érdemes elolvasni, de teli hassal ajánlatos nekiállni :)

Bővebben: http://teklakonyvei.blogspot.hu/2016/01/csernus-imre-pa…

clarisssa P>!
Csernus Imre – Pampuryk Péter: Felnőtt húsleves

Már a könyv elején azt éreztem, hogy: húha! Íme, ezúttal nem Csernus doki mondja meg a tutit, hanem beszélget a saját barátaival, akik simán megmondják neki, ha valamiben nem értenek vele egyet. Csak aztán az volt a baj, hogy mire ráhangolódtam volna a témára, egyszer csak bevágtak egy receptet, majd az ételekről kezdtek beszélni… Végig ez a váltakozás volt érezhető a könyvben és ez volt, ami engem zavart. Az viszont elképesztően meglepett, amikor Csernus a saját párkapcsolati kudarcáról, fájdalmáról, elhibázott döntéseiről kezdett mesélni… Lám-lám, a megmondóember is járhat tévúton, de furcsa módon az én szememben pont ettől vált hitelessé.
A beszélgetés közben terítékre kerülő férfi-lelkizések és meglátások, tanácsok sokkal jobban estek, mint az ételekről folytatott eszmefuttatások és konyhatechnikai leírások. Ezek a részek hol érdekesek voltak, hol pedig zavartak; de leginkább amolyan hangulatkeltésnek tűntek, amitől elhittem, hogy egy igazi pasis, konyhai „trécselésnek” vagyok tanúja.

>!
Jaffa, Budapest, 2010
268 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639971394 · Illusztrálta: Mészáros Péter
Papirius>!
Csernus Imre – Pampuryk Péter: Felnőtt húsleves

Méghogy repectek és pszichológia, élettörténetek!! :)
Szokatlan könyv, ezt az elején be is vallják. A stílus, maga a szerkesztési koncepció érdekesebb, mint a tartalom.

nagysas>!
Csernus Imre – Pampuryk Péter: Felnőtt húsleves

Végre egy olyan Csernus könyv, amivel nem akartam állandóan vitatkozni (azért néha igen), hanem csak olvasni. Talán mert csak néha volt az az érzésem, hogy jóllakottként magyaráz a sok éhesnek.


Népszerű idézetek

Bur3sz>!

Magyarországon még sokan azt hiszik, hogy többnek fognak nézni, ha menőbb a ruhám vagy menőbb kocsiból szállok ki. Nagyapámnak volt egy mondása. „Egyetlen dolgot tanulj meg: a férfi embert két dolog öltözteti. Az órája és a cipője. Slussz. A cipője azért, mert tisztának kell lennie, az órája pedig azért, mert annak meg mindig pontosnak kell lennie." Ennyi a történet, és ez tényleg így is van. Nagyapámnak a munkáscipője is mindig tiszta volt!

Bor-döntés

ÁrnyékVirág P>!

– Tudod, ki az a szeretetkurva?
– Szeretetkurva?
– Hát az, aki a szeretetért prostituálódik. És ezt azért teszi, hogy szeressék őt, mert önmagára nem tud felnézni, önmagát nem tudja szeretni. De nem is teszi bele az élete összes területén mindazt, amit tudna. Mástól várja el a segítséget, pedig a megoldás kulcsa ott van a kezében.

Desszert

Bur3sz>!

Ez egy Zen történet, a mester azt mondja a tanítványainak: „Van egy szép ludam, de valahogy belekeveredett egy szép míves üvegpalackba, és nem tudom kivenni. Mit tegyünk? Nem akarom megölni a ludat, de a palackot is szeretném megőrizni. Mi hát a megoldás?" Gondolkodnak a tanítványok: vagy összetörik a palackot, és akkor kijön a lúd, vagy megölik a ludat, hogy megmaradjon a palack. De a mester egyik válasszal sincs megelégedve. Neki mind a kettőre szüksége van. Végül az egyik tanítvány felkiált, és azt mondja: „Mester, a lúd kint van a palackból!" Erre a mester meghajol és azt mondja: „Neked van igazad. A lúd soha nem is volt benne a palackban."
Tudod, hogy ez a történet miről szól? A félelemről. Sokszor könnyebb azt hinni, hogy egy adott szituációban, hogy a lúd benne van a palackban. Miközben valójában nincs is benne. A félelem csak a mi fejünkben létezik. Sehol máshol nincs. És sokszor azt akarjuk hinni, hogy ott van benn…

Levesek - Fájdalom

Lunemorte P>!

Úgy érzem, Magyarországon ma egy rinyáló, áskálódó, rosszindulattal teli életérzés uralkodik.

1 hozzászólás
Bur3sz>!

Van egy jó székely mondás, miszerint a nő nem ember, a sör nem alkohol, és a medve nem játék…

Desszert - elválás

nicolekitti>!

Mindenki annyi tiszteletet kap a másiktól, amennyit önmagának ad.

nicolekitti>!

Változtatni csak akkor lehet valamin, ha kristálytisztán megfogalmazzuk és leírjuk a krízist, a problémát. Addig nem lehet változtatni rajta. Ez borzasztóan fontos. Ha az ember csak gondol rá, az nem elég. Amikor magadban megfogalmazol valamit, az teljesen más, mint amikor leírod.

Risus P>!

-A csajok jelentős része ma már nem szeret főzni.

168. oldal, Főétel - Mérékletesség (Jaffar, 2010)

5 hozzászólás
Risus P>!

Én is ember vagyok, nem lehetek mindenben biztos.

112. oldal, Levesek - Fájdalom (Jaffar, 2010)

Risus P>!

-Az a legfontosabb, hogy bármi is történt, az azzal kapcsolatos érzéseidről is merj beszélni a másiknak…

94. oldal, Bor - Döntés (Jaffar, 2010)


Hasonló könyvek címkék alapján

R. Szepessy Ilona: Francia konyha
Radvánszky Béla: Régi magyar szakácskönyvek
Frank Júlia: Európa konyhája
Halmos Monika: Levendula, rózsa, ibolya
Stahl Judit: A világ asztalánál
Szabó Margit: Gödöllői királyi szakácskönyv
Pálinkás Norbert – Szabó Gábor: 100% disznó
Juhani Nagy János: Világasztal rengeteg recepttel
Vrábel Krisztina: Főzd magad!
Unger Károly – Kurunczi Margit: A magyarok asztalánál