Vágyaink: ​szárnyak vagy börtönfalak? 10 csillagozás

Illúziók, szenvedélyek, függőségek
Csernus Imre – Funk Sándor – Pál Ferenc – Váradi Tibor: Vágyaink: szárnyak vagy börtönfalak?

A ​keleti szemlélet szerint az ember végső célja és valódi boldogságának forrása a vágynélküliség, a vágymentesség állapota. A nyugati ember ezzel szemben úgy tartja, hogy a vágyak varázsolják az életet színessé és élvezhetővé, ezek motiválnak nagy erőfeszítésekre, tesznek képessé komoly eredményekre. Kétségtelen, hogy kultúránk kimagasló alakjai, akik valamiben rendkívülit mutattak, szinte mind arról számoltak be, hogy elemi erejű vágy hajtotta őket, s nem tehettek mást, mint hogy engedelmeskedtek neki és megvalósították azt.

Vágyaink tehát valóban lehetnek szárnyak, amelyek óriási erejükkel átrepítenek az akadályokon is – de lehetnek börtönfalak, amelyek fojtogatni kezdenek, ha mértéktelenné válnak, és szenvedélyekké, függőségekké növik ki magukat.
A függőség mindig börtön, mert megfosztja az embert a szabadságától, s annak rabszolgájává teszi, akitől vagy amitől függ – legyen ez egy személy, valamilyen anyag, cselekvés vagy bármi más.

A Nyitott Akadémia… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Nyitott Akadémia

>!
Kulcslyuk, Budapest, 2011
168 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638941916

Enciklopédia 5


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 28

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

clarisssa P>!
Csernus Imre – Funk Sándor – Pál Ferenc – Váradi Tibor: Vágyaink: szárnyak vagy börtönfalak?

Bár kicsi ez a könyvecske, valójában egy hatalmas nagy kincs! Sokkal-sokkal többet kaptam tőle, mint amire számítottam, ráadásul nagyon jókor időzítve. Feltétlenül beszerzek belőle egy saját példányt is, mert biztos, hogy fogom még forgatni, lapozgatni, ízlelgetni és még többet gondolkozok majd rajta.
Nézzük csak sorban a négy előadást, amit tartalmaz!
Csernus doki megszokott szókimondó, helyenként nyers, de nagyon erőteljes gondolataival indul a könyv. Ez a rész egyszerűen „csak” jó volt, hiszen tőle már sokat olvastam, megszoktam a stílusát, amitől bár néha tényleg falra lehet mászni, azt viszont nem tagadhatom, hogy igaza szokott ám lenni. Szóval: ez egy erős kezdet volt és őszintén szólva az hittem, hogy innen már csak lefelé fog vezetni az út…
És valóban vesztett is kicsit a lendületéből a könyv, hiszen Dr. Funk Sándor addiktológus fejezete következett, ő pedig egy szenvedélybetegekkel foglalkozó orvos komolyságával és precizitásával ismertetett meg a függőség arcaival. Bár eleinte kicsit száraznak találtam, mégis nagyon érdekes volt, amiket olvastam. Sőt, aznap később, amikor dolgoztam, pont találkoztam alkoholistával és kokainistával is – rögtön beugrottak a legfrissebb ismereteim! Szóval az olvasottak azt hiszem, meg is fognak maradni, hiszen rögtön tudtam hús-vér emberekhez is kötni.
A harmadik fejezet szerzője Váradi Tibor – be kell valljam, volt némi előítéletem vele kapcsolatban, hiszen két orvos után egy vallásbölcsész és természetgyógyász szavai következtek… végül azonban legnagyobb meglepetésemre mégis ezek a szavak lettek rám a legnagyobb hatással! Ő ugyanis a társfüggőségről ír, mesteri precizitással boncolgatva a témát. Szinte hátborzongató volt olvasni sorait, nem egyszer álltam meg és gondolkoztam el rajtuk… Egyetlen halovány spirituális vonást fedeztem csak fel, de gyorsan meg is feledkeztem róla, ugyanis olyasmi következett, amit önismereti könyvekből általában hiányolni szoktam: javaslat a megoldásra! Hatalmas csillagos ötös tehát a könyv harmadik részéért.
A negyedik részben Pál Feri atya nemcsak a vágyakról, vágyakozásról írt, hanem szinte egy iránytűt is az olvasó kezébe adott útjához. Ez is egy hatalmas erejű írás, de ráadásul olyan közvetlen stílusban előadva, ami képtelenség, hogy ne érintse meg a figyelmes, nyitott szemű/fülű és szívű olvasót/hallgatót.
Köszönöm ezeket a gondolatokat és köszönöm @szera-nak, hogy megismertetett ezzel a könyvvel.

>!
Kulcslyuk, Budapest, 2011
168 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638941916
1 hozzászólás
esőember>!
Csernus Imre – Funk Sándor – Pál Ferenc – Váradi Tibor: Vágyaink: szárnyak vagy börtönfalak?

Nagyszerű sorozat a Nyitott Akadémia könyvsorozat! Instant, gyorsan fogyasztható ismeretek, tudásanyag, megannyi lelki bajunkról. E könyvben például a vágyainkról. Kapunk itt hideget, meleget, mint ahogy vágyaink is lehetnek építőek-rombolóak. Rövid, de tartalmas, és nagyon hasznos olvasmány.

DreamyGirl>!
Csernus Imre – Funk Sándor – Pál Ferenc – Váradi Tibor: Vágyaink: szárnyak vagy börtönfalak?

Elgondolkodtató olvasmány, örülök, hogy a kezembe akadt. Ahány szerző, annyi történetet mesélt el, más-más szemszögből megközelítve az érintett témákat. Ajánlom!

szera>!
Csernus Imre – Funk Sándor – Pál Ferenc – Váradi Tibor: Vágyaink: szárnyak vagy börtönfalak?

4 különböző ember (Dr. Csernus Imre – pszichiáter, Dr. Funk Sándor – addiktológis, Pál Ferenc – római katolikus pap, mentálhigiénés szakember, Váradi Tibor – vallásbölcsész és természetgyógyász) boncolgat egy témát.
A könyvben lévő eszmefuttatások mélyen gondolatébresztők.
Számos olyan tudományos ismeretet ad (pl. társfüggőség) amiről eddig fogalmunk se volt.
Ez a könyv nem olyan amelyet fél nap alatt elolvasunk, egy fél nap alatt olvasunk két oldalt és két hétig gondolkodunk rajta.

H_Andi>!
Csernus Imre – Funk Sándor – Pál Ferenc – Váradi Tibor: Vágyaink: szárnyak vagy börtönfalak?

Attól függetlenül, hogy a cím nem feltétlenül takarta a tartalmat, érdekes olvasmány. A leginkább Pál Ferenc előadása szólt a vágyakról, nem ezért, de ez tetszett a legjobban, a többi inkább a függőségekről (szenvedélybetegségek, társfüggőség) szólt. Funk Sándor előadása számomra túl tudományos volt, stílusában valahogy nem illett a többi közé.

Annamarie P>!
Csernus Imre – Funk Sándor – Pál Ferenc – Váradi Tibor: Vágyaink: szárnyak vagy börtönfalak?

A Nyitott Akadémia sorozat egy újabb, remek kötetével van dolgunk, mely különböző szempontokból közelít vágyainkhoz. Csernus Imre, Funk Sándor, Pál Ferenc és Várasi Tibor előadásait olvashatjuk a kötetben. Mind a négy írás remek, de számomra messze kiemelkednek Pál Ferenc atya gondolatai. Az az egy dolog nem tetszett a könyvben, hogy leginkább a függőségekről szólt, és sokkal kevésbé a címről. Sok gondolatébresztő mondat van benne, szerintem érdemes elolvasni.

Mesii>!
Csernus Imre – Funk Sándor – Pál Ferenc – Váradi Tibor: Vágyaink: szárnyak vagy börtönfalak?

Számomra egy kicsit csalódás volt ez a kötet, dacára annak, hogy a szerzők egyenként is nagy kedvenceim. Talán már túl „olvasott” vagyok a témában, ezért nem kaptam új impulzusokat a könyvtől.

Simikelife>!
Csernus Imre – Funk Sándor – Pál Ferenc – Váradi Tibor: Vágyaink: szárnyak vagy börtönfalak?

Váradi Tibor írása, társfüggőkről egyszerűen fantasztikus. Párkapcsolati segítőknek, tanácsadónak szívből ajánlom. Megdöbbentő tömörséggel és közérthetőséggel fogalmaz.
A probléma kialakulásától egészen a konkrét megoldasi lehetőségekig, gyakorlatokig vezet „biztos kézzel”, teljes érthetőséggel.
Nekem egy óriási AHA élmény volt az egész ¯_(ツ)_/¯
Köszönet Érte ❤


Népszerű idézetek

szera>!

Van egy nagyon szép mondás, amely úgy szól, hogy ha a bölcset megkérdezik, mit választ, a célt vagy az utat, a bölcs az utat választja.

145. oldal

Kapcsolódó szócikkek: cél · út
5 hozzászólás
clarisssa P>!

Az ember valódi lényege az adás, az áradás. Aki képes élvezni az egyedüllétet, abban felmerül az adás gondolata: meg akarja osztani magát másokkal.

124. oldal

Annamarie P>!

Megállapítottuk tehát, hogy vannak rövid távú vágyaink, amelyek az élvezetre irányulnak, középtávúak, melyek örömre hangolnak, és a hosszú távúak, amelyek a boldogságra tesznek alkalmassá. A három dimenzió pedig az önkifejezés, az önátadás és az önfelülmúlás.

137. oldal Pál Ferenc

esőember>!

Amikor valaki tutira megy, akkor kimarad az életéből egy sor megmérettetés és az ezekkel járó izgalom. Belevágni valamibe úgy, hogy nem tudom, mi lesz belőle…? igen! Képzeljék el, ez az a pillanat, amikor szabadon tudnak dönteni. És ezek után fog beköszönteni a függetlenségük napja, amikor szabadon eldöntik, hogy lépnek. Ez mindig csak egy lépéssel kezdődik, soha nem többel. Abban a pillanatban ugyanis megérzik, hogy önök képesek bármire. Bármire. Amikor ezt megérzik, akkor el fognak kezdeni mosolyogni.

26. oldal

2 hozzászólás
szera>!

Amikor valakinek azt mondják: „Annyira szeretlek, nem tudok nélküled élni, szükségem van rád!”, akkor az nem a szeretet, az a függőség.

szera>!

Amikor valaki tutira megy, akkor kimarad az életéből egy sor megmérettetés és az ezekkel járó izgalom. Belevágni valamibe úgy, hogy nem tudom mi lesz belőle…? Igen!

26. oldal

esőember>!

Ha a dalai lámát megkérdezik a vágyait illetően, teljesen mást fog mondani, mint az az ember, aki azt a szót, hogy érzelmi intelligencia, most hallja először. Mert aki fejlettebb érzelmi intelligenciával bír, az valóban lényeges dolgokra fog vágyakozni, nem pedig illúziókra. A dalai láma lehet, hogy csak annyit fog mondani a vágyairól: jó lenne este meginni egy forró teát. És mosolyogva fog lefeküdni.

14. oldal

szera>!

Az első szeretetnyelv: a beszéd, az elismerő szavak. (…)
A második szeretetnyelv: a minőségi idő. (…)
A harmadik szeretetnyelv: a szívességek. (…)
A negyedik szeretetnyelv: ajándékok. (…)
Az ötödik szeretetnyelv pedig a testi érintés, a gyöngédség.

151-152. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szeretetnyelv
szera>!

Az élvezetek tehát jó és hasznos dolgok, de amikor az élvezetre irányuló vágyaink kielégítjük, az az önmegvalósításunknak csak egy dimenzióját fedi le. Van egy másik dimenziója is. Ez pedig az, amikor egy mélyebb vágyat szem előtt tartva bizonyos élvezetekről is lemondunk azért, hogy a hosszabb távú céljainkat meg tudjuk valósítani. Ez az önátadás.

132. oldal

szera>!

Az is izgalmas kérdés, hogy valaki mire vágyik, ugyanis mindenkinek az aktuális érettségi fokának megfelelő vágyai vannak. Régebben emiatt mindig elégedetlen voltam. Ha megszereztem, amire vágytam akkor máris jött a következő vágy, amiért hajtani kellett. Pénz, státusz, siker… Mindezt elértem, de közben sosem éreztem jól magam. Igazából nem volt jó.

12. oldal

Kapcsolódó szócikkek: vágy

Hasonló könyvek címkék alapján

Jack London: Alkoholmámorban…
John Bradshaw: A mérgező szégyen gyógyítása
Jack London: A sárga sátán
Kapitány-Fövény Máté: Ezerarcú függőség
Havasi Laura: Tűk hegyén táncolva
Varga Judit: Éjfél után
Jiddu Krishnamurti: Végső szabadság
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors
L. Stipkovits Erika: Nagyszülők a kispadon?
Almási Kitti: Bátran élni