Főnix 159 csillagozás

Csernus Imre: Főnix

Főnixként ​élni? Döntés kérdése. Megtehetjük, hogy öreg főnixként ragaszkodunk jól megszokott életünkhöz és félelmeinkhez. De dönthetünk másképp is. Magunk mögött hagyhatjuk mindennapi félelmeinket, hogy készen álljunk az újjászületésre. A legendák szerint a főnixmadár élete végén a fészkével együtt porrá ég, és a tűzből egy új, fiatal főnix születik. A történet mindenki számára ismerős, de csak kevesen gondolnak bele, milyen üzenetet hordoz életünkben az újjáéledő tűzmadár szimbóluma.
Csernus Imre úgy véli, a mostani, járványtól sújtott, válságos időszak eddig soha nem látott lehetőséget kínál a megújulásra. Új könyvében a főnix legendájából kiindulva egész rendszert épít fel, amelyben élesen rávilágít mindennapos hazugságainkra, végigveszi sorra a buktatókat és érthetően bemutatja az újjászületés feltételeit. Már csak az a kérdés: öreg vagy fiatal főnixként szeretnénk élni és megélni a jelen kihívásait.
„Meg kell fogalmaznunk, mit szeretnénk elégetni ahhoz, hogy… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2020

>!
Jaffa, Budapest, 2020
272 oldal · ISBN: 9789634755418
>!
Jaffa, Budapest, 2020
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634754169

Enciklopédia 4


Kedvencelte 8

Most olvassa 27

Várólistára tette 55

Kívánságlistára tette 58

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Csernus Imre: Főnix

Én már a doki előző könyvét is (Csernus Imre: Egy életed van) szerettem és ez is tetszett. A megosztó személyiségű pszichiáter felhagyott ugyan a praktizálással és vidékre költözött, de továbbra is „osztja az észt”. Teszi ezt írott formában a könyvein keresztül. Annak idején volt szerencsém olyan előadását látni, amikor provokatív stílusban, a nézők közül kiválasztott embereket megszégyenítve „szórakoztatott”. Nekem ez a mostani higgadtabb, bölcsebb Csernus sokkal inkább kedvemre való.
Tetszett ez a könyv, mert most itt a Covid idején olyan önvizsgálatra hívott, ami szerintem sokaknak hasznára válna. Én nagyjából egyet is értek a leírtakkal, sokszor bólogattam olvasás közben. Sokáig félve mertem kinyilatkoztatni, hogy a tavaly tavaszi bezárt létforma nekem csak a hasznomra vált, ez a könyv pedig csak megerősített abban, hogy miért is éltem meg pozitívan ezt az egyébként sok szempontból rémes időszakot.
Csernus a könyvében kihangsúlyozta, hogy a változáshoz való alkalmazkodás elengedhetetlenül fontos az életünkben, és hogy a belső békéig vezető út bizony kemény munkával van kikövezve. Sok jó tanácsot és gondolatot foglalt össze, nem okoskodott, hanem segítő kezet nyújtott. Én hálás vagyok neki ezért.

>!
Jaffa, Budapest, 2020
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634754169
13 hozzászólás
meseanyu P>!
Csernus Imre: Főnix

Bár nem mindenben értettem egyet a szerzővel, főleg a járványkezelés gyakorlati lépéseit illetően, de mégis annyi igazság volt benne, és annyira sokat adott lelkileg, hogy nem tudok öt csillagnál kevesebbet adni. Mintha pont azokat a gondolatokat foglalta volna rendszerbe, amelyek az én fejemben is keringtek a járvány kapcsán, és a kérdéseimre meglepően egyszerű, de nagyon hasznos válaszokat kaptam. Ajánlom azoknak, akik szoronganak a járvány miatt. Könnyen, gyorsan olvasható, és nekem segített.

3 hozzászólás
blueviolet >!
Csernus Imre: Főnix

Megint tanultam valamit. Most épp azt, hogy ne nézegessem az értékeléseket olvasás előtt, mert befolyásolni fognak. A negatív vélemények engem is negatív hozzáállásra ösztönöztek, de néhány oldal után sikerült ezt elengedni, és kizárólag a saját megítélésemre hagyatkozni.
Szerintem a helyenként valóban nem túl szerencsés fogalmazásmód az, ami sokaknál kiveri a biztosítékot. A provokatív stílust biztosan tudatos eszközként használja a szerző, ugyanakkor az érzékeny témára való tekintettel érdemes lett volna ebből egy picit visszavenni.
Nem mindennel értek egyet, de nagyon sok hasznos gondolatot tartalmaz, amiket érdemes többször is elolvasni, aztán hagyni „leülepedni”. Nem nyújtja tálcán a megoldást, inkább az elindulásban segít, hogy milyen kérdéseket tegyél fel magadnak, mire fókuszálj, ha érdekel a tudatos élet, az önelfogadás, az önfejlesztés témaköre.

_Andrea_>!
Csernus Imre: Főnix

Csernus könyvei az utóbbi pár évben egészen másak, mint a korábbi munkái. A nagyszájú, ordibálós dilidoki helyett egy sokkal szerethetőbb oldalát mutatja.
Még mindig őszinte, spoiler még mindig a hazugságok és önámítás, racionalizálás ellensége – de már nem akar mindenáron kisokkolni ebből az állapotból. Lehetőségeket villant fel, és példát mutat az érett, felnőtt gondolkodásra. Főleg erre van szükségem, mert nem látok magam körül hiteles példákat. Elsősorban az idősebb generációra gondolok – nem tudok mondjuk a szüleimre úgy ránézni, hogy ez igen, én is így akarok megöregedni. De másra sem.
Nem tematizál, nem rendszerez, nem szakkönyv – inkább afféle meditációs objektum. Így is használom ezt és mondjuk az Egy életed vant. Néha belelapozok és elgondolkozok sorokon. Ha valami nagyon rág, akkor újra elolvasom a könyveket.

konyvolvaso>!
Csernus Imre: Főnix

Csernus doktor tanácsait mindig szívesen olvasom. Annyira tud lelkesíteni és elgondolkodtatni a dolgainkon mint senki más. Időnként felráz vagy találok párhuzamot avval amit csinálok, esetleg épp ellenkezőt. Most épp a Covid kapcsán mondja el véleményét, tapasztalatát mert az aktuális. Ez volt ami kikivánkozott belőle. Remélem, hogy a legközelebbi tapasztalata a járvány utáni helyzetet fogja elemezni. Ebben a furcsa világban jó hogy egy szakember is van aki nem csak azokkal foglalkozik akiken már látszanak a betegség tűnetei hanem javaslatot tesz, hogy mi lehet segítségünkre.

Wandamaci P>!
Csernus Imre: Főnix

A jelenlegi helyzet igencsak megosztja az embereket, pont ezért voltam kíváncsi egy szakember meglátásaira.
Sok mindenen gondolkoztam ezzel a helyzettel kapcsolatban és a doktor úr is körbejárta ezeket a témákat és megfogalmazta a hozzátartozó kérdéseket is, amelyekre a választ is kifejtette. Szinte egy ültő helyemben kiolvastam.

Maximálisan egyet tudok érteni az általa leírtakkal. Az általa képviselt gondolkodásmód követendő.

Rengeteg felesleges dologhoz ragaszkodunk. Ebben a helyzetben sem vagyunk képesek értékelni azt, amink van. Azokat az értékeket továbbra is figyelmen kívül hagyjuk, amelyekkel rendelkezünk.

Hiszem, hogy ez az időszak a befelé figyelés időszaka, lehetőség lenne az önfejlesztésére vagy csak önmagunk tüzetesebb megértésére.

A könyv fókuszba állítja a figyelmünket és szépen arra tereli, amerre valójában figyelnünk kellene.

Nagyon szeretem a doktor úr stílusát, szókimondó, szemfelnyitó, és őszinte, ez most sem volt másképp.

Összességében, ha valaki nem tud ezzel a helyzettel mit kezdeni akkor erősen ajánlott a Főnix elolvasása, mivel olyan gondolatmenetre vezet rá, (de lehet hogy már csak egy-egy mondat is elég lesz), ami majd erőt ad és amihez majd mindig vissza lehet nyúlni.

Blogbejegyzés:
http://wandamaci.blogspot.com/2020/11/dr-csernus-imre-f…

beasechoes P>!
Csernus Imre: Főnix

Hiába a sok negatív kritika, nekem tetszett ez a könyve is Csernusnak. Többször is olvastam már ugyanazokat a gondolatokat, sőt, hallgattam is már, valahogy számomra mégis megunhatatlan. Emiatt gondolom azt, hogy még mindig van hova fejlődnöm önmagammal kapcsolatban, különben már nem olvasnám. De nekem minden egyes alkalommal ad egy plusz löketet, amivel egyre több mindent értek meg és egyre közelebb érek a célom felé.
Remélhetőleg egyszer elengedem!

Nessie1226 P>!
Csernus Imre: Főnix

Véletlenül úgy alakult, hogy a 2021-es évet pont egy olyan önsegítő kötettel kezdtem, amely teljesen illik a NIOK havi témájához, de valójában a tavalyi év utolsó két olvasmánya is hasonló stílusú könyv volt, így azt hiszem ezek nem ok nélkül találtak rám mostanában. Egyébként a Főnixet a páromtól kaptam a 30. születésnapomra, aki ki is emelt néhány gondolatot, amely számomra fontos lehet és mivel nagyon jól ismer, ezért nem lepett meg, hogy valóban én is ezeket tartottam a leghasznosabbaknak a saját életemre nézve. Olvastam már korábban Csernustól, s tényleg finomabbnak tűnik most a stílusa és a hangvétele, de akármilyen megosztó személyiség is, én igyekeztem a mondandójára koncentrálni elsősorban. Vegyes érzelmekkel zártam a könyvet, egyrészt úgy érzem, hogy sokat lehet belőle tanulni, pedig csupán olyan dolgokat mond ki, amelyekkel józan paraszti ésszel a lelke mélyén a legtöbb ember tisztában van. Tehát nincs nagy újdonság a tanácsaiban, mégis sokszor felejtjük el ezeket az életünkben alkalmazni, nincs időnk, vagy éppen nem szeretnénk időt szakítani arra, hogy ezeken mélyebben elgondolkozzunk, rászánjuk magunkat a változtatásra, így egy kívülállótól másképpen hat, ha megpróbálja a szemünket felnyitni. Másrészt vannak olyan gondolatai amivel nem értek egyet, ezek leginkább a koronavírussal és az aktuális helyzettel kapcsolatosak spoiler. Nem vagyunk egyformák, mindenki más és más problémával küzd ezekben az időkben is, s az egyik ember élethelyzetére, gondjára sem szabadna lekicsinylően tekintenünk, mert azt senki sem tudhatja, hogy egy adott ponton, az adott szituációban miket élhet át a másik. Bár ebben az esetben is volt egy-két olyan mondata, amelynek érezhető az építő jellege, de összességében nagyon fekete-fehérnek éreztem ezt a részét a kötetnek. Annak mindenképpen ajánlom, aki szereti Csernus írásait, illetve az ehhez hasonló olvasmányokat, azonban érdemes úgy belekezdeni, hogy azt vegyük ki belőle útravalónak, amely számunkra hasznos, építő és segíti a fejlődésünket.

Sztike74 >!
Csernus Imre: Főnix

„Az a legfontosabb, hogy megtegyek mindent, amiben hiszek, és ezt ki is fejezzem mind verbális, mind nonverbális módon. Tehát mindent megtenni.”

Ez a könyv a legjobb pillanatban talált meg engem és mintegy visszaigazolást adott nekem ahhoz a belső munkához, amit már elkezdtem. Mindig is foglalkoztam önfejlesztéssel, de mostanában a tudatosság nagyon előtérbe került nálam.
Csernus Imre a tőle megszokottakkal ellentétben, ebben a könyvében sokkal nyugodtabb arcát mutatja, s higgadtabban tanít. Arra ösztönöz bennünket, hogy találjuk meg a jót abban a világban, ahol élünk. Felhívja a figyelmet az alkalmazkodás, rugalmasság és a megújulás fontosságára. Mindezt a koronavírus okozta helyzettel összefüggésben tárja elénk, amely mindannyiunkat jelentősen kimozdított a komfortzónánkból. Ugyanakkor máshonnan is hoz példákat; nekem nagyon tetszett a párhuzam az alaszkai eszkimó halászok életével és lehetőségeivel.

„Mindnyájan kezdhetünk magunkkal valamit. De nem kötelező. Nyugodtan hazudhatsz is magadnak..”

zsani_konyvespolca>!
Csernus Imre: Főnix

Első Csernus könyvem volt a Főnix, nagyon érdekelt, hogy miért ilyen felkapott maga Csernus is, és ez a könyv is.
Vannak nagyon jó részek a könyvben, de nekem valahogy nem volt egységes. Valamilyen szinten összefogta a covid, és a fejezetek mind erre voltak ráhúzva, de nekem kicsit olyan érzésem volt, mintha mindig eszébe jutna valami a múltból, és azt megpróbálja a vírushelyzetbe beleemelni tapasztalatként.
De tény, hogy olvastam nagyon érdekes bekezdéseket, és sokat gondolkodtam közben, hogy én vajon öreg vagy fiatal főnix vagyok e? Talán inkább az előbbi, úgyhogy ideje újjászületnem :)


Népszerű idézetek

Könyvözön>!

A belső félelmet nem lehet megoldani kézfertőtlenítővel meg szájmaszkkal.

Könyvözön>!

Nem az a kérdés, hogy mikor mész el, hanem az, hogy milyen minőségű életet fogsz addig élni.

Könyvözön>!

A belső pezsgés elengedhetetlen ahhoz, hogy nyáron élvezni tudd a napsütést, hogy észrevedd, milyen zöldek a levelek, és ne azon mérgelődj, hogy a rohadt életbe, de meleg van. Hol a klíma? Miért nincs klíma?

Wandamaci P>!

… az iskolázott ember mindig bonyolultan tol ki saját magával.

NikoLetti P>!

A tisztelet és az elfogadás összefügg, mert ha tiszteletben tartom a másikat, akkor elfogadom……
például azt látom, hogy valaki dühös, akkor két opcióból választhatok: megkérdezem tőle, beszélne-e arról, miért dühös vagy ráripakodom: most miért húzod fel magad ennyire? Nagyon nagy különbség.

77. oldal

NikoLetti P>!

A meg nem oldott félelem pedig mindig kihatással lesz az immunitásra, C – vitamin ide vagy oda.

88. oldal

Könyvözön>!

[…] a tudatosság azt jelenti, hogy képes vagyok észrevenni a pillanatot. Látom és érzem, a másik hogyan reagál, mit csinál, és a következő pillanatban ezt tudom reprodukálni, emlékszem rá. A tudatosság tehát munka, méghozzá nagyon kemény, koncentrált munka, és ez az, amit sok ember nem vállal.

Könyvözön>!

Attól érezzük jól magunkat valaki másnak a társaságában, hogyha kölcsönösen tiszteljük egymást, és figyelünk arra, hogy tekintettel legyünk a másikra. Ez a saját magam iránt érzett tisztelettel és szeretettel kezdődik. Mert ha én nem szeretem magam, nem tisztelem magam, akkor miből adok, mit adok én a másiknak?

K >!

    A hit nem azt jelenti, hogy nem halhatsz bele a koronavírusba. Belehalhatsz, de az életed minősége addig magas szinten marad. Emelt fővel éled az életedet. Megtalálni azt, hogy miben hiszel, valójában nem nehéz. Azért nem nehéz, mert a hit egy érzés. Hogyha megtanulsz a megérzéseidre hallgatni, akkor ott a lehetőség, hogy letedd a voksod valami mellett. A hit olyan energiát ad, ami a hitetlenekben nincs meg. A hitetlenek kialakítják a kételyt, és az eredményezi a közönyt, a pesszimizmust, a mosolytalanságot, a rosszindulatot, az irigységet meg az aljasságot.

100. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hit · koronavírus

Hasonló könyvek címkék alapján

Edith Eva Eger: Az ajándék
Pál Ferenc: Ami igazán számít
Szondy Máté: Olvadás
Almási Kitti: Ki vagy Te?
Pál Ferenc: A szorongástól az önbecsülésig
Farkas Lívia: Ennél zöldebb nem lesz!
Almási Kitti: Irigység, kibeszélés, rosszindulat
Bagdy Emőke: Relaxáció, megnyugvás, belső béke
Irvin D. Yalom: Szerelemhóhér és más pszichoterápiás történetek
James Clear: Atomi szokások