9. legjobb életmód könyv a molyok értékelése alapján

Egy ​életed van 102 csillagozás

Csernus Imre: Egy életed van

Sok-e ​a 28 ezer, vagy kevés? – teszi fel a kérdést az előadásain dr. Csernus Imre. Nem forintban, hanem napban, mert átlagosan ez a 77 év az, amennyi jut nekünk ezen a földön. Éppen ezért, figyelmeztet a pszichiáter, mindannyiunk legdrágább kincse az idő, és úgy kell élnünk, tudatosan, őszintén és bátran, hogy ebből a 28 ezerből egyetlen napot se pazaroljunk el. Vajon tudatosan élünk, vagy csak sodródunk, és hagyjuk, hogy a dolgok megtörténjenek velünk? Megélünk minden egyes napot, vagy észre sem vesszük, milyen évszak van körülöttünk? Folyton a múlton rágódunk, vagy a jövő miatt aggódunk, és emiatt a jelen kicsúszik a kezünkből? Dr. Csernus Imrétől sok mindent tanulhatunk. Kinyitni a szemünket és felismerni, milyen az őszinte, kiteljesedett élet. Nem félni beszélni az érzéseinkről, bevallani, ha hibáztunk, és elfogadni, hogy nem lehetünk tökéletesek. Tanulni a hibáinkból és mindig a megoldást keresni. És főleg nem másokra mutogatni, hanem vállalni a felelősséget a saját… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Jaffa, Budapest, 2019
272 oldal · ISBN: 9789634752622
>!
Jaffa, Budapest, 2019
270 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634751571

Enciklopédia 7


Kedvencelte 9

Most olvassa 25

Várólistára tette 78

Kívánságlistára tette 82

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

beasechoes P>!
Csernus Imre: Egy életed van

Ezt a kötetet egy kicsit visszafogottabbnak és gyengyécskébbnek érzem. Viszont még így is rá tud mutatni olyan érzelmi dolgokra, amelyek által fejbe tudja kólintani az embert. Nekem sokat szokott segíteni bizonyos helyzetekben. Olvasás közben mindig van egy rész, ahol hallom a koppanást. Akkor veszem elő Csernust, amikor úgy érzem, hogy szükségem van arra, hogy eszembe juttassa: Ember vagyok. El kell fogadnom magamat olyannak, amilyen vagyok. Mindig fogok hibázni, de ezt is el kell fogadnom. Magát az életemet és a velejáró halált is el kell fogadnom. Hogyha elrontok valamit az életemben egy döntésem miatt, akkor feltegyem én is a kérdést: És akkor mi van? A válasz: Semmi. Haladok tovább. Nem szabad állandóan félnünk és rettegnünk, mert egy nap csak azon fogunk agyalni: mi lett volna, ha…? De közben magyon fontos önmagunk elfogadása, és hogy ne mások véleményére és társadalmi elvárásokra alapozva éljük az életünket. Amíg van valami feladatunk a földön, addig úgyis itt leszünk, attól függetlenül, hogy sose tudjuk meg, hogy mi volt az.
Bejelölgethettem volna az idézeteit vagy ki is írhattam volna magamnak, de úgy éreztem, nincs értelme, mert akkor az egész könyvvel ezt kellett volna tennem.
Tetszett ez a hónapokra felbontás, a falusi és városi élet különbségeinek feltüntetése. Ahogy rávilágított arra, hogy sokkal többet kellene a minket körülvevő természetet figyelnünk és örülnünk neki.
Fura, hogy először 4 csillagot adtam neki, és az elején is azt írtam, hogy gyengécske. Így az értékelésem végére érve, úgy hiszem, megérdemli az 5 csillagot, hiszen a gondolatai beleették magukat a fejembe. És az ilyen jellegű könyvek azok, amelyek miatt érdemes olvasni.

Tünde1>!
Csernus Imre: Egy életed van

Kedveltem a stílusát,sokszor magamra vonatkozó eseteket,példákat mutatott be.Pont jókor talált rám ez a könyv.

Wandamaci>!
Csernus Imre: Egy életed van

Egész könyvmoly pályafutásom alatt, mindig is szerettem volna Dr. Csernus Imrétől olvasni. Tehát teljesen ismeretlenül és vakon beleugrottam Dr. Csernus legújabb művébe, amely egyúttal az első volt számomra.
Meglepett a sztorizgatós, mesélős hangnem. Tényleg nem tudtam elképzelni a stílusát, így meglepődtem. Szinte úgy éreztem, hogy leültem vele szemben egy teával és hallgattam, amit mesél. Érdekes volt a hónapokra bontott szerkezet, viszont úgy gondolom ennek a könyvnek kimondottan jól állt.

Váltakoztak a személyes élmények, a mások által elmesélt, hallott történetek illetve a szakmai, pszichológus szemlélet.
Érdekes volt, mennyire hangsúlyozza a vidéki élet varázsát, illetve a természet szépségeit. Való igaz, hogy ezekre a dolgokra csak nagyon kevesen figyelnek oda, illetve kevesen tudják értékelni, holott rengeteg pozitív energiát képes az ember életébe csempészni.

Összességében viszont csalódtam. Ahogy meneteltem előre a hónapokban, úgy éreztem, hogy június-július után, mintha elfogyott volna a lendület. Illetve a boldogság, a nyugalom, „légy önmagad” a fő üzenet, azonban a boldogsággal összefüggésben én egyfajta fásultságot és nyomott hangulatot éreztem.
A kijegyzett gondolatoknak örülök, a fontos mondanivalónál megcsillanni láttam a doktor úr híres stílusát, ami üdítő volt.
A végső mondatot szeretném zárásként idézni:
Van olyan élet, amely teli van tűzzel és van olyan élet amelyben sok a hamu. Te melyiket éled?

Bővebben:
http://wandamaci.blogspot.com/2019/09/dr-csernus-imre-e…

Lovebooks>!
Csernus Imre: Egy életed van

Meg kell hagyni, valamit nagyon jól tud Csernus! Tele van őszinteséggel, igazmondással a könyve. Semmi nyakatekert dolgot nem tartalmaz, mégis, aki megfogadja a benne leírtakat könnyíthet a lelkén és az életén egyaránt.
Élőben meglehetősen nyers a doktor úr, ám a valóságot fogalmazza meg. Érzékeny lelkem miatt megmaradok a könyveinél. :) Persze, ami nem öl meg az megerősít. Tehát meglehet valakit éppen a szókimondó, odamondogatós stílusa tesz helyre.

tizkicsikonyv>!
Csernus Imre: Egy életed van

A könyvet olvasni számomra olyan érzés volt, mint amikor egy olyan ember osztja meg velünk a gondolatait, aki valóban eljutott az életében arra a pontra, ahol megtalálta a saját belső békéjét. Az embert felemésztik a mindennapok, ha nem figyel a tudatosságra, és ez frusztrációval tölti el, ami meg még több frusztrációt szül. Folyamatos aggodalmaskodás, hogy merre tart az életem, hogyan tovább, mit várnak el tőlem mások, és én mit várok el magamtól. Rohadt fontos embernek hisszük magunkat, akinek ezer meg egy dolga van, és a fontosságunkat akkor tudjuk kellően megmutatni a külvilágnak, ha folyamatosan rohanunk. És akkor jön Csernus, és azt mondja: hahó, te most azt hiszed, hogy így valóban élsz? Na, akkor gondolkozzunk csak el egy kicsit, nézzünk csak a tükörbe, és figyeljük meg, hogy tudunk-e mosolyogni. És az ember csak ül, és érzi, hogy mennyire, de mennyire hajlamosak vagyunk csupán látszólag élni.

Nos igen, ez a könyv kétségtelenül szembenézésre sarkallja az embert. És ellenkezhetünk, magyarázkodhatunk, élhetünk félszívvel – de minek?

Bővebben pedig itt: https://tizkicsikonyv.blogspot.com/2019/05/konyvertekel…

konyvolvaso >!
Csernus Imre: Egy életed van

Csernus stílusa, mesélése mindig le tud kötni most sem volt másképp. Szeretem ahogy rávezet a dolgokra és megpróbálja felnyitni a szemünket. Ő csak ajánl, elmondja a véleményét, dönteni magunknak szükséges, hogy merre menjünk, hogy megtaláljuk a magunk útját.
Minden hónap 1-1 fejezet és ahhooz kapcsolódóan mondja el a természet és ember változásait, rokon vonásait. Érdekes hasonlat, még ilyen szempontból sosem gondolkodtam el a természet és évszakok változásain.
Minden Csernus rajongónak javaslom és annak aki szereti az önelemző, önismereti könyveket.

Manocska0123>!
Csernus Imre: Egy életed van

Tetszett. Érdekes olvasmány volt. Tetszett a hónapok szerinti tematika is. Nem hosszú, olvasmányos.

cintiatekla P>!
Csernus Imre: Egy életed van

A könyv lelki részénél nem éreztem változást, véleményem szerint ha nagy egészében nézzük Csernus köteteit, akkor majdnem ugyan azokat a dolgokat írja le, csak éppen mindig más-más szeletekre fókuszál jobban, és ezzel semmi gond nincs, mert láthatóan nem tanulunk, nem tudjuk meglépni azokat a dolgokat, amikről szó van. Ideig-óráig úgy érezzük, hogy ez nekünk is megy, aztán pár nappal az olvasás után minden visszaáll a régi kerékvágásba. Van egy mondás, mi szerint segíteni csak annak lehet, aki hagyja – a doki gondolatai pedig pontosan ilyenek.

Az Egy életed van a mindennapi életre koncentrál, arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy igyekezzünk kihasználni minden egyes napot, hiszen ezek soha nem térnek vissza; igyekezzünk megélni a pillanatokat, odafigyelni egymásra. Éljünk tűzzel, de ne felejtsük el, hogy egy életünk van, ahol rajtunk áll, hogy mit és mennyit hozunk ki belőle.

Bővebben: http://www.teklakonyvei.hu/2019/06/csernus-imre-egy-ele…

roganedina>!
Csernus Imre: Egy életed van

Mindenki, aki olvasta kb. Csernusnak ezt a könyvét tartja a legjobbnak. No, hát nekem már kicsit sok volt a borból meg a személyes példálózásból. Amúgy, amit leír az nagyon jó meg okos, és szerintem nagyjából mindenki tisztában van vele, csak kevesen mernek aszerint élni. Néha-néha belefutottunk egy-egy ismétlésbe is, ami már picit szájbarágós érzést hagyott maga után, de összességében nem bánom, hogy megvettem és elolvastam a könyvet.


Népszerű idézetek

csucsorka P>!

A kimondás tehát a tudatosulásnak az első lépcsője. A második, ami már megmarad, az az írás. Régen nagyon nagy divat volt a naplóírás, a pasik is írtak naplót: Victor Hugo, Balzac, Csáth Géza, Kosztolányi Dezső. Leírták a gondolataikat, az érzéseiket, és ennek terápiás hatása volt. Ráadásul az írást vissza tudták olvasni, és rájöhettek arra, hogy amit egykor valóságnak gondoltak, az valójában nem az. Amit stabilitásnak hittek, az nem az. Rájöhettek arra, hogy hülyeséget csinálnak.
Mi nem tudunk erre rájönni, mert nemcsak hogy nem írjuk le az érzéseinket, hanem még ki se mondjuk.

110. oldal, Április - Tudatosság és vakság (Jaffa, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: napló
2 hozzászólás
cintiatekla P>!

A feltámadás számomra nem bonyolult és nem is misztikus. Nekem erről szól az élet. Minden nap lehetőséget ad a feltámadásra. Minden nap lehet karácsony. Amikor reggel elválsz a másiktól, megmutathatod neki, mennyire fontos neked. Kimondod-e neki, átöleled-e? Én egyformán örülök a télnek, az ősznek, a nyárnak és a tavasznak. Nincs kedvenc évszakom. Ősszel és télen imádok tüzet rakni, bentről figyelni, ahogy az eső csapkodja az ablaküveget. Aztán tavasszal megtölti a levegőt a virágillat, a madarak elkezdenek csiripelni. Egyszer olvastam, hogy a legtöbb ember azt gondolja, milyen jó lenne, ha állandóan meleg lenne, de a kutatók észrevették, hogy sokkal boldogabbak az emberek azokon a tájakon, ahol váltják egymást az évszakok. A természetnek ez a körforgása az életet megfelelően szemlélő embereket arra ösztökéli, hogy egyaránt örüljenek a nyárnak és a télnek.

159-160. oldal

Filippino P>!

A nagyvállalkozó odaül a szicíliai halász mellé: te mit csinálsz itt? Lógatom a lábam. Mivel foglalkozol? Halászok. Hány csónakkal? Eggyel. Miért nem veszel fel hitelt, és akkor rögtön hárommal tudnál dolgozni? Ha háromból befolyna a profit, akkor előbb-utóbb vehetnél csónak helyett hajókat, és aztán egyre több hajód lenne. Mire a halász azt kérdezi: és akkor mit csinálnék? Hát akkor lógathatnád nyugodtan a lábadat. A halász pedig azt feleli: de hát most is azt csinálom!

189-190. oldal

Nyílhegy>!

Bármi problémánk legyen, annak a lehetősége, hogy jól megéljük, és megoldjuk, ott kezdődik, ha megtanulunk beszélni róla azokkal, akik fontosak nekünk. Ez az első lépés.

33. oldal

EsztA>!

Önbizalmat csak úgy lehet fejleszteni, ha tudatosan belemész olyan helyzetekbe, amelyek újak, ismeretlenek és félelmetesek. A kicsiktől haladva a legnagyobb felé. A sok sikerélmény tudatosítja bennem azt az érzést, hogy a legnagyobb félelmemet is képes vagyok idővel megoldani. Ha valakiben még ott él a félelem az elmúlástól, öntudatlanul ott lappang a mélyben, akkor az a probléma még nincs megoldva. És hogy ha valami nincs megoldva, akkor ez feszültséget idéz elő, ami idővel állandósul.

183-184. oldal

konyvolvaso >!

Nincs elpocsékolt idő, csak a tanulópénz megfizetése.

84. oldal

Filippino P>!

Amikor meghallottam, hogy 95 éves korában valaki úgy dönt, hogy nemhogy elköltözik a szomszéd városba, hanem teljes egészében életmódot vált, akkor bólintottam, hogy na, ez az igazi! Itt kezdődik az élet! Ez a megújulás, amikor vágyódom valamire, de közben félek tőle, és mégis megteszem. Egy ember feltámadása itt kezdődik.

155. oldal

cintiatekla P>!

Valamikor télen, egy reggelen örömmel láttam, hogy a tavasz közeledésének jeleként először nem fagyott be éjszaka az autóm ablaka.

(első mondat)

konyvolvaso >!

Mint a modern turista Párizsban, aki végigrohanja egy óra alatt a Louvre-t, és azt mondja, hogy jártam PÁRIZS-ban. Lassan járj, tovább érsz!

184. oldal

konyvolvaso >!

Egy-egy háromnapos ünnep előtt Magyarországon úgy vásárolnak, mintha a világvége érkezne el, és nemcsak élelmiszert, hanem bútort is, meg hütőszekrényt'!

129. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Desmond Tutu – Mpho Tutu: A megbocsájtás könyve
Braskó Csaba: Múzsa
Farkas Lívia: Ennél zöldebb nem lesz!
Soma Mamagésa: Nemek igenje
Soma Mamagésa: Hogyan ne sárkányosodjunk el?
Darsho M. Willing: Csokoládé orákulum
Demi Lovato: Légy erős!
Beth Kempton: Wabi Sabi
Őszentsége a XIV. Dalai Láma – Desmond Tutu: Az öröm könyve
Kurt Tepperwein: Mentáltréning