28. legjobb életmód könyv a molyok értékelése alapján

Egy ​életed van 234 csillagozás

Csernus Imre: Egy életed van

Sok-e ​a 28 ezer, vagy kevés? – teszi fel a kérdést az előadásain dr. Csernus Imre. Nem forintban, hanem napban, mert átlagosan ez a 77 év az, amennyi jut nekünk ezen a földön. Éppen ezért, figyelmeztet a pszichiáter, mindannyiunk legdrágább kincse az idő, és úgy kell élnünk, tudatosan, őszintén és bátran, hogy ebből a 28 ezerből egyetlen napot se pazaroljunk el. Vajon tudatosan élünk, vagy csak sodródunk, és hagyjuk, hogy a dolgok megtörténjenek velünk? Megélünk minden egyes napot, vagy észre sem vesszük, milyen évszak van körülöttünk? Folyton a múlton rágódunk, vagy a jövő miatt aggódunk, és emiatt a jelen kicsúszik a kezünkből? Dr. Csernus Imrétől sok mindent tanulhatunk. Kinyitni a szemünket és felismerni, milyen az őszinte, kiteljesedett élet. Nem félni beszélni az érzéseinkről, bevallani, ha hibáztunk, és elfogadni, hogy nem lehetünk tökéletesek. Tanulni a hibáinkból és mindig a megoldást keresni. És főleg nem másokra mutogatni, hanem vállalni a felelősséget a saját… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Jaffa, Budapest, 2019
272 oldal · ISBN: 9789634752622
>!
Jaffa, Budapest, 2019
270 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634751571

Enciklopédia 74


Kedvencelte 18

Most olvassa 39

Várólistára tette 122

Kívánságlistára tette 118

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

blueviolet P>!
Csernus Imre: Egy életed van

Megkockáztatom, hogy ez az egyik legjobb könyv, amit eddig olvastam a szerzőtől. Legalábbis nálam most nagyon betalált.
Nem éreztem az önismétlést, hogy újra és újra ugyanazokat a mondatokat olvasom, illetve ha valamit többször is leírt, annak nagyon egyszerű oka van: többször is el kell olvasni. Meg kell rágni, emészteni kell.
Tetszett a szerkesztés, hogy minden hónapnak külön témája van, így akár kalendáriumként is tekinthetünk rá, mindig csak az éppen aktuális részt olvasva.
Kezdő Csernus-olvasóknak is bátran ajánlanám, mert szerintem ez az egyik legkönnyebben befogadható írása. Kevésbé agresszíven kommunikál, nem annyira „beszólogatós”, de ugyanolyan súlya van a mondanivalójának.

beasechoes P>!
Csernus Imre: Egy életed van

Ezt a kötetet egy kicsit visszafogottabbnak és gyengyécskébbnek érzem. Viszont még így is rá tud mutatni olyan érzelmi dolgokra, amelyek által fejbe tudja kólintani az embert. Nekem sokat szokott segíteni bizonyos helyzetekben. Olvasás közben mindig van egy rész, ahol hallom a koppanást. Akkor veszem elő Csernust, amikor úgy érzem, hogy szükségem van arra, hogy eszembe juttassa: Ember vagyok. El kell fogadnom magamat olyannak, amilyen vagyok. Mindig fogok hibázni, de ezt is el kell fogadnom. Magát az életemet és a velejáró halált is el kell fogadnom. Hogyha elrontok valamit az életemben egy döntésem miatt, akkor feltegyem én is a kérdést: És akkor mi van? A válasz: Semmi. Haladok tovább. Nem szabad állandóan félnünk és rettegnünk, mert egy nap csak azon fogunk agyalni: mi lett volna, ha…? De közben magyon fontos önmagunk elfogadása, és hogy ne mások véleményére és társadalmi elvárásokra alapozva éljük az életünket. Amíg van valami feladatunk a földön, addig úgyis itt leszünk, attól függetlenül, hogy sose tudjuk meg, hogy mi volt az.
Bejelölgethettem volna az idézeteit vagy ki is írhattam volna magamnak, de úgy éreztem, nincs értelme, mert akkor az egész könyvvel ezt kellett volna tennem.
Tetszett ez a hónapokra felbontás, a falusi és városi élet különbségeinek feltüntetése. Ahogy rávilágított arra, hogy sokkal többet kellene a minket körülvevő természetet figyelnünk és örülnünk neki.
Fura, hogy először 4 csillagot adtam neki, és az elején is azt írtam, hogy gyengécske. Így az értékelésem végére érve, úgy hiszem, megérdemli az 5 csillagot, hiszen a gondolatai beleették magukat a fejembe. És az ilyen jellegű könyvek azok, amelyek miatt érdemes olvasni.

Tünde1>!
Csernus Imre: Egy életed van

Kedveltem a stílusát,sokszor magamra vonatkozó eseteket,példákat mutatott be.Pont jókor talált rám ez a könyv.

Wandamaci__könyvkuckója P>!
Csernus Imre: Egy életed van

Egész könyvmoly pályafutásom alatt, mindig is szerettem volna Dr. Csernus Imrétől olvasni. Tehát teljesen ismeretlenül és vakon beleugrottam Dr. Csernus legújabb művébe, amely egyúttal az első volt számomra.
Meglepett a sztorizgatós, mesélős hangnem. Tényleg nem tudtam elképzelni a stílusát, így meglepődtem. Szinte úgy éreztem, hogy leültem vele szemben egy teával és hallgattam, amit mesél. Érdekes volt a hónapokra bontott szerkezet, viszont úgy gondolom ennek a könyvnek kimondottan jól állt.

Váltakoztak a személyes élmények, a mások által elmesélt, hallott történetek illetve a szakmai, pszichológus szemlélet.
Érdekes volt, mennyire hangsúlyozza a vidéki élet varázsát, illetve a természet szépségeit. Való igaz, hogy ezekre a dolgokra csak nagyon kevesen figyelnek oda, illetve kevesen tudják értékelni, holott rengeteg pozitív energiát képes az ember életébe csempészni.

Összességében viszont csalódtam. Ahogy meneteltem előre a hónapokban, úgy éreztem, hogy június-július után, mintha elfogyott volna a lendület. Illetve a boldogság, a nyugalom, „légy önmagad” a fő üzenet, azonban a boldogsággal összefüggésben én egyfajta fásultságot és nyomott hangulatot éreztem.
A kijegyzett gondolatoknak örülök, a fontos mondanivalónál megcsillanni láttam a doktor úr híres stílusát, ami üdítő volt.
A végső mondatot szeretném zárásként idézni:
Van olyan élet, amely teli van tűzzel és van olyan élet amelyben sok a hamu. Te melyiket éled?

Bővebben:
http://wandamaci.blogspot.com/2019/09/dr-csernus-imre-e…

Tigrincs P>!
Csernus Imre: Egy életed van

Érdekes, hogy vannak írások, amiket elolvasva az íróra már-már kíváncsibb leszek, mint magára a könyvre. Jön ez kicsit az ún. megosztó személyiségéből, ahogy Csernus Imrét sokan definiálják, értik ez alatt talán azt, hogy nem tompítja a mondandóját esetleg-kitudja-tulajdonképpen töltelékszavakkal, hanem úgy nyomja, mint egy Marvel szereplő: jól megírt, egyenes, jobbhorgokkal tarkított, őszinte csattanókkal. Vagyis úgy, mint akiben pezseg az élet és észnél van mindig, nemcsak a lepcsőházban jutnak eszébe a találó válaszok – kifelé menet.
Aztán engem nagyon érdekelne, mélységes kíváncsisággal szeretnék belehallgatni a magánéletbeli megnyilvánulásaiba is. Amikor nem páciens-terapeuta viszonylatban tárgyal, hanem egy problémát beszél át mondjuk a párjával, vagy egy barátjával, afféle akvárium szituációban.
Azt feltételezem, hogy olyan ő, ahogy a problémahelyzeteket is definiálta ebben a könyvben: összetett, de nem túlbonyolított. (Ez amúgy számomra nagyon megnyugtató gondolat; aki előállítja a problémáját ő maga meg is tudja oldani. Kicsit tovabbmegyek: szerintem a legtöbb dilemma leírható a végén egyszerű eldöntendő kérdésként – őszintén legbelül mindig tudjuk, hogy mi a helyes, csak most éppen mellébeszélünk).

Tetszik, ahogy bizonyos ismert jelenségeket egyértelműsìt, hogy pl a rohanó ember a legritkább esetben képes arra, hogy igazán végiggondoljon egy dolgot, mert az élete úgy van felépítve, hogy valami mindig megzavarja. Ez egyszerre tereli el a figyelmét saját magáról, és felmentést is ad magának azzal, hogy nem ér rá semmire. Popper Péter is megmondta, hogy az ördög akkor a legsikeresebb, ha egyszerűen csak mindent elkezd siettetni.
Rengeteg minden jut most eszembe, hogy letettem a könyvet, gondolatébresztőnek is hasznos olvasmány, vigyáznom is kell, hogy ne csapongjak az értékelésben..
A kulcsmondat pedig, amit köszönök, hogy mindenki a boldogságra és a békére vágyik, de ez mindaddig vágy marad, amíg belül nem teszünk rendet.

Lovebooks>!
Csernus Imre: Egy életed van

Meg kell hagyni, valamit nagyon jól tud Csernus! Tele van őszinteséggel, igazmondással a könyve. Semmi nyakatekert dolgot nem tartalmaz, mégis, aki megfogadja a benne leírtakat könnyíthet a lelkén és az életén egyaránt.
Élőben meglehetősen nyers a doktor úr, ám a valóságot fogalmazza meg. Érzékeny lelkem miatt megmaradok a könyveinél. :) Persze, ami nem öl meg az megerősít. Tehát meglehet valakit éppen a szókimondó, odamondogatós stílusa tesz helyre.

Himitsu P>!
Csernus Imre: Egy életed van

Szerettem olvasni. Egyetlenegy bánatom van: hogy nem ütöttem fel már tavaly, akkor talán hamarabb kapcsoltam volna. Én olyan ember vagyok, akiben sok a hamu – hiába akar lángolni, nem tud. A jövőm nem tartogat semmit. Ébren vagyok, nem vagyok már zombi, de tisztában vagyok a korlátaimmal és azzal is, hogy mi okozza ezeket. Megszívlelendő, amit Csernus mond, mert nagyon okos gondolatok. Ha ezeket iskolákban tanítanák, nem lenne annyi elzüllött fiatal.
A doki szavai olyanok voltak számomra, mintha egy csendes hegyi patakot hallgattam volna… olvasás közben nyugalmat éreztem, mintha valaki balzsamozta volna a lelkem. Mérhetetlen nyugalom árad a szavaiból, úgy látszik, nemcsak élőben van meg ez a képessége.
Még egy darabig emésztem az olvasottakat; utána pedig elkezdek gondolkodni, hogy melyik legyen a következő Csernus könyv.
Az Egy életed van egy nagyon szuper kalendárium volt, az év minden hónapjára jutott jópár megfontolandó gondolat. Mindenképpen újraolvasásra jelölt!

3 hozzászólás
tizkicsikonyv>!
Csernus Imre: Egy életed van

A könyvet olvasni számomra olyan érzés volt, mint amikor egy olyan ember osztja meg velünk a gondolatait, aki valóban eljutott az életében arra a pontra, ahol megtalálta a saját belső békéjét. Az embert felemésztik a mindennapok, ha nem figyel a tudatosságra, és ez frusztrációval tölti el, ami meg még több frusztrációt szül. Folyamatos aggodalmaskodás, hogy merre tart az életem, hogyan tovább, mit várnak el tőlem mások, és én mit várok el magamtól. Rohadt fontos embernek hisszük magunkat, akinek ezer meg egy dolga van, és a fontosságunkat akkor tudjuk kellően megmutatni a külvilágnak, ha folyamatosan rohanunk. És akkor jön Csernus, és azt mondja: hahó, te most azt hiszed, hogy így valóban élsz? Na, akkor gondolkozzunk csak el egy kicsit, nézzünk csak a tükörbe, és figyeljük meg, hogy tudunk-e mosolyogni. És az ember csak ül, és érzi, hogy mennyire, de mennyire hajlamosak vagyunk csupán látszólag élni.

Nos igen, ez a könyv kétségtelenül szembenézésre sarkallja az embert. És ellenkezhetünk, magyarázkodhatunk, élhetünk félszívvel – de minek?

Bővebben pedig itt: https://tizkicsikonyv.blogspot.com/2019/05/konyvertekel…

konyvolvaso>!
Csernus Imre: Egy életed van

Csernus stílusa, mesélése mindig le tud kötni most sem volt másképp. Szeretem ahogy rávezet a dolgokra és megpróbálja felnyitni a szemünket. Ő csak ajánl, elmondja a véleményét, dönteni magunknak szükséges, hogy merre menjünk, hogy megtaláljuk a magunk útját.
Minden hónap 1-1 fejezet és ahhooz kapcsolódóan mondja el a természet és ember változásait, rokon vonásait. Érdekes hasonlat, még ilyen szempontból sosem gondolkodtam el a természet és évszakok változásain.
Minden Csernus rajongónak javaslom és annak aki szereti az önelemző, önismereti könyveket.

K I>!
Csernus Imre: Egy életed van

    Első olvasásom volt Csernus doktortól. Egyedi ötlet a tizenkét hónap alapján tizenkét fejezetre való bontás. Érdekes a vidéki és városi élet összehasonlítása, a hétköznapokból, saját életéből, olvasmányokból vett példák, és az emberi kapcsolatokról szóló, pszichológiai-lélektani eszmefuttatások (szeretethiány, iskolai agresszió, megfelelési kényszer, stb). Egy kicsit meglepett, hogy milyen hamar alkot véleményt egy járókelőről, de mivel azóta betekinthettem a pszichiátria működésébe, már értem ezt is. A sok köznapi, magánéleti történet mellett szó esik életről, halálról, de egészében véve azt éreztem, a könnyebb befogadhatóság szélesebb olvasói körnek szól, nem csak a könyvmolyoknak. Amivel persze semmi bajom nincs, sőt. Az egy csillag levonás inkább a kb. 30 üres oldal miatt van.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

csucsorka I>!

A kimondás tehát a tudatosulásnak az első lépcsője. A második, ami már megmarad, az az írás. Régen nagyon nagy divat volt a naplóírás, a pasik is írtak naplót: Victor Hugo, Balzac, Csáth Géza, Kosztolányi Dezső. Leírták a gondolataikat, az érzéseiket, és ennek terápiás hatása volt. Ráadásul az írást vissza tudták olvasni, és rájöhettek arra, hogy amit egykor valóságnak gondoltak, az valójában nem az. Amit stabilitásnak hittek, az nem az. Rájöhettek arra, hogy hülyeséget csinálnak.
Mi nem tudunk erre rájönni, mert nemcsak hogy nem írjuk le az érzéseinket, hanem még ki se mondjuk.

110. oldal, Április - Tudatosság és vakság (Jaffa, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: napló
2 hozzászólás
cintiatekla P>!

A feltámadás számomra nem bonyolult és nem is misztikus. Nekem erről szól az élet. Minden nap lehetőséget ad a feltámadásra. Minden nap lehet karácsony. Amikor reggel elválsz a másiktól, megmutathatod neki, mennyire fontos neked. Kimondod-e neki, átöleled-e? Én egyformán örülök a télnek, az ősznek, a nyárnak és a tavasznak. Nincs kedvenc évszakom. Ősszel és télen imádok tüzet rakni, bentről figyelni, ahogy az eső csapkodja az ablaküveget. Aztán tavasszal megtölti a levegőt a virágillat, a madarak elkezdenek csiripelni. Egyszer olvastam, hogy a legtöbb ember azt gondolja, milyen jó lenne, ha állandóan meleg lenne, de a kutatók észrevették, hogy sokkal boldogabbak az emberek azokon a tájakon, ahol váltják egymást az évszakok. A természetnek ez a körforgása az életet megfelelően szemlélő embereket arra ösztökéli, hogy egyaránt örüljenek a nyárnak és a télnek.

159-160. oldal

Filippino P>!

A nagyvállalkozó odaül a szicíliai halász mellé: te mit csinálsz itt? Lógatom a lábam. Mivel foglalkozol? Halászok. Hány csónakkal? Eggyel. Miért nem veszel fel hitelt, és akkor rögtön hárommal tudnál dolgozni? Ha háromból befolyna a profit, akkor előbb-utóbb vehetnél csónak helyett hajókat, és aztán egyre több hajód lenne. Mire a halász azt kérdezi: és akkor mit csinálnék? Hát akkor lógathatnád nyugodtan a lábadat. A halász pedig azt feleli: de hát most is azt csinálom!

189-190. oldal

EsztA>!

Önbizalmat csak úgy lehet fejleszteni, ha tudatosan belemész olyan helyzetekbe, amelyek újak, ismeretlenek és félelmetesek. A kicsiktől haladva a legnagyobb felé. A sok sikerélmény tudatosítja bennem azt az érzést, hogy a legnagyobb félelmemet is képes vagyok idővel megoldani. Ha valakiben még ott él a félelem az elmúlástól, öntudatlanul ott lappang a mélyben, akkor az a probléma még nincs megoldva. És hogy ha valami nincs megoldva, akkor ez feszültséget idéz elő, ami idővel állandósul.

183-184. oldal

Nyílhegy>!

A lelki egészség az, ha elfogadom, hogy igen, lehetséges, hogy elrontom, de akkor sincsen semmi baj. Megyünk tovább. Nincs baj, csak élet van.

31. oldal

konyvolvaso>!

Nincs elpocsékolt idő, csak a tanulópénz megfizetése.

84. oldal

Kapcsolódó szócikkek: idő
Debut P>!

Ha valaki elfogadta, hogy ő emberből van, és az ideje véges itt, ezen a földön, akkor fog tudni örülni a hóvirágnak januárban.

Filippino P>!

Amikor meghallottam, hogy 95 éves korában valaki úgy dönt, hogy nemhogy elköltözik a szomszéd városba, hanem teljes egészében életmódot vált, akkor bólintottam, hogy na, ez az igazi! Itt kezdődik az élet! Ez a megújulás, amikor vágyódom valamire, de közben félek tőle, és mégis megteszem. Egy ember feltámadása itt kezdődik.

155. oldal

Letti88>!

Hiszek abban, hogy addig élek ezen a földön, amíg dolgom van.

19. oldal, Január. Hóvirág és halál (Jaffa, 2019)

Debut P>!

Azt vettem észre, hogy akik elmulasztják az önmagukkal való szembenézést, azok elkezdenek egyre rosszabbul aludni. Jár az agyuk este, nem tudnak elaludni, agyalnak, hogy mi lett volna, ha én akkor ezt vagy azt kimondom. Mi lett volna, ha megteszem. Milyen lenne az életem, akkor, ha.


Hasonló könyvek címkék alapján

Eyn: Térj magadhoz, és láss! – Kilépés a tömegtudatból
Őszentsége, a XIV. Dalai Láma – Desmond Tutu – Douglas Carlton Abrams: Az öröm könyve
Tamás Rita: Ne pánikolj, sportolj!
Henri Boulad: A halálban ugyanis megszületünk
Gyökössy Endre: Lélek-ápolás
Demi Lovato: Légy erős!
Popper Péter: A belső utak könyve
Dudás Diána: Az én szcientológia sztorim
Soma Mamagésa: Nemek igenje
Sahara Rose Ketabi: Dharma