Lina ​múltja (Gyarmaty Karolina történetei 1.) 85 csillagozás

Csernovszki-Nagy Alexandra: Lina múltja Csernovszki-Nagy Alexandra: Lina múltja

„Tél vége felé döbbenetes dolog borzolta a kedélyeket ebben az álmos kis városkában. Olyan, amiről a legvadabb rémálmomban sem gondoltam volna, hogy megtörténhet ezen a helyen! A viharoknak és esőzéseknek köszönhetően a víz kimosott egy női holttestet a földből, nem messze a Lévay család otthonától. A ház népe összeszaladt, rég lehetett már ekkora izgalom a környéken.”

>!
NewLine, 2020
294 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156182623
>!
Garbo, Budapest, 2019
172 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155696626

Enciklopédia 3


Kedvencelte 18

Most olvassa 2

Várólistára tette 124

Kívánságlistára tette 194


Kiemelt értékelések

Gorkie>!
Csernovszki-Nagy Alexandra: Lina múltja

Amint megláttam a borítót, azonnal megtetszett. Mindjárt meg is néztem az adatlapját, aztán már landolt is a kívánságlistámon.
A történet 2 idősíkban jelenik meg, váltva egymást. Az egyikben Lina „jelenét”, a másikban a múltját ismerhetjük meg. Nem volt könnyű élete, a naivsága és hiszékenysége lett a veszte.
Időnként kissé zavaró volt Lina viselkedése számomra, tulajdonképpen, folyton dühös volt és igazságtalan másokkal. Úgy gondolom, ahhoz a korhoz képest, túl sokat engedett meg magának. Ezt igyekeztem magamban annak a rovására írni, amiken átment, de így sem mondanám, hogy annyira megkedveltem volna.
A cselekmény nagyon érdekes volt, kíváncsi voltam, hogy mi sül ki belőle. A könyvben haladva, fokozatosan rajzolódik ki az olvasó előtt a nyomozás, valamint a múlt is. A vége kellően csavaros volt, bár rájöttem a szálak fő mozgatójára, így is meg tudott lépni a szerző.
A stílus tetszett, gyorsan olvasható. Viszont, én úgy gondolom, hogy több korabeli kifejezést is elbírt volna a történet. Nekem így kicsit túl modern hatású volt.
Még egy észrevétel, több leírást is szívesen olvastam volna. Az ilyen könyvekben nagyon szeretek olvasni a környezetről, az akkori házak, ruhák kinézetéről, a mindennapi életről.
Ezektől eltekintve, örülök, hogy olvashattam, mert maga a történet nagyon olvasmányos, beszippant és kíváncsivá tesz. Érezhető, hogy első könyvről van szó, de jó alap a folytatáshoz.
Várom a következő részt, biztosan a polcomra fog kerülni.

>!
Garbo, Budapest, 2019
172 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155696626
4 hozzászólás
Ferger_Jolcsi P>!
Csernovszki-Nagy Alexandra: Lina múltja

Nem gondoltam volna, hogy ennyire fog majd tetszeni ez a történet, de tényleg nagyon jó volt. Egy kis krimi, egy kis rejtély, egy kis fordulat, s mindez letisztult, szép stílusban. A történet nem napjainknak játszódik, hanem a 19. században, többnyire nem szoktam történelmi könyveket olvasni, bár nem azért, mert hogy ne tetszenének, csak valahogy így alakul mindig, de ez a kötet nagyon szépen visszaadja az adott korszakot, sajnos annak minden rossz tulajdonságával együtt. Még nagyon sok megválaszolatlan kérdés maradt bennem a történet végén, úgyhogy nagyon várom már, hogy olvashassam a folytatást is, remélem, hogy idén már a kezemben is tarthatom. Lina múltja sem rajzolódott ki teljes egészében, Mártonról is jó lenne többet tudni még, meg hát sok más dolog van még, ami kerek egésszé kell összeálljon. Köszönöm az Írónőnek a lehetőséget, hogy olvashattam.

4 hozzászólás
BeliczaiMKata P>!
Csernovszki-Nagy Alexandra: Lina múltja

Először is köszönöm az írónőnek, hogy elolvashattam a könyvét és kaptam egy névre szóló példányt!
A borító nagyon szép, igényes az egész könyv, ránézésre, tapintásra is. Na de lássuk a történetet.
Ambrózy óta szeretem a régmúlt időkben játszódó krimiket, ezért is volt nagy öröm számomra, hogy olvashattam Lina történetét.
Megdöbbentő volt a múltja, nagyon erős személyiség, hogy nem roppant bele abba, ami vele történt. Végig izgultam, hogy mik fognak még kiderülni, mind a jelenében, mind a múltjában. Minimum három embert gyanusítottam, és nekem tetszett, hogy nem tudtam kitalálni, csak a legvége felé, hogy ki lehetett a szálak mozgatója, és azt kell mondjam, ez még durvább, mint a múltbéli események, pedig azokat is nehéz túlszárnyalni.
Pár óra alatt elolvastam volna, ha a gyerekek mellett lett volna több időm, mert alig vártam, hogy olvassam, kiderüljön, mi van a háttérben.
A vége pedig nagyon gonosz, így nem végződhet, mi lesz spoiler? Remélem, hogy hamarosan olvashatom a folytatást!

7 hozzászólás
Tímea_Bernadett_Lőrinczné_Molnár P>!
Csernovszki-Nagy Alexandra: Lina múltja

Uhhhh … Atyaúristen! Ennyi, ami hirtelen eszembe jut a könyv olvastán, természetesen pozitív értelemben :-) Izgatottan kezdtem neki az olvasásnak, mert sok jó véleményt olvastam a regényről. „Mindössze” 172 oldal, de ezt olyan intenzíven éltem meg, mintha legalább 3x ilyen terjedelmű lett volna. Igaz a mondás: a kevesebb néha több :-) A karakterábrázolás, a történetvezetés, a cselekményszálak gabalyítása, a rengeteg rejtély … csak gratulálni tudok az írónőnek. S mindezt úgy vitte végig, hogy a megoldásra csak az ő tollából jöttem rá, s azt hiszem az ilyen krimis, nyomozós történeteknél ez sokat nyom a latban. Nem volt kiszámítható, mindig jött egy újabb, izgalmas csavar, szerintem minden szereplőt megvádoltam a történet előrehaladtával, csak a ténylegeset nem. Nagyon tetszett a váltott idősík, a „napjainkban”, ahol a rejtélyek megoldása történik és a múlt, ahol megismerhetjük Lina életének egy darabkáját. Egy darabkát, ami tönkretette szép reményű életét, elvette nőiségét, önmagába és az emberekbe vetett hitét, de megacélozta önmagát és tette azzá a személyiséggé, ami miatt többször is „felnéztem” rá olvasás közben. Örültem Lévay Márton színre lépésének, mosolyogtam a páros cívódásain, évődésén, ahogy próbálták bújtatni egymás iránti szimpátiájukat … persze sikertelenül :-) A befejezés, az utolsó mondat földbe döngölt egy picit, de mivel a polcomon a folytatás, remélem ez a homályos folt is hamarosan felderül előttem. Mindenesetre drukkolok az újdonsült nyomozópárosnak … s nemcsak a nyomozásaik terén :-)
@SzanĐi_Nagy köszönöm az élményt!

>!
Garbo, Budapest, 2019
172 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155696626
2 hozzászólás
ViviPapp P>!
Csernovszki-Nagy Alexandra: Lina múltja

Nagyon vártam már hogy nekikezdhessek Lina történetének, mivel nagy rajongója vagyok a történelmi regényeknek.
Amikor a kezembe fogtam az első részt, sajnáltam, hogy vékonyabb példányról van szó, és a végén is éreztem, hogy ez annyira jó volt, hogy olvasnám még tovább!

A könyv elején belecsöppenünk az újkori Magyarország kiegyezés utáni helyzetébe, aminek a korabeli vázával már többször is találkoztam és rajongója vagyok az akkori viseletnek, életnek, társadalomnak. Bár ebben a regényben nem kapunk erről egy tökéletes képet, teszem hozzá, nem is ígéri ezt, mégis jó betekintés a kor hétköznapjaiba.
Kíváncsian vártam a krimi vonalát a történetnek, amelybe olyan szépen simult bele a főszereplőnk, mint én este a friss, ropogós ágynemű közé. (Imádtam!)

Lina történetét két idősíkon ismerhetjük meg, a jelenben játszódó személyiségének jellemzőire a korábbi évek tapasztalataiból, képeiből nyerünk választ, egy-egy viselkedésbeli momentumra.
A könyv nagyon jól ábrázolja, hogy ezeket az éveket már erősen átjárta a női mozgalmaknak az érzékeltetése, jól ismerjük például az első orvosnőnk történetét is, amellyel szintén megküzdött Lina maga is, hiszen a körülötte élő férfiak nem vették jó néven ha egy nő hangzatosan kiáll valami mellett, sőt. Önálló véleményt alkot és a kezébe veszi az irányítást nem bízva a férfiakban, amely női társainak sem tetszik. Folyamatosan éreztem, hogy lappang Lina körül egyfajta fekete köd, ami beburkolja és körülveszi őt. Sohasem nyugodhat meg, ott van a várakozó gyilkos, bosszúálló, aki akármikor lecsaphat.
Egyszóval imádtam Lina karakterén, ami nálam nagyon ritka, hogy megkedvelek egy női szereplőt, aki ráadásul még a történetünk középpontjában is áll.
A másik kedvencem – bár sokan kitalálhatjátok – Márton lett. Már a megjelenésekor is éreztem azt, hogy itt aztán lesz valami…csak legyen már valami!!!! Márton segítőkészsége, pimaszsága, undoksága mégis szerethetővé teszi a karakterét, akinek határozottsága mögötti csendességét egyedül Lina tudja áttörni.

Összességében nagyon megkedveltem ezt a könyvet, a szereplőket, a fő cselekményszálat, amelynek a végén megtudott lepni az írónő. Lelkesen láttam neki a folytatásnak, amelyről hamarosan szintén jelentkezem egy értékeléssel!
Addig is olvassa el mindenki aki teheti, holnap meg is jelenik egy gyönyörű új köntösben, így nem szabad kihagyni, ha a kor szerelmese, krimi és a fondorlatok szerelmese vagy.

3 hozzászólás
beecebocaღ P>!
Csernovszki-Nagy Alexandra: Lina múltja

Először kicsit féltem, hogy nem fog tetszeni, mert ritkán olvasok ilyen könyveket (annak ellenére, hogy a krimi sorozatokat imádom.:D). De rájöttem a könyv hatására, hogy ezen sürgősen változtatnom kell. Pár napja elkezdtem már, 20 oldalig jutottam kb, csak minden összejött és nem haladtam. Aztán leültem és egy ültő helyemben elolvastam. Nagyon izgalmas volt és ami számomra a lényeg az ilyen történetekben, hogy ne legyen kiszámítható. Hát ez bizony nem volt az. Viszont az utolsó oldalakhoz közeledve féltem, hogy ki se derül a rejtély, de szerencsére nem így volt.:D Nagyon tetszett, az utolsó mondatot kivéve, bár érthető azért. Remélem lesz folytatása.:) Meg az is tetszett, hogy felváltva volt múlt és jelen, nem pedig egy hosszú prológus, ez így sokkal jobb volt.:)

kerimaci P>!
Csernovszki-Nagy Alexandra: Lina múltja

Ebben a szent percben fejeztem be és az van bennem hogy @SzanĐi_Nagy mikor jön a folytatás???? Úrissteen micsoda fordulatok! Fantasztikus könyv, és meg vagyok döbbenve, hogy micsoda rejtett kincseket rejt kis hazánk (igen itt Rád gondolok @SzanĐi_Nagy! :D)
Ami a történetet illeti, már az első oldalaktól az volt bennem, hogy ezt bizony meg kellene filmesíteni, de ahogy a végére értem, nagyjából már a szereposztás is meg van a fejemben :D
Itt is alkalmazva volt a számomra kedves két idősíkos megoldás, emiatt ma már le sem tudtam tenni. spoiler Számomra kicsit lassan indult be, de aztán… hűű engem totálisan levett a lábamról, és nagyon ritka az, hogy úgy olvastam el az utolsó sort, hogy széttártam a kezem, hogy neeee így nem lehet vége.. :D spoiler Eddig nem nagyon olvastam nyomozós krimiket, de azt hiszem ideje rácuppani a témakörre :) Agatha Christie készülj :D
Aki nem olvasta, annak azt mondom tegye meg!

u.i. Köszönöm, hogy rám mosolygott a szerencse és ráadásul dedikált példányom van :))

3 hozzászólás
janee P>!
Csernovszki-Nagy Alexandra: Lina múltja

A könyv utolsó oldalai alatt pislogni is elfelejtettem, az utolsó mondattal pedig az állam lefejelte a padlót. Ez komoly? Az utolsó 5 oldalon nagyjából 10 csavar és a végén még egy ilyen mondattal lezárni egy könyvet, igazi szíven szúrás lenne, ha nem lenne meg a folytatás… De mosolyogva írom ezt az értékelést, mert második rész itt pihen mellettem… :)
Szóval. Talán nem újdonság, hogy a zsánereim a történelmi, a romantikus, a krimi és a humoros. Külön-külön is szeretem, amikor így az összes kedvenc műfajom együtt találkozik, az a legjobb. És ez a könyv abszolút azt adta amire vártam, sőt még jobbat! Izgalmas volt, olvasmányos, szövevényes, nagyon tetszett ahogy a múlt halad folyamatosan a jelennel és egyszerre csak értelmet nyernek a miértek. Nem volt sablonos, nem lehetett sejteni semmit, Mártonnal együtt állt össze nekem is a kép és aztaaa!!!
A felépítése, a nyelvezete és a történet is olyan szépen egyben van, hogy meg sem mondanám, hogy ez az írónő első könyve. Lina egy igazi makacs, önfejű és belevaló nő, imádom a gondolkodását és a világról való modern felfogását – persze az adott korhoz mérten. Márton a zárt és konok igazi úriember, tökéletes kettőst alkotnak a folyamatos parázsvitákhoz. :) És a mellékszereplők mellett sem mennék el, de inkább most bele sem megyek, szuper gárda. Élmény volt ezt a könyvet olvasni, köszönöm, és szívből gratulálok @SzanĐi_Nagy, remélem még sok hasonló könyvet tartogatsz nekünk! :)

6 hozzászólás
ppuummukli>!
Csernovszki-Nagy Alexandra: Lina múltja

Így utólag a könyvön gondolkozva, a Lina múltjáról szóló fejezetek sokkal jobban birizgálták a fantáziámat, de a jelen is érdekes volt. Most is azon jár az agyam, hogy mi történt még, mire Lina ide jutott? Bár az eddigiek is adnak okot arra, spoiler Én nem jöttem rá, hogy ki a főgonosz a háttérben, de tetszett a végkifejlet. Ami engem kicsit kizökkentett, hogy sok idő telt el a szereplők életében bárminemű fontosabb mozzanat nélkül spoiler Ennek ellenére mozgalmas, eseménydús könyv volt, nemsokára elkezdem a folytatást.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

SzanĐi_Nagy IP>!

A szív elhatározza, hogy nem érez többé, az ész eldönti, hogy nem hisz többé, s erre jön valaki, aki felforgatja az egész világunkat.

TiszlaviczMarcsi I>!

– (…) Az a jó házasság, ahol a férj jobban szereti a feleségét, mint fordítva!

41. oldal

Kapcsolódó szócikkek: feleség · férj · házasság
Niki_Salamon P>!

Lányom, tanuld meg! Egy férfit nem szabad nagyon szeretni, mert akkor már nem fog harcolni érted! Természetessé válik számára, hogy mindent megteszel érte! Az a jó házasság, ahol a férj jobban szereti a feleséget,mint fordítva!

Niki_Salamon P>!

Általában az emberek nem veszik komolyan a vénkisasszonyok locsogását. De mi van, ha van a mondanivalójában némi igazság?

Ferger_Jolcsi P>!

– Én mindig próbálom azt tenni, amit mond, de sokszor egymásnak teljesen ellentmondó elvárások elé állít…

71. oldal

tamii>!

Egy férfit nem szabad nagyon szeretni, mert akkor már nem fog harcolni érted! Természetessé válik számára, hogy mindent megteszel érte.

41. oldal

Ferger_Jolcsi P>!

– S ha már ön olyan nagyra van a saját neme képességeivel, mondja, férfi létére, alkotott bármily maradandót? Ha nem, akkor joggal nevezheti magát hasztalannak, hisz annyi tudással a fejében is csak középszerű maradt, s nem formálta át a világot. Így pedig csak annyit ér, mint az ön által olyan kevésre tartott gyengébbik nem – fejeztem be, mire hosszú percekig csend honolt az étkezőben, de én éreztem, hogy pezseg a vérem."

9. oldal

L_Detti>!

Ekkor már nem volt akkora divat a magyaros öltözet. A hatvanas évek elejének öltözködési stílusát meghatározta a hazafias érzelmek divatban történő kifejezése. Hol voltak már a kalapkák, melyek oly gyönyörűen simultak a női hajkoronákra! Az utcák megteltek főkötőt vagy Kossuth-kalapot hordó honleányokkal. A zsúfolt szalonok, az utcákon elsuhanó ruhák gyönyörűen adták hírül viselőjük hazafias lelkületét. Az öltözékek jellemzően gazdagon zsinórozottak voltak, itt-ott felbukkant egy-egy fehér alapon, zöld száron futó piros rózsabimbó vagy zöld levelekkel ékesített, fehér virágos piros ruha. Lélegzetelállító volt ez a magyaros színkavalkád! A férfiak pedig atillában jártak.

32. oldal


A sorozat következő kötete

Gyarmaty Karolina történetei sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Baráth Viktória: Az igazság nyomában
Szép Zsolt: Kárpát walzer
Beth Flynn: Kilenc perc
Sherry Gammon: Hihetetlen
Robin O'Wrightly: Kettős kereszt
Vavyan Fable: Habospite
Kristen Ashley: A vadember