59. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Lina ​múltja (Gyarmaty Karolina történetei 1.) 121 csillagozás

Csernovszki-Nagy Alexandra: Lina múltja Csernovszki-Nagy Alexandra: Lina múltja

„Tél vége felé döbbenetes dolog borzolta a kedélyeket ebben az álmos kis városkában. Olyan, amiről a legvadabb rémálmomban sem gondoltam volna, hogy megtörténhet ezen a helyen! A viharoknak és esőzéseknek köszönhetően a víz kimosott egy női holttestet a földből, nem messze a Lévay család otthonától. A ház népe összeszaladt, rég lehetett már ekkora izgalom a környéken.”

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
NewLine, 2020
294 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156182623
>!
NewLine, 2020
294 oldal · ISBN: 9786156182746
>!
Garbo, Budapest, 2019
172 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155696626

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Gyarmaty Karolina · Lévay Márton


Kedvencelte 26

Most olvassa 3

Várólistára tette 158

Kívánságlistára tette 216

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

klara_matravolgyi>!
Csernovszki-Nagy Alexandra: Lina múltja

Ambrózy báró méltó ellenfélre talált Gyarmaty Karolinában… :)

Azzal, hogy a magyar irodalom egyik legértékesebb sorozatával együtt említettem, mindent el is mondtam. Írj még nekünk nagyon sokat, drága írónő!

3 hozzászólás
K_Kata99 P>!
Csernovszki-Nagy Alexandra: Lina múltja

„A szív elhatározza, hogy nem érez többé, az ész eldönti, hogy nem hisz többé, s erre jön valaki, aki felforgatja az egész világunkat.”

A megjelenése óta szerepelt a kívánságlistámon a könyv, már a fülszöveg is érzékeltette, hogy nem egy szokványos történelmi romantikust fog kezébe venni az olvasó.
Bevallom a történet eleje kicsit döcögősen indult számomra, majd egyszer csak azt vettem észre, hogy túl vagyok a könyv felén. A cselekmény két szálon fut, 1867-ben Lina és Gyula házasságába, mindennapjaiba nyerünk bepillantást, 1870-ben pedig egy partra mosott női holttest ügyében kezdődik meg a nyomozás. Rendkívül izgalmas volt, ahogy Lina és Márton összeillesztette a kirakós darabjait és fény derült a tettes kilétére. A két idősík szépen egybefonódik a könyv végére, azonban maradnak megválaszolatlan kérdések, melyek további izgalmakat sejtetnek.
A Lina múltja egy nagyon szépen felépített regény, kifinomult és választékos szóhasználattal, melyet öröm volt olvasni. Felkerült a kedvencek listájára! ♡

16 hozzászólás
Pati28 P>!
Csernovszki-Nagy Alexandra: Lina múltja

”Az embereket a titokzatos dolgok mindig megbabonázzák.”

Nagyon szeretem a történelmi romantikus könyveket és az csak hab a tortán, ha krimi is vegyül hozzá.
Megdöbbentő, fordulatos és olvasmányos történet, melynek minden sora magába szippantott és emiatt alig bírtam letenni.
Az eseményeket két szálon követhetjük nyomon, múlt és jelen váltakozásával. Míg a jelenben Lina és Márton nyomoz a rejtélyek után, addig a múltban betekintést kapunk Lina és Gyula házasságába.
Lina egy nagyon erős személyiség, akit naivsága és a szerelem okozta rózsaszín köd teljesen elvakított, emiatt későn vette észre azokat a dolgokat, melyek az élete megkeserítésében szerepet játszottak.
Márton igazi gavallér férfi, akinek nem nehéz meghódítania a női szíveket.
Nyomozásuk során egyre több furcsaság kerül felszínre és szó szerint ledöbbentem, amikor kiderült, hogy ki is mozgatja a szálakat a háttérben.
Újabb kedvenc könyv került a listámra, és már nagyon kíváncsi vagyok, hogyan folytatódik a regény, mert nagyon illúzió romboló volt ez a befejezés. :)

1 hozzászólás
Szöszmösz_Gorkie P>!
Csernovszki-Nagy Alexandra: Lina múltja

Amint megláttam a borítót, azonnal megtetszett. Mindjárt meg is néztem az adatlapját, aztán már landolt is a kívánságlistámon.
A történet 2 idősíkban jelenik meg, váltva egymást. Az egyikben Lina „jelenét”, a másikban a múltját ismerhetjük meg. Nem volt könnyű élete, a naivsága és hiszékenysége lett a veszte.
Időnként kissé zavaró volt Lina viselkedése számomra, tulajdonképpen, folyton dühös volt és igazságtalan másokkal. Úgy gondolom, ahhoz a korhoz képest, túl sokat engedett meg magának. Ezt igyekeztem magamban annak a rovására írni, amiken átment, de így sem mondanám, hogy annyira megkedveltem volna.
A cselekmény nagyon érdekes volt, kíváncsi voltam, hogy mi sül ki belőle. A könyvben haladva, fokozatosan rajzolódik ki az olvasó előtt a nyomozás, valamint a múlt is. A vége kellően csavaros volt, bár rájöttem a szálak fő mozgatójára, így is meg tudott lépni a szerző.
A stílus tetszett, gyorsan olvasható. Viszont, én úgy gondolom, hogy több korabeli kifejezést is elbírt volna a történet. Nekem így kicsit túl modern hatású volt.
Még egy észrevétel, több leírást is szívesen olvastam volna. Az ilyen könyvekben nagyon szeretek olvasni a környezetről, az akkori házak, ruhák kinézetéről, a mindennapi életről.
Ezektől eltekintve, örülök, hogy olvashattam, mert maga a történet nagyon olvasmányos, beszippant és kíváncsivá tesz. Érezhető, hogy első könyvről van szó, de jó alap a folytatáshoz.
Várom a következő részt, biztosan a polcomra fog kerülni.

>!
Garbo, Budapest, 2019
172 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155696626
4 hozzászólás
Ferger_Jolcsi P>!
Csernovszki-Nagy Alexandra: Lina múltja

Nem gondoltam volna, hogy ennyire fog majd tetszeni ez a történet, de tényleg nagyon jó volt. Egy kis krimi, egy kis rejtély, egy kis fordulat, s mindez letisztult, szép stílusban. A történet nem napjainknak játszódik, hanem a 19. században, többnyire nem szoktam történelmi könyveket olvasni, bár nem azért, mert hogy ne tetszenének, csak valahogy így alakul mindig, de ez a kötet nagyon szépen visszaadja az adott korszakot, sajnos annak minden rossz tulajdonságával együtt. Még nagyon sok megválaszolatlan kérdés maradt bennem a történet végén, úgyhogy nagyon várom már, hogy olvashassam a folytatást is, remélem, hogy idén már a kezemben is tarthatom. Lina múltja sem rajzolódott ki teljes egészében, Mártonról is jó lenne többet tudni még, meg hát sok más dolog van még, ami kerek egésszé kell összeálljon. Köszönöm az Írónőnek a lehetőséget, hogy olvashattam.

4 hozzászólás
Niki P>!
Csernovszki-Nagy Alexandra: Lina múltja

Huuuhaaaa!
Tegnap este egy hosszú és farasztó munkanap végén álmosan, jojózó szemekkel, enyhe fejfájással küzdve sem tudtam letenni a könyvet. Be kellett fejeznem!
Szépen lassan indult be a történet, lépésenként ismerhettük meg a szereplőket. Lina és Márton lett a kedvencem.
Olyan szinten kiszámíthatatlan volt, izgalmas, egy kis történelmi rész, romantika, krimi.
Két szálon futott a cselekmény: 1867-ben, és 1870-ben (napjainkban). Olyan szépen egybeolvadt a két idősík.
off
Mimi nénit kicsit megsajnáltam spoiler.
Az írónő olyan szépen csűrte csavarta a szálakat, vezette az olvasót, hogy az utolsó lapon is tudott meplepetést okozni.
Az utolsó mondatot egy kis csalódást okozott, remélem, a második kötetetben értelmet nyer. spoiler
A csodálatos és díjnyertes borító, amihez ezúton is gratulálok @SzanĐi_Nagy , fantasztikus történetet takar! Bátran tudom ajánlani mindenkinek! :)

5 hozzászólás
BeliczaiMKata P>!
Csernovszki-Nagy Alexandra: Lina múltja

Először is köszönöm az írónőnek, hogy elolvashattam a könyvét és kaptam egy névre szóló példányt!
A borító nagyon szép, igényes az egész könyv, ránézésre, tapintásra is. Na de lássuk a történetet.
Ambrózy óta szeretem a régmúlt időkben játszódó krimiket, ezért is volt nagy öröm számomra, hogy olvashattam Lina történetét.
Megdöbbentő volt a múltja, nagyon erős személyiség, hogy nem roppant bele abba, ami vele történt. Végig izgultam, hogy mik fognak még kiderülni, mind a jelenében, mind a múltjában. Minimum három embert gyanusítottam, és nekem tetszett, hogy nem tudtam kitalálni, csak a legvége felé, hogy ki lehetett a szálak mozgatója, és azt kell mondjam, ez még durvább, mint a múltbéli események, pedig azokat is nehéz túlszárnyalni.
Pár óra alatt elolvastam volna, ha a gyerekek mellett lett volna több időm, mert alig vártam, hogy olvassam, kiderüljön, mi van a háttérben.
A vége pedig nagyon gonosz, így nem végződhet, mi lesz spoiler? Remélem, hogy hamarosan olvashatom a folytatást!

7 hozzászólás
Aniza I>!
Csernovszki-Nagy Alexandra: Lina múltja

Egy rejtett gyöngyszem ez a könyv. Bár nem voltam sosem a történelem szerelmese, a történelmi regények valahogy mégis lenyűgöznek. Főleg, ha krimivel van fűszerezve.
A cselekmény nagyon szépen bontakozik ki, már-már borzongatja az idegeket, viszont bárhogy próbáltam, nem sikerült rájönnöm, mégis ki áll a bűnesetek hátterében. Eléggé meglepett a könyv vége, szívesen lapoztam volna még tovább, hátha csak megviccelt a szerző, de sajnos el kellett fogadjam a függővéget.
A kedvenc szereplőm egyértelműen Márton lett. Tetszett az a kicsit gőgös személyisége. A Büszkeség és balítélet Mr. Darcy-jára emlékeztetett kicsit, akit szintén nagyon szeretek. Igazi úriember, mégis nehezen veszi rá magát az elköteleződésre.
Lina a múltban rossz döntést hozott, ami rányomta a bélyeget az egész életére, pontosan emiatt nem enged magához közel senkit.

1 hozzászólás
Tímea_Bernadett_Lőrinczné_Molnár P>!
Csernovszki-Nagy Alexandra: Lina múltja

Uhhhh … Atyaúristen! Ennyi, ami hirtelen eszembe jut a könyv olvastán, természetesen pozitív értelemben :-) Izgatottan kezdtem neki az olvasásnak, mert sok jó véleményt olvastam a regényről. „Mindössze” 172 oldal, de ezt olyan intenzíven éltem meg, mintha legalább 3x ilyen terjedelmű lett volna. Igaz a mondás: a kevesebb néha több :-) A karakterábrázolás, a történetvezetés, a cselekményszálak gabalyítása, a rengeteg rejtély … csak gratulálni tudok az írónőnek. S mindezt úgy vitte végig, hogy a megoldásra csak az ő tollából jöttem rá, s azt hiszem az ilyen krimis, nyomozós történeteknél ez sokat nyom a latban. Nem volt kiszámítható, mindig jött egy újabb, izgalmas csavar, szerintem minden szereplőt megvádoltam a történet előrehaladtával, csak a ténylegeset nem. Nagyon tetszett a váltott idősík, a „napjainkban”, ahol a rejtélyek megoldása történik és a múlt, ahol megismerhetjük Lina életének egy darabkáját. Egy darabkát, ami tönkretette szép reményű életét, elvette nőiségét, önmagába és az emberekbe vetett hitét, de megacélozta önmagát és tette azzá a személyiséggé, ami miatt többször is „felnéztem” rá olvasás közben. Örültem Lévay Márton színre lépésének, mosolyogtam a páros cívódásain, évődésén, ahogy próbálták bújtatni egymás iránti szimpátiájukat … persze sikertelenül :-) A befejezés, az utolsó mondat földbe döngölt egy picit, de mivel a polcomon a folytatás, remélem ez a homályos folt is hamarosan felderül előttem. Mindenesetre drukkolok az újdonsült nyomozópárosnak … s nemcsak a nyomozásaik terén :-)
@SzanĐi_Nagy köszönöm az élményt!

>!
Garbo, Budapest, 2019
172 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155696626
2 hozzászólás

Népszerű idézetek

SzanĐi_Nagy IP>!

A szív elhatározza, hogy nem érez többé, az ész eldönti, hogy nem hisz többé, s erre jön valaki, aki felforgatja az egész világunkat.

K_Kata99 P>!

– Lehet, hogy nem kellene ilyen harciasnak lennem, de akit sokáig el akarnak nyomni, egy idő után vagy behódol, vagy fellázad.

93. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Gyarmaty Karolina
Törpillaa P>!

Ha fejbe vágom ezzel a könyvvel, már nem fog így vigyorogni, annyi szent!

26. oldal

K_Kata99 P>!

– Márton! Azt hittem, hogy önnek ennél gyorsabb a felfogása! Kérem, ne kérdezzen folyton vissza!

81. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Gyarmaty Karolina
TiszlaviczMarcsi I>!

– (…) Az a jó házasság, ahol a férj jobban szereti a feleségét, mint fordítva!

41. oldal

Kapcsolódó szócikkek: feleség · férj · házasság
K_Kata99 P>!

– Nehéz lehet nőnek lenni – vigyorgott. – Ez az István mekkora egy bájgúnár! – nevetett.

144. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lévay Márton

A sorozat következő kötete

Gyarmaty Karolina történetei sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Baráth Viktória: Az igazság nyomában
Szép Zsolt: Kárpát Walzer
Beth Flynn: Kilenc perc
Sherry Gammon: Hihetetlen
Robin O'Wrightly: Kettős kereszt
Vavyan Fable: Habospite
Kristen Ashley: A vadember