Az ​írisz titka (Gyarmaty Karolina történetei 3.) 29 csillagozás

Csernovszki-Nagy Alexandra: Az írisz titka

„Tudtam, ha visszaölelem, elveszek a karjaiban, s arra kérem, maradjon velem örökké, bármi is legyen az ára…”

1869–1870.
Lina egyre kétségbeesettebben vágyik a szabadsága után. Élete minden perce gyötrelem a férje mellett. Mi történik a házasságuk utolsó egy éve alatt? Lina foggal-körömmel harcol Gyula ellen, vagy behódol neki? Kettejük macska-egér harcának milyen véget szán a sors?
1873–1874.
Lina továbbra is Antónia ügyében nyomoz, melynek szálai szövevényesebbek, mint bárki hitte volna. Valaki bravúrosan mozgatja a szálakat a háttérből. Ki irányítja a történéseket és miért? Lina rálel az igazságra? Történetük Mártonnal boldog véget ér?
Az utolsó részből minden kiderül!
Mindeközben szépen lassan feltárul előttünk egy kezdetektől halálra ítélt házasság történetének végső felvonása.

Eredeti megjelenés éve: 2021

>!
New Line, Bakháza, 2021
630 oldal · ISBN: 9786156373250
>!
NewLine, Bakháza, 2021
630 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156373236

Kedvencelte 7

Most olvassa 1

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 54


Kiemelt értékelések

Kiss_Julianna>!
Csernovszki-Nagy Alexandra: Az írisz titka

Ismételten beigazolódott, nem igazán vagyunk barátok a krimivel. :)) Nehezen tudtam követni az eseményeket. A történet maga tetszett, azzal nem is volt semmi gond. Pörgős, magával ragadó események. Fájó szívvel olvastam Lina, és Gyula történetét. Hogy is bírt ki ennyi megalázztatást. Alig vártam, hogy megtudjam mi vetett véget a házasságnak. Maga a nyomozásban mennyi csavar, váratlan fordulat volt. Még az utolsó oldalak is meglepetéssel volt tele. spoiler

4 hozzászólás
Niki_Salamon P>!
Csernovszki-Nagy Alexandra: Az írisz titka

Bevallom, kicsit sokáig húztam-halasztottam a befejezését a sorozatnak, így mielőtt nekiálltam volna a harmadik résznek elővettem az előző kötetet és újraolvastam. Ezt persze nem bánom, hiszen egyszerűen imádom ezeket a könyveket. Természetesen mindhárom rész szorosan kapcsolódik egymáshoz, de Az írisz titka ott folytatódik, ahol az Antónia eltűnt abbamaradt, így aki tervezi olvasni ezt vegye figyelembe.
Lina múltjával kapcsolatban végre mindenre választ kaptunk, ő a legbátrabb és a legerősebb karakter eddigi olvasmányaim főszereplői közül. Továbbra sem hódol be a kor normáinak, független és magabiztos, hallgat azokra a bizonyos női megérzésekre és kész az igazát bizonyítani. Sokan nem veszik komolyan, mégis eléri, hogy kivívja az emberek elismerését. Bár a Kéthly családnál még nyomoz Antónia ügyében, újabb és újabb emberek megbízásának nem tud nemet mondani, egyfelől mert hatalmas szíve van, másfelől pedig hajtja a kíváncsisága is. A nyomozás közben a saját érzelmeivel is hadakoznia kell, hiszen Márton újra és újra felbukkan. Tökéletes fűszere a könyvnek kettejük párosa.
Ha ki kellene emelnem, hogy mégis ki a kedvenc szereplőm a könyvből, nehezen tudnék választani, hiszen írónőnk megannyi szerethető karaktert adott nekünk. Nemcsak maga ez a történet tökéletes, hanem az egész sorozatnál ez az érzés kísért végig. Izgalmas és fordulatokban gazdag, egy aprólékosan kidolgozott regényt olvashattam, ahol senki és semmi sem az volt, aminek látszott. Tipikusan az a könyv, aminél nem érzed azt, hogy szünet kell, legszívesebben egy helyben kiolvasnád. Szandi nagyszerűen fogalmaz, olvasmányos gördülékeny írást kaptam tőle és méltó helye van minden polcon.

2 hozzászólás
beasechoes P>!
Csernovszki-Nagy Alexandra: Az írisz titka

„Lehetőségem adódott még megjelenés előtt előolvasni, amit nagyon szépen köszönök az írónőnek, mert a könyv befejezése után aludni sem bírtam – nem akartam, hogy vége legyen!" ❤

https://www.beasechoes.hu/csernovszki-nagy-alexandra-az…

1 hozzászólás
Andulka>!
Csernovszki-Nagy Alexandra: Az írisz titka

Nagyon örülök, hogy amikor a Lina múltja című kötet megjelent, akkor bíztam az ösztöneimben és megrendeltem a kötetet, és aztán sorban az írónő többi könyvét is. Nem csalódtam, egy nagyon jó sorozatot ismerhettem meg. Mind a történet, mind a szereplők, mind a kivitelezés nagyszerű munka. Ahogy haladtunk előre a sorozatban a könyvek egyre hosszabbak és kidolgozottabbak lettek. Látszik, hogy Szandi szívét-lelkét beletette a könyvekbe, hiszen alaposan utánajárt a kor jellemzőinek, legyen szó ruhákról, szokásokról, akkor használatos kifejezésekről.
A szereplők közül egyértelműen Lina volt a kedvencem, ez a minden lében kanál nyomozónő, akinek azonban nem volt könnyű élete a férje, Gyula mellett. A kötetben felváltva jelenik meg a múlt és a jelen. A múltbeli szálban megismerhetjük Lina és Gyula házasságát, és végre azt is megtudjuk, hogy hogyan lett vége. A jelenben játszódó részekben pedig Lina folytatja a nyomozást, hogy végre kiderítse, hogy mi is történt Antóniával, ki akar ártani a Kéthly családnak és persze spoiler.
A nyomozás szépen felépített, logikus, lépésről lépésre kerül közelebb Lina a megoldáshoz. A végével teljesen elégedett voltam. Lezárult minden és végre spoiler Várom a következő könyvet @SzanĐi_Nagy! :-)

1 hozzászólás
Mimi_Taylor I>!
Csernovszki-Nagy Alexandra: Az írisz titka

A sorozat végére értem, amit már nagyon vártam, mert kíváncsi voltam rá, most viszont úgy érzem, szívesen olvasnám tovább Lina és Márton történetét.
Szandit elképesztően tehetséges írónőnek tartom. Ennyi oldalon keresztül, a sorozat elejétől fogva képes volt oldalról-oldalra fenntartani az érdeklődésemet. Egy olyan összetett, bonyolult ügyet sikerült papírra vetnie, hogy csak pislogtam. :) Folyton azon agyaltam, vajon ki mozgathatja a szálakat.
Imádtam ezt a történetet és nagyon remélem, hogy még sok hasonlót olvashatok majd az ő tollából!
Köszönöm ezt az élményt! ❤

1 hozzászólás
ZizuPajaroDiaz P>!
Csernovszki-Nagy Alexandra: Az írisz titka

Ebben a kötetben újra találkozhatunk régi „barátainkkal” Linával, Mártonnal és az ő barátaikkal is. Már-már régi ismerősökként köszönthetjük őket újra. Kicsit olyan mintha egy izgalmas tv-sorozat folytatását tarthatnánk a kezünkben. A kötet csakúgy mint a trilógia korábbi részei, bővelkedik izgalmakban, érzelmekben, bánatban és örömben egyaránt. Mindannyiunk egyik kedvenc nyomozóladyje, ezúttal sem hazudtolja meg önmagát, és a kor elvárásaira fittyet hányva, már-már az olvasót meghökkentő bátorsággal és elszántsággal folytatja a nyomozást. Teszi ezt azért mert egyfelől ez a munkája, másfelől viszont hajtja a rá olyannyira jellemző kíváncsisága, és persze a számára fontos embereken is segíteni szeretne.
Engem személy szerint nagyon megfogott ez a kötet, szó szerint imádtam minden sorát, de valahol tudtam, hogy mit várhatok a regénytől, mert az előző köteteket is olvashattam. A Lina/Márton páros már a trilógia első részében belopta magát a szívembe és ott is maradnak amíg csak élek. Boldog vagyok, hogy a sorozat által megismerhettem ezt a fantasztikus világot, egy olyan zseniális írónak köszönhetően mint amilyen Alexa. Mindenkinek ajánlom a trilógia köteteit, melyeket a teljes élmény érdekében ajánlott sorban olvasni. Zseniális művek egytől-egyig. Ahogy mondani szokták: „Vegyétek, vigyétek!” Ígérem nem fogjátok megbánni.

Szívből köszönök mindent és gratulálok ehhez a remekműhöz drága @SzanĐi_Nagy ! Csak így tovább. Sok sikert kívánok az elkövetkezendő regényeidhez is.

2 hozzászólás
agnesasszony P>!
Csernovszki-Nagy Alexandra: Az írisz titka

Nagyon vártam már, hogy megismerhessem a befejezést, ugyanakkor szomorú is vagyok, hogy Lina kalandjai véget értek. A szereplők szinte mind a szívemhez nőttek off, és egy kicsit sajnálom, hogy ilyen hamar ledaráltam a könyvet, de ez a rész ismét letehetetlen volt.
Lina életének és nyomozásának fonalát ott vettük fel, ahol az előző részben hirtelen vége szakadt. Kiderült, mennyi szálon is fut valójában a cselekmény, és sokáig a sötétben tapogatóztam, hogyan is fognak végül összefutni. Mindenki gyanús volt, és ahogyan Lina, úgy én sem tudtam, kiben is lehet valójában megbízni. spoiler
A múltban játszódó részek és a napló is lassan kezdett értelmet nyerni a jelen szempontjából, amire már nagyon régóta vártam. Engem nem zavart az idősíkok közötti váltakozás, talán ebben a részben simultak egymásba a legjobban. Volt néhány igazán megdöbbentő fordulat is spoiler, ami nem hagyta, hogy csak úgy letegyem a könyvet egy-egy fejezet végén. Szerintem a befejezés is jól sikerült, a cselekmény bonyolultságához hűen csak több lépcsőben derültek ki az információk. Az egyetlen dolog, ami egy kicsit levon számomra a tökéletes olvasmányélményből, az Lina és Márton kapcsolatának alakulása. spoiler
Nagyon örülök, hogy adtam egy esélyt az írónő könyveinek, és remélem, sok hasonlóan érdekes és izgalmas kalanddal örvendeztet még meg a jövőben. Már nagyon várom. :)

>!
New Line, Bakháza, 2021
630 oldal · ISBN: 9786156373250
3 hozzászólás
KAnita08 P>!
Csernovszki-Nagy Alexandra: Az írisz titka

Ismételten egy csodálatos történetet kaptunk, ami egyben lezárása is Lina történetének.
Cselszövésekben most sem volt hiány. A történet gördülékeny és élvezhető volt.
Aprólékos krimi szálat sikerült az írónőnek felépítenie, ami cseppet sem unalmas. Finoman adagolja a részleteket, nyomokat, bár volt egy rész ahol kissé elvesztem és valahogy nem értettem, de nem volt annyira fő szál, szóval nem gond. :)
Mártonból kicsit kaphattunk volna többet, bár így is tetszett, de mégis… :) Amikor viszont szerepelt, mindig „intenzív” rész volt, szóval végül is kárpótolt Márton hiánya.
Imádtam!
Csak így tovább kedves Szandi :)
Várunk még sok szép könyvet Tőled :)

2 hozzászólás
encus625 P>!
Csernovszki-Nagy Alexandra: Az írisz titka

A befejező kötettel vártam egy kicsit a másik kettő után. A múltbeli részek elég nyomasztóak voltak és mindenképpen szerettem volna egy kis szünetet. Így viszont a szereplőkre nem emlékeztem minden esetben.
Izgalmas és mozgalmas volt a befejezés, nem jöttem rá mindenre, de az egyiküket kitaláltam. :) Talán kevesebb halálesettel is működött volna, nekem már sok volt ebből a könyv végére. A váltott szemszög tetszett, mindig a másik szálat vártam. Nagyon kíváncsi voltam, hogy Gyulával mi fog történni.
A szálakat lezárta az írónő, de azért remélem, hogy ír még Lináról más krimiket is.
(A borítók nem tetszenek…)

>!
NewLine, Bakháza, 2021
630 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156373236
1 hozzászólás
Szavak_erdeje>!
Csernovszki-Nagy Alexandra: Az írisz titka

Nagyon szépen köszönöm az Írónőnek, hogy elolvashattam Lina történetét. Az egyik szemem sír, a másik nevet. Örülök, hogy megjelent a kötet, mert már nagyon vártam, de amikor kibontottam a csomagot, összeszorult a szívem, mert tudtam, hogy ezzel a résszel véget ér Gyarmaty Karolina története.

Az első sorától az utolsóig imádtam. Izgalmas, fordulatos, végig fenntartotta az érdeklődésemet. Számomra Csernovszki-Nagy Alexandra a magyar Agatha Christie, ha krimiről van szó. Linával nyomoztam, nekem is megvoltak a gyanúsítottaim, de még véletlenül sem találtam ki, hogy ki mozgatja a szálakat. A végére már mindenkit gyanús volt, legyen gazdag vagy szegény családból származó. :)

Bővebben:
https://fairypowderbooks.blog.hu/2022/01/15/csernovszki…

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Mimi_Taylor I>!

Egy gyermek nem lehet hibás azért, amit a szülei elkövettek.

Mimi_Taylor I>!

Sajnos a szív pontosan tudja, hogy kiért dobban hevesebben, még ha az ész nem is ért ezzel egyet.

Mimi_Taylor I>!

Az ember azt hiszi, hogy eltemetheti a múltját, az érzéseit magába fojthatja, s elhatározhatja, hogy soha nem engedi felszínre törni őket.

Mimi_Taylor I>!

— Aki mer másképp gondolkozni s kiállni a tézisei mellett, az mindig a nehezebb utat választja

Niki_Salamon P>!

Mimi néni mindig azt mondta, hogy soha ne szegjük meg a magunk által állított szabályokat, mert valakit biztosan megbántunk.Ha másokat nem, magunkat mindenképp.

Niki_Salamon P>!

Az emberek hajlamosak a legjobb arcukat mutatni, ha valamit vagy valakit meg akarnak szerezni maguknak. Az igazság sokszor csak akkor derül ki, ha a máz lehullik.

Niki_Salamon P>!

Könnyebb elcsábulni egy vágykép iránt, melyet a képzeletünk szül. Annál eszményibb lény nem is létezhet.

Mimi_Taylor I>!

Egy nap… egy nap bosszút állok mindazért, amit ellenem elkövetett. Nem élhetek így tovább. Vagy ő, vagy én!


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: A Barnum-rejtély
Megyeri Judit: Csontvázak a szekrényben
R. Kelényi Angelika: Bűnös örömök városa
Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza
Jud Meyrin: A múlt bűnei
Liane Moriarty: Hatalmas kis hazugságok
R. Kelényi Angelika: A lánynevelde 1.
Colleen Hoover: Verity
Gail Carriger: Szívtelen
Guillaume Musso: Holnap