Antónia ​eltűnt (Gyarmaty Karolina történetei 2.) 66 csillagozás

Csernovszki-Nagy Alexandra: Antónia eltűnt

„Tekintetünk ​hosszan összekapcsolódott s tudtam, hogy ez egy olyan szerelem, amely az ember életében csak egyszer adatik meg.”

1868.

Lina még mindig a rémes házasságában sínylődik, napjait átitatja a rettegés, de a lelke nem tört meg. Mindenáron el akar menekülni a férje karmai közül, és biztonságban megszülni a gyermekét, távol tőle.

Sikerülhet neki?

1872–1873.

Két év telt el a Lévay családnál történt rémes események óta. Lina nyomozóként dolgozik, és próbálja a háta mögött hagyni a múltját. Egyik nap felkeresi őt egy kisasszony, aki szerint a nagynénjét, Antóniát, tizenöt évvel korábban valaki meggyilkolta, de senki sem hisz neki. Miért nem érdekel senkit, hogy mi történt a lánnyal?

Lina beleveti magát a nyomozásba, az ügy szálai bonyolódnak, hamarosan Márton is feltűnik a színen.

Meglelhetik a hőn áhított boldogságot egymás oldalán? Linának sikerülhet kiderítenie, hogy mi is történt azon az éjszakán, amikor Antónia… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2020

>!
NewLine, Bakháza, 2020
430 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155956669
>!
NewLine, 2020
430 oldal · ISBN: 9786156182654

Kedvencelte 20

Most olvassa 3

Várólistára tette 42

Kívánságlistára tette 82

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Pati28 P>!
Csernovszki-Nagy Alexandra: Antónia eltűnt

”Tekintetünk hosszan összekapcsolódott, s tudtam, hogy ez egy olyan szerelem, amely az ember életében csak egyszer adatik meg.”

Nagyon szerettem ezt a részt is olvasni, csak bánatomra túl gyorsan elfogytak a lapok. A történet ugyancsak magába szippantott és elrepített 1872/73-ba.
Hihetetlen, szövevényes, fordulatokban gazdag és olvasmányos.
A könyv elején megkapjuk a válaszokat, melyek függőben maradtak az első rész végén. Ezután Lina sikeresen belebonyolódik egy felettébb rejtélyes ügybe, melynek próbál a végére járni. Ahogy haladunk a nyomozással, váratlan fordulatok sorával találja szembe magát, és az ügy is egyre szövevényesebb lesz.
Volt, hogy magam sem tudtam mit higgyek, annyira agyafúrt volt a cselekmény.
Szeretem Linában, hogy egy erős, független nő, aki nem hagyja, hogy a társadalmi normák beskatulyázzák őt, de olykor ez a makacsság és önállóság is járhat hátrányokkal.
Mindeközben a múltjának darabkái is kezdenek körvonalazódni, így jobban megismerhetjük életének sötét és reményvesztett időszakát.
Picit sajnáltam, hogy Márton kevesebbszer szerepelt, de még így is el tudta kápráztatni az embert, hisz megértő és kedves volt, valamint vigaszt nyújtott, mikor a legnagyobb szükség volt rá.
A könyv vége felé pedig újabb váratlan események történnek, valamint az eddigi nyomozás sem zárult le teljesen, így Linának van még mit kihámoznia.
Ez a befejezés pedig teljesen megölt. Most ha nem feküdnék, tuti dobnék egy hátast, amiért a romantikus énemet beledöngölték a földbe.
Türelmetlenül várom a folytatást, és kíváncsi vagyok a további fejleményekre.☺️

5 hozzászólás
Kiss_Julianna>!
Csernovszki-Nagy Alexandra: Antónia eltűnt

Most sem csalódtam!! Ugyan úgy mint a Lina múltján, ezen a történeten is végig izgultam. Lina egy mindenben kotnyeles nő! De én így szeretem!! Nem győztem kapkodni a fejem, az eseményeken. Jó volt, hogy közben, ha csak kis fejezetekben is de megtudtuk a házassága szörnyű részleteit. Sokat szenvedett, s mikor azt hitte vége, jobb lesz az élete, megszületik a gyermeke, hatalmas fájdalomba lesz része. De nem tudunk meg mindent. Tartogatott az írónő még titkokat, aminek biztos lesz folytatása. Remélem.
Sok csavarral, fordulattal van tele a könyv, még az utolsó oldalakon is! Családi titkok, amit nem szeretnének egyesek, hogy kitudodjon.
Kíváncsian várom a folytatást.

5 hozzászólás
Ferger_Jolcsi P>!
Csernovszki-Nagy Alexandra: Antónia eltűnt

Alig vártam, hogy olvashassam ezt a kötetet, mert az első rész is nagyon tetszett és kíváncsi voltam rá, hogy ezúttal milyen esetet kell kibogoznia Linának. Sokkal összetettebb és kidolgozottabb lett ez a rész, ami az oldalszámból is kitűnik, hisz kétszer olyan hosszú lett, mint a sorozat első része.
Végre megismerhettük Lina múltjának eddig eltitkolt részeit is, szörnyű, hogy ezen mind keresztül kellett mennie, de szerencsére csak erősebbé tették a szörnyűségek, nem pedig megtörték. Márton már az első kötetben is nagyon szimpatikus volt számomra, örültem neki, hogy ismét felbukkant, bár elég kevés szerepet kapott, legalábbis én többet is olvastam volna róla. A végén viszont nem tetszett, ahogyan spoiler
A történet vége totálisan függővéggel zárult, szóval aki nem szereti, hogy sokat kell várni a folytatásra egy függővég esetén, az ne kezdjen bele addig, míg meg nem jelenik a kötet következő része.

4 hozzászólás
BeliczaiMKata P>!
Csernovszki-Nagy Alexandra: Antónia eltűnt

Hogy lehet így vége? Hogy? Hol van a folytatás? Ide azonnal!
Nem csalódtam, azt kaptam, amit vártam, sőt jobbat. Eleinte nem tudtam, hogy a két párhuzamos szál hogy fog elférni egymás mellett, hiszen a múltat ismerjük már, mégis kaptam plusz információkat és érdekes volt ez a része is.
A nyomozás csak részben hozott eredményt és a Mártonnal történt események következményei is a levegőben lógnak, az új ügyről nem is beszélve.
Elnézést az elején lévő kifakadásomért, de újfent csak azt tudom kérdezni, hogy hol van a folytatás????

3 hozzászólás
ppuummukli>!
Csernovszki-Nagy Alexandra: Antónia eltűnt

Alexandra, Alexandra, Alexandra… Én csak lapoztam, lapoztam és egyszer csak vége volt, de én még olvasni szerettem volna tovább. Most. Azonnal. Remélem már készül a folytatás, tudni szeretném, hogy mi fog történni. Már a Lina múltja is tetszett, de ezt imádtam. Annyira jól váltakoznak a múlt és a jelen köztötti fejezetek és mind a két idősík érdekes, izgalmas és folyamatosan fenntartotta az érdeklődésem. Alig vártam, hogy vége legyen az egyiknek, hogy utána folytathassam a másikat és így tovább. A múltbéli szálon annyira izgultam és olyan sokszor féltettem Linát, holott a jelen miatt úgyis tudtam, hogy mi lesz, de ez akkor sem befolyásolt. Olyan egyedi mélabús hangulata van a történetnek és mégis többször megmosolyogtatott és annyi komoly témát feszeget. Mai helyzetünkben sokszor felfoghatatlan, hogy a nőknek milyen korlátik voltak ezekben az időkben és, hogy csak páran mertek szembefordulni ezzel. Teljesen megértem a szereplőket mit és miért tettek és az összes hibájukkal együtt csak szeretni lehet őket, az új szereplők közül is sokat megkedveltem. De muszáj megjegyeznem, hogy a végén Mártonban csalódtam kicsit, de csak egy igazán picit. Megértem én, de akkor is. Szóval a lényeg a lényeg nagyon remélem, hogy még idén olvashatom a folytatást. Nagyon, nagyon :) off

2 hozzászólás
Mariann_ P>!
Csernovszki-Nagy Alexandra: Antónia eltűnt

A könyv Gyarmati Karolina történetének második része.
Az 1860–1970-es években járunk.
Lina nyomozóként tevékenykedik , bár saját magán kívül szinte senki sem hisz neki, főleg a rend őrei részéről kap elutasítást , és az ügyben érintettek is mélységesen hallgatnak.
Ebben a világban nagyon nehéz bármit is bizonyítani.
Csak egy előkerült napló, egy eltitkolt levél adhat némi támpontot, no meg az emberek lelkiismerete , miszerint meddig titkolja / titkolhatja azt , amit tud.
Támadások, mérgezések bonyolítják a történetet.
Egy régi világ elevenedett meg előttem , egy olyan amikor a nőknek más szerepet szántak, nem nyomozóst . Szerettem olvasni.

2 hozzászólás
Anarchia_Könyvblog>!
Csernovszki-Nagy Alexandra: Antónia eltűnt

A történet fülszövege magában foglalja a történelmi időben való elhelyezkedést. Titokzatos megfogalmazása első perctől megragadja az olvasót és annak kíváncsiságát.

A mű borítója nekem első pillantásra azt sugallta, hogy egyfajta szellemnővel fogunk találkozni a sorok között. Alapjában véve mindez be is bizonyosodik az olvasás előrehaladtával. Így méltán mondhatom, hogy maga a külcsín tükrözi mindazt, ami a regényben játszódik.

Egyetlen egy negatív élményt sem szereztem közben. Ott találkoztam fordulattal, ahol kellett. Ott hangsúlyozta ki a tetteket és az érzelmeket, ahol kellett. Mindennek megvolt a szükséges helye és ideje, azaz tökéletesen lett felépítve!

Izgultam a szereplőinkkel, engem is érdekelt a nő eltűnésének valódi története. Megdöbbentem, de szerettem! Talán számomra az tetszett a legjobban, miközben Lina Antónia életét hajszolta, megismerhettük a nyomozónő múltját, s az rengeteg kérdésre választ adott a történet folyamán!
(Bea)

Teljes ajánlómat itt éred el: https://anarchiakonyvblog.blog.hu/2020/03/18/csernovszk…

Papírra_vetett_gondolataim>!
Csernovszki-Nagy Alexandra: Antónia eltűnt

Az írónő legelső történetét is nagyon szerettem, és már kíváncsian vártam a folytatást. Azt kell, hogy mondjam, hogy ez a kötet talán még jobb is lett, mint az első rész. Olvasás során azt éreztem, hogy az írónő itt már bátran és sokkal szabadabban mer írni, ami csak jót tett a történetnek. Ebben a regényben újabb izgalmas rejtélyek várnak az olvasóra egy igazán borongós hangulatú környezetben.
Örülök, hogy ebben a részben még jobban megismerhettük Lina múltját és a vele történt tragikus eseményeket. Márton megjelenése miatt is boldog voltam, és izgatottan vártam, hogy hogyan is fog alakulni kettejük kapcsolata.

Azt mondom, hogy ez egy remek folytatás lett, és nagyon remélem, hogy az írónő már írja a következő részt, mert a vége eléggé összetörte a szívemet!

https://papirravetettgondolataim.blogspot.com/2020/05/c…

2 hozzászólás
Niki_Salamon P>!
Csernovszki-Nagy Alexandra: Antónia eltűnt

A tavalyi évem új kedvence lett Lina múltja című könyv és a folytatása is bekerült ebbe a kategóriába. Nagyon örülök neki, hogy akkor rátaláltam Csernovszki-Nagy Alexandra könyvére.
Izgatottam vártam Lina újabb kalandját és persze az újabb részleteket a múltjából. Választani nem tudok, hogy a múlt történése vagy a jelen rejtélye birizgálta jobban az agyam. Karolina bátor, kitartó és igen éles eszű, leleményes hölgyemény, aki nem akar a kor normáinak megfelelni. A múltban elszenvedett sérelmei pozitív és negatív értelemben is hatással volt a személyiségének fejlődésére, tökéletesen megalkotott karakter továbbra is. Az első rész óta csak még erősebb lett, abszolút kedvenc, élvezet róla olvasni.
Már a könyv első felében volt két nagy hűű pillanatom és tovább fokozta az olvasás élvezetét az, hogy nem jöttem rá, ki a felelős Antónia eltűnéséért. Majd jött egy hatalmas pofon az írónőtől: egy csavar spoiler és egy továbbra is megválaszolatlanul maradt kérdés. Na de, ha még magunkhoz is térünk, nem okoz nekünk csalódást az írónő, hisz olyan esemény sorait követhetjük szemünkkel, amitől ha nem ülök, tuti hanyatt dobom magam.
Az első rész értékelésének a végén feltett kérdésem itt is helytálló:
Hogy lehet így vége? :D
Ismételten tűkön ülök, izgatottan várom a folytatást, hogy Lina múltjának darabkái a helyére kerüljenek.
Ismét csodásat alkottál @SzanĐi_Nagy <3

4 hozzászólás
Dorina_S>!
Csernovszki-Nagy Alexandra: Antónia eltűnt

Huhhh…hát kicsit össze kellett szednem a gondolataimat, mert egy olyan regényt olvastam, amelyre minden tekintetben csak a zseniális szót tudom használni. Ennyire összetett, nyomozós krimit még csak egyszer olvastam…az pedig Ambrózy báró története volt. Csernovszki-Nagy Alexandra méltán odaállhat Böszörményi Gyula mellé és bemutathatja báró Ambrózy Richárdnak Gyarmaty Karolinát….. és azt hiszem Hangay Emília is szívesen megismerné, ahogy Lévay Mártont is. Nehéz szavak találni és megfogalmazni mit adott ez a regény, nekem leginkább azt, hogy építek egy időgépet és visszarepülök abba a korszakba ahol hőseink éltek. Az írónő mesterien jelenítette meg az 1870-es éveke eleji pesti, városi életet annak minden tartozékával…ugyanakkor számos korabeli szokásba is bepillanthattunk. Az pedig, hogy korabeli kifejezéseket használ már csak hab volt a tortán. Meglátszik az alapos kutatómunka: maga a mindennapi élet, szokások, ételek megjelenítésén. Ebből sokkal többet kaptunk, mint az első részben, így az olvasó szinte az első oldalaktól bele tud helyezkedni ebbe a korba és el is hiszi, hogy ott van a szereplőkkel egy főúri szalonban teát szürcsölgetve.

A történet nem közvetlenül az első részt követőn játszódik. Ugyanakkor ismét két idősíkon követhetjük az eseményeket. Továbbra is nyomon követhetjük Lina korábbi házasságának viszontagságos mindennapjait, és új életét. Karolina egy új megbízást kap egy bizonyos Kéthly Alíztól, hogy derítse ki mi történt a nagynénjével, aki 15 évvel ezelőtt eltűnt…de a kislány váltig állítja látta egy nyílt, vérző sebbel a földön heverni a nagynénjét. Lina bele is veti magát a bűnügybe, nem is sejtve micsoda lavinát indítva el ezzel. Hősnőnk ebben a részben igazán megcsillogtatta eszességét, éleslátását, talpraesettségét. Egyszerűen olyan, mint Ambrózy Richárd csak nőben….igaz sok hasonlóságot mutat Mili kisasszonnyal is. Karolina makacs, önfejű és akaratos…megy a saját feje után..és jellemzően csöbörből vödörbe esik. Mindig keresztezi egy két holttest az útját, ugyanakkor bámulatos képességekkel deríti fel az apró részeket, rakja ki a kirakós darabjait…férfiakat megszégyenítő módon. A társadalom kirekeszti özvegysége, és nyomozónői hivatása miatt, bár őt ez nem érdekli. Erős, független nő. Egyszerűen imádtam az ő karakterét, ahogy egymaga megteremti a saját egzisztenciáját, és felépíti az életét a romokból. Nem tör, rogy össze, mint hölgytársai…hanem igazi küzdőszellem, addig meg sem áll, míg ki nem deríti, amit akar, vagy amíg el nem éri a célját. Nőtársai a megvetés mellett irigyek is, arra hogy megáll a lábán, és hogy más, mint ők. Hódolója is akad, de az ő szíve és lelke olyan mély sebeket kapott, amelyeket csak egy férfi képes begyógyítani, egy férfiban képes újra bízni…mert ez az egy férfi tudta csak összerakni apró, szilánkosra tört szívének és lelkének darabkáit…és akkor, amikor beteljesült volna a nagy szerelem, ő még nem állt készen. És ezért ostorozza is magát, nap, mint nap fáj neki a szeretett férfi hiánya, akivel talán megélhetné a boldogságot, amelyről úgy gondolja neki nem jár. Ebben a részben ismerjük meg lelkének olyan mély titkait, amelyek egy nőnek a legfájdalmasabbak. Fel tudott állni mindig, akárhányszor küldték a padlóra Gyarmaty Karolina előbb-utóbb…. de felállt.
Néha azonban úgy éreztem túlontúl is karót nyelt, és rideg a férfiakkal. Nem hatotta meg a széptevés, a bókok, az udvarlás…sőt sokszor az őszinte vallomás sem. Néha már sajnáltam szegény férfiakat, ahogy Végváryné reflektált a bókjaikra. Megértettem az indokokat és az okokat…nem tudom én mit tettem volna az ő helyében, hogyan éltem volna túl három évet egy olyan mérgező házasságban….valószínűleg én összetörtem volna, és belepusztultam volna. Ezért is gondolom, hogy Lina annyira de annyira erős nő…hogy szinte csak Milikét tudom ide sorolni.

Ebben a kötetben számos új szereplő bukkant fel, és egy olyan szövevényes bűntett, amely annyira összetett, hogy kibogozni sem egyszerű. A Kéthly család által beleláthattunk egy főúri família életébe, annak minden titkával, mocskával együtt. Cselédek, komornák, kocsisok, zongoratanárok, testvérek, sógorok keresztezik egymás útját…és nem éppen úgy, ahogy az illendőség és a jó erkölcs elvárta volna azokban az időkben. Persze itt is megtalálhatjuk az ajnározott első szülöttet, a háttérbe szorított második fiút, és az elkényeztetett kislányt. Nem is lehetnének különbözőbbek, azonban nekem Kéthly György azonnal szívembe férkőzött. Mindig is vonzottak az ilyen szoknyapecérek, akiknek a mosolyuktól biztosan elaléltam volna vagy sürgősen legyeznem kellett volna magam. György először egy jóképű, nagyképű, tipikus széptevőnek gondoltam, de benne is több van, mint amit a külvilágnak mutat. Hiszen ebben a világban a látszat mindent, mint ahogy ezt a regényben is kifejtik a szereplők. György árnyaltabb karakter: nem akar a társadalmi konvencióknak megfelelő üres fejű, de szép feleséget, hanem olyat, akivel beszélgethet, aki eszes, aki tesz a szabályok ellen. Ezzel és udvarlásával sajnos engem elcsábított, na meg gúnyos mosolyával…nem tehetek róla, a rossz fiúknak nem tudok ellenállni.

Volt még egy karakter, akiről nekem egyből a Downton Abbey-ből ismert Maggie Smith által megformált Lady Crawley, Grantham özvegy grófnéja jutott eszembe. Marótiné ugyanolyan csípős megjegyzésekkel illette környezetét, fanyar humoráról és kioktató stílusáról már nem is beszélve. Az egyik kedvencem volt.

De ha már történelmi romantika…ezt a kategóriát Lévay Márton nyeri. Hát ha az elsőben a tökéletes férfiúi erényeket testesítette meg, ebben sem marad alul…rátett jó pár lapáttal. Itt ismerhetjük meg a lelkét, az érzelmeit igazán. A vívódását, mert harcol a szíve és a becsülete között. Márton próbált továbblépni Karolina után, amely félig-meddig sikerült…de a szívnek ugye nem lehet parancsolni, és ezt minden egyes alkalommal be is bizonyítja. Kimért, udvarias, eszes és szerelmes. Hiába a szabályok, az érzelmei mindig a másik irányba viszik. A regény vége az ő szemszögéből olyan függővéggel zárul, hogy a falat tudtam volna lekaparni, hogy ezt nem hiszem el. Miért csinálod ezt? Nem lehetsz ennyire becsületes….megérdemled a boldogságot…és nem, inkább a szabályokat követ és tisztességesen játszik, minthogy boldog legyen. Nem tudom jelen pillanatban mit érzek iránta: egyszerre szerettem bele ebben a részben visszavonhatatlanul, és pofoznám fel úgy percenként. Annyira mélyen él benne az önsanyargatás, hogy nem meri azt az utat választani, amely a boldogság, a szerelem felé vezet.

A borító ismételten nagyon kifejező és szemkápráztató. Bár most, hogy befejezetem a könyvet nyert értelmet a kissé homályosan vagy érdekesen megvilágított nőalak…mivel a regény központi kérdése is, hogy Sárközi Antóniával mi is történt valójában. Ezt a hölgyet és ezt a kérdést szimbolizálja a borító is, sejtet valamit, meg nem is. A lényegen, azonban, hogy csodaszép nem változtat.

Egyszerűen muszáj volt sok esetben összehasonlítani az Ambrózy sorozatot Gyarmaty Karolina történetével, mert mindkettő páratlan. Mindkettő ugyanazon élményt nyújtotta, annyira életek a kötetek, hogy szinte én is bennük éltem. Az írónő bebetonozta magát Böszörményi Gyula neve mellé a ranglistámon, és ezentúl a neve garancia lesz a jó, és tökéletes olvasmányra.

A második rész olyan érzelmi cunamival, brutális függővéggel zárult, hogy engem lelkileg megtépázott. Nem csak az utolsó fejezet, hanem maga az egész regény. Remélem hamarosan olvashatom a folytatást, mert nem tudom meddig bírom ki Lina történetei és kalandos bajba jutásai nélkül….és persze a bűntényekkel kapcsolatban számos kérdést még homály fed…azokkal kapcsolatban szoknyás nyomozónőnknek még össze kell illesztenie a darabokat és fel kell még pofoznia egy két úriembert is.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Niki_Salamon P>!

Próbálj boldog lenni! Oly hamar eltelnek a percek…az órák,melyet szomorúsággal tölt az ember, s mi végre ? Bármi is adódik az életedben, szállj szembe vele!

SzanĐi_Nagy I>!

Tekintetünk hosszan összekapcsolódott s tudtam, hogy ez egy olyan szerelem, amely az ember életében csak egyszer adatik meg.

Niki_Salamon P>!

A közönynél nincs rosszabb. Ha az ember érez haragot, dühöt, szeretetet, akkor vannak érzései a másik irányába és számít neki…de a közöny…az egészen más.

Niki_Salamon P>!

Az igazságot nem lehet örökké elhallgatni. Ha az ember kicsit megkapargatja a felszínt, ki tudja, hogy mi szökik ki onnan.

Niki_Salamon P>!

Épp én akarom más szerelmi életet kibogozni? A saját magamét sem értem.

Niki_Salamon P>!

Úgy vélem, minden ember életében vannak meghatározó pillanatok. Olyanok ezek,melyek sorsfordítóan hatnak ránk.

Anarchia_Könyvblog>!

A közönynél nincs rosszabb. Ha az ember érez haragot, dühöt, szeretetet, akkor vannak érzései a másik irányába és számít neki.. de a közöny.. az egészen más.


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Megyeri Judit: Holttest az Ambróziában
Ilona Andrews: Magic Burns – Perzselő mágia
Marni Bates: Zűrzavar a vonal végén
R. Kelényi Angelika: A grófnő árnyékában
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Anne L. Green: Heather vonzásában
Szabó Tünde: Rácsok
R. Kelényi Angelika: A lánynevelde 1.
Fábián Janka: Koszorúfonat