A ​boldogságcsináló 18 csillagozás

Csernai Zoltán: A boldogságcsináló

„Eljött a nagy nap. Valamennyien diadalkiáltásban törtünk ki, amikor a mélyen alvó Cézár kutyánk koponyáján rögzített biovizisztor működni kezdett, s a másik asztalon, a szomnifon-recording képernyőjén felvillant az első "kutyaálom-film”!
Egy lapos tálat láttunk felénk közeledni a képernyőn, tele húsdarabokkal és csontokkal. Az egészet szinte úgy láttuk azután, mintha mi magunk, saját kutyaszájunkkal habzsolnánk, rágnánk a finom falatokat!"
Csernai Zoltán új, krimis felépítésű, különös témájú és hangulatú sci-fivel jelentkezik. Amint az utószavában írja: a „csillagembertől” visszatalált a közönséges földi emberhez, s ebben a regényében más nem a távoli csillagrendszerekben létező társakat keresi, hanem önmagunk – az emberi agy – titkait kutatja; lépésről lépésre, a felfedezés minden izgalmát megosztva az olvasóval, miközben a kutató tudós egyéni drámája markáns keretbe ötvözi a tudományos-fantasztikus témát.

Eredeti megjelenés éve: 1980

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kozmosz Fantasztikus Könyvek

Kozmosz Könyvek, Budapest, 1980
222 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632113764

Csernai Zoltán: A boldogságcsináló

Hú, a mindenit! Kérem, így kell kincsekre akadni!
Csernai Zoltán neve kezdő sci-fi olvasóként újdonságot jelentett számomra, ez volt az első könyvem tőle. Nos, a címéből kiindulva finoman szólva nem vártam tőle sokat… de ez letehetetlenül izgalmas volt! Odáig vagyok tőle! Imádtam, kedvenc lett, nem is mondhatok mást.
A stílusával kapcsolatban annyit jegyeznék meg, hogy az én ízlésemnek kissé túl bőkezűen bánik a felkiáltójelekkel (igen, szőrszálhasogatásból jó vagyok), de más kivetnivalót nem tudok felhozni. Remek a téma, remek a történetvezetés, feszültségkeltés… tényleg tudja, hogyan kell izgalomban tartani az olvasót.
A könyv végére odabiggyesztett novellák már nem voltak rám ekkora hatással, szellemesek voltak, de nagyjából ennyi.
Nem csak sci-fi kedvelőknek ajánlom, de akik egy jó krimire vágynak, azok is megtalálják a számításukat A boldogságcsinálóval. Érdemes!

Update 2019: a fenti sorokat 5 évvel ezelőtt írtam. Valószínűleg annyira meglepett, hogy magyar sci-fi is lehet jó, hogy ez szülte ömlengő soraimat. Ma már látom, hogy ez nem egy különösebben jól megírt történet, sőt. Ennek ellenére számomra mindig lesz valami különleges bája, hiszen ez a könyv is hozzájárult ahhoz, hogy a sci-fit megszeressem. Egyébként a kisregény történeti alapjait most is jónak találom, inkább a megvalósítás az, ami nem az igazi.

matthews>!
Csernai Zoltán: A boldogságcsináló

A szerzőtől ez az első olvasásom. Számomra ez krimi, sci-fi elemekkel fűszerezve. A pörgős történet ellenére nem igazán tudott magával ragadni, pedig a sci-fi vonalat képező agyturkász téma ígéretes ötlet. Az ehhez használt szerkezet egy icipicit a consociatorra emlékeztetett Zsoldos Péter A feladat c. regényéből.

Kozmosz Könyvek, Budapest, 1980
222 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632113764
pwz I>!
Csernai Zoltán: A boldogságcsináló

Agyturkász krimi sci-fi, a szó szoros értelmében. Csernai ebben a művében „kilépett” a csillagember sorozatban olvasott világából, de a könyv végén levő négy novella már előrevetíti a Tollaskígyó utolsó visszatérését. Hat évvel később meg is csinálja :)!

Gar_Ati>!
Csernai Zoltán: A boldogságcsináló

Érdekesnek indult ez a krimi, sci-fi. Jönnek a szereplők, a megoldásra váró problémák, rideg vagy éppen ledér nő, kis konyakkal, szépen folyik a történet, Equast doki kezelése. Majd a nyakunkba szakad a TBI(Tökéletes Boldogság Igénye) képlete, és oldalakon keresztül magyarázza ezt a fölösleges, kihagyható valamit. Végül a történetünk,szépen megoldódik, attól függetlenül, hogy a vége nem éppen az amire számítottam.

Blissenobiarella>!

Az egyes szavak gyakorisága tekintetében még mindig a „vérrel”, „felvágással”, „hasítással” kapcsolatos, valamint a kínzást, vallatást követelő szavak álltak az élen. Alacsonyabb előfordulással néhány orvosi szakkifejezés is akadt Equas különös kommunikációjában, pl. „talámusz” (thalamus), „retikurális” (reticularis), „kórtex” (cortex), „enkefalón” (encephalon), elektród, stb. Végül néhány egészen furcsa, eddig teljesen ismeretlennek találkozott a felvételen Heliantha: „szomnifon”, „heppinetika”, „heppinetizáció”.

Blissenobiarella>!

Nem tudok beszélni, az isten verje meg, jól elszomnigrafizáltam az agytekervényeimet!

Blissenobiarella>!

A TBI (Tökéletes Boldogság Igénye) képletében igen fontos tényező a szexuális kiegélülés, a libidó. (X tényető=25% súllyal)

Blissenobiarella>!

Az L tényező 25%-os súlya tehát kilép a TBI képletéből. Nullára csökken. De mi lép a helyébe? Megállapításom szerint az SZ tényező. (SZ=szerelem – azaz speciálisan felfokozott, szexuális vonatkozású érzelmi töltés.)
Az SZ tényező szorosan kapcsolódik az X tényezőhöz.

A TBI mai – teoretikus illetve optimális képlete a következő:
TBI = 0,25 X + 0,25 SZ + 0,25 M + 0,25 T
A Tökéletes Boldogság Igénye átlagosan tehát a következő tényezőkből tevődhet össze: negyedrést szexuális kielégülés + negyedrést ehhez kapcsolódó érzelmi töltés + negyedrést munkában és negyedrész tudásgyarapításban való kielégülés.

Blissenobiarella>!

(heppinetika=boldogságelemzés, boldogságelmélet; heppinetizáció=boldoggá tevés, "boldogságcsinálás")

regulat>!

A késő délután ellenére Leporin CD-13697 felügyelő az íróasztala mögött ült, és szorgalmasan jegyzetelgetett kartotékjain.

virrasztó>!

Az éterben is szokatlan csend van.

205. oldal, Béke a kék bolygón

virrasztó>!

A Boldogság tehát nem más, mint Közvetlenül átélt Érzelem. Egyfajta, semmi máshoz nem hasonlítható, speciális érzelmi állapot. Mint ilyen – kizárólag egyvalakinek, egyénnek, személyiségnek belső élménye; kizárólag egyéni felfogású, pozitív – tehát abszolút legjobbnak, legkellemesebbnek érzékelt – érzelmi állapota, amely azonban legtöbbször fizikai-biológiai kellemességgel is társul!

123. oldal, A boldogságcsináló

virrasztó>!

Megtagadtalak, menekültem előled. Elhatároztam, hogy végképp megsemmisítelek önmagamban, elfelejtelek. Legszívesebben lobotómiát hajtottam volna végre a saját agyamon, kiírtottam volna azt a gócot, amelyben Te vagy ….

107. oldal, A boldogságcsináló