Szíved ​helyén épül már a Halálcsillag 213 csillagozás

Cserna-Szabó András: Szíved helyén épül már a Halálcsillag

Emlék ​Bundás egy nyugodtnak induló vasárnap délután kedvenc férfimagazinjából arról értesül, hogy a szerelem kialakulásáért a feniletilamin nevű hormon a felelős, s hogy pontosan hétféle szerelem létezik. Mire a cikk végére ér, már tajtékzik a dühtől, és ordít: micsoda hazugság, hiszen csakis egyféle van, „az elvakult, buta, üres szerelem, ami csak szenvedély és csak rabság. A többi habkönnyű neurózis, polgári házasság, semmi egyéb." Az már az élet humorérzékét dicséri, hogy ebben a pillanatban megcsörren a telefonja, és éppen az a nő keresi, aki elhagyta, és akinek az emlékétől nem tud szabadulni.

A regény a vak szenvedélyek karneválja. A fekete szerelem végigsöpör a budapesti Király utcán, Kolozsváron, Pécsen, az adriai tengerparton. Nemet változtató macsó, japán karddal hadonászó írósztár, bánatevésbe menekülő mizantróp apa, transzvesztita szerelemdémon és persze a westernt író főhős kergeti a boldogság kék madarát, vagy ahogy a könyv fogalmazza újra a toposzt: a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Magvető, Budapest, 2013
ISBN: 9789631430882
>!
Magvető, Budapest, 2013
362 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631430066

Enciklopédia 60

Helyszínek népszerűség szerint

Budapest · Pécs


Kedvencelte 39

Most olvassa 18

Várólistára tette 108

Kívánságlistára tette 93

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

>!
Kkatja P
Cserna-Szabó András: Szíved helyén épül már a Halálcsillag

Cserna-Szabó talán legszadistább oldalát ismertem meg itt, mert amit ezzel a szegény Emlék Bundással leművelt, az felér egy érzéstelenítés nélkül végrehajtott lassú kasztrálással/skalpolással, ahogy tetszik, szóval egyértelműen kínzás kategória spoiler.
Mert Bundás újra meg újra elrugaszkodik a flaszterről, hogy belekapaszkodhasson a szerelem mézédes szívfenekébe vagy a felette repkedő boldogság azúrkék madarának tollaiba, de pár pillanat mámoros pillangótánc után nyelét vesztett fejszeként csapódik vissza a realitás kőkemény, kiábrándítóan szürke és életszagú betonjába, de sebaj, kicsit piheg, sokat vedel és újra nekifut, bár egyre szkeptikusabban. Ismerős helyzet? :))
Szóval egy őrült hullámvasúton éreztem magam, tele zabálással, nyakalással, szerelemmel és irodalommal, hogy a westernes rosszfiúkról és ribijeikről már ne is beszéljünk.
Zseniális lenne, ha nem tolná egy incifincit túl néhol a jópofáskodást és a többit, máskülönben zabálom azt a zakkant stílusát, a filozofálását pedig egyenest imádom pl.:https://moly.hu/idezetek/666148
Vártam, hogy a végére újra összefusson spoiler kerek boldogságával és lőn… spoiler

>!
Magvető, Budapest, 2013
362 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631430066
>!
Chöpp
Cserna-Szabó András: Szíved helyén épül már a Halálcsillag

A fickó nagyon jól ír. A történet is rémesen jó.
Mégis levontam egy csillagot. Le én. Hogy miért? Mert valami(k) miatt mégis csalódtam, és belefáradtam a végére. Óriási lendülettel olvastam az első szótól kezdve. Egyre jobban tetszett. Aztán belefáradtam. Nem tudom máshogy kifejezni. Egyszerűen fizikai fáradság volt újra a kezembe venni. Elvesztettem a szimpátiám nagy részét a főhőssel és magával a sztorival is. Fárasztó volt ez a sok káromkodással elegy történetcsavarás. Az elején még örömmel tapsikoltam minden egyes intellektuális kézenállásnál, vagy szaltónál, de aztán idegesíteni kezdtek már a lendületvételnél, és ezekből bizony nem is volt kevés. Értem én az értelmiségi alkoholban párolt önkínzó szenvedtetést, csak nem szeretem. Vagyis nem így szeretem. Ez nekem túl direkt és szájbarágós. Nem mondom, hogy nem fogok olvasni még tőle: sőt! Örömmel fogok újra. Csak ki kell pihennem.
Földim! Megkímélt állapotú negyvenes szeretnék maradni. Légy jó(bb) kicsit hozzám! Köszke!

>!
Zonyika P
Cserna-Szabó András: Szíved helyén épül már a Halálcsillag

Azt gondoltam, hogy az én szívem helyén már rég ott van a magányos álmok börtöne, a Halálcsillag, aztán jött Cserna-Szabó András Emlék Bundás a fenébe is, Cserna-Szabó András! Meg Kázmér, természetesen. Kázmér feledhetetlen.
Emiatt tehát szívemben szívem helyén felépült (és örökké ott fog a halhatatlanságtól csillogni) az Emlék Bundás emlékszoba, hetente fogom tisztára polírozni a kuplerájkilincset, naponta fogom ott megvetett ágyamban a kacsatollpárnákat vastagra verni (pardon) és percenként fogom várni vissza a nagy és utánozhatatlan Emlék Bundást, örökké és örökké és kitartóan a mindenség legvégéig. A csillár pedig egy Halálcsillag alakú diszkógömb lesz, ami nem csak visszaverni, hanem árasztani is tudja a fényt. Jó lesz ez.

18 hozzászólás
>!
ponty
Cserna-Szabó András: Szíved helyén épül már a Halálcsillag

Sokáig potenciális kedvenc, és ötcsillagos könyvként lapozgattam tökéletes és zavartalan mámoromban. Pedig csak egy-egy pohár vörösbor ürült ki közben. Akkor is tudtam már, hogy leginkább négyfelet (najó, négyet) érdemel, de egyszerűen annyira szerettem, azért ami, és azért ahogy nem is akar több, vagy más lenni. Iszonyúan imádtam, ahogy jóleső összevisszasággal bele lett szórva mindenféle klassz, popos kacat, meg pornó, meg western, meg csudajó mondatok persze. Meg az eredetiségnek a látszatát is jó messziről elkerülő, de együtt mégis piszok jól működő panelek. Stílusban, sztoriban, karakterekben.
Élveztem a szájkosarát letépő fenevad (indián nevén Mocskos Nyelv) ámokfutását. Élveztem én mindent, na! Annyira az enyém volt, hogy már csak a személyes ajánlás hiányzott belőle, aztán…
Aztán teljesen váratlanul (pontosan 250 oldal után), a sötét oldalnak ez a haláli vicces, haláli szórakoztató, Halálcsillaga fogja magát, és mintha valami súlyos találatot kapna, nemes egyszerűséggel szétesik. De darabjaira. És nem tartja össze többé semmi. Se szex, se humor, se zenei- és irodalmi utalások, se ordenáré szöveg. És csak úgy potyognak össze-vissza az alkotó elemei, amiket hirtelen, lecsupaszítva, szomorú, értéktelen önmagunkban látni.
Sajnálom nagyon az utolsó száz oldalt, de örülök nagyon az első kettőötvennek. És az is vigasztal, hogy a személyes ajánlás pedig végig ott volt a szemem előtt.
A címe az, egy az egyben. És az zseniális! Dinamikája, szórendje és jelentése egyaránt szépirodalmi, de a legnagyobb hangsúlyt benne mégis a popkultúra legszélesebb körben elterjedt mozijából beemelt szócska kapja. Nem csak mondatalkotásból jeles, de egyben marketing szempontból is tökéletes hadicsel.

11 hozzászólás
>!
n P
Cserna-Szabó András: Szíved helyén épül már a Halálcsillag

Nagyon kell kedvelni Cserna-Szabó Andrást ahhoz, hogy ezt a regényét, ami az első regénye, lendület veszteség nélkül végig olvassuk. A feléig ez akár gond nélkül is sikerülhet, de utána lesz egy valamiféle tömény érzésünk, ami a garatunkban gejzírként tör elő, és csak nyeljük-nyeljük. Nem csak a soha vagy alig hallott ételek nevei miatt is. Van ebben minden, mi szem-szájnak ingere lehet. Nálam főként a szemnek, mert kellően vizuális vagyok, de ebben az esetben (könyvolvasás) nem volt az előnyömre. Filmszerűen pergett előttem Emlék Bundás együttérzésre, olykor szánalomra hívó életkockái. Néha kellett volna egy tovább tekerő gomb (tudom, egy könyvben lehet, akár többet is egyszerre lapozni – persze „véletlenül”, úgyse tudja meg senki), de ha már Bundást gyűrte az élet, ám legyen, gyűrjön engem is. Gyűrt is, és megkockáztatom, hogy nem mindig nevettem fel egyszerre a főszereplővel, vagy nem akkor, amikor kellett volna, esetleg akkor sem, amikor az író várta volna. Ez egyébként is jellemző tulajdonságom, de nem teregetem ki a saját „szennyesemet”. Ez szerintem nem baj. A lényeg, hogy nem nevettem ki, sőt úgy véltem, ha negyed ennyi humorérzékem lenne a saját életfilmemhez, már jobban járnék. Szóval, ez a tanulságom (az olvasás után), ez az utolsó előtti mondatom.

>!
Stone
Cserna-Szabó András: Szíved helyén épül már a Halálcsillag

Az a mocskos szerelem, ez így nagyon jó neked, hiszen bébibébi, te egy nyomorult állat vagy és közben a halálvágyad nagy.
A végére elfáradtam, ahogy a szereplő is, hülye névvel, persze ő csak egy emlék, ahogy minden elrohadt szerelem is az, a halálcsillagok meg sosem épülnek szívek helyén.
Ez a kis író, aki mindig a pofádba dörgölte, hogy volt ő jó is, de most nem az, nem is értem miért gondolja, hogy elhiszem róla, írja a jó ponyvaszagú wesztendernjét. Sosem adnám ki, mondjuk sosem adják ki. Közben vagy fordítva, az élete meg a nagybetűs Abetűs átitatta kocsmalét. Aki szabad is keres magának rácsokat. Hülye állat az ember.
Sokat röhögtem fel, hangosan, az elején még megy a cinikus-szarkazmus, aztán körbetekergőzünk a megőrületben és még mindig tudunk röhögni, de már érezzük, hogy átszúrt minket a halálcsillag vermébe dobott Palpatine villámlása, eléri a legbelső kis puha foszlányos érzékeny magot, ha túl sokáig hagyjuk magunkat egyazon lében főni…

7 hozzászólás
>!
cippo IP
Cserna-Szabó András: Szíved helyén épül már a Halálcsillag

(Hogy is mondtad a Pusziboltban, Emlék? „Olyan az asszony, mint a tej. Selymes, édes és ártatlan szórakozásnak tűnik, aztán se szó, se beszéd megsavanyodik és úgy megfosat, hogy a lelked a porcelán csészére fröcsköl.” Na olyan. Pont olyan.)

Április 28-án, vasárnap, Nimród napjának délutánján a laptopot gondosan egy csík oldalas mellé helyeztem a konyhapultra, és elhelyezkedtem a kényelmetlen fenyőfa hokedlin. Az oldalas várhat.

A VLC media playerbe ejtettem Andrew Lloyd Webber Macskák című musicaljének törvénytelenül letorrentezett médiafáljait, majd megnyitottam a szövegszerkesztőt.

“Emlék, ne hagyj magamra, várj még!
Ezt a félelmes holdfényt végre el kell, hogy űzd.
Régi órák, te boldog múlt, te rég volt remény.
Édes emlék, kell, hogy élj.”

folytatás: http://www.cippo.hu/2013/04/1048-olyan-az-asszony-mint-…

5 hozzászólás
>!
mirha
Cserna-Szabó András: Szíved helyén épül már a Halálcsillag

Ha nem tekinteném szakrális tárgynak a könyvet, akkor ezt a regényt szétvágnám lapjaira, és kitapétáznám vele a szobámat, hogy a szemem pillantása a lehető leggyakrabban pihengethessen rajta. Minden cseppje kincs és aranyló nedű, szerelmi bánat esetén pedig akár még a szanatóriumba vonulást is el lehet kerülni jótékony hatásának köszönhetően. Boldog embereknek ugyan nem ajánlanám, befogadása könnyebb, ha rendelkezünk aranykártyával az elbaszott életek klubjába.
Csak az az egy dolog bosszant, hogy most nekiülhetek a kedves szerző egész munkásságának, hogy megtudjam, milyen etapokban jutott fel a Parnasszusra.

9 hozzászólás
>!
Röfipingvin MP
Cserna-Szabó András: Szíved helyén épül már a Halálcsillag

Megyen már a Halálcsillag lefelé.
Az én kisLénám most megyen hazafelé.
Fenekemen tetkója, a szívemen rablánca.
Én se tudok semmit mást, csak szenvedni.

Amerre mégy édes Lénám kívánom,
Hogy előtted Kolozsvár is bezárjon.
Király utca se fogad, az én szívem elfeled,
De Te szíved holtig el ne feledjen.

2 hozzászólás
>!
Goofry P
Cserna-Szabó András: Szíved helyén épül már a Halálcsillag

„Úgy látszik, a szívem magától ocsmánykodott.” *

Erre csak erre, mélyen megtisztelt olvasóközönség! Mindenkinek van egy álma, de ebből itt-most-önök nem kevesebbet olvashatnak ki, mint egy frenetikusan ellenhatásos és visszáján színlelő szerelmetes-regényt. Fellépnek még a zománc fényességben játszi gasztronómián társulattal együtt megjelenő mosdatlan és erős képzelőerőt képviselő pesti szóvirágok. Egy kis magyar valóság, egy kis coolt, és minden, ami a kortársi modernséggel mesteri. Bohócok és kokottok. Bűn és bűnhődés. A bűzölgő illatfelhő és a hervadásban rózsálló kocsmatündér. Detektívtörténet és kacsa-historizálás. A vörös óriássá duzzadt öngyúltságos szívburok. És mindenek felett a zene: a zene, ami éltet. Csak folyton és folyvást: ide, ide hát drága hölgyek és törpe-keménységre égetett szívű urak! Egy témáról két történettel, de csak egynek az áráért! Óriási szenzáció! Az vegye kezébe, aki egyszerre egynél többet szeretne a tűzbe tartani! :p Ide, ide molyok! Mivel itt az egyszemélyes alluziónista Cserna Szabó porondmester előadása során bemutatott hátborzongatón és szívszorítón átélt mutatványok után majd egyként préselődik elő a torkoton át a gyomorból indult elmaradhatatlan show-hajtás: „Kérlek, Bundás, ne hagyj bennem Emléket!” Itt a tökéletes nihil, amely ennél már aligha lehetne kevesebb, hisz itt már az is többlet volna! Kihagyhatatlan élmények: fojtón és fojtvást!

*Dosztojevszkij: Feljegyzések az egérlyukból

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Ciccnyog ISMP

Semmi problémám nem volt az életben, azt leszámítva, hogy a lelkem olyan üres és sötét volt, mint egy halott város általános iskolájának tornaterme éjjel.

25. oldal

2 hozzászólás
>!
Chöpp

    – És mondja, gyönyörűm, mit olvasott mostanában? Olvasott-e valami szépet?

154. oldal

Kapcsolódó szócikkek: olvasás
2 hozzászólás
>!
Ciccnyog ISMP

„Muszáj beszélnünk" – ennél vészjóslóbbat nő nem is mondhat.

77. oldal

Kapcsolódó szócikkek: nők
>!
Ciccnyog ISMP

– Azért estem beléd, mert akkor este rájöttem, te képes lennél meghalni egy nőért. Az már részletkérdés, hogy közben kiderült, ez a nő nem én vagyok. De ettől én még ugyanúgy szeretlek.

294. oldal

>!
egy_ember

Nem esett nehezemre a rejtőzködés, mindig is szerettem a magányt. Gyerekkorom nagy része úgy telt, hogy önmagammal gombfociztam. Én voltam a Barcelonával és az argentin válogatottal is. Kerek volt a világ, mindkét csapatban játszott Maradona, és mindig én vesztettem.

46. oldal

>!
egy_ember

Drágám, nem vagyok képes barátságot ápolni olyan emberekkel, akik selymes emulziónak hívják a szaftot.

143. oldal

>!
Ciccnyog ISMP

Reménytelenül vonszoltam a lelkem magam után, mint macska a farkára kötött, zörgő, üres konzervdobozt.

98. oldal

Kapcsolódó szócikkek: lélek · macska
>!
Ciccnyog ISMP

– A megtört szívet nem gyógyítja semmi, mert a megtört szív előbb szikkadni kezd, mint a kint hagyott zsemlye, azután pedig megkövül, hogy ölni lehet vele.

196. oldal

1 hozzászólás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

J. Goldenlane: Isteni balhé
Sánta Ferenc: Az ötödik pecsét
Viczián Ákos: Halálos haszonszerzés
Petr Šabach: Ártatlan szeszcsapdák
Fons Adelaar: Hulla hopp
Széman Richárd – Varga Ferenc: Vendég-látó
Kocsis Irma: Rövidlépés
Sajó László: Öt és feles
Szentmiklósi Tamás: Füstvirágok
Tar Sándor: Vén Ede