Mérgezett ​hajtűk 107 csillagozás

Cserna-Szabó András: Mérgezett hajtűk Cserna-Szabó András: Mérgezett hajtűk

Cserna-Szabó Andrást eddig kivételes tehetségű, markáns hangú novellistaként ismerhette a közönség, e könyvében viszont mint esszéíró mutatkozik be. Negyvenkét fejezetben száguld végig a magyar és a világirodalom történetén, Rabelais-től Garacziig, s a rövid szövegekben igyekszik megragadni egy-egy életmű vagy alkotás lényegét, metafizikai középpontját.

Olyan szerzőkre és művekre hívja föl a figyelmet, melyek kihullottak a kollektív irodalmi emlékezet hálóján, illetve ismert szerzők életművét világítja meg teljesen új szögből. Mindegyik szöveg olyan feszes és izgalmas, mintha egy igazi novellát olvasnánk; a szöveg kérlelhetetlenül halad előre, a végcél felé, mely nem más, mint elmondani, mit gondol Cserna-Szabó az irodalomról, filozófiáról és a világról. A Mérgezett hajtűkkel olyan olvasható mikro-irodalomtörténet született, mely a megidézett műveket is szóra bírja, az olvasót pedig olvasásra készteti. Ennél többről pedig író nem is álmodhat.

Eredeti megjelenés éve: 2009

Róluk szól: Szép Ernő, Ambrus Zoltán, Daniel Defoe, Ottlik Géza, Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij, Ernest Hemingway, De Sade márki, Szerb Antal, Jorge Luis Borges, Bodor Ádám, Anton Pavlovics Csehov, Tömörkény István, Magyar Elek, Oscar Wilde, Ray Bradbury, Hajnóczy Péter, Mészöly Miklós, Hamvas Béla, Bohumil Hrabal, Karel Čapek, Cholnoky László, Krúdy Gyula, Benedictus de Spinoza, Hunyady Sándor, Csáth Géza, Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Kemény István, Bajor Andor, Weöres Sándor, Jókai Mór, François Rabelais, Molière, Jonathan Swift, Henrik Ibsen, Kármán József, Garaczi László, Jimi Hendrix, Kazinczy Ferenc, Giovanni Boccaccio, Füst Milán, Samuel Beckett

Tartalomjegyzék

>!
Helikon, Budapest, 2019
260 oldal · ISBN: 9789634792666
>!
Magvető, Budapest, 2010
224 oldal · ISBN: 9789631428278
>!
Magvető, Budapest, 2009
222 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631427387

Enciklopédia 77

Szereplők népszerűség szerint

Frida Kahlo · Charles Bukowski · Cseh Tamás · Krúdy Gyula · Bereményi Géza · Friedrich Nietzsche · Hamvas Béla · Viktor Pelevin · Weöres Sándor · Donatien Alphonse François de Sade márki · Garaczi László · Giovanni Boccaccio · Hajnóczy Péter · Michael Hutchence · Mihail Bulgakov · Raymond Carver · Szomory Dezső · Tömörkény István


Kedvencelte 10

Most olvassa 13

Várólistára tette 99

Kívánságlistára tette 75


Kiemelt értékelések

cseri P>!
Cserna-Szabó András: Mérgezett hajtűk

Esküszöm, hogy ennél azért jobban vigyázok a könyvekre bár nem sokkal.. :D szerintem a könyvet olvasni kell, és nem fetisizálni, de úgy alakult, hogy ezt a példányt sikerült kicsit megküldeni majonézes salátával.
Még szerencse, hogy ez a Cserna-Szabót pont nem zavarja. :D Lehet, még örülne is neki.

9 hozzászólás
Chöpp P>!
Cserna-Szabó András: Mérgezett hajtűk

Az elején nagyon szkeptikusan kezdtem hozzá, mert próbálkoztam már Cserna-Szabó novellákkal, de nem jöttek be annyira, mint a regényei. De ezek! Ezek a nemtommik tényleg nagyon klasszul sikerültek. Chomsky professzor belekuncogna a tenyerébe a gyönyörűen kifejező nyelvi eszközeitől. Olyan remekül rávilágít az írók, költők jellemére, jellemzőire, visszaadva azzal igazi valójukat (nem azt a talmi általánost, ami a tankönyvekbe merevedett bele tintával és régi képekkel elszürkített unásig ismert életrajzaikba).

Bélabá>!
Cserna-Szabó András: Mérgezett hajtűk

Érdekes irodalmi pantheon szubjektív szemszögből, így jellemezném CsSZA könyvét. Rövid tárca-szerű írások a magyar- és világirodalom jeles alakjairól, nem a lexikális részre törekszik hanem azt mutatja be miként hat a szerzőre egy-egy író. Olyan könyv, amiből nem tud befogadni az olvasó egyszerre túl sokat, kissé tömény a sok infó, főleg a könyvlista. Kedvet teremt az olvasáshoz, leginkább M. Nagy Miklós: Ha nem is egy bomba nő… könyvéhez tudnám hasonlítani. Nekem tetszett, de mivel sok rövid írás, egyik jobb a másiknál, kissé hullámzó, ezért ez is csak 4,5 csillag (4,4), mint a korábbi olvasásaim Csernától.

_Andrea_ P>!
Cserna-Szabó András: Mérgezett hajtűk

Tulajdonképpen egy Cserna-Szabós somolygós, könnyed irodalmi élményre vágytam és nem erre. Csak nem olvastam el a fülszöveget.
De most, hogy átböngésztem a kötetet – egészen kézenfekvőnek tűnik, hogy egy író-olvasó emberhez forduljon tanácsért az egyszeri olvasó, ha olvasnivalót keres. Ebben az óriási választékban, mely ma rendelkezésünkre áll, ajánló/referencia nélkül nehéz is elköteleződni, sőt végig kibírni egy könyvet! Főleg ha egy küzdelmesebb irodalmi darabról van szó. spoiler
Nagyon szerettem az elmés eszmefuttatásokat és az író érdekes ötleteit – bár kétség kívül azok az esszék fogtak meg leginkább, melyeknek tárgyát már ismertem. Kedvenceim pl a Hamvasról, Wilde-ról, Sade-ról szóló írások vagy ami Kunderát és Cervantezt tárgyalja együtt.

nyerw>!
Cserna-Szabó András: Mérgezett hajtűk

Igazság szerint egészen zaklatott vagyok most, amikor ezt a posztot elkezdem. Nem pusztán azért, mert két év óta először szinte kínzó késztetést érzek arra, hogy ismét felcsapjam a szinte teljes Krúdy-sorozatom valamelyik kötetét, hanem azért is, mert engem azzal lehet a legjobban megvenni, ha az irodalomról jól írnak. A jól itt nem feltétlenül a szakmailag-elméletileg helytállót, todományosan megkérdőjelezhetetlent és bölcsészdoktorilag sokatmondót jelenti, hanem az irodalmi élmény, éleslátás és életközeliség hármasságát.

Nem mondom, hogy minden darabja tökéletes ennek a sokféle műfajú tárca/novelláskötetnek, és igazság szerint refluxot kapok az ún. irodalmi tisztelgéstől általában, főleg, ha a tisztelgő a szerző stílusához nyúl eszközeiért. Lásd: a Krúdy-szakirodalom 90 százaléka. Néhány darabja kifejezetten közömbös, néhányat viszont virtuálisan bekönyvjelzőztem magamnak a tutira bekövetkező újraolvasáshoz.

Az írások a kötet vége felé egyre dühösebbek és egyre súlyosabbak lesznek; az első harmad kedélyeskedő gasztro-filozofálgatását ekkorra felváltja az emberiségostora-hang. Az utolsó írás egyébként Beckettről szól, de nem sokkal előzi meg a Himnuszról szóló szöveg, amelyet talán kissé túlzónak érzek, de csak a megfelelő érvek hiánya miatt. A kedvenceim voltak:

Minden, amiben Rabelais-ről volt szó (Fejjel előre, bele a vízbe!, Aki lop, nem szop) – örök rajongásom tárgya, bocsánat.
Lángocska tűzforró ágya (Boccaccioról)
Tarka hányás (Füst Milánról)
Tótágas a trónuson (a Don Quijotéról)
Skandalum (Don Juan és Capek)
Mór a dobozban (Jókairól)

Mindennek a végén pedig ott van, hogy a magaskultúráról meg szépirodalomról csak bizonyos, durva megfogalmazástól mentes és az intellektuális ember kívánatos tulajdonságairól tanúbizonyságot tévő módon illik nyilatkozni ugye. Legalábbis úgy hallottam.
De én nagyon bírom, amikor az asztalra $@!% az irodalomról való beszéd félig üres, félig teli söröskorsóját, csak úgy egyszerűen, szépítés nélkül. Nekem tetszik az, hogy ebben a könyvben az irodalom szent, de nem érinthetetlen, a szöveg annak történetéről ha nem is szakmailag, de emberileg jól szól, és egészében pedig nem kíván irodalomszemléletünk megváltója lenni. Puszi a szerzőnek, remek volt.

egy_ember>!
Cserna-Szabó András: Mérgezett hajtűk

Esszék, de nem kell beszarni, nagyon „olvasmányos” kötet. Esszét olvasni egyébként is jó mulatság, ha nem kötelező. Cserna-Szabó esszéi ráadásul majdnem novellák, olyan irodalomtörténet, ami maga is irodalom. Ha fényezni akarnám Cserna Bandit, és miért ne akarnám, Szerb Antalhoz hasonlítanám. Olvasmányélményekről esik itt szó – olyan írókról is, akik benne vannak a kánonban, és olyanokról is, akik kiestek belőle – CS-SZA sajátos nézőpontjából. Kiváló! Hiába, akinek a monogramja egy szovjet tagköztársaságot idéz, az tud valamit.

5 hozzászólás
ervinke73>!
Cserna-Szabó András: Mérgezett hajtűk

Az irodalom a bűnök bűne, ördögtől vett sorsrontó miazma. Írót irtani jöttünk, olvasót kardélre hányni.
Micsoda megátalkodottság a könyvet tartó kéz, mely helyette ragadna ekeszarvat, törve ugart, vagy lapátnyelet, építve utat. Tény, hogy ártatlan szűzleányok és kötött fejű asszonyok combja nyílt számtalan, könyvekből lopott csalfa szó hallatán, borítva erkölcstelen mocsárba nehezen épített rendjét a világnak. S nevezik fertelmes szóval gyakorta, és örömmel, mit e tárt combok közt találnak. Bűnük netovábbja, hogy a széles tömeget, mely nyilvánvaló tudatlanságában arra alkalmasak irányítására szorul, mióta világ a világ, a gondolkodással mételyezi, s e fertőzött tömeg fejét dacosan vetve fel tűz zászlajára kimondhatatlanul ostoba jelszavakat. Szabadság? Ugyan, mit kezdenétek vele? Lecsóba libazsír, ne adj isten, máj? Onnan datálódik hanyatlásunk.

1 hozzászólás
Zonyika P>!
Cserna-Szabó András: Mérgezett hajtűk

Szeretném, ha életem főműve egy ehhez hasonló szerelmeskötet lenne Cserna-Szabó András irodalmaihoz.

Azt szeretem benne, amit magamban is. Azaz még egyszer: minden olyan tulajdonság, amit magamban képes vagyok szeretni, megtalálható ezekben az írásokban, így lassan úgy érzem, hogy jobban egyetértek vele, mint saját magammal.

De hogy kicsit konkrétabb legyek talán: voltak esszék*, amiknek minden egyes mondatát élveztem, ez ugye tiszta gyönyör, de aztán voltak azok az esszék is, amiknek minden egyes mondatát untam, kivéve az utolsó bekezdést/mondatot, így ezek is megmenekültek és jóvá tettek mindent ezen a világon. :)

*Annyira, de annyira utálok esszét írni, hogy ez az érzés ráragadt az esszék olvasására is, viszont ez a kötet megmentette a szememben a műfajt.

Ennyit talán a halhatatlanságról.

Gregöria_Hill>!
Cserna-Szabó András: Mérgezett hajtűk

Négyest adtam a Pusziboltra, meg kicsit szidtam a sok pina miatt. De azért mindent mindennel összevetve, sőt ennél sokkal egyszerűbben (semmit semmivel) is a rajongója vagyok, és már mióta.
Erre simán megy az ötös, aminek én örülök a legjobban. Pompásan utaztam hívj fel.

Megveszem, mihelyt egyszer több pénzem lesz, mint 234 Ft és 3 visszaváltható üveg.

3 hozzászólás
gabona P>!
Cserna-Szabó András: Mérgezett hajtűk

GONOSZ CUDAROK DAGÁLYA

Cserna-Szabó kiemelt helyet foglal el a polcomon és a szívemben is, tavalyi kötetével (Az abbé a fejével játszik) egyből beírta magát a kedvenceim közé, a szintet pedig csak tovább emelte a szintén novellákból regénnyé összeálló Puszibolt is. Sejtettem, hogy ezzel a könyvvel sem fogok mellélőni, ám talán nem egyszerre kellett volna lefojtani. Ennek ellenére tetszett, már csak abban bízom, hogy a Szíved helyén épül már a Halálcsillag is megjelenik az életmű-sorozatban, hasonlóan király borítóval.

Nem igazán tudom, hogyan kategorizáljam ezeket a szövegeket: esszék, novellák esetleg tárcák lennének? Szórakoztató és olvasmányos irodalom- és gasztronómiatörténet, vagy a lapokon elénk lépő gonosz cudarok feltámasztása, s az olvasó biztatása arra, hogy vannak még olyanok, akikre érdemes odafigyelni. Mert hogy Cserna nem átall elővenni olyan alkotókat is, akiket manapság már elvétve, vagy egyáltalán nem olvasunk. De most komolyan, tegyük a szívünkre kezünket: ki az, aki Szomory Dezsőt nem csak Karinthy paródiájából, Hunyady Sándort pedig nem csak Bródy Sándor fiaként ismeri? Nem beszélve Kármán Józsefről, akinek Fanni hagyományai című könyvét csak felületesen, de érinti a tananyag, a benne rejlő kincseket azonban már nem tárja elénk.

A tíz új esszé pedig annyira jól illeszkedik a régebbiek közé, hogy szinte fel sem tűnik, később keletkeztek-e, úgyhogy a bővítés ez esetben nem volt az eredeti anyag rovására. Szórakoztató és elgondolkodtató, nevettető és könnyfakasztó szövegek sora a Mérgezett hajtűk, tessék elolvasni!


Népszerű idézetek

vargarockzsolt>!

Az igazi könyv nem a könyvespolcon lakik, hanem a párna alatt, az éjjeliszekrényen, az ágy mellett a padlón, a kocsi kesztyűtartójában, a télikabát zsebében, a strandtáska mélyén naptejek és jégkrémpapírok tőszomszédságában vagy éppen (urambocsá') a vécéablakban.

76. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv
15 hozzászólás
Zonyika P>!

(…) emberek vagyunk, hát még a csodát is el tudjuk cseszni.

177. oldal, Zsebtroll - Ibsen és az áték átéja

1 hozzászólás
danaida>!

Bodor mondja Tarról, hogy ő még tudja, mitől lesz hirtelen csend a kocsmában.

A ceglédi bicskás _Tömörkény és a csönd_

Kapcsolódó szócikkek: Bodor Ádám · Tar Sándor
Zonyika P>!

Az igazi magyar lecsó olyan, mint az Úristen: egy, mégis annyiféle, ahányan hisszük.

27. oldal, Szügyig a szaftban - A lecsóról

Kapcsolódó szócikkek: lecsó
1 hozzászólás
egy_ember>!

Nincs az a részeg cinizmus a civilizációval kapcsolatban, ami soványnak ne mutatkozna másnap.

140. oldal

1 hozzászólás
Zonyika P>!

(…) lélekben már az odúban volt, a magányos álmok börtönében, ahová nem nyer bebocsátást sem a hús-vér szerelem, sem más forradalom.

32-33. oldal, Hasonlatossá a teknősbékához - Dosztojevszkij és a csajok

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
4 hozzászólás
Goofry>!

A magam részéről körmöm szakadtáig ragaszkodnék a lecsó szottyához.

23. oldal, Szügyig a szaftban – A lecsóhoz

Kapcsolódó szócikkek: lecsó
4 hozzászólás
Chöpp P>!

Csak tompán sajog benne a semmi. Ez a hétfői lét.

66. oldal A sörivók boldogsága

Kapcsolódó szócikkek: hétfő · Szerb Antal
Frank_Spielmann I>!

Kosztolányi 1910-ben huszonöt éves, még hetyke víglegény. Már a siker küszöbén táncol, és mélyen szánt a pesti éjszakában. Arca, mint egy ártatlan gyermeké. Dús, barna haja okos homlokába omlik, kivéve, amikor lobog – ilyenkor többnyire szobalányok és prostik után szalad. Kokainos üvegcséit gondosan rejtegeti, és citromsárga nyakkendőben érkezik a kávéházba.

Mehr Luft

Kapcsolódó szócikkek: 1910 · kábítószer, drog · kávéház · Kosztolányi Dezső
Zonyika P>!

Ugyan mit tudhat az irodalomról az, akit még sosem kínzott meg, és sosem hajított a szemétdombra egyetlen nő sem?

214. oldal, Tarka hányás - Füst és a szerelem után


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Nagy Bandó András: Kalandárium 2007 – Nagy Bandó András naplókönyve
Szív Ernő: Hogyan csábítsuk el a könyvtáros kisasszonyt?
Podmaniczky Szilárd: Feltétlen emberek
Gazdag József: Egy futballfüggő naplójából
Janikovszky Éva: Ájlávjú
Keresztury Tibor: Reményfutam
Parti Nagy Lajos: Se dobok, se trombiták
Tóth Krisztina: Hazaviszlek, jó?
Darvasi László: Ez egy ilyen csúcs
Keresztury Tibor: Temetés az Ebihalban