Levin ​körút 50 csillagozás

Cserna-Szabó András: Levin körút

A ​Levin körút pompás vendéglőkkel, békebeli kávéházakkal és nyüzsgő kocsmákkal van szegélyezve. Ha ráérősen végigballagunk rajta, bekukkanthatunk mindbe. A Százholdas Pagonyból malac(ka)pecsenye illata száll. A Pipában Krúdy épp az igazi rostélyosokról mesél. A Félfülű Bikában Vanek úr libát burkol. A Világbúban a kelkáposzta-főzelék időtlen szaga kavarog. A Café Odeonban Joyce nem várja meg az éjféli leveshúst. A Todor Zsivkov kifőzdében bolgár tengerészek és magyar turisták csorbát kanalaznak. És a történeteket mindig a has szemszögéből látjuk. Gyomoridő. Velővilág. Csak nézünk ki a bendőnkből bambán. Ám aki naivul azt hiszi, hogy a Levin körút vendéglátóipari egységeiben csupán halk jazzre, szolid félhomályra, bársonyos mártásokra és békés zellerillatra számíthat, az nagyon téved. Olykor fanyelű konyhakések repkednek, máskor literszámra fröcsöl a vér, a gárszon mérgében pecsétes konyharuhával csap tarkón, néha belezővámpírok, elhízott operaénekesnők, túlképzett emberevők, ordas… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2004

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2004
180 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639602663

Enciklopédia 5


Kedvencelte 11

Most olvassa 3

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 21


Kiemelt értékelések

>!
Csabi P
Cserna-Szabó András: Levin körút

Ez volt CsSzA első gasztro témájú könyve. Tudjuk, hová vezetett mindez, manapság, ha megjelenik valahol, már nyomják is a kezébe a fakanalat. De legalább nem fog éhen halni.
Az írások vegyesek, valójában nem is mindegyik foglalkozik gasztronómiával, legfeljebb érintőlegesen, esznek kicsit benne, vagy csak isznak. A novellák többsége szórakoztató, persze van Krúdy meg Mikszáth meg Hamvas meg Gundel, de az igazán jó írások azok, ahol CsSzA a humorát, az egyéni látásmódját veszi elő, és megfeledkezik az anekdotázásról.
A gasztronómiáról meg nem írom le a véleményemet, mert hosszú lenne és nem irodalmi.

1 hozzászólás
>!
Gregöria_Hill P
Cserna-Szabó András: Levin körút

Olyan jó a fülszöveg, hogy nem is ártana elé egy spoiler jelzés.
Klassz a könyv címe, de a fejezetcímek (némelyiket legszívesebben kiírnám idézetnek) és az illusztrációk is.
Nem csak novellák (novellák?) hanem irodalom- és művelődéstörténeti kalauz is, legalábbis én néha csak kapkodtam a fejemet a sok információ meg anekdota között (tetszetős stílusban megírva).
Mondjuk én ennyi véres hurkával töltött májas hurkától már akkor is beteg vagyok, ha csak képen látom és nem kell megennem, karácsonykor konkrétan nem tudtam elolvasni a kelkáposztás fejezetet az előtte elfogyasztott töltött káposzta miatt (akkor most olvass valami oroszt, abban mindig krumplit esznek, mondta a férfim, illetve hogy olvassam hónap végén).
Egyszóval egyben nekem tömény volt, de kis szünetekkel, részletekben megettem.

>!
Bazil P
Cserna-Szabó András: Levin körút

Ezek a morbiditásba hajló abszurd írások nekem nem jöttek be. Úgyis mondhatnám, hogy ezek miatt jókora csalódás.
De amikor megidézi Jókait, Mikszáthot, Krúdyt, Rejtőt és másokat, az viszont tetszett.
És van olyan étel több is, amit szívesen kipróbálnék. Talán meg is teszem.
Talán ezek miatt megérte elolvasni.
Edéhez szántam előtanulmány-ismerkedésnek, de most kissé elment tőle a kedvem.

2 hozzászólás
>!
Black_Venus
Cserna-Szabó András: Levin körút

Hát, ez nem volt rossz, de a Puszibolt sokkal jobb volt. Bevallom, két novellát is átugrottam.
Mindenesetre szórakoztató volt, de tartok tőle (asszem ez s legnagyobb bajom), hogy már az elolvasásától híztam vagy 3 kilót. Szeretek enni, de nem vagyok ennyire híve a nagy zabálásoknak. Lehet, hogy kisebb adagokban emészthetőbb, ínyemre valóbb lett volna.

2 hozzászólás
>!
bodr
Cserna-Szabó András: Levin körút

Ez volt az utolsó szépirodalmi Cs.Sz.A. könyvem, nem véletlen tartogattam évek óta „a szűkösebb időkre”. Aztán rájöttem, hogy ha a közeljövőben hirtelen halállal távozom, akkor oltári szívás lesz, hogy úgy hagyom itt a könyvespolcomat, hogy egy olvasatlan Cs.Sz.A. is álldogál rajta, ezért rávetettem magam, persze azért spórolósan, mert statisztikailag nagyobb esélyét láttam annak, hogy nem patkolok el egy héten belül.

Formai megvalósítását tekintve A kelkáposzta illat egyháza a legnagyobb remekmű a kötetben. Az én kedvencem mégis az Endomyce Tales volt, amit annyira saját szájízemhez illőnek éreztem, mintha én magam írtam volna, mármint ha író lennék, mármint a kimagaslóbbak közül való. Ez azért egy igen érdekes és bensőséges érzemény, klassz volt ilyen élménnyel zárni a Cs.Sz.A. életművet.

>!
Anó P
Cserna-Szabó András: Levin körút

Metahari lepett meg vele. Régi történetek, régi könyvek, régi receptek.
Szeretni való könyv, igazi retró. Sokfelé elkalauzol és közben tálal is. És mesél. Apám hasa. Sziporkák. A humort sem nélkülözi.
Ajánlom:)

>!
Jenci_néni 
Cserna-Szabó András: Levin körút

Kedvencem a Kelkáposzta-illat egyháza volt. A hastémát kicsit meguntam a könyv végére, de a kelkáposzta-illatot nem. spoiler

>!
rawelli
Cserna-Szabó András: Levin körút

Némileg elvont, érdekes olvasmány. Nehéz letenni, bár nem is túl hosszú, mindenesetre élmény lesz, azt garantálom :)

>!
Rea P
Cserna-Szabó András: Levin körút

Gasztroirodalom tetszetős tálalásban. Időnként fincsibb falatokat is kifogtam, de többnyire mérsékelt étvággyal fogyasztottam :)


Népszerű idézetek

>!
Dora P

Felvette sapkáját, sálját, majd megpróbálta a hasán kissé lejjebb húzni pólóját, de nem ment: a ruhadarab L-es volt, a medve pocakja XXL-est kívánt volna.
– Azért annak a csávónak is adnék egy kurvanagy sallert az orrára, aki egy hideg pagonyban élő mesehősnek ilyen kinőtt rongyot rajzol a hasára – mérgelődött Micimackó, azzal kivágta házikójának faajtaját.

17. oldal

1 hozzászólás
>!
Eszter01 P

Próbálták már a hagymás sült vért az Amerikai psychóval? Felejthetetlen. Egyszerű, de vaskos alföldi ételekhez legjobb Tömörkény. Kihozza az ízeket. Tengeri halakhoz Hemingwayt vagy a Moby Dicket tudnánk ajánlani. Angolosra sütött bélszínhez Shakespeare-t, csevapcsicsához mondjuk Danilo Kist, nyúlhoz Updike-ot, apokaliptikus zabálásokhoz csakis Douglas Adamset párosítsuk, és így tovább. Ne féljünk a látszólag távoli párhuzamoktól: tárkonyos bárányfejleveshez olvassuk az Utazás a koponyám körült. A verseket hagyjuk a borhoz.

31. oldal

>!
Dora P

A továbbiakról csupán annyit: a Has Birodalma tényleg megvalósult a Százholdas Pagonyban, igaz, nem volt éppen hosszú életű. Tigris pár nap múlva bebizonyította, hogy a világon a legjobb rántott baglyot a tigrisek tudják elkészíteni. Nyuszi borsos tigristokánnyal aratott nagy sikert kis barátai előtt. Micimackó a nyúlpaprikás mezején tündökölt. Füles viszont a vörösboros medvepörköltre kapott rá. Ha nincs ló, hogy a szamár is, mondta Zsebibaba, mikor a spájzban felakasztotta Fülesből készült csípős kolbászait. Kanga pedig azt a tételt támasztotta alá, miszerint nemcsak az orosz forradalmak eszik meg saját gyermekeiket.
Arról pedig már csak Róbert Gida tudna ízesen mesélni, hogy milyen is az igazi, faszénparázson sült, kicsit véresre hagyott kenguru-steak.

20-21. oldal (csak erős idegzetűeknek:)

>!
Dora P

– Ha szeretnél hintázni egy csillagon, tegyél befőttesüvegbe holdsugarat – énekelte műtét közben a megskalpolt világ, akinek szemmel láthatóan agyára ment az érzéstelenítő.

161. oldal

>!
forczekadri

Minden pompás lakoma gyilkossággal kezdődik, s orgazmusba torkollik.

26. oldal

>!
Dora P

Amely ember nem kíván bikákkal álmodni, választhat szoftabb ágyi csemegét. Lehet, hideg bundáskenyér-katonákat mártogatni forró spenótba, s akkor zöld réteken nyalka huszárok lovagolják majd be dunyha alatti lelki életünk.

24. oldal

>!
forczekadri

az idő megdöglött, és a teret is magával rántotta, miköze ehhez, kérdezem, a rántottának

>!
forczekadri

…azon morfondírozott, vajon miféle lelki perveziókkal küzdhet az az alkotó, aki egy malacot darázsnak rajzol.

a medvefeletti medve esete


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Janikovszky Éva: Ájlávjú
Janikovszky Éva: Ráadás
Bächer Iván: Zónázó
Vavyan Fable: Édes, mint a bűn
Vavyan Fable: Kedves, mint egy kéjgyilkos
Lackfi János: Három a magyar igazság
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Fodor Ákos: Képtelenkönyv