Félelem ​és reszketés Nagyhályogon 33 csillagozás

Cserna-Szabó András: Félelem és reszketés Nagyhályogon

Nagyhályog ​valahol az Alföld és Cserna-Szabó képzelete közt félúton található. Első ránézésre lusta, porlepte falu. Ha géppel szállunk fölébe, bizony, csak térkép marad, de ha elfogadjuk a szerző szakértő kalauzolását, akkor nem akármilyen élményben lehet részünk. Pattanjunk föl vele egy ócska kerékpárra, kövessük őt és félig bolond, félig kétségbeejtő normális hőseit. A hős szó itt nem pusztán afféle fordulat: szinte minden egyes szereplő makacs és eleve kudarcra ítélt küzdelmet folytat a Kaszás – és legtöbbször saját élete ellen. A halál ebben a könyvnyi novellafüzérben nem megsemmisülés, hanem átalakulás. Nagyhályog apró termetű hentese, a halálipari segédmunkás több száz öngyilkosságra alkalmas eszközt fejleszt ki, a falu ufóhívője saját temetése után békésen eldiskurál a húsát rágcsáló kukacokkal. Cserna-Szabó könyvében megmutatja, hogy a haláltól nem szabad félni és reszketni, hanem igenis ki kell nevetni, és akkor döntetlenre hozhatjuk a játszmát, ha már győzni nem lehet. A… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2003

Tartalomjegyzék

>!
Magvető, Budapest, 2003
206 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631423220

Enciklopédia 5


Kedvencelte 4

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 24

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Gyula_Böszörményi IP>!
Cserna-Szabó András: Félelem és reszketés Nagyhályogon

Nagyon szeretem Cserna-Szabó írásait, de itt néhány novella számomra „túl elszállt”, annyira meseszerű, hogy elveszítette kapcsolatát a valósággal, így csupán fantasy lett, ami nem beszél a köröttünk élő emberekről.

Chöpp P>!
Cserna-Szabó András: Félelem és reszketés Nagyhályogon

Egy kezemen megszámlált tetszetős novellák lánca (és hozzáteszem, hogy sajnos) mindössze ennyi belőle:
– Hazatérés
– Rekordkísérlet
– Diszkókirálynő
– I.M.P.S.
– A cigifa lombja
És van néhány OMG, miszerint: Nagyon Nem Kellett Volna!

Lunemorte P>!
Cserna-Szabó András: Félelem és reszketés Nagyhályogon

Csomagolj és indulj el Nagyhályogra, ahol csupa móka és kacagás élni…(vagy mégsem)! Itt minden megtörténhet veled…Találkozhatsz fakírral, törpékkel és egyéb érdekes lényekkel…
Ez egy novellafüzér, a szereplők egyik novellából átvándorolnak a másikba. Egyszer mulattat ez a könyv, máskor meg minden egy csapásra megváltozik és a korábban derűs helyszínek, szereplők ijesztően gonoszak lesznek. Azoknak ajánlom, akik erős idegzetűek és nem rakják le a könyvet a csúnya szavak láttán…Ezt a kötetet nem kell komolyan venni, elég a tanulságokat levonni. Az élet is ilyen. Komolytalan tele buktatókkal, majd amikor a végső megoldás (a halál) beköszön az ablakodon akkor jössz majd rá a dolgokra…Egyébként nekem ez így az egész csillagos ötös, lett egy új kedvenc magyar íróm. Mik vannak!

2 hozzászólás
nyerw>!
Cserna-Szabó András: Félelem és reszketés Nagyhályogon

A Félelem és reszketés Nagyhályogon 15 novelláját többen valamiféle Puszibolt-előzménynek tekintik, és ebben lehet is valami, ha arra gondolunk, hogy egy térben kissé nagyvonalúan, valahol az Alföldön elhelyezett faluról vagy városkáról van szó, és több évtizedet ölelnek fel a történetek, melyekből valamiféle „helyi mitológia” áll össze a végére. Az utóbbi szempontot figyelembe véve a Nagyhályog sokkal inkább nyúl az archetípustár mélyére, mint a Puszibolt, amely az összehasonlításból inkább helytörténetként vagy krónikaként kerül ki.

A novellák egy része parafrázis valamilyen értelemben. A kölök például Oidipusz történetét, a Juliska és Jancsi az ismert Grimm-mesét állítja feje tetejére, a Kék Hold egyszerre emlékeztet valamiféle Münchausen-sztorira és forgatja ki a kék madár szimbolikáját. A hazatérésről bármelyik ördög eszén túljárós sztori, a I.M.P.S.-ről pedig Pistoli alakja ugrik be. És ott van maga a kötetcím is.

Bár a sztorik önmagukban nagyon sötétek, szereplőik pedig már-már a fantasztikum határát súrolva műveltek, a világ rendje általában helyreáll a végére, persze kisebb-nagyobb áldozatok fejében, legyen az a szereplő saját vagy egy hozzátartozójának halála, csonkítás vagy metamorfózis. Mindez persze azt a benyomást kelti, hogy a boldogulás abban a létmódban, amelyben vannak, nem lehetséges. Ez alól kivétel a Keménykalap és Krumpliorr sztorija – mindig is utáltam a bohócokat. Mindegyik történetben akad egy jó adag metafizika, és hangneme kevésbé megengedő, mint a Puszibolt esetében, de ez olyan szerencsésen társul a groteszkkel és az abszurddal, hogy nem feltétlenül akarunk a nyeles borotváért nyúlni olvasás közben.

Allen_Ark>!
Cserna-Szabó András: Félelem és reszketés Nagyhályogon

Szellemes, életszerű, valóságos, még ha – a fülszöveg szerint – Nagyhályog az Alföld és Cserna-Szabó fantáziája között van félúton. Rég olvastam, ha egyáltalán, olyan magyar regényt, amiben a párbeszédek ennyire hétköznapiak volnának; szinte hallom, ahogy egy kocsma oldalában hallgatózva ugyanezeket mondják egymásnak az emberek. Ez már nem a péterek generációja, van a történeteknek eleje, közepe és vége, még ha a történés szürreális is, meg töményen vegyül bele „az itt minden szar” – giccse, de most mégis kap valamilyen cseh mosolyt mellé, amitől az egész elviselhetőbb lesz, nem olyan búsongósan, sehova nem vezetően magyar. Persze, hiányolhatnánk a nagy mondanivalót, de minek a program-irodalom, ha az életből sem jutunk több tanulságra. Ilyen az élet, és ezt illik néha ilyennek is bemutatni.

darkfenriz>!
Cserna-Szabó András: Félelem és reszketés Nagyhályogon

Hát ez kva jó volt! Lehetetlen alakok, ultravicces novellák, hol vidám, hol tragikomikus, hol egészen elkeserítő. No de az élet mán csak ilyen Nagyhályogon, ahol a halott röhögve lesi ahogy a kukacok lerágják a húsát, ahol a Mikulás rénszarvasaiból pörköltet főznek, hogy a fartúró bohócokról ne is beszéljünk!
Az biztos, hogy Cserna-Szabó nagyon tud anekdotázni. Ezt a Nagyhályogon abszolút Szentes környékén kéne keresni már az 1-2 elejtett utalásól is, na meg hát ez a környék szerzőnk otthona. Köszönjük Kontra Palit, Magyar Ágnes Valáriát, Jutkát a diszkirálynőt, Apollót a kék disznót, a nimfomán kalauzokat és Béla bá'-t a lökött vasutast és a többi szuperhőst, akik nélkül nem szórakozhattunk volna ilyen jót :D

pokolpetu>!
Cserna-Szabó András: Félelem és reszketés Nagyhályogon

Nagyhályog egy vörös zóna, az a hely, ahová nem akarsz eljutni. Egy olyan város, amelynek kézzel fogható, meghatározó befolyása van az élet valamilyen területén, ami lehet társadalmi-gazdasági, kulturális, még politikai is akár.

Ha odatévedtél, vigyázz a bolondokkal, mindenütt ott vannak.

bodr>!
Cserna-Szabó András: Félelem és reszketés Nagyhályogon

Ez amolyan Puszibolt-előzetes, ami két Halász Margit után olvasva is egészen megállja a helyét. Néhány novellának sajnos nem értettem a velejét, cserében igazolást nyert, hogy létezik a ruhát „levetni” kifejezés.

Gerimur>!
Cserna-Szabó András: Félelem és reszketés Nagyhályogon

Juuuj… na most úgy éreztem, hogy ez nem jött össze. Megvolt minden, ahogy szokott, de most mintha egyszerűen mindig mellétalált volna. Peches egy könyv. Egyébként imádom.


Népszerű idézetek

ska_tica>!

Ez lenne a halál? Tűnődött Vendel. Hogy már a sör se esik jól?

70. oldal (Magvető, 2003)

Chöpp P>!

Szerettem. Van ilyen. Pedig szép se volt, csak szerettem. Volt benne valami barbár. Hemingwayt olvasott, Goethéről hallani sem akart.

184. oldal I.M.P.S.

Lunemorte P>!

A lélek valóban nagy kitolás. Én is szenvedtem tőle. Sajgott az átkozott, semmi nem volt elég jó neki. Ráadásul ez a fránya kereszténység megtalálta az emberek leggyengébb pontját. Százas szöggel ment neki a léleknek. Még nagyon sok idő kell, kérem, míg az emberiség kiheveri ezt az orvtámadást.

67. oldal, Hús? Csont!

Chöpp P>!

A csönd olyan vastag volt körülötte, akár a Cambridge-enciklopédia.

10. oldal Hazatérés

Kapcsolódó szócikkek: csend
Chöpp P>!

Úgy érezték, nem szerelmesek ők, sokkal inkább olyan szeretők, akik, mint a sziámi ikrek, nem tudnak külön létezni. Mert a szerelem olyan nyüzsis dolog, lángolás, rohanás, reszketés. De nekik a létezéshez kellett a másik.

117. oldal Nyolcadik

Chöpp P>!

A Szabad Európát hallgatta még tíz évig. Míg meg nem halt. Nem mintha érdekelte volna. Csak nem tudta áttekerni a Kossuthra. Megkérdezni meg szégyellte.

196. oldal A cigifa lombja

Chöpp P>!

Elvégezte az iskolát, aztán a városban az egészségügyi szakközepet is. Úgy nézett ki, nővér lesz belőle.
De nem lett.
Inkább szerelmes lett. Aztán terhes. Aztán a férjének is terhes. Aztán pedig gyermekét egyedül nevelő anya.

46-47. oldal Diszkókirálynő

Lunemorte P>!

A leggyorsabb döntés a legjobb döntés. A többi jön magától.

123. oldal, Juliska és Jancsi

1 hozzászólás
Chöpp P>!

Azzal az édes, bamba nézésével bizonyosan nagy mozicsillag válhatott volna belőle. De ő iskolatitkár volt, ott ült egész nap a kis kalitkájában, a gimnázium ügyes-bajos dolgait intézte. Azután hazajött, végigfeküdt a kanapén, mint valami sziámi macska, rágyújtott, és detektívregényeket olvasott. Sokszor hamuzott a szőnyegre, Chandlert többre tartotta Agatha Christie-nél, és gyűlölte a házimunkát. De nem haragudtam rá. Nyugodt volt vele élni. Csendes. És szerencsére nem is főzött, ami azért jó, mert az ember azt eheti, amit szeret.

183. oldal I.M.P.S.

Lunemorte P>!

Nagyi. Mondtam én akkor. Kihasználva a zömök csendet. Nagyi, mondd meg. De igaz szívedre! Jó élni? Nagyanyám megigazította a harisnyáját. Kicsit töprengett. Aztán a szemével súgta. Hát, kisfiam, olyan, mint nagyapád bora. Savanyú. De szódával elmegy.

199. oldal, A cigifa lombja

2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Dolák-Saly Róbert: Madáretető
Laár András: A Csőevő Duhajka meséi
Parti Nagy Lajos: Fülkefor és vidéke
Kiss Ottó: Szerintem mindenki maradjon otthon vasárnap délután
Szécsi Noémi: Finnugor vámpír
Dolák-Saly Róbert: Agyatlantisz
William Steig: Shrek
Christopher Moore: Biff evangéliuma
Kurt Vonnegut: Bajnokok reggelije
Kurt Vonnegut: Börleszk