A ​teremtés koronája 24 csillagozás

Karanténantológia
Cserna-Szabó András – Darida Benedek (szerk.): A teremtés koronája

Ennek ​a könyvnek az volt a munkacíme: Korona Expressz. Mert a koronavírus villámgyorsan érkezett az életünkbe, és gyorsvonati sebességgel változtatott meg szinte mindent. Az írók is karanténba kerültek, igaz, ők addig is dolgozószobájukba zárva töltötték idejük jó részét. A járvány mindenkiben nyomott hagyott, mindenkinek megvan a maga a véleménye róla, mindenki a saját módján és eszközeivel dolgozta fel a traumát. Az írók például írással. Ültek a karanténon belüli karanténban, a dolgozószobájukban, és persze megírták a maguk sztorijait a COVID-19-ről. Naplóban, sci-fiben, novellában, tárcában… Van, akinek a száz évvel ezelőtti spanyolnátha jutott eszébe, másnak egy disztópia a korona harmadik vagy negyedik hullámáról, s persze volt olyan író is, aki már az apokalipszis mikéntjén tűnődött. Mi ezeket az írásokat gyűjtöttük most össze egy karanténantológiába, a szerzők mind a kortárs magyar irodalom ismert és elismert szereplői. Reméljük, hogy ez a világ első és utolsó… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2020

A művek szerzői: Cserna-Szabó András, Zoltán Gábor, Totth Benedek, Szvoren Edina, Szécsi Noémi, Molnár T. Eszter, Maros András, Mán-Várhegyi Réka, Lackfi János, Krusovszky Dénes, Kiss Noémi, Keresztury Tibor, Karafiáth Orsolya, Kácsor Zsolt, Horváth Viktor, Horváth László Imre, Háy János, Gerlóczy Márton, Csabai László, Berta Ádám, Benedek Szabolcs, Bartók Imre

Tartalomjegyzék

>!
Helikon, Budapest, 2020
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634793939
>!
Helikon, Budapest, 2020
240 oldal · ISBN: 9789634794622

Most olvassa 5

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 16

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Kkatja>!
Cserna-Szabó András – Darida Benedek (szerk.): A teremtés koronája

Egyik kis szösszenet sem fogott meg igazán, kicsit olyan volt, mint a járvány tiszteletére rendelt gyorsan kitojt kis tojások, melyekből nem sok érdekes történet kelt ki, csak a kicsit izzadságszagú magyar erőlködés maradt meg bennem. Kár érte.

>!
Helikon, Budapest, 2020
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634793939
b_edina>!
Cserna-Szabó András – Darida Benedek (szerk.): A teremtés koronája

Szerintem elkerülhetetlen, hogy az ilyen többszerzős novelláskötetek színvonala elég vegyes legyen – és hát itt sem történt ez másképp, valójában egyedül Szvoren Edina írására emlékszem belőle, és a legelsőre, Bartók Imre novellájára, ahol a mamival D&D-t játszanak. Persze akadnak benne jobb szösszenetek is, de a legtöbb nem okoz maradandó élményt. Ez is csak azt bizonyítja, mennyire nehéz egy jelenségre a jelenséggel párhuzamosan reflektálni.

Pretorius>!
Cserna-Szabó András – Darida Benedek (szerk.): A teremtés koronája

Amikor ezt írom, A teremtés koronája a legfrissebb kortárs magyar antológia, és éppen azért vágtam bele, mert új magyar novellákra vágytam. Elsősorban nem a téma érdekelt, ám cseppet sem meglepő módon a legfrissebb novellagyűjtemény egy „karanténantológia”. A szerzők névsora alapján volt okom bizakodni, és a húzónevek, legalábbis akiket én húzóneveknek tekintek, többnyire nem okoztak csalódást, sőt néhány kellemes meglepetést is tartogatott a kötet. Annak ellenére, hogy valamennyi kapcsolódik a jelenlegi vagy más járványhoz, a történetek változatosak, a helyszínek sokfélék, elvégre világjárványról van szó, de időben is elkalandozhatnak például egy spanyolnáthás vagy egy közeljövőben játszódó posztapokaliptikus sztori kedvéért. A nézőpont egyhangúságát sem lehet felróni neki, hiszen a nagymamával Skype-on keresztül társasozó unokától a féltékeny balkonzenészen, a paranoiás ezredesen és a Costa Ricán rekedt nyaralókon át a megszemélyesített koronavírusig mindenféle főszereplőt találunk.

Gyanítható, hogy a novellák többsége megrendelésre íródott, egy hosszabb kivételével 5-10 oldalas írások kerültek be, és be kell vallanom, a könyv nagyjából egyharmada nem hagyott bennem különösebb nyomot. A lendület az első harmad végén alábbhagy, onnantól csak felvillanások vannak, hogy képzavarral éljek, a kötet lélegeztetőgépre kerül, és csak néhány jól elhelyezett írásnak köszönhetően nem fullad unalomba. Rossz történetet nem tudnék mondani belőle, de a változatosság dacára a végére mégiscsak kimerülni látszik a téma, bár ezt szerkesztői bravúrnak is fel lehetne fogni, hiszen akkor az antológia hű krónikája a karanténban eltöltött időszaknak, vagyis a kezdeti félelmet és izgalmat az unalom és a melankólia váltja fel. A szerkesztők Cserna-Szabó Andrással az élen nyilván mindent elkövettek – épp Cserna-Szabónak köszönhető az egyik legjobb, kissé esszéisztikus novella az unalmát perverz játékokkal elűző francia irodalomtörténészről –, azonban az anyagból mégsem áll össze egy igazán fajsúlyos kötet.

peters>!
Cserna-Szabó András – Darida Benedek (szerk.): A teremtés koronája

Szerencsére nem olvastam az értékeléseket mielőtt megvettem ezt a kis koronatájéki novelláskötetet. Bevallom a szerzők nagy részének csak a nevét ismertem, úgyhogy nem volt túl sok elvárásom. Gondolom, hogy a cél nem az írók anyagi megsegítése volt, sokkal inkább egy lehetőség arra, hogy kiírják magukból a frusztrációjukat, esetleg az olvasóknak elterelni pár órára a figyelmét.

Nyilván a színvonal vegyes volt, jegyzeteltem közben, hogy el ne felejtsem mit olvastam. Az átlag 4 csillag körül kapott, de volt, ami határozottan tetszett: Bartók Imre, Cserna-Szabó András, Horváth Viktor, Kácsor Zsolt, Kiss Noémi, Totth Benedek írásai és talán a legjobb Csabai László spanyolnáthát feldolgozó kis szösszenete volt. De volt mélypont is, Berta Ádámot olvasva azt gondoltam, hogy egy általános iskolás fogalmazását pofozták ki, Maros András kicsit bárgyú történetéből csak egy nagyon közönséges káromkodás maradt meg (mármint ez az egy jó dolog volt benne), Nemes Z. Márió pedig miről írt?

Szerintem a karanténantológia egy jó ötlet, bár nyilván nem egyedi, itt van a New York Times Dekameron projektje, de például (főleg) brazil írókkal ingyenesen megvehető a
Raquel Menezes – Jorge Marques (szerk.): Quarenta em quarentena c. mű is, bár a harmadánál tartva ezt senkinek nem tudom ajánlani. Nekem tetszett ez a kötet.

>!
Helikon, Budapest, 2020
240 oldal · ISBN: 9789634794622
viidori I>!
Cserna-Szabó András – Darida Benedek (szerk.): A teremtés koronája

Az a legnagyobb baj a kötettel, hogy nem jók benne a szövegek. Vagyis nem igazán jók. És így hiába a frappáns cím és a szórakoztató borító, az élmény nem lesz maradandó. Az ötlet egyébként nem elvetendő, itt ülünk egy válság közepén, megannyi harcot kell megvívni globálisan és lokálisan, a saját otthonunkban, saját magunkkal. Szinte már adja magát a téma, ott hever az utcákon meg a konyhakövön, hiszen maradjotthon, meg nem tudom, de közben meg mégsem. Sok szerző, feltételezem rövid határidő, és közel perspektívátlan helyzet, mert annyira benne élünk még a témában, hogy majdhogynem lehetetlen messziről ránézni.

Zsanett_M>!
Cserna-Szabó András – Darida Benedek (szerk.): A teremtés koronája

Őszintén szólva sokkal jobban tetszett, mint amire számítottam. Nem csak tipikus karanténnaplókkal volt tele a kötet így nem vált monotonná és unalmassá. Kicsit sajnálom, hogy csak most jutottam el az olvasásáig, de legalább jó volt „nosztalgiázni”.

A kedvenceim a kötetből: Balcon Tango, Babaváró, Magyar vírus, Három vriáció karanténra.

bodr>!
Cserna-Szabó András – Darida Benedek (szerk.): A teremtés koronája

Érdekes módon pont azok tetszettek kevésbé, akik a húzónevek voltak számomra, és azok között fedeztem fel egy-két új, későbbi figyelmemre méltó nevet, akikről korábban még csak nem is hallottam. Épp erre jó egy ilyen gyűjtemény.

Az is tetszett benne, hogy a szerzők ABC-sorrendben követték egymást. Amikor egyetlen író novelláskötetét olvasom, folyton a sorrenden morfondírozok, hogy miért pont ez volt az első? meg főleg miért pont ez lett az utolsó? de a központi kérdés nálam mindig az, hogy miért pont a kilencedik a tizennégyből a címadó??? Itt meg nem kellett ezen agyalnom. ABC-rend, tiszta sor, igazságtalan ugyan, de már kis iskolás korunk óta belenyugodtunk.

Amúgy Kácsor Zsolt novellája lett a kedvencem.

Ludmilla_92>!
Cserna-Szabó András – Darida Benedek (szerk.): A teremtés koronája

Nagyon reménykedtem benne, hogy ez a kis novelláskötet jó lesz.
Az első pár novella után, mely szerintem zseniálisan sikerült, úgy éreztem, hogy bár
tetszik az erőfeszítés és a kötet létezése, valósága, aktualitása, sajnos gyengének éreztem a kis novellákat.
Bevallom, volt, amit nem is értettem, csak sejteni véltem.
Kezdeményezésnek jó volt, sajnálom, hogy nem volt több idő a novellák megírására, megérésére.
Viszont mindenképpen kortárs mű.
Ha nem is a történetek, a világtörténelem miatt alapmű.
A borító pedig gyönyörű.


Népszerű idézetek

nikici>!

Hiszen karantén az egész világ, s maszkos idegen benne minden ember.

165. oldal - Lackfi János: Három variáció karanténra - 2. Anyám tyúkja (Helikon, 2020)

Zsuzsanna_Buday>!

„… Ez megy most, a félrehúzódás. Eddig csak gyülölték egymást az emberek, de most továbbléptek, már undorodnak is egymástól.” (Pétert büszkeséggel töltötte el, hogy már akkor undorodott mindenkitől, amikor még sehol nem volt a vírus, ebből a szempontból tehát a világ előtt járt.)

183. oldal Maros András: Ésszel az aknásszal


Hasonló könyvek címkék alapján

Jekkel Gabriella (szerk.): A XXI. század magyar novellái
Szerelem a Corona idején
Lelkünkből, szeretettel
Koós Patrícia (szerk.): Jégvirágok
Szőcs Henriette: Kulcslyuk
Ronnie W. A. (szerk.): Csillagtalan
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
Jónás Zoltán – Káelné Kovács Rita (szerk.): Kortárs Hangon ’20
Álmodnak-e a normális emberek könyvesboltokkal?
Tamási Izabella (szerk.): Oltár, Kard, Legenda