Ha ​1 nő gyereket akar 30 csillagozás

Csermely Gyula: Ha 1 nő gyereket akar Csermely Gyula: Ha 1 nő gyereket akar Csermely Gyula: Ha 1 nő gyereket akar

Dr. Csermely Gyula egy szülész apa szemszögéből mondja el, hogyan fogant meg, milyen életet élt az anyja méhében és hogyan jött a világra apai/szülészi asszisztenciával kisfia, Móric. A józanul szakmai, ugyanakkor lágyan lírai történet, mely egyszerre mutatja meg, hogy mit gondol az orvos, és mit érez a páciens, pofonegyszerűen magyarázza el az orvostudományban járatlan olvasónak a modern medicina hajmeresztően bonyolult eljárásait, és közben lazán mesél a gyereket váró család zűrös életéről. Aki ezt a könyvet elolvassa, annak mindjárt megjön a gusztusa a fajfenntartáshoz.

>!
Cor Leonis, Budapest, 2011
168 oldal · ISBN: 9789638844972
>!
ISBN: 9789638889195 · Felolvasta: Scherer Péter
>!
Royal Octavo, 2008
164 oldal · ISBN: 9789630662734 · Illusztrálta: Koncz Tímea

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 13

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
joopsy
Csermely Gyula: Ha 1 nő gyereket akar

Nagyon jó volt egy orvos szemszögéből olvasni a várandósgondozásról és a szülésről. Külön pozitívum, hogy a főszál eseményeiben ő is érintett volt, mivel a kisfia születésének történetét írja le. Mellékszálként pedig válaszol rengeteg kérdésre, ami egy leendő anyában (pl. bennem is) felmerül(het). Nekem ez a kis könyvecske nagyon sok fontos információt tartalmazott amellett, hogy a doktor úr nagyon szimpatikus és humoros figura. :) Nagyon ajánlom minden leendő édesanyának… és édesapának is, hiszen azért a könyv nemcsak szülészorvosi szemszögből, hanem férfi szemszögből is íródott. :)

>!
IrodalMacska P
Csermely Gyula: Ha 1 nő gyereket akar

Ugyan a gyermekvállalás még nincs napirenden, de szerettem volna elolvasni egy nem kimondottan véresen spoiler komoly, ugyanakkor kellőképp informatív könyvet az áldott állapot szépségeiről és nehézségeiről. Csermely Gyula könyvénél jobbat keresve sem találhattam volna, olykor röhögve faltam az oldalakat.

A nőgyógyász feleségének a második terhességét követhetjük végig – tehát nem egy általános tájékoztatóval van dolgunk, tele száraz tényekkel, amelyből kiérződik a kórház fertőtlenítőszaga – ami azonban sajnos egy korábbi vetéléssel kezdődik. A várandóság legelejétől egészen a szülésig kukkanthatunk be a család legféltettebb magánéletébe, fűszerezve mindezt egy lakásfelújítás emberpróbáló horrorjával.

Elképesztően szimpatikus volt a szerző laza stílusa és érezhetően magas szintű tudása, így valóban jó néhány fontos tudnivalóval lettem gazdagabb. Külön taps jár azért, hogy én, aki egy vérvétel során kétszer ájul el (egyszer közben, meg egyszer, amikor elhagyom a "disznótort") és a Vészhelyzet egyetlen részét sem tudtam végignézni, simán olvasgattam ezt a könyvet, anélkül, hogy jöttek volna a fekete kis borsók. Ugyanakkor, ha teljesen korrekt akarok lenni, akkor szót ejtek arról is, hogy azért mostanra időzítettem ennek a könyvnek az olvasását, mert mire eljutok addig, hogy gyereket vállaljak, talán egy kicsit megkopik a gátmetszés és a vákuumozás emléke, illetve addigra talán sikerül elfogadnom azt, hogy emberi méltóság ide, női hiúság oda, mindenképpen bokán fogom fosni magam a szülőágyon.

Akárhogy is alakuljon az élet és legyenek bármilyen komplikációk az áldott állapot során, őszintén remélem, hogy (legalább) egyszer én is megtapasztalhatom mennyire fantasztikus érzés, amikor egy kis élet fejlődik az ember lányának szíve alatt.

>!
Cor Leonis, Budapest, 2011
168 oldal · ISBN: 9789638844972
>!
pat P
Csermely Gyula: Ha 1 nő gyereket akar

Kolléganőm ajánlotta – gyereket vár, ez a Csermely a dokija, és milyen jó fej, és ez a könyv mennyire jó. Tényleg, nagyon: számos hasznos infó terhességről, szülésről (semmi para), lakásfelújításról (na az már inkább para), magyar egészségügyről (az is), egyebekről. Ráadásul rengeteget röhögtem, és kifejezetten jó a stílusa. Nagyon melegen ajánlom, tényleg.

>!
Anaria
Csermely Gyula: Ha 1 nő gyereket akar

Úgy tartja a mondás, hogy egy nő két dologért képes bármit megtenni: hogy legyen gyereke, illetve, hogy ne legyen gyereke. Nos, az előbbi tábor nagy haszonnal forgathatja eme könyvecskét, mert ebből megtudhatja a leglényegesebb dolgokat a várandóssággal kapcsolatban. Az ellentábort pedig figyelmeztetem, mert e piciny zsebkönyv elolvasása hormonális kaszkádot indíthat meg, melynek okán előfordulhat, hogy mégis csak az első táborhoz fognak csatlakozni, s idestova egy év múlva egy kis csomagocskát fognak fel-alá hurcolászni az éjszaka közepén. Én szóltam!
Ez a vékonyka kötet megfelelő keveréke a szakmai információknak, a vicces kis anekdotáknak, valamint a családi életképeknek. (…) Íme, egy orvos, aki közérthetően, mégis kellő szakmaisággal, humorral, könnyedén értet meg velünk bonyolultnak hangzó orvosi eljárásokat, vizsgálatokat, illetve, hogy miért van ezekre szükség. Minden sorát áthatja a szakmai alázat, amit a munkája iránt táplál, érezhető, hogy egyáltalán nincs kiégve, hogy még ennyi év után is örömet lel a hivatásában és nem csupán a pénzért vagy a presztízsért robotol.

Bővebben lent a blogbejegyzéseknél :)

>!
lena91
Csermely Gyula: Ha 1 nő gyereket akar

Annyira nehéz értékelnem. Még nem szültem és egy ideig nem is tervezem még a szülést, de azért foglalkoztat a dolog.
Elég sok dolgot nem értettem, ezt inkább a tapasztalatlanságom hibája és nem a könyvé. Sok leírt dolgon meglepődtem, és volt olyan, ahol abba kellett hagynom az olvasást mert kavargott a gyomrom és szédültem (egyébként is rosszul viselem, ha bármi „orvosos-beteges” téma kerül szóba)
Egy biztos! Ha én szülni fogok újra elő fogom venni a könyvet és átrágni rajta magam.
Azt nem tudom eldönteni, hogy ezt olvasva szeretnék-e a közeljövőben szülni vagy inkább elriasztott tőle, is-is.

2 hozzászólás
>!
Nickykee
Csermely Gyula: Ha 1 nő gyereket akar

Nagyon jól megírt könyv, élvezetes volt elolvasni. Szépen fel van építve, humoros, és nagyon sok hasznos infó van benne. Ajánlom minden gyermeket váró vagy tervező olvasónak.

>!
HoneyBunny
Csermely Gyula: Ha 1 nő gyereket akar

Az öt csillag, persze csak a maga nemében az ami, de akkor is nagyon jó kis könyvhöz volt szerencsém. Egy szülész-nőgyógyász, a szerző és a főszereplő is. Egy nőgyógyász, aki nem egy "punciunt"öreg sztk mészáros, akinek minden mondata parázásra késztet, hanem laza, közvetlen, humoros, és Vonnegut-ot idéz. Egy szülész, aki a feleségével szintén gyereket csinál, és vár, és nem fél ennek bonyodalmaiba minket is beavatni, hogy tanulhassunk belőle. Egy orvos, aki szembe megy a magyar egészségügy esztelen protokolljával. Egy doki, akit valószínüleg soha nem fogok tudni megfizetni, de így legalább olvashattam.

>!
maneki_neko
Csermely Gyula: Ha 1 nő gyereket akar

Pár évvel ezelőtt sokszor láttam a dokit a tévében és magazinokban, és olyan szimpatikus volt, hogy megvettem a könyvet – annak ellenére, hogy a terhességen és szülésen már évekkel azelőtt túl voltam, tehát semmi aktualitása nem volt a dolognak. :-)

Humoros, laza (néha kicsit túl laza) stílusú, önfényezésben és önkritikában egyaránt gazdag (ez utóbbi becsülendő!) olvasmány. Ezen kívül sok hasznos információval is szolgál a terhességről és a szülésről. A dokinak sok aranyköpése megmaradt az emlékezetemben.

Ne várj szépirodalmi művet, de nem is annak szánták, úgyhogy a maga műfajában kell értékelni. Így nézve pedig igen jó! (És abból ítélve, hogy azóta még egyszer kiadták, mások is így gondolhatják!)

>!
danka
Csermely Gyula: Ha 1 nő gyereket akar

erdekes konyv, szules elott alloknak jalanlott. kisse bulvaros, de igy eleg konnyed, olvasmanyos

>!
repe993 P
Csermely Gyula: Ha 1 nő gyereket akar

Remekül szórakoztam, miközben sok mindennel egyet kellett értenem Csermely Gyulával, a magyar egészségügyben és építőiparban uralkodó állapotokról.
A terhesgondozás során végzett vizsgálatok nagy része ismert volt számomra, ebben a tekintetben sok újat nem tanultam, de az „azért csináljuk, mert 40 éve így szoktuk” mentalitás miatti megpróbáltatásoknak kitett kismamák sorsát nem irigylem, ahogy azokat a rendszerben dolgozó, de kalandvágyból itthon maradt orvosokat sem, akik a rendszer fenntartásában érdekeltek miatt nem tudják belülről jobbá tenni ezt.
Ha ettől eltekintek, akkor még mindig ott marad az építőipar keltette kálvária, de a kellő önirónia mindent bevont, és legalább magunkon tudtunk nevetni.


Népszerű idézetek

>!
Izolda P

Nem győzöm eleget mondani: a szülész akkor jár el helyesen, ha szinte semmit nem csinál a szülés alatt, csak figyel. A szülések jelentős része minden beavatkozás nélkül szépen lezajlik.

141. oldal

>!
IrodalMacska P

A jól haladó szülés úgy megy, mint az ágyba szarás. Szó szerint.

53. oldal

>!
dianna76 P

Egy húszhetes, azaz félidős magzat sokkal inkább hasonlít egy földönkívülire, mint egy emberre. Persze a dolog pont fordítva van. Nem a magzat hasonlít a földönkívülire, hanem a csekély fantáziával megáldott képregényrajzolók mintázták a földönkívülieket a magzatokról.

>!
dianna76 P

Jó tanács: Ha nem akarjuk, hogy barátaink, szüleink „na mi van már” felkiáltással naponta többször telefonáljanak , akkor már a terhesség elején titkoljuk el gondosan a születés várható időpontját.


Hasonló könyvek címkék alapján

Czeizel Endre: Születésünk titkai
Orosz Katalin – S. Nagy Zita: A sorsformáló 9+1 hónap
Hercsel Adél: AnyukaLand
Babavárás kezdőknek
Ina May Gaskin: Útmutató szüléshez
Catharine Parker-Littler: Kérdezd a szülésznőt!
Cecilia Chrapkowska – Agnes Wold: A svéd módszer
Marie F. Mongan: Szülés, ahol én irányítok!
Ingeborg Stadelmann: A bába válaszol
Courtney Adamo – Esther van de Paal: 9 hónap