Elhallgatott ​éveink 3 csillagozás

Cséri Lili: Elhallgatott éveink

Szóltak már más írások is az ártatlanul elítéltekről, a Szovjetunió lágereibe hurcoltak balladai sorsáról. De felvetődött-e már az Olvasóban a kérdés: mi történt az asszonyokkal? Az anyákkal, feleségekkel, gyermekekkel, akiket a sztálini önkény lágerekbe, börtönökbe zárt?
Senki nem hivatottabb ezt elmondani, mint az Elhallgatott éveink szerzője, aki úgy halt meg, hogy nem is remélte a valamikori nyilvánosságot. Torokszorító olvasni, ahogy ő maga írja: „…az ember becsülete hosszabb lehet az életénél, mert az embert halála után visszahozni nem lehet, de a becsületét igen. ”
Ehhez szeretnénk most hozzájárulni – megrázó emlékezés közreadásával – a saját becsületünk védelmében is.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Tények és tanúk Magvető

>!
Magvető, Budapest, 1989
200 oldal · ISBN: 9631414582

Most olvassa 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

pillangobox P>!
Cséri Lili: Elhallgatott éveink

Random olvasatlan könyv a magánkönyvtáramból.
Szeretem az ilyen típusú visszaemlékezéseket, mert bepillantást engednek az akkori kor hétköznapi embere által átélt eseményeibe, a közfelfogásba, és a történelem egy-egy általunk is ismert szeletébe.

A kötet egy memoár, melynek mesélője egy fiatal nő, aki a Szovjetunióban elszenvedett élményeiről mesél. Érdekes volt számomra az, hogy bár ezek borzalmas emlékek, melyeket ugyanilyen borzalmas események okoztak, mégse hallottam ki belőlük a Szovjetunió iránti negatív kritikát, sőt mintha mindvégig rendíthetetlenül hitt volna ebben a rendszerben. Plusz adalékként utánaolvastam a kötetnek, és megtudtam, hogy a könyvben szereplő fiatal nő – Lili – két férje olvad össze egy karakterré hasonló sorssal a könyvben – bár róla nem sok mindent tudunk meg.

Az ehhez hasonló könyvek szoktak ráébreszteni arra, hogy mennyire jó dolgom van a világban – bár ez nyilván nem összevethető, mert minden rendszernek megvannak a bizonyos módszerei.

**Sajnos a ragasztás elengedte a papírt olvasás közben, úgyhogy a kötet teljesen széthullott lapjaira a kezemben.

TiaRengia I>!
Cséri Lili: Elhallgatott éveink

Egy (fiatal)asszony visszaemlékezései a szovjet emigrációról, annak minden nyűgjével és mocskával. Irodalmi értéke nem sok, gyakorlatilag lineárisan papírra vetette Lilink, milyen is volt ez a Tanácsköztársaságtól a 2. világháború végéig tartó időszak.
Egyébként nem értem, hogyan lehetett valaki baloldalisága ellenére is ennyire szemellenzős és optimista a hajdani Szovjetunióban – nekem az első lakáskirablás, útonállók általi vetkőztetés, nomeg az állandó élelmiszerhiány elvette volna a kedvem az országtól igen hamar.
spoiler
Érdekesség: a könyvben többször is megemlítődik Mészáros László (Mészáros Márta filmrendezőnő szintén emigráns, mártírhalált halt szobrászművész édesapja) spoiler


Népszerű idézetek

pillangobox P>!

Az ember becsülete hosszabb lehet az életnél, mert az embert halála után visszahozni nem lehet, de a becsületét igen.


Hasonló könyvek címkék alapján

Faludy György: Pokolbeli víg napjaim
Galgóczy Árpád: Fények a vaksötétben
Csalog Zsolt: M. Lajos, 44 éves
Szebeni Ilona: Haza fogunk menni
Gereben Ágnes: Beszélgetések a Gulagról
Miklósi Károly: Málenkíj robot 1945–1947
George Hannmer: Fáj-dalom
Arthur Koestler: Sötétség délben
Fekete István: Tojáshéjdarabkák
Varlam Salamov: Kolima