Nem ​veled nevetek 4 csillagozás

Cserenkó Gábor: Nem veled nevetek

A szerző újabb kötetében a társkeresés és a párválasztás tematikáját járja körül. Iróniával fűszerezett történeteivel átfogó képet kíván nyújtani. Egyfajta görbe tükröt tár az olvasó elé, megmutatva bennük: milyenek is vagyunk… Az írások esendőségünkről, gyarlóságainkról, kényelmünkről, vágyainkról, félelmeinkről – emberi dolgainkról szólnak.Buktatókról – amelyek a szerző szerint – legtöbbünkkel előfordulhatnak.

Cserenkó Gábor (1978, Kalocsa) könyvtárosként végzett a bajai Eötvös József Főiskolán. Dolgozott iskolában, könyvtárban, kulturális újságíróként. Tevékenykedett rendezvényszervezőként, újságszerkesztőként, vezetett filmklubokat. Filmes témájú írásaival, előadásaival sokáig szerepelt a bajai Uránia Mozi műsorán. 2002 óta ír. Novellái, kisprózái elsősorban online fórumokon olvashatók. Első könyve 2012 –ben, Talán a dalok címmel jelent meg.

>!
Hungarovox, Budapest, 2015
90 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155351969

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Judy22>!
Cserenkó Gábor: Nem veled nevetek

Gábor előző könyvét is olvastam, már csak azért is, mert földim. És bevallom jól is esett, pedig a novella nem az én műfajom. Azóta szívesen kísérletezek ezzel a könyvtémával.
Örülök, hogy újabb kötettel bővült Gábor palettája, noha még mindig nem barátkoztam meg teljesen a novella jelleggel. Ráadásul én tartom őt annyira jó írónak, hogy egy egész történetet is tudna szőni, nem csak sok kis rövidkét.
Ezúton is kérem, hogy írjon egy „egész estés” könyvet!
A mostani, tartalmát nézve a párkeresés, a csajozás művészetét, nehézségeit, faramuciságát veszi górcső alá, így nem igazán én vagyok a célközönség. Elég régen csajoztam már. Akarom mondani még sosem csajoztam, így fura volt bele képzelni magam a történetekbe. Pasizni is ezer és ezer egy éve ha. De igaz se volt tán…
Jókat kuncogtam, meghatódtam, az igazságtalanságtól felkiáltottam, erőst dörzsöltem a szemem néha a lapok között bolyongva.
Érdekes volt a másik oldalt olvasni, férfi szemmel látni a párkapcsolat keresési, a tapogatózó megnyilvánulásokat.

http://adrikonyvmoly.blogspot.hu/2016/03/cserenko-gabor…

Póli_Róbert >!
Cserenkó Gábor: Nem veled nevetek

Érdekes volt újraolvasni Gábor e kötetét, már nem is nagyon emlékeztem rá.
Szubjektíve nekem ez kevésbé tetszett, mint az Egy megfigyelő feljegyzései.
A kis kötetbeli a novellákból őszinte feltárulkozásoknak lehetünk tanúi. Olyan feltárulkozásoknak, melyek bemutatják a férfi-nő közötti kapcsolatok, avagy kapcsolatlehetőségek mélységeit, és magasságait is (elérhetetlen magasságait is), itt, e kötetben, a férfi szemszögéből, sokféle variációban.
További sajátossága még e novellagyűjteménynek, hogy a afféle monológok, egy-egy írás tulajdonképpen egy mondat. De ez rendben is van, hiszen a külvilág káoszától és zajától ha kicsit visszavonulunk, észrevehetjük, hogy a bennünk zajló folyamatok egy végtelen monológnak felelnek meg: az elménk folyton-folyvást mondja a magáét, asszociációktól függően ugrál át egyik témáról a másikra. Megállás nélkül. Szünet nélkül. Még éjszaka, álmunkban is.
Tessék csak megfigyelni! Itt és most! Csitt! Figyelés!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Ha nem ment, az is rendben van, gyakorlásra és példának használható Gábor Nem veled nevetek kötete. (A címadó novella pontosan ilyen monológ.)

Ui.: személyes kedvencem e kötetben az Ötvenhárom nő. Szerintem zseniális!

elkepzeltkonyv>!
Cserenkó Gábor: Nem veled nevetek

A Nem veled nevetek erőssége tehát nem az irodalmiságában keresendő. Tartalomválasztása, illetve az, hogy a szerző nem volt rest körüljárni a szerelem, a párkapcsolati problémák, dilemmák világának minden szegmensét, különlegessé teszi a kötetet. A hétköznapokban jelentkező témák jelennek meg: feltárja a kiüresedett kapcsolatok, a bimbózó románcok, a csalódások vékony rétegeit, azt, hogy a modern világban az emberek hogyan próbálnak a társkereső oldalak segítségével menekülni a magányból, miközben a művekből árad a kísérletező kedv, amit olykor ironikus, olykor kiábrándult hangnemben tolmácsol az olvasónak.

https://elkepzeltkonyv.blogspot.hu/2017/08/konyv-nem-ve…


Népszerű idézetek


Hasonló könyvek címkék alapján

Lengyel Zsuzsanna: Kalandorok kíméljenek!
Sándor András: Szenvedélyek hálója
Gantner Ádám: A lator
Kenyeres Gábor: Szeszély és intrika
Leif Lasse Andersson: Szex-krízis-pasi
G. P. Heath: A férjhezmenés művészete
Laura Doyle: Az igazi Szingli
Jorge Bucay: A találkozás útja
Ellen Fein – Sherrie Schneider: Titkos szabályok
A. J. Christian: A férfiakkal csak a baj van?!