Hasfelmetsző ​Jack 6 csillagozás

Egy sorozatgyilkos fantomképe
Csere Péter: Hasfelmetsző Jack

Az Olvasót inkább arra kérem, hogy inkább intellektuális kalandnak, afféle időutazó kirándulásnak fogja fel azt, amit a könyv lapjain talál. Megteheti, hiszen a rejtély így is rejtély marad. Ahogy könyvemet ismerőseimnek reklámozni szoktam: „Elalvás előtt ne olvasgasd…” – és az Olvasó alighanem jobban teszi, ha hallgat rám. Ne vigyük az álmaink birodalmába azt, amit itt látunk-olvasunk. Üres perceinkben azonban eltöprenghetünk saját esendőségünkön és kiszolgáltatottságunkon. Nem kell ettől megijedni, hiszen a Nap is ugyanolyan fényesen fog sütni ránk.
Ha könyvem legalább erre ráébreszti az olvasót, már nem volt hiába a sok-sok munka, és mindaz a töprengés és vívódás, amin átmentem, miközben Hasfelmetsző Jack hiteles történetét írtam.
A szerző

>!
Unicus Műhely, Budapest, 2014
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155084140

Enciklopédia 2

Helyszínek népszerűség szerint

London


Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
ggizi P
Csere Péter: Hasfelmetsző Jack

Csere Péter: Hasfelmetsző Jack Egy sorozatgyilkos fantomképe

Rendkívül érdekes volt ez az eredeti dokumentumokon alapuló mű. Aprólékos és részlet gazdag, melyben a gyilkosságok minden aspektusa elemzésre került. Az elkövetés módjai, az áldozatok és azok körülményei, a tanúk, a helyszínek, a gyanúsítottak, a társadalmi megítélés és nem utolsósorban a nyomozás és a rendelkezésre álló korabeli technikai/kriminalisztikai eszközök (pontosabban azok hiánya) is.
Személy szerint a szóba jöhető gyanúsítottak közül nekem a női verziós tűnt a leginkább elfogadhatónak. Tudva, hogy biztosak már soha nem lehetünk ezzel kapcsolatban semmiben…
Akit kicsit is érdekel Hasfelmetsző Jack misztikussá ködösült személye, annak mindenképp ajánlom e könyvet.

>!
Blissenobiarella
Csere Péter: Hasfelmetsző Jack

Csere Péter: Hasfelmetsző Jack Egy sorozatgyilkos fantomképe

Rendkívül olvasmányos, érdekes könyvet írt Csere Péter, ami azért is dicséretes, mert magyar tollból korábban nem született a Hasfelmetsző legendájával foglalkozó mű.
Rendkívül alapos, az eredeti dokumentumokat alapul vevő kutatásból született meg ez a könyv, amin számomra csak a bájolgó/tetszelgő/humoroskodó fülszöveg és előszó ront. Ne dőljetek be ezeknek, örülök, hogy én sem tettem, mert egy valóban komolyan vehető könyv oldalai lapulnak a kettő között.
Külön öröm, hogy bár változó minőségűek a képek, de eredeti fotókkal vannak illusztrálva egyes fejezetek. Főképp ezek miatt érzem fontosnak kiemelni, hogy a borítón látható piros 18-as nem véletlenül szerepel, és ami engem illet kicsi nagyobbnak is rajzoltam volna. Az áldozatok ismertetésével foglalkozó fejezetnél önmagában a leírás is éppen elég megrázó volna, de a képek erősen fokozzák ezt az érzést. Ritkán fordul elő velem ilyesmi, de ott valóban letettem a könyvet pihenni egy kicsit.
Tartottam tőle, hogy az lesz, de végeredményben nem tartom hatásvadásznak a könyvet. Annál sokkal több munkát fektettek bele, és ha nem is teljes, de igényes alkotás született.

Kizárólag a téma iránt komolyan érdeklődőknek én jó szívvel ajánlom.

>!
Gitta_Bry
Csere Péter: Hasfelmetsző Jack

Csere Péter: Hasfelmetsző Jack Egy sorozatgyilkos fantomképe

Sok-sok kutatás, alapos felkészülés, olvasmányos stílus – minden, amit a témában tudni érdemes. És valóban az egyik gyanúsított volt a tettes…


Népszerű idézetek

>!
Blissenobiarella

A témához józan fejjel közelítőknek elsősorban azt kell megérteniük, hogy – ha tetszik, ha nem – minden elmúlt nappal kevesebb az esélye annak, hogy a világ tudomást szerezzen a Hasfelmetsző valódi kilétéről. Márpedig 1888 óta igazán jó sok nap telt el.

273. oldal, A Hasfelmetsző maga, Hasfelmetszők egymás hegyén-hátán (Unicus, 2014)

Csere Péter: Hasfelmetsző Jack Egy sorozatgyilkos fantomképe

>!
Gitta_Bry

Legkorábban az ujjlenyomat rögzítésének és az annak alapján való azonosításnak eljárását dolgozták ki, párhuzamosan többen is. Francis Galton korszakalkotó könyve, a Fingerprints (Ujjlenyomatok) nem egészen négy évvel a Hasfelmetsző gyilkosságai után, 1892-ben jelent meg, ám legalább fél évtizedes előzetes kísérletek eredményeként. Még inkább elgondolkodtató, hogy egy bizonyos William Herschel nevű brit gyarmati tisztviselő a távoli India egyik zugában a Hasfelmetsző idején már majdnem húsz éve ujjlenyomataik alapján azonosította a bűnözőket és a nyugdíjas indiai katonákat.
Az embernek elszorul a lélegzete annak hallatán, hogy éppen 1888 júniusában utasította vissza Berlin rendőrfőnöke egy bizonyos dr. Eber nevű állatorvosnak az ujjlenyomatok rögzítéséről és az azonosításban való felhasználásáról szőlő memorandumát…Azután, ahogy ez már lenni szokott, lassacskán megtört a jég, ám ez a Hasfelmetszőt üldözőkön már nem segített…

74. oldal

Csere Péter: Hasfelmetsző Jack Egy sorozatgyilkos fantomképe

Kapcsolódó szócikkek: ujjlenyomat
>!
Gitta_Bry

Márpedig a Hasfelmetsző nem követett el hibát. Nem futott a rendőrök karjaiba még akkor sem, amikor azok nagyon közel jártak hozzá. Nem hagyott a helyszíneken semmiféle olyan nyomot, ami elvezetett volna a személyéhez. Nem adott senkinek alkalmat arra, hogy alaposan megnézze magának. Nem keltett semmiféle feltűnést sem szélesebb, sem szűkebb környezetében – és soha nem járt el a szája.
Fura, hogy éppen az első „igazi” sorozatgyilkos kerülte el ennyire ügyesen azokat a csapdákat, amelyek később a legtöbb sorozatgyilkos vesztét okozták.

174. oldal

Csere Péter: Hasfelmetsző Jack Egy sorozatgyilkos fantomképe

>!
Blissenobiarella

A brit rendőrség a brit birodalomhoz illően megtestesíti a tekintélyt, méltóságot és megbízhatóságot. Londonban működik az a nyomozószerv, amely számos nyelvben – köztük a magyarban – a mai napig is a rendőrség szinonimája: a Scotland Yard, vagy csak egyszerűen „a Yard”.
Kevesen tudják ma már, hogy a brit főváros rendőrsége (Metropolitan Police – Városi Rendőrség) 1829-es megalapítása idején költözött London egy ódon, de tágas épületébe, mégpedig abba, amelyet annak idején a skót királyi udvartartás használt, amikor ott időzött. Innen az épület neve: Scotland Yard, ami még azokból az időkből maradt, amikor az akkurátus angolok a városi házakat, házszámok híján, ilyen egyéni elnevezésekkel igyekeztek egymástól megkülönböztetni. Ahogy ez gyakran megesik, az épület nevét egy idő után „megörökölte” a benne otthonra találó szervezet.

15. oldal, Miért éppen London?, A város (Unicus, 2014)

Csere Péter: Hasfelmetsző Jack Egy sorozatgyilkos fantomképe

Kapcsolódó szócikkek: London
5 hozzászólás
>!
Blissenobiarella

A következő évszázadban egymást követték a sorozatgyilkosok, olyanok is, akiket a rendőrség üldözött, és olyanok is, akik államokat irányítva okozták – személy szerint teljesen ártatlan – emberek százezreinek és millióinak halálát.
A sorozatgyilkosok neveit szinte mindig megismerte a világ. Éppen az első „igazi” sorozatgyilkos neve marad már örökre titok.

277. oldal, Epilógus (Unicus, 2014)

Csere Péter: Hasfelmetsző Jack Egy sorozatgyilkos fantomképe

>!
Blissenobiarella

Ki tudja, miért, a nőgyűlölet a tizenkilencedik század végének divatos életérzése volt. Különösen a társadalom felsőbb köreiben és a művészek között volt „sikk” nőgyűlölőnek lenni.

232. oldal, Egyikük - vagy egyik sem?, Montague John Druitt (Unicus, 2014)

Csere Péter: Hasfelmetsző Jack Egy sorozatgyilkos fantomképe


Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: Hullócsillag
Szerb Antal: A Pendragon legenda
Barcza György: Diplomataemlékeim 1911–1945 I-II.
Diana Dorth: Késő bánat
Bleeding Bride: A téboly kertje
John Cure: A gonosz új arca
Szabó Magda: Az őz
Réti László: A parfümőr
Imre Viktória Anna: Kísértés Rt.
Babits Mihály: A gólyakalifa / Kártyavár