Értékelések 5

Turms>!
Csepregi Márta (szerk.): Finnugor kalauz

Átfogó tanulmánykötet finnugor nyelvrokonaink múltjáról, életmódjáról és kilencvenes évek közepi, jellemzően nem túl rózsás gazdasági, demográfiai és kulturális helyzetéről. A könyv megjelenése óta eltelt közel húsz év, ami nem rövid idő; érdekelne, merre tartanak manapság ezek a kis lélekszámú, természetközeli életmódot folytató népek?
A könyv végigveszi az összes még létező finnugor népcsoportot, köztük olyanokat is, akiknek eddig nevét sem hallottam (pl. lívek). Szívszorító volt olvasni pár ezer (esetenként csak néhány száz) főt számláló népekről, akik törpe kisebbségként élnek saját hazájukban, a róluk elnevezett autonóm körzetekben vagy köztársaságokban. Népekről, akiknek nyelvük, kultúrájuk megmentésére szinte már esélyük sincs, sorsuk a majdnem biztos beolvadás a többségi (általában orosz) nemzetbe.
Legjobban a szerzők személyes élményeiről szóló részeket élveztem, ebből szívesen olvastam volna többet is. A könyv végén található egy nagyon alapos irodalomjegyzék, ebből persze bőven lehet további ötleteket meríteni finnugor témában.

dokijano>!
Csepregi Márta (szerk.): Finnugor kalauz

Ez tulajdonképpen egy olvasmányos formába öntött tanulmánykötet. Szerzői a finnugrisztikával egyetemi szinten foglalkozó kutatók, azaz nyelvészek, néprajzosok, történészek, akik hónapokat-éveket töltöttek el az adott nyelvi közegben, terepen. A testközelből megtapasztalt élményeiket mondják el. A nyelvrokonaink történelméről, mindennapi életéről, küzdelmeikről, szokásaikról szólnak a tanulmányok, és persze megismerhetjük a nyelvrokonságot masszívan alátámasztó kutatásokat is belőle. A kötet végén pedig egy részletes irodalomjegyzék segíti a téma iránt jobban érdeklődő olvasókat.
Nem egy könnyed olvasmány, de a fejezetek előtti térképek és az áttekinthető összefoglaló ábrák sokban könnyítik a megértést. Sőt a végén még 23 színes tábla is illusztrálja a különböző népek viseletét, házait, sátrait.
Megtudtam belőle sok érdekességet. Azt ugye minden érettségizett tudja, hogy a finnek nyelvrokonaink (még ha ezt mostanában laikus tudományoskodók vitatják is), és vannak még az Urál környékén is a marik, hantik, vogulok, osztjákok. De a beszámolókból sok újat is tanultam: a lappok (számik), az észtek és a lívek is nyelvrokonaink, sőt, olyan egzotikus szibériai népek is, mint a szölkupok (szamojédek), nyenyecek, zürjének.
Néprajzi ismereteket is közöl az érdeklődőknek. Innen tudtam meg, hogy az észak-oroszországi nyelvrokonaink jelentős része még mindig nomád életmódot folytat, rénszarvas csordákat terelgetnek, halásznak, vadásznak és bogyós gyümölcsöket gyűjtögetnek, és az év nagy részében sátorban élnek (ezzel és a GPS-nyomkövetők segítségével könnyen követik a vonuló rénszarvas-csordáikat). Valamilyen szinten érthető is, mert más munkalehetőség nemigen van arrafelé, és ez beleszorítja ebbe az életmódba őket.
Szívből ajánlom a kötetet mindazoknak, akik az átlagosnál többet szeretnének megtudni a témáról, és mindezt jól áttekinthető formában szeretnék elolvasni.

Mara91>!
Csepregi Márta (szerk.): Finnugor kalauz

Nem hittem volna, hogy ennyire élvezni fogom ezt a könyvet. Nagyon érdekes dolgokat közöl a nyelvrokonainkról. A témában érdeklődőknek kötelező alapműnek hiszem, de mások számára is nagyon érdekes olvasmány lehet.

Hirdetés
ppeva P>!
Csepregi Márta (szerk.): Finnugor kalauz

Annyira jó, hogy szeretnék majd egyet otthonra is. :) Kitűnő összefoglalás, nem csak tudósoknak. Amit mindig szerettél volna tudni a finnugorokról, de nem volt kitől megkérdezni.
Mindig érdekelt ez a téma. Most @Emmi_Lotta-nak köszönhetően újra rátaláltam a finnugorokra, az őshazára – nagyon élvezem, egyre több új és érdekes olvasmány jön velem szembe ebben a témában.

13 hozzászólás
alfonzine_stokes>!
Csepregi Márta (szerk.): Finnugor kalauz

ismerkedj behatóbban nyelvrokonainkkal! ha nem tudsz semmit az észtekről, vagy a lappokról, ha nem tudod a lívek mitől lettek, vagy a vótok meg már csak voltak, akkor ugorj neki és tanulmányozd ezt a remek könyvet! amennyiben nem ezzel foglalkozol hétköznapjaidon, az sem baj, hiszen cseppet sem nehéz olvasmány. inkább csak érdekességek, könnyed nyelvezet, izgalmas barangolás…