Csépe Valéria (szerk.) · Győri Miklós (szerk.) · Ragó Anett (szerk.)

Általános ​pszichológia 1. – Észlelés és figyelem 9 csillagozás

Csépe Valéria – Győri Miklós – Ragó Anett (szerk.): Általános pszichológia 1. – Észlelés és figyelem

A tankönyvsorozat a pszichológia BA szintjének alapozó kurzusához, az általános pszichológia megismerőfolyamatokkal foglalkozó három félévnyi anyagához szükséges 'state of the art' ismereteket tartalmazza. Alapozó tankönyv tehát, bár a témák tárgyalása ezt a szintet több helyen is meghaladja. A kötetek ismeretanyagának szemléltetését gazdag ábra- és képanyag szolgálja, az elsajátítást egységes didaktikai apparátus (kulcsszavak, ellenőrző kérdések, ajánlott olvasmányok és hasznos honlapok, glosszárium) segíti. A három kötetre tervezett sorozatnak a pszichológia oktatásában eddig használt, elsősorban angolból fordított tankönyvekhez képest az az előnye, hogy nagyobb képviseletet kapnak benne a nemzetközi színvonalú magyar tudományos eredmények. Ezek megjelenítése nem csupán az ismeretelsajátítás szempontjából fontos, hanem az újabb pszichológusnemzedék szakmai identitása miatt is.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Általános pszichológia Osiris

>!
Osiris, Budapest, 2007
648 oldal · ISBN: 9789633899182

Enciklopédia 1


Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 22


Kiemelt értékelések

Camelia>!
Csépe Valéria – Győri Miklós – Ragó Anett (szerk.): Általános pszichológia 1. – Észlelés és figyelem

Nyilván, mint a sok másik pszichológiai könyv, ez is a tanulmányaim elvégzéséhez kell.
Érdeklődve fogtam neki, mivel talán ez az egyetlen olyan tárgyam, ami tényleg a szakhoz köthető, így első félévben.
Talán magas érdeklődésemnek köszönhetően, és mivel sürgetett az idő, hogy vizsgáig elolvassam és megtanuljam, eléggé élveztem az olvasását.
Szerintem sok érdekes dolog van benne, sokmindent meg lehet tanulni. Azonban valahol azt éreztem, hogy már túl részletes, számomra lényegtelen dolgokat ír le. De örülök, hogy legalább egy magyar szerzők által alkotott könyvet is megismerhettem a szakmában.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

hetcsillagkozt>!

Ugyanebbe a tartományba esik az úgynevezett spontán tempó is. Ha arra kérjük az embereket, hogy tapsoljanak vagy kopogjanak egyenletes tempóban hosszabb időn keresztül, akkor a legtöbb embernél ez a tempó valahol 300 és 800 milliszekundum között lesz (Krumhansl 2000). Az egyes emberek között viszonylag nagy különbséget fedezhetünk fel a spontán tempóban, de nagyon kicsi a változás egy ember esetében, ha a spontán tempóját különböző időpontokban mérjük meg. Ez arra utal, hogy a spontán tempó jellemző egy adott személyre, és Pap János humoros megjegyzése szerint (Pap, 2002) ezt érdemes figyelembe vennünk akkor, ha párt választunk magunknak. Hiszen például az emberek járásának tempóját is befolyásolja a spontán tempó, és nagyon nehéz egy egész életen át együtt sétálnunk valakivel, akinek a járástempója nagyon különbözik a miénktől.

12. fejezet, A zene észlelése

hetcsillagkozt>!

David Huron, a zene evolúciós eredetével foglalkozó neves kutató a következő példával illusztrálja a zenének az emberek életében betöltött szerepét (Huron 1998). Képzeljük el, hogy marslakók vagyunk, akik néhány hónapja érkeztek a Földre, és az itteni emberek viselkedését tanulmányozzuk és próbáljuk megérteni. Már egy csomó értelmes tevékenységre fényt derítettünk, és rájöttünk, hogy az emberek idejük nagy részét olyan hasznos tevékenységekkel töltik, mint az élelem felkutatása és elkészítése, a szálláshely fenntartása, az utódok gondozása és más egyéb ehhez kap¬csolódó tevékenység. Néhány napja azonban megfigyeltük két, látszólag normális egyed, Kati és János igencsak furcsa viselkedését.
Úgy tűnik, hogy János egy nagyon különös betegségtől szenved. Néha hosszú ideig némán ül a székén, és csak bámul maga elé. Esetenként az egy helyben ülés mellé a láb ismétlődő rázása is társul, és időnként az is előfordul, hogy felugrik a helyéről, és a tengelye körül forog, valamint összevissza rázkódik. Úgy tűnik, hogy ezek a szokatlan tevékenységek minden esetben bizonyos berendezésekből származó furcsa zajokhoz kapcsolódnak.
Kati, János szomszédja, hasonlóan meglepő tevékenységeket folytat. Kati esetében a legfurcsább az, hogy néha órákon át képes egy hosszú fémbotot tartani a szájában, miközben az azon található lyukakat ütögeti. Mindezt ráadásul néha egy nagyobb társaságban teszi, ahol a többi ember hasonlóan furcsa, különböző zajokat kibocsátó eszközökkel van felszerelkezve.

12. fejezet, A zene észlelése

Kapcsolódó szócikkek: zene

Hasonló könyvek címkék alapján

Philip Zimbardo – Robert Johnson – Vivian McCann: Pszichológia mindenkinek 1.
Mérei Ferenc – V. Binét Ágnes: Gyermeklélektan
Oláh Attila: Pszichológiai alapismeretek
Katie Daynes: Hogyan látunk?
Oliver Sacks: Zenebolondok
Fehér Krisztina: Babák a hangok világában
Oliver Sacks: Antropológus a Marson
Czigler István: A figyelem pszichológiája
Daniel L. Schacter: Az emlékezet hét bűne
Russell A. Poldrack: Az új gondolatolvasók