Zápor ​utca 438 csillagozás

Csendes Nóra: Zápor utca

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Kockáztatnál ​a szerelemért?
Két történet – két tizennyolc éves lányról.

Ötven év választja el őket egymástól, és az életük nem is lehetne különbözőbb, mégis összeköti őket valami.
Bogi félénk gimnazista, Gergő pedig igazi vagány, aki több lányt bolondított már magába, mint amennyit meg tudna számolni. De mikor a szülők baráti nyaralása egy fedél alá kényszeríti őket, Bogi meglátja a kemény külső mögött az érzékeny művészt, aki a színpadra lépve álomszerű játékával önti dallamokba a benne lakozó fájdalmat.

Vajon lehet szerelem ennyire különböző emberek között?

Gergő különleges ajánlatot kap, és Boginak döntenie kell.
Egy kemény korszak sötét éveiben, az alföldi táj varázslatos ege alatt egymásra talál két fiatal. Amikor mindkettőjüket Budapestre küldi a családja, a lány azt hiszi, végre boldogok lehetnek együtt. De a fiú többre vágyik, kiútra… és a lány kegyetlen válaszút elé kerül.
Ki ez a lány, és hogyan fonódik össze a sorsa Bogi… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

Kiadói ajánlás: 16 éves kortól · Tagok ajánlása: 15 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633997574
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633997574

Enciklopédia 43

Szereplők népszerűség szerint

Sárai Gergő · Bogi · Hidasi Sámuel · Róza néni · Sárai Zoltán · Makó · Sárai Gábor

Helyszínek népszerűség szerint

Duna


Kedvencelte 80

Most olvassa 11

Várólistára tette 340

Kívánságlistára tette 299

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

Naiva P>!
Csendes Nóra: Zápor utca

Talán az idén olvasok a legtöbbet kortárs magyar íróktól. Egyszerűen nem tudom megfogalmazni miért határolódtam el eddig tőlük, de az ehhez hasonló könyvek miatt gondolom úgy, hogy érdemes lenne minél többet olvasni kortárs magyar szerzőktől. Nem ragoznám: ez a könyv több mint amit a szépséges borítója érzékeltet. Az írónő remek munkát végzett. Nagyon szép és kifinomult volt az írásmód, de közben nem érződött rajta az erőlködés. Könnyen és gyorsan olvastatta magát. Ami a legjobban tetszett benne, hogy minden során érződött, hogy az írónő nagyon személyesnek tekinti ezt a könyvet. Ritkán olvasom el a könyv végén található köszönetnyilvánításokat, de most kivételt tettem. Persze volt egy sejtésem, mégis izgatottan vártam, hogy melyik lesz az a pont, ahol a cselekmény két szála össze fog kapcsolódni. Nem hittem volna, de Róza néni utolsó sorainál még a mécses is eltörött. Fájt a szívem érte, de szerettem olvasni a bölcs gondolatait. Nagyon megrendítettek az utolsó sorai. Egy elsőkönyves, fiatal írónőtől ez mindenképpen 5 csillagos könyv. Olyan olvasmány, amire szerintem még hosszú ideig emlékezni fogok.
Egyetlen egy kérdés attól, aki már olvasta: spoiler

24 hozzászólás
Deziréé>!
Csendes Nóra: Zápor utca

Végre! Én is megtudtam miért is lett ez a könyv ennyire népszerű és nyertes az Aranymosás Pályázaton. Megérdemelte mindenképpen. Nagyon jó történet.
Amikor rájöttem, hogyan függ össze a két történet egyszerűen leesett az állam.
Annyira fantasztikus az egész, ahogy meg van írva, ahogy ki van találva. Hűű, még a szavakat is nehezen tudom ide leírni olyan hatással volt rám a könyv.
Remélem az írónő fog még ilyen remek könyveket írni, mert ilyen könyveket nagyon szívesen olvasnék még a jövőben.
A végén, az utolsó pár sornál összeszorult teljesen a szívem és libabőrös lettem, nem ilyen végre számítottam, de így is tetszett. A lelkem legmélyére is eljutott a könyv hatása és teljesen a hatása alá kerültem, egyszerűen alig bírtam letenni, az utolsó részeknél pedig majd leragadt a szemem már, mégis kezembe vettem a könyvet és le nem raktam még az utolsó szavakat is el nem olvastam.
Imádom ezt a csodálatos könyvet.
A borító pedig tükrözi mindazt amit mögötte találunk… egy valóságos csodát és gyönyörűséges világot. Az ilyen könyvekért érdemes olvasni.
Mindenkinek tudom ajánlani, aki szereti a romantikus történeteket, egész biztos nagy kedvenc lesz nála is.

4 hozzászólás
kellyolvas P>!
Csendes Nóra: Zápor utca

A könyv cselekménye két szálon fut, ez meghatározza az egész regény hangulatát, a 60 évvel ezelőtti falusi és a napjainkban játszódó városi környezetű történet egyaránt egy-egy szerelem kialakulását követi, a fiatal lányok szemszögén keresztül. Nagyon érdekes volt a két történet közötti párhuzam, ahogy a szerző érzékelteti a két világ közötti különbségeket, ugyanakkor a két szerelem közötti hasonlóságokat is. Még az eső, a vihar is ugyanakkor csapott le a két párra, ahogy a szerelem is, térben és időben persze máshol. Ugyanúgy hatalmas változás előtt áll mindkét főszereplő lány. Vidékről Budapestre költöznek és ezzel lezárnak egy részt az életükből, amit fájdalmas maguk mögött hagyni, ugyanakkor várakozásteljes is. A körülményeik változása mellett az érzéseik is kinyílnak, ami ugyanolyan nagy horderejű változás. Ez a két idősíkon való utazás nekem különleges élmény volt. Nem igazán olvastam mostanában falusi életről, meglepően érdekes volt megismerni a korabeli szigorú szokásokat, melyek megkötötték a fiatalok lehetőségeit.
Mindkét lány naiv, felkészületlen a szülőktől való leválásra, keményen megszenvedik a változásokat. Bogi jobban veszi az akadályokat, az ő fejlődését jobban érzékeltem, mint Rózáét. Persze ez a kor körülményei miatt is adódhat.
A szerző stílusával maximálisan elégedett voltam, gyönyörűen fogalmazott igényes mondatokat olvashattam, a dialógusok életszerűek, a korosztály stílusának megfelelőek.
Értékesnek és különlegesnek tartom ezt a ritmust, amit a szerző adott a történetnek a fejezetek időbeli váltakozásával, dinamikussá tette a cselekményt. Imádtam, ahogy az érzéseket, érzelmeket ábrázolta a szerző. Teljesen át tudta adni a lányok bizonytalanságát, a kényszerűen gyors felnőtté válás nehéz lépéseit. A környezet, a karakterek ábrázolása is mindig jól sikerült, mindent remekül el tudtam képzelni. A mellékszereplőkkel meg voltam elégedve, hihető figurák, elsősorban az együttes tagjai tetszettek, na és Róza öregkori önmaga, rendíthetetlen figura.
A történet vége megérintett, érzelmeket váltott ki belőlem, és azt kívánom, hogy mások is átérezzék ezt, mert van egyfajta üzenete a könyvnek, mégpedig az, hogy amiért érdemes küzdeni, azt ne hagyjuk elveszni. Bemutatja ezt a szerző egy elszalasztott és egy majdnem elszalasztott lehetőségen keresztül. Tetszett a vége, nincs határozott lezárás, tovább gondolhatja az olvasó, vajon mit tesz Bogi majd? És én nagyon szeretem, ha nyitott a befejezés. Óriási gratula a szerzőnek, én imádtam ezt a regényt, és már most alig várom, hogy olvassam a szerző következő művét!

3 hozzászólás
KönyvMoly_1989>!
Csendes Nóra: Zápor utca

Ez a könyv egy csoda.
Bájos dallama, keserédesen kellemes, mégis fájdalmas melódiája négy ember életének. Két férfi és két nő, két korszak, egy ház…
Édesen melengette, simogatta a lelkemet, egyszerűen élmény volt olvasni minden sorát. Gyönyörű gondolatokat vetett papírra a fiatal írónő, szép, életszagú mondatok követték egymást lapról lapra. Azt hiszem, kevesebb lennék, ha nem olvastam volna ezt a regényt.
Esedezem, legyen folytatása… Annyira vágyik még a történet többi része elmondásra!
Mindenkinek szívből ajánlom!

5 hozzászólás
vikcs>!
Csendes Nóra: Zápor utca

"Az elején én is vártam a nagy BUMM-ot, ami kicsit felpörgeti az eseményeket, de nem jött, viszont én cseppet sem csüggedtem, mert nem is kellett ide holmi bumm, a regény viszi magával a cselekményt, a karaktereket és persze az olvasót. Volt olyan, hogy le sem bírtam tenni este, pedig már majdnem elaludtam, annyira fáradt voltam, mégis annyira beszippantott a könyv világa, hogy rosszul esett kiszakadnom belőle. (…)
Ki kell emelnem, hogy annyira szépen van megfogalmazva az egész könyv, hogy szinte élvezet a szememnek, ritkán látok ilyen gyönyörűen felépített mondatokat, amelyek egészen a lelkünkig hatolnak. A stílus teljesen korhű, de mindkét lány szerepébe teljesen bele lehet élni magunkat, tetszett, hogy mindig váltakozott a szemléletmód, egyszer az egyik lányból kaptunk, utána a másikból."

Bővebb értékelés és interjú az írónővel a blogomon: http://konyvmaniablog.blogspot.hu/2016/12/csendes-nora-…

Tóth_Orsolya_3 P>!
Csendes Nóra: Zápor utca

„Vannak emberek, akik olyanok, mint a szél. Nem tudod irányítani őket, csak behunyni a szemed, ha a szellő végigsimít az arcodon, és elfogadni, hogy tovább fúj.”

Igazi gyöngyszem. Finoman megérint, elvarázsol és örökké a szívedbe zárod.
Léleksimogató gondolatok, érzések, az első igaz szerelem minden csodaszép és fájdalmas pillanatával. Olvasni kell, és egy felejthetetlen élménnyel leszünk gazdagabbak. *-*
spoiler

2 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
Csendes Nóra: Zápor utca

Ez egy nagyon szépen megírt regény, igazi gyöngyszem egy elsőkönyves írótól. Két keserédes szerelmi történetet tartalmaz, amelyek a 60 éves időkülönbség ellenére sok mindenben hasonlítanak egymáshoz. Sajnos a történet végével nem voltam kibékülve. Ha nagyon erőltetem, akkor még akár folytathatom is magamban a sztorit, mert az írónő félig nyitva hagyta. Így viszont kevés ez a befejezés. A jelen korban játszódó történet női főszereplőjét, Bogit nem tudtam megkedvelni. Kicsit önző és öntörvényű és nagyon naiv. Ahogy el is ismeri magáról, még nem felnőtt, hiába jár már főiskolára, ellentétben a 23 éves Gergővel. Még jól emlékszem milyen volt 18 évesen szerelmesnek lenni, de Bogi szerelme épphogy csak parázslik. Ha valaki szerelmes nem ilyen hideg távolságtartással kezeli a párját. Arra meg nagyon kell vigyázni, hogy mérgünkben mit vágunk a másik fejéhez. Nem is tudok és nem is akarok többet írni róla, érdemes elolvasni és tanulni belőle.

4 hozzászólás
gabiica P>!
Csendes Nóra: Zápor utca

Nagyon féltem, hogy nem fogom szeretni. Annyi sok jó véleményt olvastam róla, és tartottam tőle, hogy túl nagyok az elvárásaim, és mégsem fog megfogni.
De elkapott és beszippantott.
Hamar kivilágosodott előttem a kép, hogy mi is lesz a kapcsolat a két történet között, noha több verzió is felmerült bennem, mégis a valóság tűnt a legvalószínűbbnek. Gyönyörű történet volt ez, csodálatosan megírva.
Csendes Nóra tudja, hogy bánjon a szavakkal, csodálom őt, amiért ilyen fiatalon ilyen csodát hozott létre.
A szavai a szívem mélyéig hatoltak.
Voltam én is 18 éves szerelmes, néhol magamra ismertem Bogi viselkedésében, sajnos olyan helyzetekben is, amikre én sem vagyok büszke, és szerintem Bogi sem úgy viselkedett, ahogy kellett volna. Először nem is kedveltem őt, talán pont azért, mert annyira hozzám hasonlónak éreztem. Ráébredtem a saját hibáimra is, amiket ennyi idősen én is elkövettem.
A kapcsolatuk Gergővel nem indult egyszerűen, és folyamatában sem volt az, spoiler
A másik történet lelkemig hatolt. Bevallom, a befejezést megkönnyeztem, hiszen nehéz sors volt Róz(s)áé. Nehéz lehetett lemondani mindenről egész életében, spoiler
Tetszett a nyitott befejezés ötlete, mindenki azt képzel az egészbe, amit akar. Én túl romantikus alkat vagyok ahhoz, hogy ne a legjobbat képzeljem bele…

Niitaa P>!
Csendes Nóra: Zápor utca

„Vannak emberek, akik olyanok, mint a szél. Nem tudod irányítani őket, csak behunyni a szemed, ha a szellő végigsimít az arcodon, és elfogadni, hogy tovább fúj.”

Mikor ez a könyv megjelent éppen az egyik kecskeméti könyvesboltban dolgoztam. Mit ne mondjak, büszkén raktam ki a polcra, hiszen azért nagy szó, hogy ilyen fiatalon ilyen sikert elérő könyvet alkosson valaki. Akkor, ott eldöntöttem, hogy meg fogom szerezni, már csak emiatt a tény miatt is, hogy a kedves írónő kecskeméti. No meg találkoztam azzal a bizonyos mamával, többször is betért az üzletünkbe érdeklődni, hogyan fogy az unokája könyve. A sors fura fintora, hogy mire hozzám is elért, már az ország másik végében laktam, de ettől még hasonló lelkesedéssel vetettem bele magam. Most nem mondhatom, hogy azért nem tetszett teljesen, mert másra vágytam, rosszkor olvastam, mert két nagyon erős témát felölelő kötet közé szúrtam be kikapcsolódásnak. Hát annak most hosszú volt, sokáig kellett olvasnom, mire a végére értem. Egyszerűen nem tudtam vele haladni, mert nem ragadott igazán meg.
(…)
Sajnáltam. Én tényleg próbáltam szeretni. Nem vártam sokat tőle, sőt, mondhatni semmit, hiszen azért vettem kézbe, hogy egy kicsit kiengedjem a gőzt, hogy egy történeten ne kelljen sokat gondolkodni, de ez több keserűséget hozott, mint amit szerettem volna. Az tény, hogy nagyon szépen van megfogalmazva, varázslatos képeket elevenít meg a szemem előtt. De ez kevés. Imádnám, ha Boglárka nem szerepelne benne, helyette egy ténylegesen tizennyolc éves lányzó állna a középpontba. Hiába döntött úgy, hogy este gyerekként fekszik le és reggel már felnőttként ébred… nem sikerült, s soha nem is fog. Kergesse az ábrándjait és kívánom, hogy találja meg az igazi másik oldalát, aki nem Gergő, mert ő sokkal jobbat érdemel!

A teljes értékelést itt érhetitek el: http://niitaabell.blogspot.hu/2017/04/csendes-nora-zapo…

11 hozzászólás
K_A_Hikari>!
Csendes Nóra: Zápor utca

" – Boldog vagy? -kérdeztem.
– Most igen."

Nem sírtam, pedig számítottam könnyekre.
Helyette csak lehunytam a szememet, végiggondoltam a regényt.
Ha lehet egy könyvnek lelke, akkor ennek a könyvnek van.
És talán épp ezért nem ajánlanám bármikor, bárkinek olvasásra.
Féltő gondoskodással és szeretettel kell olvasni, elmerülni a sorok között, érezni azt az szomorú-boldogságot, amit végig éreztem én is olvasás közben.

Bővebben: http://irasaimtarhaza.blogspot.hu/2017/03/csendes-nora-…

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

vikcs>!

Furcsa dolog a csend, olyan, mint egy tükör. Megmutatja, mi van benned.

283. oldal

Kapcsolódó szócikkek: csend
4 hozzászólás
vikcs>!

– Az ember mindig azt bántja, akit szeret.

279. oldal

vikcs>!

Sok ember leéli az életét úgy, hogy sose szeretett igazán senkit. Mi viszont legalább pár évig igazán szerettük egymást. Érted ezt?

274. oldal

1 hozzászólás
Mpattus>!

– Vannak emberek, akik olyanok, mint a szél. Nem tudod irányítani őket, csak behunyni a szemed, ha a szellő végigsimít az arcodon, és elfogadni, hogy tovább fúj.

vikcs>!

…ha láthatnánk az apró mozzanatokat, amelyek pillanatok alatt sorsokat alakítanak át, talán nem követnénk el újra és újra ugyanazokat a hibákat.

5. oldal

agnesho P>!

Azt hiszem, mikor feltesszük az első kérdést anyánknak, amire nem tud válaszolni, aznap ér véget az igazi gyerekkor. Utána pedig jön ez a homályos, bizonytalan tapogatózás, mikor hirtelen rájövünk, hogy azok, akikre felnéztünk, nem tökéletesek, és nincs olyan, hogy normális. Ez talán a legijesztőbb. Az ember meg akar felelni, de nem tudja, kinek és miért és hogyan, úgyhogy csak tengődik.

vikcs>!

„Ha nincs az embernek célja – mondta mindig –, az olyan, mintha örökké futna, de soha nem érne el sehová.”

7. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: Illúzió
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 3. – Egyedül
Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója – Kezdetek
Leiner Laura: Higgy nekem
Leiner Laura: Bábel
Joss Stirling: Angel
Leiner Laura: Mindig karácsony
Papp Dóra: Tükörlelkek 2.
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk
Marni Bates: Rocksztárt kaptam karácsonyra