A ​különleges Meditittimó kalandjai 8 csillagozás

Csender Levente: A különleges Meditittimó kalandjai

Csender ​Levente József Attila-díjas novellista első mesekönyvében két világ él egymás mellett: az egyik Meditittimó herceg autizmusából eredő különlegességeit természetesnek veszi, a másik az elfogadás és segítés helyett a hiányosságaira fókuszál, és a fiú megváltoztatására, saját képére formálására törekszik. Az előbbi a gyerekek és a mesék világa, ahol lovaskocsik, sárkányok és beszélő állatok fordulnak elő, az utóbbi a mai világunk, ahol többnyire tescós házhoz szállító autók, GPS-ek és iPhone-ok jelentik a valóságot. Az erdélyi származású író izgalmasan mutatja be ezt a kettősséget: él a magyar népmesei hagyományokkal, ugyanakkor nem fél modern eszközökhöz nyúlni. A mesét és a valóságot látszólag kijátssza egymás ellen, azonban a feloldás épp a két világ közti távolság közelítésében rejlik: a valóságban létező nyomasztó dolgok a mese világában megszemélyesülnek, hogy miután alakot öltöttek, elfogadhatóbbá váljanak. A kérdés csak az, hogy Meditittimó és hozzá hasonló társai… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

Kiadói ajánlás: 8 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Magyar Napló, Budapest, 2019
112 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155641251 · Illusztrálta: Szalontai Enikő

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
Tarja_Kauppinen IMP
Csender Levente: A különleges Meditittimó kalandjai

Az autista kisfiú egy szimbolikus mesevilágban él a családjával, majd erről a mesevilágról idővel kiderül, hogy nem is annyira mesés, hiszen Csillaghegy a neve ellenére Budapesten van, satöbbi.
Kell egy alapműveltség hozzá, már csak a sok easter egg és szójáték miatt is. Gazdag szókincse miatt különösen hasznos olvasmány lehet. Megtanuljuk belőle, hogy az autista gyerekek, emberek máshogy „működnek”, hogy nem mindenki ugyanazzal a sémával készült, nincs mindenkinél alkalmazható „használati utasítás”. (Autista személy nincs a környezetemben, de talán nem is kell ilyen messzire menni: az extrovertált sakálok társadalmában már egy introvertált ember sem találná a helyét, nem hogy szegény Meditittimó.)

A tetőpont az, amikor a király szembesül a félelmeivel, melyek egy nagy rakás trutyi (sic!) képében hevernek előtte az úton, és feltartják. Hiába próbálja tagadni a lény létezését, az attól még nem foszlik semmivé, s csak akkor engedi őt tovább, amikor elfogadja létezésének tényét. Amitől tartunk, viszolygunk, azt nem elkerülni kell, s azt sem szabad hagynunk, hogy szorongásaink a korlátaink legyenek. Szembenézni a szorongásainkkal, félelmeinkkel, ez jelenti az első lépést a tőlük való megszabadulás felé.

Rendkívül igényes nyelvezetű könyv nagyobbaknak, finom nyelvi humorral és ötletesen tálalt üzenetekkel. Gyerekfejjel nem tudom, mennyire élvezhető/érthető épp a szimbolikája miatt, ezzel együtt jó könyv, csak esetleg nem árt elbeszélgetni róla a fiatalkorú olvasóval, hogy akkor most miről is volt itt ténylegesen szó.

>!
Chöpp 
Csender Levente: A különleges Meditittimó kalandjai

Nekem éppen a mostani környezetbe tevés nem hiányzott a végéről. Egy mesébe nekem nem szükséges Peugeot 206-os, meg GPS, meg mobiltelefon aztán pláne nem! És roppant hihetetlen az is, hogy a felcserélt szerepek miatt Meseország éppen a mai Budapest lenne! Nekem aztán nem! De ezekért nem vontam csillagot, mert az aspergeresek a szívem egyik pici csücske. Bármit, ami a kezembe akad velük kapcsolatban, elolvasok. Szerintem vannak szárnyaim. SZERINTEM MINDEN MOLYNAK VANNAK SZÁRNYAI, mert mi eleve Olyanok vagyunk. Hát, csak szárnyra fel, fajtársaim!

>!
krlany I+SMP
Csender Levente: A különleges Meditittimó kalandjai

Ez egy nagyon fontos könyv! Nem a mese miatt, hanem mert ez egy segítő könyv, a megértést segíti. Egy mese által mutatja meg, hogy az autista, aspergeres gyerekek hogyan látják a világot. Hogy ez a külön(c)legességük, nem betegség, és éppen ezért nem kell rá gyógymód. Egyszerűen csak másképpen vannak összerakva, ezért teljesen másképpen élik meg ugyanazokat a dolgokat, ami tőlünk idegen. Nem rosszabb vagy jobb, csak más. Ha rájuk akarod kényszeríteni a te világlátásodat, az zavarja őket, nem boldogok benne, nem tudnak jól lenni benne, csak ellenni. A megoldás megkeresni a megértésükhöz a kulcsot. Ennek mentén pedig már működnek a dolgok, kinyílik a világ előttük is.
Ma már rengeteg valamilyen zavarral élő gyermek van a környezetünkben, vége hossza nincs a betűkombinációknak (BTM, SNI, ADHD, SPD stb.), még bőven kutatnak az autizmus környékén is. Sok mindent nem tudunk, csak azt érezzük, hogy valami nagyon más. Épp ezért nagyon kellenek az ilyen könyvek. A gyerekeknek szólók, mely a szülőkkel is kapcsolatba kerülnek (2in1 ismeretterjesztés), még mielőtt az előítéletek beférkőznek a bőrünk alá.

>!
furacs
Csender Levente: A különleges Meditittimó kalandjai

Szívszorító volt olvasni ezt a „mesét”. Végtelenül gyengéd, nyilván azért mert saját megélésből fakad. Tulajdonképpen arról szól, hogy a szülők milyen úton-módon fogadták el és barátkoztak meg azzal, hogy autista a fiuk. Mindez mesés, szimbolikus nyelven és környezetben. A leggyönyörűbb rész szerintem az, ahogy az anyuka/királyné (egyben a könyv illusztrátora!) rajzokon keresztül megtanul kommunikálni és érzelmeket kifejezni a kis Meditittimóval. Ezen én zokogtam.
Egyébként vicces volt felfedezni a saját lakóhelyemet a mesés térképen :) és a nagyon durva felfedezés, hogy még a munkahelyem is szerepel a történetben (jajjj), mert Mesevárosban épp a Városház utcába sikerült betévedniük…
Kicsit úgy érzem, leginkább autista gyerekek szüleinek készült a könyv, vagy nekünk, „kívülállóknak” érzékenyítő olvasmányként. Nem tudom, gyerekeknél hogy működne, talán csak apránként adagolva, de ha lehetőségem lesz rá, kipróbálom.
A szerkesztési következetlenségek és az egy-két gyengébb rész mellett mindazonáltal lehetetlen 5 csillagnál kevesebbet adni erre a könyvre.


Népszerű idézetek

>!
Chöpp 

– Nem tetszik a sarazás? – kérdezte egy cserfes sakálkislány.
– De tetszik – válaszolta Meditittimó –, csak nem szeretem.

61. oldal

>!
Chöpp 

– Nem szereted? – kérdezte sakálmama.
– Szeretem, csak nem ízlik – mondta Meditittimó.

63. oldal

>!
Chöpp 

Vannak utak, amelyek nem előre visznek, hanem befelé, közelebb önmagadhoz. Bemész a sűrű erdőbe, hogy találkozz önmagaddal. Ugyanoda érsz vissza, látszólag nem haladtál semmit, de te tudod, hogy közben óriási utat tettél meg.

103. oldal

>!
furacs

Nutria néni rettenetesen nézett ki, és a sípja is kibírhatatlanul éles volt. Hatalmas műkörmei ijesztően hasítottak a levegőbe, karján tigrisfej tetoválás vicsorított, fülében legalább tíz fülbevaló, szemei keresztbe álltak, akkora 3D-s műszempillái voltak, hogy mikor egyet pillantott, légörvény keletkezett körülötte. Szoláriumbarna arcának hegyét pirosra festette, ráadásul épp bal lábbal kelhetett fel, mert érces hangján nagyot kurjantott, hogy sorakozó, s ez a hang olyan volt Meditittimó számára, mintha belecsapott volna a villám, s aztán a fejében keletkezett volna egy hatalmas mennydörgés.

64-65. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Valeria Screwy: Miss Screwy csavaros árvái
Paulon Viktória: Kisrigók
Szabó Magda: Tündér Lala
Lázár Ervin: Bab Berci kalandjai
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Ecsédi Orsolya: Banyavész
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki
Janikovszky Éva: Égigérő fű
Csukás István: Mirr-Murr kalandjai