Áldott ​az a bölcső (Arany János életregénye 1.) 68 csillagozás

Arany János életregénye
Cselenyák Imre: Áldott az a bölcső

Egy költő útja önmagához.

Egy hűvös, márciusi napon beteges kisfiú születik Nagyszalontán. Senki sem hisz abban, hogy megéri a reggelt, és senki sem gondolná, hogy hazája egyik legnagyszerűbb költője válik majd belőle.
Vajon ki ez a különleges fiú?
Milyen vágyak űzték, milyen célok felé indult?
Mindenki tanul Arany Jánosról, de ismerjük az embert, aki az ikon mögött rejlik?

Hinnénk, hogy lázadó volt? Félbehagyta a Debreceni Kollégiumot, és vándorszínésznek állt. Önmagát kereste, sok művészeti ágat kipróbált, de a költészetet sokáig nem becsülte. Vajon mi vitte rá, hogy mégis írjon?
Hogy találkozott a nagyszájú Petőfivel?

Szenvedélyesen kereste lelki társát, a nőt, akit szerethet, és aki megérti őt. De vajon megtalálta az igazit?

Ez a kötet nem a megközelíthetetlen, nagy bajuszú panoptikumi alakról mesél, hanem az érző fiatal férfiről, aki megannyi nehézség és bizonytalanság után válik a nemzet aranyává.

Róla szól: Arany János

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Arany pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634570189
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634570189

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Petőfi Sándor · Arany János · Arany Sára


Kedvencelte 15

Most olvassa 9

Várólistára tette 107

Kívánságlistára tette 106

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
K_A_Hikari
Cselenyák Imre: Áldott az a bölcső

Cselenyák Imre: Áldott az a bölcső Arany János életregénye

„A toll szántja a papirost, akár az eke, csak előbbit a „költő”, míg amazt a földműves tartja kezében. Elenyésző a különbség. Hisz hol vagyon az megtiltva, hogy a paraszt nem lehet poéta?”

Amit az író csinál, az MESTERMUNKA. Így, nagybetűvel.
Sokkal többet rejt ez a könyv, mint életregényt. Fejlődésregény. Dokumentumregény.
Egy olyan írás, amiről egyszerre érzem azt, hogy nem lehet eleget beszélni, és azt, hogy már így is túl bő lére eresztettem a mondandómat.
Sokszor le fogom még venni a polcról, fel fogom lapozni, el fogok merülni egy másik korban. Újraolvasós, gondolatébresztő, emésztgetős könyv.
Talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy most már nem csak a poéta Arany Jánost zártam a szívembe, hanem a fiút, az apát, a tanítót, a géniuszt is.
Legyünk hálásak, és érezzük magunkat szerencsésnek, amiért ilyen fantasztikus költője volt a magyar nemzetnek.
Áldás, békesség…
Felejthetetlen könyv egy felejthetetlen emberről.

Bővebben: http://irasaimtarhaza.blogspot.com/2018/07/cselenyak-im…

2 hozzászólás
>!
Razor SMP
Cselenyák Imre: Áldott az a bölcső

Cselenyák Imre: Áldott az a bölcső Arany János életregénye

Akik ismernek/figyelnek már egy ideje molyon, azok tudják, hogy nem igazán utazom lírában, inkább a prózai műveket kedvelem, nagyobb mennyiségű verset utoljára középiskolában olvastam. Ezek közül Arany János a kellemesebb emlékek közt maradt, a Toldi érdemei tagadhatatlanok, a versei pedig úgy szólván józan paraszti ésszel felfoghatóak, nem feltétlen kell mögöttes tartalmakat keresni. (Nem hiába fűződik hozzá a „Gondolta a fene!” anekdota.)
Az életét bemutató regényről először itt a molyon értesültem, és idővel elkezdte piszkálni a fantáziámat, így aztán hamarosan lecsaptam rá. A regény Arany életét születésétől 1849 elejéig követi, a kiadói információk szerint még egy kötet dolgozza fel élete további éveit. A történetről nagyon nem tudok mit mondani, az iskolában tanultak szépen előjöttek az olvasás során, ill. jókat mosolyogtam, mikor egyes anekdotákat felismertem.
Ami nagyon tetszett, az egyrészt a regény nyelvezete. A régies, itt-ott tájszólás jellegű nyelv egyrészt autentikussá tette a cselekményt, másrészt jó értelemben véve visszarepített az ez idő tájt íródott vagy játszódó kötelezők korába. E mellett szerintem nagyon jól sikerült bemutatni a vidéki, paraszti világot. Persze azóta már sokat változott a világ, de falun nevelkedettként nem egy dolog volt ismerős.
Összességében csak ajánlani tudom a regényt, akár még diákoknak is a száraz irodalom tankönyv helyett. Közelebb hozza a költőt, aki méltán az egyik legnépszerűbb itthon. Én pedig türelmesen várom a folytatást.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634570189
>!
kratas P
Cselenyák Imre: Áldott az a bölcső

Cselenyák Imre: Áldott az a bölcső Arany János életregénye

Egyetlen szóval tudom jellemezni a könyvet, mert ez mindent elmond róla: értékes.
Nagyon örülnék még több ilyen könyv megjelenésének.

1 hozzászólás
>!
icu79 P
Cselenyák Imre: Áldott az a bölcső

Cselenyák Imre: Áldott az a bölcső Arany János életregénye

Nekem, ha költő, akkor az Petőfi vagy Arany. Különösebben nem izgatnak a versek, ha mégis, akkor ez a két, egyszerűen, de mégis gyönyörűen fogalmazó géniusz tud rám hatással lenni. Általában szeretem az életrajzokat, de erről konkrétan nem is tudtam, hogy megjelent, amíg @Lyanna fel nem hívta rá a figyelmemet, amit ezúton is köszönök neki. Az írónak pedig azért vagyok hálás, amiért ilyen közel hozta hozzám a Toldi alkotóját, ezt a nagyszerű embert, aki oly sokat adott nekünk műveivel. Persze, hiába a nagyszerűség, ha nincs, aki elénk tárja, bemutassa azt. De szerencsére van, és magam is megmosolygom a gondolatot, de időnként, a könyv olvasása közben, úgy éreztem, hogy ők ketten ismerik egymást, az író a költőt, és fordítva. :)
Másképp hogyan lehetne ennyire élénken írni róla???
Olvassátok! Ha szeretitek Arany Jánost, akkor azért, ha meg nem, akkor azért, hogy megszeressétek. :)
Nagyon várom a folytatást!!!

>!
Lyanna P
Cselenyák Imre: Áldott az a bölcső

Cselenyák Imre: Áldott az a bölcső Arany János életregénye

A Mítoszok és legendák című novellás kötetben nagy meglepetésemre már egy részletet olvashattunk a készülő regényből. Nem tudom, hogy képes vagyok-e arra, hogy leírjam a leírhatatlant és elmondjam az elmondhatatlant. Mélyen megrendített, megdöbbentett, annak ellenére, hogy Arany János a kedvenc költőm, sokat olvastam róla. A Toldi, amit nem tudom, hányszor olvastam el, a balladái, amit Sinkovics István előadásában számtalanszor meghallgattam még bakelit lemezen formában és a mai napig megvan…. Egy végtelenül szomorú, kegyetlen gyermekkor egy összetartó, szerető családban. A szívem szakadt meg, szinte ott voltam, vele szenvedtem a hazafelé vezető út minden méterében. Egy zseni, lángelme, géniusz, kiváló pedagógus. Figyelemmel kísértem a szerző tanulmányait a regény írása során. Kivételesen szép nyelvezettel, választékos fogalmazással megírt életrajzi történet. Véleményem szerint kiválóan tükrözi az isteni gondviselésben a hittel való elfogadást, bármilyen nehéz terhet ró rá a sors, mély és tiszta érzéssel válaszol minden nehézségre.
Mindenkinek csak ajánlani tudom, nem csak azért, mert Arany János születésének 200. évfordulóját ünnepeljük az évben. Kiváló korrajz, egy sokat szenvedett, tisztességgel viselt életről, mely mindenki számára példaértékű.

2 hozzászólás
>!
mazsof
Cselenyák Imre: Áldott az a bölcső

Cselenyák Imre: Áldott az a bölcső Arany János életregénye

Arany János a legkedvesebb magyar költőm, ezért tudtam, hogy mindenképp el kell olvasnom ezt a könyvet. Be kell valljam, kicsit félve kezdtem neki: tartottam attól, hogy kissé unalmas lesz, hiszen nem egy rendkívül izgalmas életet élő emberről beszélünk. A könyv olvasásakor már az első pár oldal meggyőzött arról, hogy nincs félnivalóm. Az egyszerű, falusi környezetben felnevelkedett gyermek története elképesztő módon magával ragadott. Annyira életszerűre sikeredett, hogy én is benne éltem a történetben. Felüdülést jelentett a sok, napjainkban megjelenő regény után az író, Cselenyák Imre írásmódja. A választékos, gyönyörű megfogalmazás végigkísérte a regényt, nem egyszer olvastam el újra és újra egy-egy bekezdést, ízlelgetve a szavakat. Természetesen biztos, hogy a regény sok-sok fiktív elemet tartalmaz annak ellenére, hogy a szerző sok forrást megjelölt, mégis teljesen kerek egésszé állt össze. Imádtam azokat a részeket, ahol egy-egy ballada cselekményét szőtte bele az író a való élet eseményeibe. Nem gondoltam volna, hogy a jelenleginél is jobban megszerethetem Arany Jánost, de tévedtem. Köszönöm az élményt és főként azt, hogy közelebb hozta hozzám a személyt, akinek versei, és különösképpen a balladái oly sokat jelentenek nekem. Nagyon-nagyon várom a folytatást!

>!
Baráth_Zsuzsanna P
Cselenyák Imre: Áldott az a bölcső

Cselenyák Imre: Áldott az a bölcső Arany János életregénye

Kétszáz éve született Arany János, naná, hogy megjelent róla egy életrajzi könyv, mikor, ha nem most? De mégis mi olyan lehet benne, amit nem vertek bele a buksinkba a suliban a nagyszalontai születésű költőről, és ha már egy picit megkoptak az emlékeink róla, ott a net, akármikor utána lehet olvasni, milyen pluszt adhat egy könyv? Jómagam is ezen morfondíroztam, és őszintén megmondom, ha nem mostanában kerül a kezembe egy jó életrajzi könyv a Könyvmolyképző Kiadótól, amelyben meglepően jól kerül feldolgozásra Kincsem igaz története, valószínűleg eszembe sem jut a kezembe venni az ezredik Arany-életrajzot. Szerencsére ismét kellemesen meglepődtem, hiszen egyáltalán nem arról van szó, hogy száraz adatokkal untatna bennünket a szerző, ellenkezőleg, egy nagyon is életteli történetet mesél el, amelynek nyilván minden fontosabb mérföldkövét ismerjük tanulmányainkból, mégis emberközelbe tudja hozni Arany Jánost azáltal, hogy filmszerűen láttatja a sorsot, amely ennek a zárkozott embernek rendeltetett, aki idős szüleinek késői gyermekeként született, tisztes szegénységben nevelkedett, családjában elsőként komolyabb tanulmányokat folytatott, majd jegyzői hivatalt vállalt szülőhelyén, elvett egy dolgos árva lányt, született két szép gyermekük, élhetett volna békében és nyugalomban, de a költészet erősebb volt, és helyet követelt magának Arany János életében. Balladai lassúsággal folydogálnak az események, szaladnak a sorok, és egyre jobban meglepődünk azon, hogy ebben a látszólag csendes és megfontolt emberben valójában mekkora belső tűz lobogott, és mennyire nem hitt a saját tehetségében. Kár, hogy ez a szépen megírt történet a végére túlságosan felgyorsul, felületessé válik, elvész az ereje, a lendülete, nagyon remélem, hogy a folytatásban (mert ebben a részben csak 1849-ig jutunk el az életrajzban) kiküszöbölésre kerül ez a bosszantó hiányosság.
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2017/06/21/konyvkritika_c…

>!
Rodwen P
Cselenyák Imre: Áldott az a bölcső

Cselenyák Imre: Áldott az a bölcső Arany János életregénye

„Nekem áldott az a bölcső, mely magyarrá ringatott.”

Arany Jánosról ezidáig annyit tudtam, amennyit az irodalomórákon átadtak nekünk. Tanultunk arról, hol s mikor született, milyen eredményeket ért el. Tudtuk, hogy kik voltak a szülei, nővére, felesége, gyermekei…Elolvastuk a Toldit majd néhány versét, megírtuk a felmérőt és már lapoztunk is a következő költőhöz, íróhoz.
És ha nem olvasom el ezt a nagyon szépen megírt könyvet, valószínűleg nem ismerem meg az igaz Arany Jánost. Az iskolapadban teljesen máshogy képzeltem el, de most végre találkozhattam a különleges gyermekkel, a nem mindennapi tanítóval, a szerető férjjel és apával, és az igaz baráttal aki a költő mögött rejtőzött eddig.
Csodálatos olvasmány, csodálatos borítóval!

>!
Aurora_Serenity_White I
Cselenyák Imre: Áldott az a bölcső

Cselenyák Imre: Áldott az a bölcső Arany János életregénye

Egy újabb remekművet foghat az olvasó a kezében. Már az első oldalak után magába szippantott a történet. Nagyon megkedveltem és közel éreztem magamhoz a neves költöt. Sokszor úgy éreztem, hogy én is ott járok a helyszíneken, mert a szereplők hétköznapiak és szerethetök.
Izgalmas, nagyon olvasmányos, jól kidolgozott regény.
Kedvet csinál Arany és Petőfi verseihez.
Alig várom a folytatást!

>!
Nyctea P
Cselenyák Imre: Áldott az a bölcső

Cselenyák Imre: Áldott az a bölcső Arany János életregénye

Arany János költészete mindig is közel állt a szívemhez, ezért nagy érdeklődéssel olvastam az életéről szóló regényt. Már az első mondataival elvarázsolt… Nagyon szép a stílusa, különösen az ízes párbeszédek tetszettek, melyek megidézik a kétszáz évvel ezelőtti vidéki magyar beszédet.
Elképesztően hangulatos és érdekes olvasmány volt, mely felelevenítette és sok izgalmas részlettel bővítette mindazt, amit Arany Jánosról megtanultam annak idején, és hús-vér emberekké változtatta az irodalmi alakokat.
Azt hiszem, minden nagy költőnk megérdemelne egy hasonló igényességgel megírt életregényt.


Népszerű idézetek

>!
Könyvmolyképző KU

Petőfi már messziről megismerte a hírből és Szilágyi által leírt, nagybajuszú férfit, aki egy fiatal diófát nézdegélt értő szemmel. Tavaly őszön ültette: vajh, megeredt-e?
− Addig éljen a gazda, míg abból a fából telik ki koporsója! − kiáltott feléje Petőfi.
Arany odanézett és a köpenyes-mentés, fehérgalléros fiatalemberben tüstént ráismert várva-várt vendégére.
− Kívánságnak se rossz, hallod-e pajtás!

Cselenyák Imre: Áldott az a bölcső Arany János életregénye

>!
K_A_Hikari

Barátom, vannak alkalmak, melyeket ha elmulaszt az ember, az isten sem teremti meg újra… úgy hiszem, ez olyan.

375. oldal

Cselenyák Imre: Áldott az a bölcső Arany János életregénye

>!
K_A_Hikari

Jegyezze meg, hogy az ember mindent tud, csak van, amit még nem csinált.

150. oldal

Cselenyák Imre: Áldott az a bölcső Arany János életregénye

>!
K_A_Hikari

Az írás és az olvasás olyan tudomány – magyarázta a kicsiknek –, amely az égbe repíti az ember szellemét. Aki megtanul írni és olvasni, az emelt fővel járhat a világban, mert számára minden okosság és tudomány elérhető.

115. oldal

Cselenyák Imre: Áldott az a bölcső Arany János életregénye

>!
K_A_Hikari

Kedves, szerető hitves, két tündéri gyermek; és már nyakon is csíptük a boldogságot, ami nem kis szó!

364. oldal

Cselenyák Imre: Áldott az a bölcső Arany János életregénye

>!
icu79 P

A közös éneklésre elengedhetetlen szüksége van a léleknek.

43. oldal, II. fejezet

Cselenyák Imre: Áldott az a bölcső Arany János életregénye

Kapcsolódó szócikkek: lélek
>!
Könyvmolyképző KU

…a nincstelenek mindenhol szót értenek, különösen, ha magyar az anyanyelvük, mert az érintkezés ezen az ősi nyelven a legszínesebb és legválasztékosabb. Ez a kincs, amellyel sokak nincsenek is tisztában, olyan plusz ékességgel ruházza fel a mindennapi érintkezést, hogy a beavatott több szenvedést is képes elviselni, mint a szerényebb szókészlettel bíró nemzetek gyermekei.
Ez a különleges nyelv azonban a sorstragédiát is eredendően magában hordozza, hisz sokértelműsége folytán a mondandót a másik fél kedve szerint forgathatja. Akár gráciával, vagy épp ellenkezőleg, rosszindulattal. A gazdag szókincs, a finom árnyalatok, a helyenként selymesen simulékony, máshol csikorgón darabos idiómák gyakorta lesznek nézeteltérések, indulatok okozói. S ha megvan a szerencsétlenség, ezen a nyelven lehet a legmegrázóbban elsiratni a hőst vagy az áldozatot. Miféle mágikus nyelv ez a magyar?

Cselenyák Imre: Áldott az a bölcső Arany János életregénye

>!
K_A_Hikari

Egymásnak tett vallomásuk egyfajta megelégedéssel töltötte el őket, hiszen az aggódás állandó szorítása is enyhül, ha két lelket nyomorgat ugyanaz az abroncs.

49. oldal

Cselenyák Imre: Áldott az a bölcső Arany János életregénye

>!
K_A_Hikari

– Na Laci, mi leszel, ha nagy leszel?
A legényke elgondolkodott.
– Nagy…
A költő derült rajta.
– Addig rendben is lenne, de én arra valék kíváncsi, hogy költő leszel-e vagy katona. Vagy tán felcser?
A gyerek ismét megfontolta a választ.
– Igen – felelte rá komoly képpel.
– Igen. De mi igen?
Erre Laci megint csak eltűnődött.

343. oldal

Cselenyák Imre: Áldott az a bölcső Arany János életregénye

>!
K_A_Hikari

Az írás mindig írás, lakjon bárhol az ember.

348. oldal

Cselenyák Imre: Áldott az a bölcső Arany János életregénye


A sorozat következő kötete

Arany János életregénye sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2
Izolde Johannsen – Michael T. Marble: A birodalmi kalóz
Bächer Iván: Klétka
Dallos Sándor: A nap szerelmese
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Budai Lotti: A nyugati szerető
Csernovszki-Nagy Alexandra: Lina múltja
Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A káosz temploma
Fábián Janka: Koszorúfonat
Patrick J. Morrison: A Holló hatalmában