A ​sivatag hercegnője 25 csillagozás

Cselenyák Imre: A sivatag hercegnője

Bagdad, ​hastáncosok, fűszeres illatok, földet-eget megmozgató szerelmek világa!

A kislány Zubeida élete csupa kaland, amíg a bagdadi bazársoron lakik. De a gondtalan napok véget érnek, amikor az apja tartozása miatt eladják őt a mara házba, ahol hastáncosokat nevelnek.

Nem elég szépnek lenni, a tehetség is kell, hogy átvészelje a nehézségeket. Egy nap szemet vet rá a síita főimám, de Zubeida retteg a férfitől.

A sors közbeszól, és Bagdadban árvíz támad.

Zubeida éppen csak megmenekül, és egy titokzatos, jóképű férfival kell átvészelnie napokat egy szigeten.

Vajon az-Zahir mit érez iránta?

Tudja szeretni szívből, szenvedélyesen, vagy csak tárgyként kezeli?

Miért hagyja őt faképnél? Találkoznak még valaha?

És mit tehet Zubeida, amikor újra felbukkan a gyűlöletes imám, és magának követeli őt?

Zubeida a szerelem szabadságáért küzd egy olyan világban, ahol a nőknek kevés joguk van választani és… (tovább)

Jean-Pierre Montcassen: A sivatag hercegnője bővített, átdolgozott kiadása.

Eredeti megjelenés éve: 2018

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Arany pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634575290

Kedvencelte 5

Most olvassa 1

Várólistára tette 61

Kívánságlistára tette 63


Kiemelt értékelések

>!
wzsuzsanna P
Cselenyák Imre: A sivatag hercegnője

Cselenyák Imre neve már egy ideje benne van a látóteremben (főleg az Áldott az a bölcső kapcsán), de sajnos korábban nem jutottam odáig, hogy el is olvassam valamelyik regényét. Utólag azt mondom, kár volt, mert a Sivatag hercegnője ismét ékes bizonyíték arra vonatkozóan, hogy mennyire érdemes magyar szerzőktől olvasni, akiktől ugyanazt az élményt – ha nem jobbat- megkapjuk, mint a nemzetközi bestsellerek esetében. Ez a könyv főleg a témája miatt hívta fel magára a figyelmemet. Az arab világ, kultúra, a hastáncosok élete mind-mind olyan téma, ami titokzatossága révén arra csábít, hogy jobban meg akarjuk ismerni. Úgy gondoltam, ismerkedésnek pont megfelelő lesz, ha első körben egy viszonylag könnyedebb, kalandos-romantikus történeten keresztül közelítek ezekhez.
A regény egyes szám első személyben meséli el egy fiatal lány, Zubeida történetét, aki egy bagdadi bazársoron él családjával. Apja jóindulatú, ám könnyelmű ember, akit sokszor csábítanak a szerencsejátékok. Egyszer az egyik ilyen játék olyan fogadáshoz vezet, aminek végzetes következményei lesznek: Zubeidát ugyanis eladják a mara házba, hogy apja tartozásait kifizethessék. A kislány először teljesen össze van zavarodva, nem érti, családja miért szabadult meg tőle és mit keres ebben a különös, nők által vezetett házban. Ahogy telnek az évek, a többi lány barátságos viselkedése, a szigorú, de igazságos dujna, illetve a zene és tánc szeretete együttes erővel érik el, hogy Zubeida otthon érezze magát e falak között, biztonságban mindaddig, amíg egy férfi szemet nem vet rá…Ez a férfi később nem más lesz, mint a síita főimám, akinek személye rettegéssel tölti el a fiatal lányt, és akitől nem is szabadulhatna, ha nem történne egy váratlan tragédia, egy mindent elsöprő árvíz formájában. (…)
Több dolog is volt, amit nagyon érdekesnek vagy informatívnak találtam ebben a regényben. Ilyen volt a mara ház működése és a hastáncos növendékek mindennapjai. A szerző nagyon érzékletesen írja le mind a környezetet, mint a szereplőket, szinte úgy érezzük, mi is ott lépdelünk a gyönyörű csarnokokban, mi is halljuk a derbuka ütemét és a lágy kelmék susogását. Azt eddig is tudtam, hogy az eredeti hastánc jóval több puszta lépések kombinációjánál, de ebben a regényben nagyon szépen kirajzolódik mindaz a végtelen szimbolika és rejtett jelentéstartalom, ami ehhez az ősi mozgásformához kapcsolódik. (…)
Azt gondolom, a regény legnagyobb erőssége az, hogy a szerzőnek sikerült jól belehelyezkednie egy fiatal bagdadi lány nézőpontjába, és az olvasónak is segített, hogy ezt megtehesse. És itt nem pusztán a nemi vagy kulturális sajátosságokra gondolok, hanem arra a vallásos szemléletre is, ami alapvetően meghatározza Zubeida gondolkodását vagy a világhoz való viszonyulását. Érdekes volt az ő szemén keresztül megélni, milyen, amikor az ember rábízza magát Allah akaratára, illetve az ebből következő alázatosságot és nyugalmat. A fiatal lány, bár sok viszontagság éri, végig hinni tud abban, hogy okkal történnek vele a dolgok, és hogy minden akadály vagy próbatétel ahhoz vezet, hogy végül beteljesüljön a sorsa. Ráadásul nekünk, olvasóknak is fontos, hogy az arab világhoz kapcsolódóan ne csak napjaink sztereotípiái jussanak eszünkbe, hanem az a mély bölcsesség és gazdagság is, ami ugyanúgy e kultúra sajátja. (…)
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.com/2019/05/a-sivatag-herce…

>!
Tímea_Bernadett_Lőrinczné_Molnár P
Cselenyák Imre: A sivatag hercegnője

Első olvasásom az írótól, a szép borító és a témaválasztás keltette fel a figyelmem. Érdekes volt az E/1 szemszög alkalmazása, eddig nem sok ilyen írást olvastam. Igazi mesevilágba csöppentem, az izgalmas kelet varázsolt el bájával, majd térített magamhoz a maga kegyetlenségével. Mai napig nem tudom elfogadni a nők helyzetét, alárendeltségét, elnyomását, ami a muszlim világra még napjainkban is jellemző. Zubeida története igazi keleti gyöngyszem az ezeregy éjszaka meséi közül: a szegény bagdadi lány hányattatásainak leküzdésével elnyeri jutalmát a kalifa fiának személyében. Gyönyörű szerelmük kitartott, a láng néha lelohadt (mert Zubeida kislányt szült 2x is, itt mérges lettem), de a parázs az-Zahír (sajnos korai) haláláig izzott. Azt követően Ammar megjelenése meglepett, de tetszett a befejezés. Szép élete volt főhősnőnknek, s bár gyermekkori családja elmaradt mellőle, ő a saját erejéből épített magának biztonságot jelentő védvárat. Érdekes volt olvasni a mara ház működéséről, lényegéről; elképzelni az ott élő lányokat gyönyörű ruháikban zenélni, énekelni, táncolni mahastiként. Sok-sok új információval lettem gazdagabb! Köszönöm az írónak az élményt!

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634575290
>!
Kedves_Könyvek I
Cselenyák Imre: A sivatag hercegnője

Különleges helyszínen játszódó, különleges témát feldolgozó különleges történet.
A tánc és a „fűszeres” kelet eleve közel áll hozzám, így amikor csiripelték a madarak, hogy jön egy ilyen könyv, kötelességemnek éreztem, hogy elolvassam. Az író rengeteg élettapasztalattal rendelkezik, ez süt a szövegről. Látszik, mennyire alapos munkát végzett, hogy hitelesen át tudja adni a történet hátterét.
„Nem elég szépnek lenni, tehetség is kell”. Ez a mondat a fülszövegben a jelmondatommá vált, mert végigvonul ez a vibe a történeten. Ugyan férfi író írta, de az én női szívemhez mégis közel került, és teljes mértékben a magaménak érzem. :))
Régen én is tanultam hastáncolni (nem ér nevetni! :D), most viszont teljesen más megvilágításba került az egész. Elborzadtam néha, de alapjában véve úgy érzem, erről beszélni KELL! Bagdadról láttam korábban egy filmet a kedvenc színésznőm főszereplésével… hát össze sem hasonlítható a helyzet azzal, mint amit itt olvastam. És mennyi minden lapulhat még a felszín alatt…
És persze a romantika is tetszett, mert hát nő vagyok, aki bírja az ilyesmit, ha jól van megírva ;)

2 hozzászólás
>!
kinga133
Cselenyák Imre: A sivatag hercegnője

Ahogyan az előző könyve (Áldott az a bölcső) az írónak, úgy a mostani is elnyerte tetszésemet. Szép történet, meseszerűen megírva, ami tipikusan „muszlim stílus” , ha lehet így fogalmazni, ugyanis szeretik a történeteiket elmesélni. Jelen esetben Zubeida meséli el élete történetét. Minden egyes fejezet egy idézettel kezdődik, amit kimondottan élveztem. A történet szép, szomorú is, de legalább a körülményekhez képest jól végződik, aminek kimondottan örültem, mert általában az arab mesék, történeteik, tanulságos meséik, nem végződnek jól. Aki szeretne egy kis időre egy más világba, kultúrába belecsöppeni, annak melegen ajánlom ez a történetet, mert szép, egyben érdekes és tanulságos.

>!
janee P
Cselenyák Imre: A sivatag hercegnője

Különleges és megrázó könyv, alig bírtam letenni. Együtt izgultam, drukkoltam és reménykedtem a szereplőkkel, de legfőképpen természetesen Zubeidával. Be kell vallanom akárhányszor olvasok az arab világról, valahogy annyira elképzelhetetlennek tűnik, hogy nőkként ne legyen véleményünk, önálló akaratunk, saját döntésünk. De ettől még persze tény, hogy ez a mai napig is így van, és ezt a különbséget az író tökéletesen érzékelteti is a könyvben. Nagyon komoly tudás áll a történet mögött, gondolok akár a kultúrára, nyelvre, hagyományokra, történelemre és a vallásra, így igazán emelem a kalapom. Már az elejétől megfogott a mű stílusa is: érzékeletes leírások, mély gondolatok, kellemes párbeszédek emelték a könyv hangulatát és tették tökéletessé az összhatást. Ez volt Cselenyák Imrétől az első könyvem, és biztos, hogy nem az utolsó, köszönöm ezt a különleges utazást!

>!
dynamail
Cselenyák Imre: A sivatag hercegnője

Második könyvem volt Cselenyák Imrétől, de legalább annyira tetszett mint az Arany kötet. Végig izgalomba tartott, és el sem tudtam képzelni, hogy mi lesz a történet vége, ami sajnos mostanában ritkán fordult elő. Gyönyörű mondatok segítettek elképzelni ezt a világot. Fordulatos, meseszerű igazi kincs. Köszönjük:-)

>!
Petra_Posztós
Cselenyák Imre: A sivatag hercegnője

Kérem szépen itt nem csak a borító szép, nem csak a fülszöveg érdekes itt minden megvan ahhoz, hogy szerelembe essen az ember lánya egy könyvvel. Jó ötlet volt Zubeida szemüvegén keresztül megismerni az arab világ szépségét és borzalmait. Nem egy habos-babos könyv, de hát már maga az arab világ, kultúra sem egy tejjel mézzel folyó Kánaánnal kecsegtető világ. Ha cukorka lenne szerintem kemény cukorka lenne belsejében citromos savanyú porral. Kirázza az embert a hideg is tőle, de képtelen nem enni, jelen esetben nem olvasni.

>!
Leonida
Cselenyák Imre: A sivatag hercegnője

Én ezt már olvastam vagy hat évvel ezelőtt. Így kibővítette állapotban még jobba tetszett. Muzulmán női sors a középkorban. Kifejezetten érdekes. Akkoriban valamivel több joguk volt a nőknek azon a tájékon, mint ma. Elgondolkodtató…

>!
Annamária_Seres
Cselenyák Imre: A sivatag hercegnője

Borzasztó, hogy mennyire nem becsülik a nőket, és Allahra hivatkoznak.


Népszerű idézetek

>!
Könyvmolyképző KU

Kielégülten és elcsigázottan szenderegtem a mellén, érzékelve a szívdobogását. Nem sejtem, hiszen még nem kérdeztem más nőktől, ők hogyan vannak ezzel, de nekem a legnagyobb megnyugvás és melengető boldogság szeretkezés után hallgatni kedvesem szívverését, s úgy elszenderedni, hogy a dobogás ringat álomba. Olyankor érzem azt, hogy kivételezett nő vagyok, olyan nő, aki a legnagyobb biztonságban és szeretetben él.

>!
Könyvmolyképző KU

Sírtam, csak sírtam.
Idegenek ragadtak meg. Sírtam. Betuszkoltak egy szűk cellába. Sírtam. Ennem adtak. Félrelöktem, és csak sírtam.
Nem akartam én sehol másutt élni, csak a saját családi otthonomban, a mósusz- és ébenillatú bazársor mélyén, ahol olyan boldog voltam, mint a nádirigó fiókája a meleg fészekben.

>!
Könyvmolyképző KU

Mióta kimosott engem az ár a mara házból, a ruhát, ami rajtam volt, még nem vettem le, és akárhányszor eláztattam, rajtam száradt meg. Szagom volt, noha nem elviselhetetlen, csupán kényes orrom jelezte. A mahasti lányok között egészen más napirend szerint éltem, ami úgy foszlott semmivé, mint szélben a fátyolfelhő. Ott minden nap fürödtünk, finom olajokkal kényeztettük testünk, bódító illatszerekkel hintettük be magunkat és napjában többször átöltöztünk.

>!
Könyvmolyképző KU

Tűnődtem, mit mondjak el neki magamról. Bíztam még abban, hogy a régi élet nem fulladt egészen a Tigris szennyes árjába, és én visszatérek a mara ház falai közé, és a történtek dacára reputációm megmarad, értékem ugyancsak. Ibn Atabeget pedig remélhetőleg már rég elsodorta az ár.

>!
Könyvmolyképző KU

Ez volt az a pillanat, amikor átmelegedett a szívem. Milyen lelki fokozatai voltak a kiteljesülésnek, már nem emlékszem, csupán az maradt meg bennem, hogy ezen a reggelen éreztem meg, hogy szeretem. Olyan emberi volt és olyan szép, ahogy lelkesülten küzdött a betevőért, hogy mi ketten életben maradhassunk!
Teste hajlékony volt, mint a bambuszbot, arcának nemes vonásai titkokról árulkodtak. Itt, a pusztulás közepén, egy kicsiny földdarabkán, amely a csodával határos módon dacolt az árral, egyszerre csak értelmet nyert az életem. És, ha valaminek értelme kerekedik, már kíváncsiak leszünk a holnapra is.

>!
Könyvmolyképző KU

A mahasti befelé forduló művészet, bármit hisznek is róla. „Föl kell olvasztani az érzéketlen szíveket” − csendültek bennem Atifah szavai. Az a hastáncos, aki láthatólag a jelenlévők kegyeibe óhajt férkőzni, és ennek tanújelét is adja, a szerény előadók közé sorolja magát. Megjegyzem, belőlük van több a világban. S az emberek zöme is úgy véli, helytelenül, hogy a mahasti egyenlő a kacérkodással, amellyel a lány fölkínálja magát a férfinak.

>!
Könyvmolyképző KU

Számomra idegen városrészbe értünk, ahol tisztán lehetett érezni a közeli Tigris folyó szagát. Megálltunk egy magas, sötét kövekből rakott épület előtt. Apám zörgetett a kapuján, kisvártatva be is eresztett minket egy ösztövér asszonyság, ruházatából ítélve, rabnő.
− Mi járatban, ó, szidi? − kérdezte meghajolva, miután visszazárta a kaput.
− Makarim dujnával óhajtok szót váltani − dörmögte apám nagyon halkan.
Ez a halk hang riadalmat keltett bennem, és ekkor megéreztem, hogy hamarosan az én sorsom felől döntenek.

>!
Könyvmolyképző KU

− Nagytiszteletű dujna − fogtam könyörgésre −, ne akard az én halálomat! Hadd maradjak nálad, jön majd más férfi, Allah könyörületes! Ha erőszakkal a főimámhoz kényszerítesz, életemnek az a végét jelenti.

>!
Könyvmolyképző KU

Megfogtam a kezét és így megnyugodva, éneklő lélekkel sétáltunk vissza a mi kedves zugolyunkba. A szerelem olyan bűverővel vett körbe bennünket, hogy a nap valamennyi pillanata csurgó mézsörbeté édesedett. Ha idősödő korban módjában állana az embernek visszahozni életének legboldogabb időszakát, hogy örökké birtokolhassa, lehet, hogy én ezt a napot választanám.

>!
Könyvmolyképző KU

Este a tűz mellett bókolt, én pedig ittam szavait.
− Te olyan vagy, mint a fiatal cédrus. Akkor látom, milyen szívós és ellenálló vagy, amikor hajladozol. Növésed deli, gazellaszemed, hibátlan szemöldököd a tökéletesség jegyei. Többet érsz a fél világnál. Soha nem gondoltam volna, hogy valaha így meg tudok szeretni egy lányt. Senki más nem kellene nekem, ha hozzám kötnéd az életed.


Hasonló könyvek címkék alapján

Ashley Carrigan: Két lépésre a mennyországtól
Borsa Brown: Az Arab szeretője
Jean Sasson: Sírj tovább, hercegnő
Renée Ahdieh: Harag & hajnal
Jean Sasson: A fátyol mögött
Jean Sasson: Fiamért mindent
Jean Sasson: Hercegnő
Marie Louise Fischer: Menekülés a háremből
Laila Shukri: Sejk felesége vagyok
Bodor Béla: Abu-Hámid labirintusai