Újraélesztés 14 csillagozás

avagy kézikönyv arra az esetre, ha meghalsz
Csekő Ákos: Újraélesztés Csekő Ákos: Újraélesztés

Tóth Ádám 18 évesen sok mindent elveszített: a mozgását, a beszédét, a haverjai nagy részét, és a reményt, hogy átlagos jövője legyen. De az élni akarását és a humorát nem, és ezek a legmélyebb gödör alján is segítettek, hogy kimásszon valahogy. Így pedig hadat tudott üzenni bárminek, aminek a célja az volt, hogy magába forduljon. Pedig, ha az ember életének egy része eltűnik, akkor minden oka meglenne rá.

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Publio, Hédervár, 2016
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634244677
>!
Publio, 2015
210 oldal · ISBN: 9789634244684
>!
Publio, 2014
puhatáblás · ISBN: 9789633970089

1 további kiadás


Most olvassa 2

Várólistára tette 51

Kívánságlistára tette 48

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
_Enii_
Csekő Ákos: Újraélesztés

Csekő Ákos: Újraélesztés avagy kézikönyv arra az esetre, ha meghalsz

– Biztos nagyon akarok valamit.
– Mit?
– Élni.

Először is leszögezném,hogy én nem igazán szeretem a szomorú könyveket. Akkor ez miért,lett 5*? Nagyon egyszerű a válasz: hiába volt fájdalmas maga az alaphelyzet,a párbeszédek és a belső monológok tökéletesen feloldották ezt.
Egyébként,tipikusan az a könyv,amit még biztosan jó párszor előkapok észhez térítő lelki pofonnak sem utolsó
Persze,azért kritikával is illetném a könyvet: TÚL HAMAR ÉRT VÉGET :D
Köszönöm Ákos,hogy lehetőséget adtál elolvasni a könyved habár 'azt' a mondatot nem találtam meg benne :D

2 hozzászólás
>!
Bleeding_Bride ISP
Csekő Ákos: Újraélesztés

Csekő Ákos: Újraélesztés avagy kézikönyv arra az esetre, ha meghalsz

Sztori 10 pontos, annak leírása már hagy maga után kívánni valót.
Kihasználtam a Publio akciót, és letöltögettem könyveket. Csekő Ákos kötete visszaadta a hitem a kiadó fele.
A mondanivaló, üzenet, a szerző stílusa kiemelkedő. Egy sokszor elővehető, egyedi darab.
Csupán azt rónám fel, hogy olyan, mintha az író chat-en írta volna le az eseményeket a barátainak. Bár belegondolva, ez a forma is kiforrhat úgy, hogy akár a saját védjegyévé válhat.

>!
crissy
Csekő Ákos: Újraélesztés

Csekő Ákos: Újraélesztés avagy kézikönyv arra az esetre, ha meghalsz

Hűű. Hát én ezt a könyvet biztosan elő fogom még venni akárhányszor szükségét érzem annak, hogy pofozzon helyre kicsit az élet. Jó volt, mert tagoltan és részletesen beszámolt olyan eseményekről, amiről az átlag ember azt hinné, hogy csak a filmekben történik meg. Hogy csak másokkal történhet meg. Jó volt, mert sokszor nevettem fel egy-egy beszóláson, és rosszul éreztem magam emiatt, de aztán eltekintettem attól az együttérzéstől, amit érezni kell ilyen esetben, mert tanultam Ádámtól, merítettem az erejéből, és őszintén remélem, hogy találkozni fogok még vele.
Holnap szerintem részletezem a véleményem, de addig is, köszönöm Ákos, hogy lehetőséget adtál elolvasni a könyvedet!

>!
Molymacska P
Csekő Ákos: Újraélesztés

Csekő Ákos: Újraélesztés avagy kézikönyv arra az esetre, ha meghalsz

Sírva röhögős… szó szerint.
Tudni kell, hogy kb másfél éve (ha nem több) ideje szemezek a könyvvel. Több ismerősömtől megkaptam, hogy olvassam el, de valamiért nem tudtam rászánni magam. Egyszerűen tudtam, hogy ez lelkiekben elég sok lenne nekem.
Mivel jósnő vagyok, ezért ez így is volt. Az első kb 50-70 oldalt végigsírtam, úgy ahogy van, egészben. Egyszerűen a tény, hogy ilyen dologról olvasok túl sok volt nekem, és ezen az se változtatott, hogy próbált a rosszban is vicces lenni (tudod milyen hülyén néznek rád a bkv-n, mikor folyik a könnyed és közben nevetsz? Olvasd el és megtudod!)
Aztán ahogy fejlődik Ádám, úgy hullajtottam egyre kevesebb könnyet és úgy éreztem egyre viccesebbnek is. Ez jó volt…
Ellenben, mint könyv nem állta meg úgy a helyét, mint számítottam rá. Na nem mintha nem sajtolt ki volna az író belőlem minden érzelmet (de!) de a könyv mesélése folytán sok helyen kérdőjelek tátongtak bennem. Mármint nem csak a betegséggel és a felépüléssel (na jó a legnagyobbak úgy voltak) de sokszor egy-egy folyamatnak az átgondolásával is. Aki ezt megélte, annak világos, de nekem sokszor olyan (aprók, de annál fontosabb) lyukak tátongtak benne. Sokszor maga a mesélés része is rossz irányba fordult (tehát mondhatom azt hogy volt összesen kb 20-30 oldal ami uncsi volt, és lehetett volna érzelmileg és történetileg is érdekesebb)
Ellenben akármennyire is szőrösszívű vagyok, ez a könyv olyan, amit sokaknak ajánlok. Fájdalmas, sírós, nevetős, de mégis szükséges.
(jah, amúgy a Virágot Algernonnak óta nem sírtam ennyit)

2 hozzászólás
>!
B_Viki23 P
Csekő Ákos: Újraélesztés

Csekő Ákos: Újraélesztés avagy kézikönyv arra az esetre, ha meghalsz

Legelőször, ami az eszembe jutott az olvasás közben, az a különös szó. Eddig még nem olvastam ilyen témájú könyvet. A téma kiváló, a fogalmazás nekem egy kicsit furcsa, (biztos a témája miatt) , de összegezve mindent: jó. :)
Már kíváncsian várom Ákos újabb könyvét.. ;)

>!
DoraCraiban IP
Csekő Ákos: Újraélesztés

Csekő Ákos: Újraélesztés avagy kézikönyv arra az esetre, ha meghalsz

Igazából én kaptam egy jelet az univerzumtól arra, hogy ezt a könyvet el kell olvasnom.

Egész hétvégén Metallicát hallgattam, hogy pontos legyek, legtöbbször a Hero of the Day c. számot, ami van annyira fülbemászó, hogy mindig visszatértem hozzá, újra oda pörgettem a lejátszómat.

Közben molyon belebotlottam Ákos könyvébe, és a fülszöveg elolvasása után nem igazán tudtam csak úgy otthagyni, várólistás lett. Ezután jött maga Ákos, és lehetővé tette számomra, hogy minél hamarabb belekezdjek a könyvébe, amit ezúton is nagyon köszönök Neki.

Neki, nagy N-nel, mert habár szóltam Neki azért, hogy a személyes névmásokat kisbetűvel illik a magyar grammatika szabályai szerint írni, főleg egy könyvben, ha valakinek, akkor Ákosnak igenis kijár a nagybetűs névmás.

Adott egy személyes szerencsétlenség/sérülés által ihletett történet, ahol főhősünk Ádám, de már az előszóban tisztázódik, hogy a saját élmények itt bizony erős befolyással vannak a sztorira. Szóval itt van Ákos-Ádám, aki simán leírhatta volna ezt a történetet olyan stílusban, hogy depressziós legyek tőle olvasás közben, de nem így tett, és pontosan ebben rejlik a történet varázsa.

Nem lettem szomorú. Nevettem. Méghozzá baromi sokat. El nem tudom képzelni, milyen lélekjelenlét kell ahhoz, hogy ezt az egész eseményt, azt a bizonyos kórházban töltött 1 évet humorral, öniróniával és cinizmussal végig lehessen csinálni. De hát főhősünk megtette, és íme, itt az eredmény: egy könyv, amiből a depresszió és a letargia helyett árad a REMÉNY, csupa nagybetűvel, és az élni akarás. Szánalom és sajnálat helyett inkább végigszurkoltam a könyvet; nagyon akartam, hogy működjön a rehab, és ha valaki, akkor Ákos-Ádámunk igazán megdolgozott a happy endért. Talán ezért is ment végig a fejemben olvasás közben a Hero of the Day.

Összességében egy szívet melengető történetet kaptam, egy hús-vér fiatalember küzdelmét és diadalát követhettem végig, úgy, hogy néha a könnyeimet törölgettem a nevetéstől, de bevallom, azért ejtettem egy-két igazi könnycseppet is.

Ja, és persze, hogy vannak benne hibák: helyesírási hibák, szórendi problémák, döcögős kifejezések. És? Baromira nem érdekelt. Maga a tény, hogy Ákos felvette a tollat/maga elé vette a billentyűzetet, hogy ezt megírja, önmagában egy kisebb csoda. Éreztem olvasás közben, hogy a lehetőségeihez képest törekedett minél precízebb szöveget elénk tárni.

Köszönöm, Ákos! Célt ért a küldetés, erőt merítettem belőle, sokat. :)

>!
Arcturus P
Csekő Ákos: Újraélesztés

Csekő Ákos: Újraélesztés avagy kézikönyv arra az esetre, ha meghalsz

Nehéz erről a könyvről írni. Véletlen botlottam bele, kívánságlistára került, majd Ákos volt olyan kedves, és eljuttatta nekem. Azóta elolvastam, kétszer is.
Nehéz róla írni, mert egy igencsak tragikus eseményt képes olyan viccesen, sok humorral leírni, hogy nem is tűnik annyira tragikusnak, de mégis mindig ott van az árnyék. És azért is nehéz, mert nekem is van neurológiai betegségem, egy picit jobban átélhettem így az eseményeket.

A könyv egy kicsit kidolgozatlan, vannak benne hibák, de mindez eltörpül a személyes mondanivaló, élmények leírása mellett. Azt hiszem, ha nekem ilyen típusú problémám lenne, képtelen lennék így szemlélni a világot. Jót tett ez a könyv. Nagyon is.

>!
KiMO
Csekő Ákos: Újraélesztés

Csekő Ákos: Újraélesztés avagy kézikönyv arra az esetre, ha meghalsz

Fogalmazás szempontjából nem sok jót tudok mondani. Volt itt minden: hibás szórend, névelők, igekötők és sok más egyéb hiánya, a stílushoz nem illő szavak, nem megfelelő helyen használt kifejezések és rengeteg olyan összetétel, amit egyszerűen nem tudtam hova tenni. Arra jöttem rá, hogy Ákos az egész sztorit perfektül elő tudná adni szóban (valószínűleg meg is tette párszor), de ez egy könyvhöz nem elég. Úgy írta meg az egészet, mintha a villamoson mesélné a mellette ülő bácsinak, azzal a különbséggel, hogy az írott formára való tekintettel néha próbált választékosabban fogalmazni, de ez nagyon nem jött össze.

Mindemellett viszont úgy gondolom,hogy az Újraélesztés (kis és nagybetűvel is) több figyelmet érdemelne, mint amennyit eddig kapott. Az összes hibája ellenére is, mert az ezekkel dolgokkal többet kéne foglalkozni. Egy szerencsés ember ilyen történettel legrosszabb esetben is csak egy könyv lapjain találkozik, de ha már így adódik, akkor legalább olyan könyvet válasszon, ami hiteles. És mégis, van hitelesebb forrás egy olyan embernél, aki átélte mindezt?
Kritikus szemmel nézve nem egy kiemelkedő mű, de az indíttatás és a könyv háttere mindenképpen becsülni való és csodálatra méltó. Nem mondom, hogy még százszor el fogom olvasni, de egyszer megérte, és szerintem megérné mindenki másnak is. Aztán ki tudja? Lehet, hogy csak én vagyok ilyen szőrös szívű, és a többi olvasó sokkal jobb véleménnyel lesz róla. ;)

Bővebben: http://kimitolvas.blogspot.hu/2015/07/cseko-akos-ujrael…

>!
Miss_Mila P
Csekő Ákos: Újraélesztés

Csekő Ákos: Újraélesztés avagy kézikönyv arra az esetre, ha meghalsz

Igazából sokat gondolkodtam, mit írjak.
Rettentően megijesztett maga a tény, hogy igaz történeten alapul a könyv. Vártam, lelkileg is marcangoló lesz e, nekem, mint olvasó számára a sztori.
A marcangolás elmaradt, ellenben kaptunk egy kellő komolysággal megélt, viszont jó sok humorral fűszerezett történetet Ádámról és az Ő felépüléséről.
Arról, hogy miért Ádámnak lett megkeresztelve a karakter, már az első oldalakon kapunk magyarázatot.
Ádám szemszögéből láthatunk rá a családra, barátokra (már akik megmaradnak) és minden emberre aki valamilyen része volt ennek az időszaknak.
Képet kapunk, milyen rövid idő alatt, milyen nagy változásokon kell keresztül mennie ennek a 18 éves borzasztóan fiatalembernek.
Valamint figyelmeztetést kapunk a sorok között, hogy igen, ez bárhol, bárkivel megeshet, a betegség nincs tekintettel se korra, se nemre, se semmi másra.

Nekem picit zavaró volt hogy nem E/1ben íródott a könyv, de megértem az okát (attól még ezt érzem :P).
A kíváncsiság pedig benne marad az olvasóban, mi történt vajon, az utolsó oldalak után? Sok-sok kérdés, egyelőre válaszok nélkül.


Népszerű idézetek

>!
crissy

– Biztos nagyon akarok valamit.
– Mit?
– Élni.

Csekő Ákos: Újraélesztés avagy kézikönyv arra az esetre, ha meghalsz

>!
crissy

Ádám megfogta a bordásfalat, és felkelt a székből. A másik gyógytornász megcsodálta az egyenes állapotát, és megjegyezte:
– Milyen jól áll!
– Igen. – felelte Eszter büszkén.
Érdekes szintjei vannak a büszkeségnek. Valakire büszkék, mert saját vállalkozást alapít; másra, mert lediplomázik; megint másra, mert gazdag. Ádámra pedig azért, mert fel tud kelni egy székből.

Csekő Ákos: Újraélesztés avagy kézikönyv arra az esetre, ha meghalsz

1 hozzászólás
>!
_Enii_

– Ergoterápiád sincs?
– Milyen piám?

Csekő Ákos: Újraélesztés avagy kézikönyv arra az esetre, ha meghalsz

>!
B_Viki23 P

A gondolatnak teremtő ereje van.

Csekő Ákos: Újraélesztés avagy kézikönyv arra az esetre, ha meghalsz

>!
crissy

Legalább bocsánatot kérhettél volna… annyira nem kellemes, ha az embert agyilag is zokninak nézik. Legalább ott nincsen gond!

Csekő Ákos: Újraélesztés avagy kézikönyv arra az esetre, ha meghalsz

>!
B_Viki23 P

Vannak pillanatok, amikor az ember tényleg semmire nem gondol.

Csekő Ákos: Újraélesztés avagy kézikönyv arra az esetre, ha meghalsz

>!
_Enii_

Nem szerette visszahallani a saját hibáit.

Csekő Ákos: Újraélesztés avagy kézikönyv arra az esetre, ha meghalsz

>!
_Enii_

„Nem szólnak a szirénák? Uraim! Önök megsértenek engem!”

Csekő Ákos: Újraélesztés avagy kézikönyv arra az esetre, ha meghalsz

>!
crissy

Ő büszkén kihúzta magát, ezért kis híján hátraesett.

Csekő Ákos: Újraélesztés avagy kézikönyv arra az esetre, ha meghalsz

3 hozzászólás
>!
B_Viki23 P

Úgy fogsz majd kinézni, mint Schwarzenegger fénykorában.

Csekő Ákos: Újraélesztés avagy kézikönyv arra az esetre, ha meghalsz


Hasonló könyvek címkék alapján

Zacher Gábor – Karizs Tamás: A Zacher
May Szilvia: A Fásli Utcai Állatkórház
Dóka Péter: A kék hajú lány
John Green: Csillagainkban a hiba
Pergel Zsolt: Halálgyár
Evelyn Marsh: Holttest a sziklákon
G. Szabó Judit: A macskát visszafelé simogatják
Romhányi József: Szamárfül
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Romhányi József: Nagy szamárfül