Apor ​püspök vértanúhalála 3 csillagozás

ahogy a szemtanú átélte
Cseh Sándor: Apor püspök vértanúhalála Cseh Sándor: Apor püspök vértanúhalála

1997. november 9-én Krisztus földi helytartója, a pápa Rómában nagy ünnepélyességgel a boldogok sorába iktatta Apor Vilmos győri vértanú püspököt.

>!
88 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639032255
>!
Alterra, Budapest, 1997
90 oldal · ISBN: 9639032255

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Cseh Sándor: Apor püspök vértanúhalála

Apor Vilmos győri püspök akkor kapott halálos lövést, amikor a templom pincéjébe menekült nőket védte az erőszaktevő szovjet katonáktól. Súlyos következményekre számíthatott az, aki kiállt a vallás vagy az erkölcs mellett, ő mégis vállalta a vértanúhalált, nem is hiába. Tettével és életével példát mutatott a bátorságra, hithűségre, arra, hogy tartsunk ki az elveink mellett a körülmények dacára is. Életében számos alkalommal kiállt a kiszolgáltatottak mellett, társadalmi hovatartozásra való tekintet nélkül: a nyilas hatalomátvétel után síkra szállt a zsidókért, és maga is részt vett a bújtatásukban. ’44-ben például a templom padlásán juttatott fedezékhez egy zsidó nőt, akit sikerült is megmenteni. Számos menekültet segített, vagy juttatott el az oltalomleveleket kiállító Angelo Rotta nunciushoz. Életében több hatalmi szerv is ellenségnek minősítette őt, boldoggá avatása ellen egy befolyásos rabbi mégis azzal az indokkal tiltakozott, hogy nem védte elég határozottan a zsidókat. Végül II. János Pál Pápa avatta boldoggá, 1997-ben. Halálának körülményei miatt többek között a nemi erőszak áldozatainak védőszentjeként is tiszteljük.

Az író, Dr. Cseh Sándor nem irodalmár, hanem Apor püspök mártíromságának egyik szemtanúja, nem is szépirodalmi szöveget kapunk hát, hanem naplószerű visszaemlékezést, sallangmentes, tényszerű beszámolót ’45 húsvétjának végzetes eseményeiről. Más, hasonló példákat is láthatunk még a könyvben kitartásra és áldozathozatalra, az író például kerékpárral vágott neki a szovjetek által megszállt városnak, amikor a püspököt meglőtték, és segítséget kellett hozni, valamint néhány orvos is vállalta a kockázatot, és vele tartott, hogy megpróbálják megmenteni a sérült életét. Ők azonban kisebbségben voltak, a kórházban tartózkodó egészségügyi dolgozók közül mindössze hárman bizonyultak hajlandónak erre az életveszélyes küldetésre. Érdekes módon a szovjetek a reverenda láttán a szerző várakozásával ellentétben megenyhültek, néhányuk kisebb segítségre is hajlandó volt a láthatóan papi személyeknek, feltehetőleg azért, mert bátorságuk őket is megérintette.

Igen olvasmányos könyv egy rendkívüli emberről a történelem egy különösen sötét időszakában. Arról, hogy mit is jelent hősnek lenni. Eddig talán a legerősebb olvasmányom idén. Jó szívvel ajánlom mindenkinek.

4 hozzászólás
Virágszépe>!
Cseh Sándor: Apor püspök vértanúhalála

Az író, Dr Cseh Sándor személyes titkára volt Apor Vilmosnak, a vértanúhalált halt püspöknek. Végig mellette volt, egészen a temetéséig. Nyolc nap történetének hiteles beszámolóját olvashatjuk. 1945 tavaszán a szovjet katonák már teljesen elfoglalták az országot, a front minden magyar családot megviselt, hiszen pótolhatatlan értékek vesztek el, személyes tragédiák történtek. A történelmi hűségre való törekvés hatja át az egész írást.

Mónika_Müller>!
Cseh Sándor: Apor püspök vértanúhalála

„Én vagyok a Jó Pásztor, a Jó Pásztor életét adja a juhokért”
Boldog Apor Vilmos püspök szó szerint úgy tett, ahogy János evangéliumának fent idézett sorában írva van. Ő valóban mindenkinek mindene volt.
Régóta tisztelője vagyok szülővárosom egykori vértanú püspökének, ez az érzés az Apor Vilmos Emlékkiállítás megtekintése, és ennek a kisformátumú (mindössze 88 oldal) ám rendkívül értékes könyvecskének elolvasása után még inkább fokozódott.
Dr. Cseh Sándor, a püspök atya egykori titkára, és tragikus halálának, valamint az azt megelőző és követő történéseknek hiteles szemtanúja, korabeli feljegyzései alapján rendkívül olvasmányos, történelemhű, informatív stílusban vetette papírra ennek a kivételes, egyenes jellemű, művelt, és szociálisan szenzitív, csodálatos EMBERnek utolsó földi napjait, amelyek éppen egybeestek Jézus szenvedésének, kereszthalálának és dicsőséges feltámadásának napjaival.
Hálás szívvel emlékezem hősies önfeláldozására, melyet a győri lányok és asszonyok becsületének megmentéséért tett.
Gyakran megállok egy-egy imára a kármelita templom kriptájában azon a helyen, ahol 41 éven keresztül pihent a teste.
Bízom benne, hogy szentté avatása még az én életemben megtörténik, szeretnék részt venni rajta Isten kegyelméből.
Boldog Vilmos püspök, könyörögj érettünk!


Népszerű idézetek

Tarja_Kauppinen IP>!

Legyenek hűségesek az egyházhoz és segítsék romjaiból felépíteni szerencsétlen magyar hazánkat. A tévelygő népet pedig vezessék vissza az igaz útra.

61. oldal

1 hozzászólás
Tarja_Kauppinen IP>!

Nemcsak magáért, hanem papjaiért, híveiért, hazájáért. Megbocsátott ellenségeinek is, és kérte Istent, hogy ne rója fel nekik, amit ellene tettek. Azt is tudta, hogy mi vár hazájára, ha a megszálló hadsereg rákényszeríti az ateizmust és irtani fogja a vallási hagyományokat.

61. oldal

Tarja_Kauppinen IP>!

Apornak a száját egy jajszó, egy panasz sem hagyta el. A gyilkosaiért is imádkozott.

55. oldal

Virágszépe>!

Különben is arra az álláspontra helyezkedtünk, hogy a szovjet katonák elől nem érdemes semmit bezárni. Ez csak ingerli őket, és úgyis betörnek minden ajtót, ha valami után kutatnak.

18. oldal (Alterra, 1997)


Hasonló könyvek címkék alapján

Prevozné Balogh Irén – Rostás Gábor: Gulag
Shvoy Lajos: Önéletrajz
Marschalkó Lajos: Egyedül Sztalin ellen
Gergely Jenő: Főpapok, főpásztorok, főrabbik
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2.
Kovács Gergely: Fogadd a koronát!
Susan Faludi: Előhívás
Pierluigi Cameroni: Boldog Sándor István, az örömhír vértanúja
Kovács Gergely: Boldog Károly
Gantner Péter: Gyöngyösi János