400 ​kínai recept 3 csillagozás

Cseh Mária – Pirchala István: 400 kínai recept

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Szakácskönyv Mezőgazdasági

>!
Mezőgazdasági, Budapest, 1984
154 oldal · ISBN: 9632317106

Enciklopédia 1


Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Lady_L>!
Cseh Mária – Pirchala István: 400 kínai recept

Ez a könyv ronda, semmi csili-vili kajakép, amitől az embernek megjön az étvágya, de ha valaki szereti a kínai konyhát (azt, ami talán csak távolról emlékeztet a sarki kínai büfére), akkor ez a könyv a legnagyobb kincsesláda, amit el lehet képzelni, semmi európai ízlésvilágra fazonírozott recept könnyen beszerezhető alapanyagokból (azért a cápauszonyon és a fecskefészken kívül könnyű manapság mindent beszerezni), tulajdonképpen nem is értem, kinek adták ki a 80-as években, ha a szójaszószra is az van írva, hogy „ A környező országokban már beszerezhető”:D Eddig kb 6 receptet csináltam meg, egyik jobb, mint a másik. Nekem nagy előny, hogy semmit sem kell sütőben csinálni, csak párolás és főzés. Az év legnagyobb kedvence, folyamatosan bújom:D

18 hozzászólás
eeszter P>!
Cseh Mária – Pirchala István: 400 kínai recept

Annyira nem áll közel hozzám a kínai konyha, főleg ha húsos ételekről van szó… 1-2 jó ötlet azért ebben a könyvben is van.


Népszerű idézetek

Lady_L>!

Sült zöldbab darált marhahússal
(4 személyre)

50 dkg zsenge, zöld hüvelyű bab,
10 dkg darált marhahús,
2 evőkanál olaj,
1 kávéskanál só,
1 késhegynyi gyömbér,
1 evőkanál cukor,
1 evőkanál szójamártás,
olaj a sütéshez.

1. Szálkázzuk le (ha szükséges) a zöldbabot.
2. Forrósítsuk fel az olajat, tegyük bele a babot.
3. Ugyanakkor forrósítsunk 2 evőkanál olívaolajat, tegyük bele a húst, a cukrot, a gyömbért, a sót, 5 evőkanál vizet és a szójamártást. Süssük kevergetve néhány percig erős tűzön, amíg a hús pirulni nem kezd.
4. 5-6 perc múltán a lé párolog.
5. Ha a zöldbab kissé megpuhult, szedjük ki, csöpögtessük le, helyezzük tálalóedényre, és rakjuk rá a húst a mártással.
Jó minőségű kínai babkonzervből is készíthető.

125. oldal, Marhahúsok

4 hozzászólás
Lady_L>!

Ezeréves tojás
(12 személyre)

24 kacsatojás,
6 evőkanál só,
fél liter víz,
30 evőkanál fahamu (fenyőfából)
6 evőkanál oltott mész.

1. Keverjük el a sót a vízben, majd adjuk hozzá a fahamut és az oltott meszet. Jól keverjük össze.
2. Ezzel a masszával vonjuk be minden (előzőleg forró vízben megmosott) tojást fél centiméter vastagon, vigyázva, hogy az egész felületüket befedje.
3. Valamilyen száraz anyagba, pl. rizsbe forgassuk be a tojásokat, hogy később ne ragadjanak össze.
4. Vegyünk egy akkora lefedhető fazekat, amelyben a tojások elférnek, és gondosan helyezzük bele őket. Fedjük le jól és tegyük hűvös helyre.
5. Három nap múlva vegyük ki a tojásokat és fordított sorrendben tegyük vissza, hogy a felsők most alulra kerüljenek. Ezt ötször ismételjük meg. A tizenötödik nap után már nem kell tovább forgatni. Még egy hónapig lefedve tároljuk.
6. A 45. napon kész a tojás. Ekkor vegyük ki, óvatosan szedjük le a burkolatukat. Jól mossuk le. Hámozzuk meg és vágjuk negyedekbe.

1. Az így elkészült tojásoknak zöldessárgának és kocsonyás állagúnak kell lenniük.
2. Előételként szokás fogyasztani. Igen finom, jellegzetesen kínai étel, amelyhez hasonló Európában nem található.
3. A híres készítmény neve nemritkán százéves tojás.

23-24. oldal, Tojásételek

Kapcsolódó szócikkek: kacsatojás
1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Szántó Péter: Kínai főzőiskola alapfokon
Liu Zihua – Uli Franz: Az igazi kínai konyha
Carla Bardi – Walter Mericchi: Világkonyha
Toró Elza: A 100 legjobb kínai étel
Zhao Yi – Kassai György: A Vörös Sárkány ízei
Wang Xuejun – Liu Junru: Étkezés Kínában
Campos Jiménez Mária (szerk.): Kínai konyha lépésről lépésre
Marosi Lászlóné: A kínai konyha
Justh Szilvia (szerk.): Kínai konyha
Farkas Viktória: Meleg reggeli minden napra