Világtalan ​világosság 3 csillagozás

Cseh Katalin: Világtalan világosság

Milyen lehet a napfény, a csillagok vagy a piros szín, ha becsukod a szemed? Bizsergő, szúrós, meleg? A vakok és gyengénlátók számára a rebbenő kéz vagy a hideg csönd nem költői szókép, hanem érzéki valóság. A kötet verseinek ihletője is maga az élet, egy kolozsvári líceum lakóinak hétköznapjai. Ingrid, Istvánka, Szilárd, Ábel és Norbi vágyai, örömei nem különböznek másokétól, csak talán pontosabban érzik és értik őket. A nemlátók a könyvhöz mellékelt cédén hallgathatják meg a költeményeket, az érzékeny, finom és míves rajzokban a látók gyönyörködhetnek.

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 2010
44 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631188622 · Illusztrálta: Kovács Péter

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Mikulás


Várólistára tette 3

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Kek P>!
Cseh Katalin: Világtalan világosság

Gyönyörű ez a könyv, jó kézbe venni. Szépek a rajzai. Végigolvasni… Mind a vakokról szólnak, ők a mesélői a verseknek, vagy ritkán: róluk mesélnek. Egy se hozzájuk szóló, ami furcsa, hisz a kötetet nekik ajánlja a szerző, de egyikőjüket se szólítja meg konkrétan. És akkor a melléklet CD: ami bár az egész könyvet tartalmazza, hogy a vakok is hallhassák és valóban olyan szép, selymes hangon olvassa fel egy felnőtt és pár gyerek – hogy az már szinte tapintható. El is hiszem, hogy ez így, a felolvasás lévén pont azokhoz jut el, akiknek íródott. Mi meg „külsők” csak gyönyörködünk benne és beleskélünk az ők zárt, intézeti világukba. Kár, hogy a molyon nincs ilyen kategória: vagy könyv, vagy hangoskönyv… a kettő azonos IBSN-nel nem lehet. Pedig hát de. Ez itt az. és nevesíteni kéne a CD-n felolvasókat is, mert megérdemlik. Illusztrált hangoskönyv? Vagy felolvasott, gyönyörű, grafikákkal mellékelt könyv? Na, most melyik? Ez is, az is – és kincs.
     S hogy mit tudunk meg belőle a világtalan picinyekről? Elég sokat – érzékelni tanítanak a sorok, hogy ők hogyan érzékelik a körülöttük lévő külső világot, azokkal a szavakkal, ahogy megtanítják nekik. Érdekes, hogy a színek milyen sokat szerepelnek, meg a csillagok – pedig hát épp ezek azok, amiket csak képzelni tudnak, s számukra olyanok, ahogy a belső világukban megképződnek. Igen, sok versben benne van, hogy finoman letapogatnak mindent, s hogy valaki kedves-e, az a hang színétől, erősségétől, milyenségétől függ. Hogy nekik vajon milyen a szép? S hogy aki a hangok világába van bezárva, milyen kiszolgáltatott, ha még az anyanyelvének használatát is tiltják tőle. Nem, ez nem csak annyi, mintha te nem beszélhetnél magyarul… Képzeld el inkább azt, hogy egy olyan szemüveget raknak rád, aminek csak egy csíkján jön be a látvány, ahhoz hogy mindent érzékelj, folyamatosan forgatnod kéne a fejed – csak mondjuk egy nyakmerevítő van rajtad. Na, kb. ez ahhoz hasonló korlátozottság lehetne. Gondolom én, mert hát szerencsére csak képzelni tudom. Fáj, hogy ennyire szomorú a kép, belső fényük, lelki ragyogásuk meg van fogalmazva, csak épp nem csillan ki e versekből úgy, ahogy szeretnénk. Hangsúly-áthelyezés vagy a világítási szög? Nem tudom, mi a fene tehetné ezt még jobbá. És hogy kell-e. Vagy maradjon csak ilyen sötét a háttér.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Kek P>!

ELMÉLKEDŐ

Fogyatékos vagyok,
mondják sokan,
mert nem látok,
és fehér bottal járok,
s néha nekimegyek
egy-egy oszlopnak,
vagy a járdaszegélyben
megbotlom…
de tudjátok, nekem is van
rengeteg kis és nagy titkom,
nekem is vannak vágyaim:
olykor tán terebélyesek,
fészkelődnek lelkemben,
sötétben fel-felfénylenek.

9. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fogyatékosság · vak
Kek P>!

MIKULÁS

Itt van a Mikulás:
a konyhában ül,
a hideg hokedlin.
Azt mondják,
nagy a szakálla,
és piros a kabátja
meg a puttonya.
De milyen lehet
a piros szín?
Mint a nap melege
nyári reggelen,
vagy őszi hold
parazsa a tenyeremen?

A Mikulás elment,
ám kezének érintése
még itt az arcomon…
most valahol az utca végén
jár, ballag, andalog,
ropog a hó a lába alatt,
mögötte mezítlábas angyalok…

43. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mikulás
1 hozzászólás
Kek P>!

Volt egyszer egy város,
álmokkal határos.
Abban a városban
állt egy épület,
ahol vakok laktak:
sok kis s nagy gyerek.

5. oldal, Mese (részlet)

Kapcsolódó szócikkek: fogyatékosság · vak
Kek P>!

Szeretettel ajánlom ezt a könyvet a Kolozsvári Látássérültek és Gyengénlátók Líceumában tanuló diákjaimnak, valamint fiaimnak, Elődnek és Magornak

2. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Rutkai Bori: Pizsamátor
Rutkai Bori: Sárkányjárgány
Rutkai Bori: Űrdöngölők
Gryllus Vilmos – Tóth Krisztina: Dalok reggeltől estig
Szilágyi Ákos: Kuszi-Muszi-Alamuszi
Palya Bea: Altatok
Gróh Ilona: Sárkányparipán vágtattam
Muzsikáló madárház
Ragyog a mindenség
Galambos Berni: Szivárványos