Napló ​(1912-1913) 97 csillagozás

Csáth Géza: Napló (1912-1913) Csáth Géza: Napló (1912-1913) Csáth Géza: Napló (1912-1913) Csáth Géza: Napló (1912-1913) Csáth Géza: Napló (1912-1913) Csáth Géza: Napló (1912-1913)

Napló azokból az évekből, amikor a pszichoanalízissel elkezdett foglalkozni, és a sok önelemzéstől elment a kedve az írástól. „A születő gondolatot mintegy csirájában megöli a kritika.” Egy fürdőhelyen kezdett el dolgozni orvosként. Unatkozó hölgyek álltak sorban a kegyeiért. Rákapott a szerekre. Egyre durvábban nyúlt hozzájuk. És próbált leszokni. Belső vívódások, hátrahagyott gondolatok.

>!
Hermész Média, Budapest, 2015
94 oldal · ISBN: 9786155549687
>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2014
130 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633440124
>!
130 oldal · ISBN: 9786155306112

2 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 16

Most olvassa 8

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 42


Kiemelt értékelések

>!
Cicu
Csáth Géza: Napló (1912-1913)

Szenvedélyek hálójában. Drog és szex szépirodalmi köntösbe bugyolálva.
Mégis sokkal több ennél, egy ember tündöklése és bukása.
Napló, önelemzés. Morfium, szenvedély, küzdelem és a végén a totális bukás.
Megrendítő olvasmány, egy út ami elvezetett a dicstelen véghez.
Egy remek ember aki elvesztette uralmát szenvedélybetegsége felett.
Szomorú történet.

3 hozzászólás
>!
dacecc P
Csáth Géza: Napló (1912-1913)

Naplót amúgy is nehéz értékelni, de itt érződőtt azért, hogy nem pillanatnyi állapotok rögzítése, hanem az átfogó reflexió a közelmúlt eseményeire volt az írást motiváló erő. Ennek megfelelően irodalmi alkotásként (is) néztem a vékonyka könyvet, ami elszórakoztatott és helyenként meghökkentett. Az ilyen formáktól félti minden apa a lányát. Őszinte képet kapunk a nagyravágyó és talán túlontúl hiú Csáthról, ahogy mindent kielemez, főleg a könyv utolsó harmadában, ahol érzékletesen nyerünk betekintést függősége természetébe.

>!
Véda MP
Csáth Géza: Napló (1912-1913)

Jesszumpepi! Vagy hogy stílszerű legyek: aztakurva.
Csáth ezzel az in medias res-el rendesen a padlóhoz szegezett! Aztán mikor már épp unni kezdtem volna a különféle női nemi szervek, meg aktusok, több mint részletes és érzékletes leírását, na akkor jött Ő. A Csáth Géza.
Csak a szajhák meg a szerek? Nemcsak. S ez valahol a titka. Szételemez, számszerűen tervez, szétfeszül, szúr, szexel.
Szánom. Mert valahol a milligrammok, a tervpontok és szédületek között nagy akaratgyengeségében elfelejtett élni.
De volt zsenije. S ezért valahogyan…mégis…Szép.

3 hozzászólás
>!
vighagika
Csáth Géza: Napló (1912-1913)

Nem hiszem, hogy fair lenne önéletrajzról értékelést írni, ám mégis úgy érzem, muszáj megosztanom a gondolataimat. Ezért ez most egy rendhagyó, rövid összegzés lesz csupán.
Csáth Gézát leginkább úgy ismertem ezelőtt, mint Kosztolányi Dezső unokatestvére. Nem lett olyan híres író és zenész, az orvostudományban talán jelentősebb munkát végzett.
A Napló csak két évet mesél el, ám jóval többet ölel fel. Tudomást szerezhetünk a korábbi munkásságokról, függőségekről, nőkről. Mert azokból aztán jó sok volt.
Tovább: http://lifenexttous.blogspot.hu/2018/03/csath-geza-napl…

>!
Almost_Zed
Csáth Géza: Napló (1912-1913)

A napló első fele főleg hódításainak krónikája. Menyasszonya, Olga távollétében, és a fürdőhelyi praktizálások közben kb. olyan dinamizmussal rohanta le a nőket, mint a hitleri Németország Európát. Plusz, ő is kétfrontos háborút vívott, mert egy másik szenvedéllyel, a
kábítószerrel (morfium és társai) is küzdött. Folyamatosan fogadkozott, de mindig elbukott. A napló második felében részletesen tudósít ezekről a vívódásairól.
Nekem kissé bizarr volt, ahogy precízen számon tartotta a coitusai számát, és ugyanilyen részletesen feljegyezte a magának szánt dózisok pontos mennyiségét.
Egyébként érdekes volt megismerni személyiségének hangsúlyos vonásait.

>!
danaida P
Csáth Géza: Napló (1912-1913)

„Kétségbeesett küszködés, erőlködés a méregtől való megszabadulás érdekében.”

Botorkálás a nőügyek és a mg-ok labirintusában és… élet? és irodalom
Tulajdonképpen döbbenetes, hogy ilyen fiatalon (25-26 évesen) meddig, milyen mélyre jutott Cs.G. (a „mérgek” által), mint ahogy az is, hogy valójában milyen keveset semmit sem változott a világ száz év alatt.

„Be kell látni, hogy az élvezetekben nem lehet a végtelenségig menni.”

>!
Emerencia P
Csáth Géza: Napló (1912-1913)

Csáth Géza műveiből már volt alkalmam olvasni, de ez a Napló teljesen meglepett. Annyira naturalisztikus és mentes minden prűd elmélettől. Lélekelemzés ,irodalmi dokumentum és szexregény.

>!
Zolesz P
Csáth Géza: Napló (1912-1913)

Reggelenként egy hétig metrózás közben, kezemben a könyvvel. Csáth naplójával. Az elején még nagy elvárásokkal, izgalommal.
Végül is kezdetekben azt kaptam, amire számítottam. Egy erotikus töltetű mesét amit a valóság mondatott tollba. Persze ha így van akkor máris nem helyén való a mese megnevezés. De nekem még is az marad. Csak is mese. Merthogy annyira távol van ez a fajta világ saját életemtől. Csak olvastam egymásutánban a sok hódítást. Hódítást? Most ezt túl szépen írtam. Végül is mindegy. A végeredmény számít! Vagy a minőség? Avagy csak is a számszerűség? Merthogy nekem az utóbbi jött át. A koitálások felsorolása, aminek végén nem marad más mint csak egy újabb vonal a falon a többi mellett. A harmadik, negyedik reggelen mikor elővettem a könyvet már kezdtem elveszíteni a fonalat. Mennyi nő, hölgy, lány, kisasszony, de legfőképpen szobalány. A kezdeti érdeklődésem, – vagy talán izgalmam?- kezdett elszállni. Már nem láttam mást mint csak a strigulákat a fehér könyvoldalakon. Persze mindezt kiegészítette a különböző anyagok bevitelének és azok mennyiségének szakszerű leírása. Egy koitusz, egy anyag, egy anyag, egy koitusz…. és így tovább a végtelenségig.
Most már határozottan nem tetszett ez az egész, de Csáth nagy varázsló és az élete még ha nem is varázslatos de érdekes. A könyv vége újra elképesztett, de egyúttal felkeltette ismételt érdeklődésemet is. Elkezdtem sajnálni, együtt érezni vele, együtt gyanakodni, félni, fájni, vagy épp remélni. A legvégére mindenesetre sikerült jól összekuszálnia.

Tipikusan azaz írás aminek ha a befejező sorát is elolvastad és becsuktad a könyvet az tovább él és munkál benned. Milliónyi kérdést záporoz rád. Én ezt a kíváncsiságot a neten való böngészéssel elégítettem ki. Utánanéztem, utána olvastam. Legfőképpen élete vége érdekelt. Ott aztán sok mindent megtaláltam és talán egy részét megértettem…
Nem, én nem tudom őt sajnálni.
Bocsánat érte!
Én sokkal jobban sajnálom akkor már az Olgákat inkább.


Népszerű idézetek

>!
victoria_m997

A sikerben kételkedni kell, de viselkedjünk úgy, mintha egyáltalán nem kételkednénk.

70. oldal

Kapcsolódó szócikkek: siker
1 hozzászólás
>!
Cicu

Komolyan aggódom, hogy sohase leszek boldog;

81. oldal

>!
Cicu

Mint gyakran, most is bámultam rajta, hogy milyen expressz gyorsasággal rontható el egy nő és tehető asszonnyá, legalábbis lélekben.

16. oldal

>!
Cicu

Hogyan alszik most az édes, rólam álmodik-e vagy másvalakiről.

27. oldal

>!
Cicu

Elvben mindig megvetettem és lenéztem azt az embert, aki nem szellemi fölényével, hanem büszke, rátarti, gőgös vagy tartózkodó viselkedésével akar respektust kelteni, és most magamnak is komolyan kellett róla gondolkodnom, hogy igénybe vegyem ezeket az ostoba konvencionális fogásokat, amelyekről mégis beláttam, hogy alkalmasak rá, hogy az emberek egymás közötti érintkezését szabályozzák.

7. oldal

>!
Cicu

Sehol nem láttam semmi jóindulatot, nem éreztem semmi melegséget, vonzalmat.

9. oldal

>!
Cicu

6.) Az akarat nevelése nagyszerű munka, örömet is okoz, de…

64. oldal

>!
Cicu

Vacsora után nem sokáig szoktunk fennmaradni. 1-2 biliárdparti, és mentünk aludni.
Az ágyban a Casanovát olvastuk fel egymásnak, a lányokról, Olgáról és Blankyról beszélgettünk, és elbeszéltük egymásnak a lánykákkal végbevitt, szép, szerelmi afférjaink történetét.
Ez időben nehezen aludtunk. Különösen a P-mentes napokon bántottak engem is a szexuális vágyak. Olykor szinte fájdalmas tökéletességgel jelentek meg a képzeletemben nemrég múlt idők pásztorórái.

10. oldal

>!
Cicu

Megvetettem őt, mert láttam, hogy szeret.

53. oldal


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Nőuralom
Kató, egy urileány története