Napló ​(1912-1913) 127 csillagozás

Csáth Géza: Napló (1912-1913) Csáth Géza: Napló (1912-1913) Csáth Géza: Napló (1912-1913) Csáth Géza: Napló (1912-1913) Csáth Géza: Napló (1912-1913) Csáth Géza: Napló (1912-1913)

Napló azokból az évekből, amikor a pszichoanalízissel elkezdett foglalkozni, és a sok önelemzéstől elment a kedve az írástól. „A születő gondolatot mintegy csirájában megöli a kritika.” Egy fürdőhelyen kezdett el dolgozni orvosként. Unatkozó hölgyek álltak sorban a kegyeiért. Rákapott a szerekre. Egyre durvábban nyúlt hozzájuk. És próbált leszokni. Belső vívódások, hátrahagyott gondolatok.

Eredeti megjelenés éve: 1989

>!
Hermész Média, Budapest, 2015
94 oldal · ISBN: 9786155549687
>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2014
130 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633440124
>!
130 oldal · ISBN: 9786155306112

3 további kiadás


Enciklopédia 7

Helyszínek népszerűség szerint

Budapest, Váci utca


Kedvencelte 17

Most olvassa 10

Várólistára tette 45

Kívánságlistára tette 59

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Rituga P>!
Csáth Géza: Napló (1912-1913)

Egy hihetetlenül erős, szuggesztív írás. Nyilvánvalóan nem a nagyközönség számára íródott, hanem saját magának készített leltár, látlelet és kórtörténet egy mérhetetlenül intelligens, művelt ember tollából, aki számára nem adatott meg, hogy a lét értelmét, célját megtalálja, ezért pillanatnyi örömökben próbálta önmagát kiteljesíteni. Ez leginkább a függőségeiben nyilvánult meg és teljesedett ki (szex és drog).Hihetetlenül realisztikusan elemezte, boncolta és analizálta saját magát és függőségeit. Ez egy valóságos, vérre menő küzdelem története, tele keserűséggel, önváddal, mert úgy gondolom, egy pontig tökéletesen látta ennek az útnak a végét. Az pedig már nem róható fel egy függőnek, hogy miután teljesen elnyelte a posvány, nem ismerte be vereségét. A maga nemében teljesen egyedülálló és rendkívül érdekes, értékes olvasmány.

Zsuzsi_Marta>!
Csáth Géza: Napló (1912-1913)

Naplót olvasni egyfajta intimitást jelent, hiszen szerzője közel engedve magához, betekintést nyújt, enged nemcsak mindennapjaiba, civil életébe, hanem vendégek lehetünk otthonában, munka- és szórakozóhelyén, ahol kedvteléseinek él.
Kevesen szánták ezen írásukat kiadásra, úgymond az íróasztalfióknak írtak elsősorban, így megörökítve az átélt eseményeket, életük meghatározó, fontos pillanatait.
Mindig megtisztelve érzem magam, és meghatódom, ha híresség naplóját vehetem kézbe.

Csáth naplója minden értelemben túllép az eddig olvasott jó pár feljegyzésen! Őszinte vallomás szex- és drogfüggőségével kapcsolatban, melyekről kimerítő részletességgel ír – prűd olvasók ne vegyék a kezükbe!!! :)
Orvos lévén nagyon értett az adagoláshoz, ami az utóbbiakat illeti, előbbi esetében viszont nem ismerte a határokat, ill nem ismert semmit, paciens vagy szobalány egyre ment.

Engem maga a kor és a megjelenített környezet: az elegáns szálloda a gyógyfürdő területén ragadott magával, valamint külön érdekességet jelentett a kor divatjáról olvasni (mi mindent rejtett egy hölgy ruházata:)

Megindító viszont mindaz a küzdelem, amivel függőségeit igyekezett kordában tartani, ill legyőzni, erről a napló utolsó részében olvashatunk. Érdekesség az olykor felbukkanó szerkesztői megjegyzés, mely az eredeti naplóból az idők során elkallódott, kiesett és így hiányzó oldalszámokra figyelmeztet.
Nem mindennapi feljegyzés, nem mindennapi karakter egy nem mindennapi író orvostól.

Cicu>!
Csáth Géza: Napló (1912-1913)

Szenvedélyek hálójában. Drog és szex szépirodalmi köntösbe bugyolálva.
Mégis sokkal több ennél, egy ember tündöklése és bukása.
Napló, önelemzés. Morfium, szenvedély, küzdelem és a végén a totális bukás.
Megrendítő olvasmány, egy út ami elvezetett a dicstelen véghez.
Egy remek ember aki elvesztette uralmát szenvedélybetegsége felett.
Szomorú történet.

3 hozzászólás
Lunemorte P>!
Csáth Géza: Napló (1912-1913)

Aki nem ismeri Csáth Géza írásait, az ne ezzel a naplóval kezdje az ismerkedést! Egy unszimpatikus figura tűnik fel előttünk, aki gyűlöli az életét, kihasznál más nőket (és vissza) és nem érti, hogy a felesége miért esett más férfiaktól többször is teherbe… Ezt szerintem ilyen formában nem is kellett volna kiadni!

1 hozzászólás
Gregöria_Hill>!
Csáth Géza: Napló (1912-1913)

Nem volt könnyűnyári. Nagyon megviselt!
Nem tette szimpatikusabbá Csáth Gézát, sőt, mint a novellái, amiket szeretek.
Én próbálom feldolgozni. Próbálom a függőséget empatikusan megérteni, közeli családi vonatkozásom is van rá, azt is kicsit átértékeltem, és próbálok jól viszonyulni.
De igen nehéz.
És részeben még magamra is ismertem, jézusom.

dacecc>!
Csáth Géza: Napló (1912-1913)

Naplót amúgy is nehéz értékelni, de itt érződőtt azért, hogy nem pillanatnyi állapotok rögzítése, hanem az átfogó reflexió a közelmúlt eseményeire volt az írást motiváló erő. Ennek megfelelően irodalmi alkotásként (is) néztem a vékonyka könyvet, ami elszórakoztatott és helyenként meghökkentett. Az ilyen formáktól félti minden apa a lányát. Őszinte képet kapunk a nagyravágyó és talán túlontúl hiú Csáthról, ahogy mindent kielemez, főleg a könyv utolsó harmadában, ahol érzékletesen nyerünk betekintést függősége természetébe.

Véda P>!
Csáth Géza: Napló (1912-1913)

Jesszumpepi! Vagy hogy stílszerű legyek: $@!%.
Csáth ezzel az in medias res-el rendesen a padlóhoz szegezett! Aztán mikor már épp unni kezdtem volna a különféle női nemi szervek, meg aktusok, több mint részletes és érzékletes leírását, na akkor jött Ő. A Csáth Géza.
Csak a szajhák meg a szerek? Nemcsak. S ez valahol a titka. Szételemez, számszerűen tervez, szétfeszül, szúr, szexel.
Szánom. Mert valahol a milligrammok, a tervpontok és szédületek között nagy akaratgyengeségében elfelejtett élni.
De volt zsenije. S ezért valahogyan…mégis…Szép.

3 hozzászólás
vighagika>!
Csáth Géza: Napló (1912-1913)

Nem hiszem, hogy fair lenne önéletrajzról értékelést írni, ám mégis úgy érzem, muszáj megosztanom a gondolataimat. Ezért ez most egy rendhagyó, rövid összegzés lesz csupán.
Csáth Gézát leginkább úgy ismertem ezelőtt, mint Kosztolányi Dezső unokatestvére. Nem lett olyan híres író és zenész, az orvostudományban talán jelentősebb munkát végzett.
A Napló csak két évet mesél el, ám jóval többet ölel fel. Tudomást szerezhetünk a korábbi munkásságokról, függőségekről, nőkről. Mert azokból aztán jó sok volt.
Tovább: http://lifenexttous.blogspot.hu/2018/03/csath-geza-napl…

Thegreensophia>!
Csáth Géza: Napló (1912-1913)

Nagyon érdekes! Szerelem, adikciók, korrajz, őrület…

danaida>!
Csáth Géza: Napló (1912-1913)

„Kétségbeesett küszködés, erőlködés a méregtől való megszabadulás érdekében.”

Botorkálás a nőügyek és a mg-ok labirintusában és… élet? és irodalom
Tulajdonképpen döbbenetes, hogy ilyen fiatalon (25-26 évesen) meddig, milyen mélyre jutott Cs.G. (a „mérgek” által), mint ahogy az is, hogy valójában milyen keveset semmit sem változott a világ száz év alatt.

„Be kell látni, hogy az élvezetekben nem lehet a végtelenségig menni.”


Népszerű idézetek

victoria_m997>!

A sikerben kételkedni kell, de viselkedjünk úgy, mintha egyáltalán nem kételkednénk.

70. oldal

Kapcsolódó szócikkek: siker
2 hozzászólás
Cicu>!

Komolyan aggódom, hogy sohase leszek boldog;

81. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság
Cicu>!

Mint gyakran, most is bámultam rajta, hogy milyen expressz gyorsasággal rontható el egy nő és tehető asszonnyá, legalábbis lélekben.

16. oldal

Cicu>!

Talán holnap jobb nap virrad!?…

71. oldal

Kapcsolódó szócikkek: holnap
Cicu>!

Megvetettem őt, mert láttam, hogy szeret.

53. oldal

Kapcsolódó szócikkek: megvetés
Cicu>!

Elvben mindig megvetettem és lenéztem azt az embert, aki nem szellemi fölényével, hanem büszke, rátarti, gőgös vagy tartózkodó viselkedésével akar respektust kelteni, és most magamnak is komolyan kellett róla gondolkodnom, hogy igénybe vegyem ezeket az ostoba konvencionális fogásokat, amelyekről mégis beláttam, hogy alkalmasak rá, hogy az emberek egymás közötti érintkezését szabályozzák.

7. oldal

Cicu>!

Hogyan alszik most az édes, rólam álmodik-e vagy másvalakiről.

27. oldal

Cicu>!

6.) Az akarat nevelése nagyszerű munka, örömet is okoz, de…

64. oldal

Cicu>!

Mióta az analyzissel behatóan foglalkozom, és minden ízében elemzem az öntudattalan lelki életemet, nincs többé szükség rá, hogy írjak. Pedig az analyzis csak szenvedést hoz, keserű életismeretet és kiábrándulást.
Az írás pedig gyönyört ad és kenyeret!

5. oldal Fapadoskonyv.hu Kiadó

Cicu>!

Sehol nem láttam semmi jóindulatot, nem éreztem semmi melegséget, vonzalmat.

9. oldal


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Gion Nándor: Virágos katona
Móra Ferenc: Ének a búzamezőkről
Kosztolányi Dezső: Nero, a véres költő / Édes Anna
Markovits Rodion: Szibériai garnizon
Anatole France: Angyalok lázadása
József Attila: József Attila összes versei
Sánta Ferenc: Az ötödik pecsét
Faludy György: Pokolbeli víg napjaim
Szabó Magda: Pilátus
Molnár Ferenc: Játék a kastélyban