Napló ​(1912-1913) 113 csillagozás

Csáth Géza: Napló (1912-1913) Csáth Géza: Napló (1912-1913) Csáth Géza: Napló (1912-1913) Csáth Géza: Napló (1912-1913) Csáth Géza: Napló (1912-1913) Csáth Géza: Napló (1912-1913)

Napló azokból az évekből, amikor a pszichoanalízissel elkezdett foglalkozni, és a sok önelemzéstől elment a kedve az írástól. „A születő gondolatot mintegy csirájában megöli a kritika.” Egy fürdőhelyen kezdett el dolgozni orvosként. Unatkozó hölgyek álltak sorban a kegyeiért. Rákapott a szerekre. Egyre durvábban nyúlt hozzájuk. És próbált leszokni. Belső vívódások, hátrahagyott gondolatok.

Eredeti megjelenés éve: 1989

>!
Hermész Média, Budapest, 2015
94 oldal · ISBN: 9786155549687
>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2014
130 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633440124
>!
130 oldal · ISBN: 9786155306112

3 további kiadás


Enciklopédia 6


Kedvencelte 16

Most olvassa 8

Várólistára tette 39

Kívánságlistára tette 42

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Zsuzsi_Marta P>!
Csáth Géza: Napló (1912-1913)

Naplót olvasni egyfajta intimitást jelent, hiszen szerzője közel engedve magához, betekintést nyújt, enged nemcsak mindennapjaiba, civil életébe, hanem vendégek lehetünk otthonában, munka- és szórakozóhelyén, ahol kedvteléseinek él.
Kevesen szánták ezen írásukat kiadásra, úgymond az íróasztalfióknak írtak elsősorban, így megörökítve az átélt eseményeket, életük meghatározó, fontos pillanatait.
Mindig megtisztelve érzem magam, és meghatódom, ha híresség naplóját vehetem kézbe.

Csáth naplója minden értelemben túllép az eddig olvasott jó pár feljegyzésen! Őszinte vallomás szex- és drogfüggőségével kapcsolatban, melyekről kimerítő részletességgel ír – prűd olvasók ne vegyék a kezükbe!!! :)
Orvos lévén nagyon értett az adagoláshoz, ami az utóbbiakat illeti, előbbi esetében viszont nem ismerte a határokat, ill nem ismert semmit, paciens vagy szobalány egyre ment.

Engem maga a kor és a megjelenített környezet: az elegáns szálloda a gyógyfürdő területén ragadott magával, valamint külön érdekességet jelentett a kor divatjáról olvasni (mi mindent rejtett egy hölgy ruházata:)

Megindító viszont mindaz a küzdelem, amivel függőségeit igyekezett kordában tartani, ill legyőzni, erről a napló utolsó részében olvashatunk. Érdekesség az olykor felbukkanó szerkesztői megjegyzés, mely az eredeti naplóból az idők során elkallódott, kiesett és így hiányzó oldalszámokra figyelmeztet.
Nem mindennapi feljegyzés, nem mindennapi karakter egy nem mindennapi író orvostól.

Cicu>!
Csáth Géza: Napló (1912-1913)

Szenvedélyek hálójában. Drog és szex szépirodalmi köntösbe bugyolálva.
Mégis sokkal több ennél, egy ember tündöklése és bukása.
Napló, önelemzés. Morfium, szenvedély, küzdelem és a végén a totális bukás.
Megrendítő olvasmány, egy út ami elvezetett a dicstelen véghez.
Egy remek ember aki elvesztette uralmát szenvedélybetegsége felett.
Szomorú történet.

3 hozzászólás
dacecc P>!
Csáth Géza: Napló (1912-1913)

Naplót amúgy is nehéz értékelni, de itt érződőtt azért, hogy nem pillanatnyi állapotok rögzítése, hanem az átfogó reflexió a közelmúlt eseményeire volt az írást motiváló erő. Ennek megfelelően irodalmi alkotásként (is) néztem a vékonyka könyvet, ami elszórakoztatott és helyenként meghökkentett. Az ilyen formáktól félti minden apa a lányát. Őszinte képet kapunk a nagyravágyó és talán túlontúl hiú Csáthról, ahogy mindent kielemez, főleg a könyv utolsó harmadában, ahol érzékletesen nyerünk betekintést függősége természetébe.

Véda P>!
Csáth Géza: Napló (1912-1913)

Jesszumpepi! Vagy hogy stílszerű legyek: $@!%.
Csáth ezzel az in medias res-el rendesen a padlóhoz szegezett! Aztán mikor már épp unni kezdtem volna a különféle női nemi szervek, meg aktusok, több mint részletes és érzékletes leírását, na akkor jött Ő. A Csáth Géza.
Csak a szajhák meg a szerek? Nemcsak. S ez valahol a titka. Szételemez, számszerűen tervez, szétfeszül, szúr, szexel.
Szánom. Mert valahol a milligrammok, a tervpontok és szédületek között nagy akaratgyengeségében elfelejtett élni.
De volt zsenije. S ezért valahogyan…mégis…Szép.

3 hozzászólás
vighagika>!
Csáth Géza: Napló (1912-1913)

Nem hiszem, hogy fair lenne önéletrajzról értékelést írni, ám mégis úgy érzem, muszáj megosztanom a gondolataimat. Ezért ez most egy rendhagyó, rövid összegzés lesz csupán.
Csáth Gézát leginkább úgy ismertem ezelőtt, mint Kosztolányi Dezső unokatestvére. Nem lett olyan híres író és zenész, az orvostudományban talán jelentősebb munkát végzett.
A Napló csak két évet mesél el, ám jóval többet ölel fel. Tudomást szerezhetünk a korábbi munkásságokról, függőségekről, nőkről. Mert azokból aztán jó sok volt.
Tovább: http://lifenexttous.blogspot.hu/2018/03/csath-geza-napl…

Georgina77 P>!
Csáth Géza: Napló (1912-1913)

Kedves kis leltár nőügyekről, köntörfalazás nélkül, pontos paraméretekkel és technikai megoldásokkal. Borzasztó az, ha egy páratlanul tehetséges szakember gyilkos szerre szokik rá, ami felülkerekedik rajta és elemészti.
Itt is a széthullásnak lehetünk tanúi.
Utólag lehet boncolgatni (nem biztos, hogy teljes sikerrel az igazság megfejtésében) elmében tiszta vagy elképzelt házasságbeli történeteit.
Rettentően sajnálom, hogy feláldozta magát, és nem tudott erős lenni a leszokásban.

Almost_Zed>!
Csáth Géza: Napló (1912-1913)

A napló első fele főleg hódításainak krónikája. Menyasszonya, Olga távollétében, és a fürdőhelyi praktizálások közben kb. olyan dinamizmussal rohanta le a nőket, mint a hitleri Németország Európát. Plusz, ő is kétfrontos háborút vívott, mert egy másik szenvedéllyel, a
kábítószerrel (morfium és társai) is küzdött. Folyamatosan fogadkozott, de mindig elbukott. A napló második felében részletesen tudósít ezekről a vívódásairól.
Nekem kissé bizarr volt, ahogy precízen számon tartotta a coitusai számát, és ugyanilyen részletesen feljegyezte a magának szánt dózisok pontos mennyiségét.
Egyébként érdekes volt megismerni személyiségének hangsúlyos vonásait.

danaida>!
Csáth Géza: Napló (1912-1913)

„Kétségbeesett küszködés, erőlködés a méregtől való megszabadulás érdekében.”

Botorkálás a nőügyek és a mg-ok labirintusában és… élet? és irodalom
Tulajdonképpen döbbenetes, hogy ilyen fiatalon (25-26 évesen) meddig, milyen mélyre jutott Cs.G. (a „mérgek” által), mint ahogy az is, hogy valójában milyen keveset semmit sem változott a világ száz év alatt.

„Be kell látni, hogy az élvezetekben nem lehet a végtelenségig menni.”

Emerencia P>!
Csáth Géza: Napló (1912-1913)

Csáth Géza műveiből már volt alkalmam olvasni, de ez a Napló teljesen meglepett. Annyira naturalisztikus és mentes minden prűd elmélettől. Lélekelemzés ,irodalmi dokumentum és szexregény.

ervinke73>!
Csáth Géza: Napló (1912-1913)

Ha jól emlékszem, Anais Nin esetében ott volt a kérdés, Csáth pedig újra felteszi: hogyan lehetséges atomokra boncoló önelemzés megoldás nélkül? A világban keringő démonok megtalálnak, vagy mi keressük meg őket, vesszük magunkhoz valamelyiket (vagy többet), aztán a velük küzdésben vagy felemelkedünk önmagunk fölé, vagy elbukunk rettentő mélységekbe? A nő (p@na) csoda, és mint ilyen legalább annyira félelmetes a férfinak, mint létének szüksége.


Népszerű idézetek

victoria_m997>!

A sikerben kételkedni kell, de viselkedjünk úgy, mintha egyáltalán nem kételkednénk.

70. oldal

Kapcsolódó szócikkek: siker
2 hozzászólás
Cicu>!

Komolyan aggódom, hogy sohase leszek boldog;

81. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság
Cicu>!

Mint gyakran, most is bámultam rajta, hogy milyen expressz gyorsasággal rontható el egy nő és tehető asszonnyá, legalábbis lélekben.

16. oldal

Cicu>!

Talán holnap jobb nap virrad!?…

71. oldal

Kapcsolódó szócikkek: holnap
Cicu>!

Elvben mindig megvetettem és lenéztem azt az embert, aki nem szellemi fölényével, hanem büszke, rátarti, gőgös vagy tartózkodó viselkedésével akar respektust kelteni, és most magamnak is komolyan kellett róla gondolkodnom, hogy igénybe vegyem ezeket az ostoba konvencionális fogásokat, amelyekről mégis beláttam, hogy alkalmasak rá, hogy az emberek egymás közötti érintkezését szabályozzák.

7. oldal

Cicu>!

Megvetettem őt, mert láttam, hogy szeret.

53. oldal

Kapcsolódó szócikkek: megvetés
Cicu>!

6.) Az akarat nevelése nagyszerű munka, örömet is okoz, de…

64. oldal

Cicu>!

Hogyan alszik most az édes, rólam álmodik-e vagy másvalakiről.

27. oldal

Cicu>!

Mióta az analyzissel behatóan foglalkozom, és minden ízében elemzem az öntudattalan lelki életemet, nincs többé szükség rá, hogy írjak. Pedig az analyzis csak szenvedést hoz, keserű életismeretet és kiábrándulást.
Az írás pedig gyönyört ad és kenyeret!

5. oldal Fapadoskonyv.hu Kiadó

Cicu>!

Sehol nem láttam semmi jóindulatot, nem éreztem semmi melegséget, vonzalmat.

9. oldal


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Gárdonyi Géza: Ida regénye
Faludy György – Eric Johnson: Jegyzetek az esőerdőből
B. E. Belle: Megtörtek
Nikki Sixx – Ian Gittins: A heroin-naplók
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány
Bálint György: Búcsú az értelemtől
Szenti Tibor: Vér és pezsgő
Irvine Welsh: Pornó
Gárdonyi Géza: Titkosnapló
Lukács György: Napló-Tagebuch (1910-11) – Das Gericht (1913)