Mesék, ​amelyek rosszul végződnek 173 csillagozás

Összegyűjtött novellák
Csáth Géza: Mesék, amelyek rosszul végződnek Csáth Géza: Mesék, amelyek rosszul végződnek

Évek óta csillapíthatatlan érdeklődés övezi a 20. század egyik legkülönösebb prózaírójának, Csáth Gézának összegyűjtött novelláit. A kötet tartalmazza az író életében megjelent öt novelláskötetének anyagát, valamint azokat az elbeszéléseket, amelyek a korabeli napilapokban, folyóiratokban láttak napvilágot. Az olvasó olyan remekművekkel találkozhat a könyv lapjain, mint az Apa és fiú, az Anyagyilkosság, A béka, A varázsló halála és A kis Emma. A magyar prózairodalom e maradandó érékei az életmű egésze szempontjából is kiemelkedő jelentőségűek.

Eredeti megjelenés éve: 1994

Tartalomjegyzék

>!
Magvető, Budapest, 2008
734 oldal · ISBN: 9789631425215
>!
Magvető, Budapest, 1994
574 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631419886

Enciklopédia 3

Helyszínek népszerűség szerint

Budapest · Kálvin tér, Budapest


Kedvencelte 64

Most olvassa 11

Várólistára tette 149

Kívánságlistára tette 135

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Kozmikus_Tahó
Csáth Géza: Mesék, amelyek rosszul végződnek

– Van abban valami provokatív, ha a mesék rosszul végződnek. Mesék maradnak így egyáltalán?
– Úgy gondolom, nem, mert amint rossz végük lesz, kilépnek a kereteik közül, átalakulnak, emberivé válnak, és onnantól nem mese, hanem sors a nevük.
– Ezzel azt akarod mondani, hogy valahol mindenki egy bukott mesehős?
– Azt akarom mondani?
– Szerintem igen.

>!
Bubuckaja P
Csáth Géza: Mesék, amelyek rosszul végződnek

Csáth Gézáról meglehetősen fals képet mutatnak az iskolában. Csak a „gyomorforgató” írásait olvashatjuk (Anyagyilkosság, Fekete csönd, A kis Emma stb.). Pedig a novellái nem csak a halálról, gyilkosságról, sötét dolgokról szólnak. Persze vannak ilyenek is, de nagyobb arányban vannak azok a novellák, amikben nincsen brutalitás. Amik szerelemről, vágyakról, férjhez menésről, nősülésről, hétköznapi dolgokról szólnak.
Szóval, ha valaki azért nem mer olvasni Csáth Gézát, mert az milyen „beteg”, azt ajánlom mégis próbálkozzon meg vele, mert valójában nem is az.

4 hozzászólás
>!
Algernon +SP
Csáth Géza: Mesék, amelyek rosszul végződnek

Nem mesék ezek. Ne olvasd este, lámpafénynél, alvás előtt. Itt nincs boldog vég.
Ezek olyan mesék, amelyek rosszul végződnek. Lelked egy-egy sötét darabja, elméd démonai bukkannak fel bennük.
Rövid történetek ezek, és a végén egy pillanatra felszínre kerül mindaz, amit mindenki elhallgatott, amiről senki nem beszélt.
Ne olvasd lefekvés előtt! Mert nem ringat álomba – hanem egész éjjel ébren tart.
Elgondolkozol, és csak jár majd az agyad.
Mert ebben a világban kell élned.
És félni fogsz behunyni a szemed.

7 hozzászólás
>!
lilla_csanyi
Csáth Géza: Mesék, amelyek rosszul végződnek

Lassan haladtam vele, mert mindig közbejött valami, de ez nem azt jelenti, hogy nem élveztem. Csáth Gézával ez volt az első találkozásom, mert sajnos mi irodalomórán sosem jutottunk el a modern korig, úgyhogy felnőtt fejjel kell pótolnom ezt a súlyos hiányosságomat…
A novellák többségében egyszerű, hétköznapi emberek egyszerű és hétköznapi tragédiái tárulnak a szemünk elé, és ettől lesznek igazán szívhez szólóak.
A kedvencem egyértelműen a „Mese az emberek rosszaságáról” lett; ez a kis történet igazi esszenciáját adja a novella élménynek – rövid, tömör és akkorát csattan a végén, hogy csak na.
Egészen biztosan fogok még Csáth Gézát olvasni!

>!
Cassus
Csáth Géza: Mesék, amelyek rosszul végződnek

Mikor nagyon magam alatt vagyok, előveszem ezt a könyvet. Kinyitom találomra és elkezdem olvasni.. még mélyebbre kerülök :-D
Depressziós emberkék számára, mint tiltott olvasmányt kellene jelölni!!
Boldogság kórságban szenvedőknek meg nem kezébe való!
Akkor mégis kinek ajánlanám, ha tehetném?
– Mindenkinek, aki elég bátor szembenézni a lelke sötétebbik felével!
– Aki nem lusta gondolkodni!
– Aki szeretné tudni, hogy mi is az a Csáth-effektus :-)

>!
Stendhal
Csáth Géza: Mesék, amelyek rosszul végződnek

Ezek a mesék tényleg rosszul végződnek. Vagy legalábbis nem happy enddel, ez azonban semmit nem von le az értékükből. Bár elég komor, szomorkás a világa, de a történetek lebilincselőek és magával ragadóak. Egyik-másik azért engem sokkolt, és nem voltam benne biztos, hogy folytatom a gyűjtemény olvasását, de aztán ezen túllendültem. Mondhatnám, hogy minden jó, ha a vége jó, de nem. :)

>!
Emerencia P
Csáth Géza: Mesék, amelyek rosszul végződnek

Képzelgések a realitás és a képzelet határán.Borzongató ,de ugyanakkor érdekes történetek.Egy idült morfinista gondolatai.Olykor horrorisztikus és szomorú.Csáth Géza írásaiban a betegség, a háborodott elme és az öngyilkosság gyakran terítékre kerül, ez annak köszönhető, hogy pszichiáter volt, ezért is tudta ilyen hitelesen ábrázolni az eseményeket.Sajnálatos ,hogy 32 évesen öngyilkos lett,egy különleges tehetséggel kevesebb a magyar klasszikus irodalomban.

>!
bleknajt
Csáth Géza: Mesék, amelyek rosszul végződnek

Viszonylag hamar elolvastam. Nagyon tetszettek, és azt vettem észre, hogy gyorsan olvasom. Nem volt szenvedős. Vártam, hogy legyen időm olvasni. Az elején kicsit tartottam tőle, de valamiért most mégis azt érzem még kell olvasnom tőle.

>!
Kantele
Csáth Géza: Mesék, amelyek rosszul végződnek

Csáth Géza azt adja, amit ígér. Meséket, amelyek rosszul végződnek. Destruktív, gyakran a végletekig negatív, a mélypont, de valahol mégsem az ürességet és a hiányt hagyja. Sokszor vázlatosnak éreztem kissé a műveket, de ez nem a hátrányukra vált. Nehéz olvasmány néhol, le kellett tennem, apránként olvasgatva sokszor a novellákat, de megérte. Zseniális, felkavaró, nem öncélú. Olyan mint a mese: tanít és veled marad.

>!
molke P
Csáth Géza: Mesék, amelyek rosszul végződnek

Hiánypótló olvasás volt, hála a novellás kihívásnak. És nem bántam meg!
Csáth Géza világa csupa érzés, mégsem vidám. Jó ismerője az emberi léleknek, szépségnek és rútságnak, jóságnak és gonoszságnak, reménynek és csalódásnak. Gyermeki lélek (Józsika, Egy vidéki gimnazista naplójából), végtelen gonoszság (Gyilkosság, Anyagyilkosság), álom és valóság összefonódása (A béka), valami csodás, szinte zenélő mese (Tavaszi ouverture), a skizofrénia pontos leírása (Fekete csönd) – mindez szerepel ebben a gyűjteményben, ettől aztán olyan, mint egy érzelmi hullámvasút.
Nagy élmény volt! Mi mindent írt volna, ha nem megy el olyan korán?!


Népszerű idézetek

>!
Tilla

Hallgatni a legszebb. Mindig sajnálkozom az embereken, akik sokat bizonyítgatták, hogy igazuk van, akik sokat beszélnek – minek! Aki érzi magában, hogy helyesen lát, és jól meg tudja ítélni a történteket, nincs szüksége ilyesmire. Hallgat, és megelégszik azzal, hogy elgondolkodik magában.

Józsika

>!
imma A+P

A fiatalurak reá fognak jönni, hogy korán kelni nők miatt nem szabad, legfeljebb aranyak lelése miatt. De akkor is meggondolandó.

212. oldal, A Kálvin terén 5.

7 hozzászólás
>!
Natasha

Azt hiszem, hogy az emberek addig élnek, amíg igazuk van, mert amint tévednek a világ és a dolog megítélésében, lassankint elkedvetlenednek, elszomorodnak, elkopnak és elmennek… meghalnak.

183. oldal

>!
Natasha

Ha hideg és ködös téli reggeleken, amikor egész Budapest sűrű, kékes harmatfelhőkbe burkolózik, valahonnan a Múzeum körútról vagy az Üllői útról fáradtan, kilumpoltan, de könnyű fejjel beérkezünk a Kálvin térre, akkor megérezhetjük pár pillanatra a látóhatár kivilágosodásában, a köd megvastagodásában és színváltozásában, s a siető emberárnyék tovasuhanásában az ébredő város első kezdődő, bátortalan szívdobbanásait.
A városoknak ti. nem egy szívük van, mint az embereknek, hanem több, mint a hüllőknek és némely halaknak.

210. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Budapest · Kálvin tér, Budapest
>!
vorosmacska P

Aki negyvenéves koráig nem szerez tőkét, nem fog azután se szerezni.

340. oldal

3 hozzászólás
>!
vorosmacska P

Csak egy nehéz pontja van a házaséletemnek. Nem szabad dohányoznom. Nőm, aki szivarozik, nem tűri.

414. oldal

>!
Natasha

[…] az élet fele álom, és így nincs ok a zúgolódásra. Elvégre nem lehet mindig jó. Az élet, az ébrenlét tele van félelemmel, unalommal, sok rossz emberrel és sok olyan emberrel, akik jók, kedvesek, mint a dada és a nagymama, de akikhez tulajdonképpen semmi közünk; az álom kárpótol mindenért.
Ilyeneket szoktam gondolni, azután elalszom.

188. oldal

>!
Emerencia P

Egyszer késő éjjel vetődtem a kávéházba. Ott ült egy asztalnál. Magában ült, és ivott.

Az abszintes poharat olyan mohó kéjvággyal vitte a szájához, olyan lassú, gazdaságos élvezéssel – szemeit lehunyva – itta a zöld pálinkát, hogy nem lehetett kétség: a sebész iszákos volt. Mégpedig csendes, szenvedélyes alkoholista, aki elveszett, aki egyenes úton halad a delírium tremens felé. Most egy pillanat alatt világos lett előttem a szemének különös fénye, a vágy nélküli életkedve, kicsinyeskedő éleselméjűsége. Ez az ember valamikor nem volt ilyen, nem lehetett ilyen. Az alkohol változtatta meg.

>!
vorosmacska P

Csak egyetlenegyszer beszélt. Az egyik fiatal doktornak megsúgta, hogy üzeneteket kap Amerikából drót nélküli telefon útján. A szép missz telefonoz neki egész nap.
(Drót nélküli telefon! A tudósok és kutatók mindeddig hiába fáradoztak rajta, hogy megalkossák ezt az apparátust. A boldogtalan szerelem számára azonban már évtizedek óta megkonstruálta, fölszereli és díjtalanul rendelkezésre bocsátja – az őrület.)

547. oldal

>!
imma A+P

Ezt a gyönyörű képeskönyvet Andersen bácsi írta, és csak jó gyermekek olvashatják. Éppen ebben különbözik a többi könyvtől, amelyeket a Jézuska még csintalan gyermekeknek is visz, ha nem éppen rosszak. Andersen bácsi könyvét azonban csakis jó gyerekek kapják, s ha valami rosszat tesznek, el kell venni tőlük a könyvet, és mindaddig nem szabad visszaadni, míg meg nem javulnak. Úgy vigyázz rá!

91. oldal, A vörös Eszti

Kapcsolódó szócikkek: Hans Christian Andersen

Hasonló könyvek címkék alapján

Örkény István: Egyperces novellák
Fekete István: Őszi vásár
Háy János: Napra jutni
Szabó Magda: Mézescsók Cerberusnak
Bächer Iván: Nagypapa hűlt helye
Tar Sándor: Ennyi volt
Janikovszky Éva: Mosolyogni tessék!
Kosztolányi Dezső: Kosztolányi Dezső összes novellái I-II.
Hamvas Béla: Silentium / Titkos jegyzőkönyv / Unicornis
Lázár Ervin: Mesék felnőtteknek