Mesék, ​amelyek rosszul végződnek 192 csillagozás

Összegyűjtött novellák
Csáth Géza: Mesék, amelyek rosszul végződnek Csáth Géza: Mesék, amelyek rosszul végződnek Csáth Géza: Mesék, amelyek rosszul végződnek

Évek óta csillapíthatatlan érdeklődés övezi a 20. század egyik legkülönösebb prózaírójának, Csáth Gézának összegyűjtött novelláit. A kötet tartalmazza az író életében megjelent öt novelláskötetének anyagát, valamint azokat az elbeszéléseket, amelyek a korabeli napilapokban, folyóiratokban láttak napvilágot. Az olvasó olyan remekművekkel találkozhat a könyv lapjain, mint az Apa és fiú, az Anyagyilkosság, A béka, A varázsló halála és A kis Emma. A magyar prózairodalom e maradandó érékei az életmű egésze szempontjából is kiemelkedő jelentőségűek.

Eredeti megjelenés éve: 1994

Tartalomjegyzék

>!
Magvető, Budapest, 2023
776 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631443431
>!
Magvető, 2023
776 oldal · ISBN: 9789631443707
>!
Magvető, Budapest, 2008
734 oldal · ISBN: 9789631425215

2 további kiadás


Enciklopédia 27

Helyszínek népszerűség szerint

Budapest · Kálvin tér, Budapest


Kedvencelte 69

Most olvassa 18

Várólistára tette 213

Kívánságlistára tette 222

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

Kozmikus_Tahó>!
Csáth Géza: Mesék, amelyek rosszul végződnek

– Van abban valami provokatív, ha a mesék rosszul végződnek. Mesék maradnak így egyáltalán?
– Úgy gondolom, nem, mert amint rossz végük lesz, kilépnek a kereteik közül, átalakulnak, emberivé válnak, és onnantól nem mese, hanem sors a nevük.
– Ezzel azt akarod mondani, hogy valahol mindenki egy bukott mesehős?
– Azt akarom mondani?
– Szerintem igen.

Lunemorte P>!
Csáth Géza: Mesék, amelyek rosszul végződnek

Kizárólag erős idegzetű olvasóknak ajánlott ez a kötet! A rémálmok garantáltak!

Algernon P>!
Csáth Géza: Mesék, amelyek rosszul végződnek

Nem mesék ezek. Ne olvasd este, lámpafénynél, alvás előtt. Itt nincs boldog vég.
Ezek olyan mesék, amelyek rosszul végződnek. Lelked egy-egy sötét darabja, elméd démonai bukkannak fel bennük.
Rövid történetek ezek, és a végén egy pillanatra felszínre kerül mindaz, amit mindenki elhallgatott, amiről senki nem beszélt.
Ne olvasd lefekvés előtt! Mert nem ringat álomba – hanem egész éjjel ébren tart.
Elgondolkozol, és csak jár majd az agyad.
Mert ebben a világban kell élned.
És félni fogsz behunyni a szemed.

7 hozzászólás
Zama>!
Csáth Géza: Mesék, amelyek rosszul végződnek

Mesék, amelyek rosszul végződnek nem tényleg nem könnyed olvasmány. Viszont az emberi psziché mélységeit olyan pontosan járja körül, csak pislogtam. Talán mégis jó, hogy vártam, mert most ez a kötet, ez nyitotta fel előttem Csáth Géza sötétebb és rejtélyesebb univerzumát. Az ő élete és tragikus sora is valamelyest visszaköszön a történetekből. Kényszerbetegségek, őrület, szenvedélyek káros hatásai, erkölcsi dilemmák épp úgy, mint a vágyak és félelmek keveredése. Karakterei húsvér valós emberek, akik köztünk, velünk élnek. Ez egy kicsit azért félelmetes.

Cassus>!
Csáth Géza: Mesék, amelyek rosszul végződnek

Mikor nagyon magam alatt vagyok, előveszem ezt a könyvet. Kinyitom találomra és elkezdem olvasni.. még mélyebbre kerülök :-D
Depressziós emberkék számára, mint tiltott olvasmányt kellene jelölni!!
Boldogság kórságban szenvedőknek meg nem kezébe való!
Akkor mégis kinek ajánlanám, ha tehetném?
– Mindenkinek, aki elég bátor szembenézni a lelke sötétebbik felével!
– Aki nem lusta gondolkodni!
– Aki szeretné tudni, hogy mi is az a Csáth-effektus :-)

Morn>!
Csáth Géza: Mesék, amelyek rosszul végződnek

Mindig is vonzott Csáth Géza munkássága. Ezt a kötetet szülinapom előtt találtam egy pesti antikváriumban, nem volt drága, így hazajött velem. Tömény, vaskos kötet, ismerkedéshez talán nagy falat, de belevágtam. Nem is kellett csalódnom.
Csáth meséi tényleg rosszul végződnek, vagy inkább csak a magyar valóságot tükrözik. Sajnos a mai napig eléggé komor nép vagyunk, sok minden ért minket, a történelmünket látva nem is csoda, hogy ennyire bizalmatlanok, némiképp önzők vagyunk és sötéten látjuk a jövőt. Persze ez egy durva általánosítás, de nem véletlen az a mondás sem, hogy sírva vigad a magyar.
Az emberek lelkéhez jól nyúl Csáth, de főképp a nőknél éreztem ezt. A legjobban a női főszereplőkkel írt történetei tetszettek, a szokványos diáklét már kevésbé hatott meg. Tipikus nyugatos téma, mondhatni, van mikor nagyon rákapok az ízére, van mikor viszont már sok. Csáth is hullámzó volt nálam, hol kicsit félretettem, hol pedig (főleg a végén) annyira megszerettem, annyira jólesett, még ha néha fájt is, hogy nem bírtam nem őt olvasni. Más könyvre rá sem néztem aztán mellette.
Érezhető, hogy Csáth pszichiáterként dolgozott, mert az emberi lélek rezdüléseit, rejtett bugyraiban tanyázó sötétséget, kilátástalanságot, igazságtalanságot mind-mind ismerte és érthetően, talán élvezhetően is (már akinek) tárta az olvasóközönség elé. Szomorú, hogy ő is érintettként került erre a pályára, elég csak arra gondolni, hogy végződött az ő rövid élete is. Sajnálatos, mert egy jó regény is kikerülhetett volna a tolla alól (ha jól tudom, csak elbeszéléseket írt).
Őrizni fogom ezt a kötetet és mikor kicsit fáj a lét, akkor újra előveszem, hadd érezzem, hogy hasonszőrűek között vagyok.

>!
Magvető, Budapest, 2006
736 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631425215
lilla_csanyi>!
Csáth Géza: Mesék, amelyek rosszul végződnek

Lassan haladtam vele, mert mindig közbejött valami, de ez nem azt jelenti, hogy nem élveztem. Csáth Gézával ez volt az első találkozásom, mert sajnos mi irodalomórán sosem jutottunk el a modern korig, úgyhogy felnőtt fejjel kell pótolnom ezt a súlyos hiányosságomat…
A novellák többségében egyszerű, hétköznapi emberek egyszerű és hétköznapi tragédiái tárulnak a szemünk elé, és ettől lesznek igazán szívhez szólóak.
A kedvencem egyértelműen a „Mese az emberek rosszaságáról” lett; ez a kis történet igazi esszenciáját adja a novella élménynek – rövid, tömör és akkorát csattan a végén, hogy csak na.
Egészen biztosan fogok még Csáth Gézát olvasni!

Stendhal>!
Csáth Géza: Mesék, amelyek rosszul végződnek

Ezek a mesék tényleg rosszul végződnek. Vagy legalábbis nem happy enddel, ez azonban semmit nem von le az értékükből. Bár elég komor, szomorkás a világa, de a történetek lebilincselőek és magával ragadóak. Egyik-másik azért engem sokkolt, és nem voltam benne biztos, hogy folytatom a gyűjtemény olvasását, de aztán ezen túllendültem. Mondhatnám, hogy minden jó, ha a vége jó, de nem. :)

bleknajt>!
Csáth Géza: Mesék, amelyek rosszul végződnek

Viszonylag hamar elolvastam. Nagyon tetszettek, és azt vettem észre, hogy gyorsan olvasom. Nem volt szenvedős. Vártam, hogy legyen időm olvasni. Az elején kicsit tartottam tőle, de valamiért most mégis azt érzem még kell olvasnom tőle.

pdaniel>!
Csáth Géza: Mesék, amelyek rosszul végződnek

(A feleség) „A férjét sohase kínozta, de egy bizonyos fokon túl sohase is szerette. Férfiaknál sokkal megbocsáthatóbb ez, mint asszonyoknál, akiknek egész életét igazolja, menti, sőt értékessé is teszi az ilyen (…) érzelem.” Nem a cigaretták szipkáinál, de még a kleodemeródnál sem (vajon mi a bánat az?), hanem ebben a pár sorban éreztem igazán, hogy másik kort olvasok. Egyébként meg tiszta nosztalgia ez a gyűjtemény: érdekes, hogy „mágikus realizmus” már akkoriban is létezett, csak ópium kellett hozzá. Rossz évszámba születtem, hogy igazán értékelni tudjam, de van egy-két igazán kortalan írás is – miattuk megéri szemezgetni.

(Hájlájt: Anyagyilkosság, A kis Emma, A varázsló halála, Gimnazista fantáziák, Johanna.)


Népszerű idézetek

Tilla>!

Hallgatni a legszebb. Mindig sajnálkozom az embereken, akik sokat bizonyítgatták, hogy igazuk van, akik sokat beszélnek – minek! Aki érzi magában, hogy helyesen lát, és jól meg tudja ítélni a történteket, nincs szüksége ilyesmire. Hallgat, és megelégszik azzal, hogy elgondolkodik magában.

Józsika

Kapcsolódó szócikkek: hallgatás
imma P>!

A fiatalurak reá fognak jönni, hogy korán kelni nők miatt nem szabad, legfeljebb aranyak lelése miatt. De akkor is meggondolandó.

212. oldal, A Kálvin terén 5.

Kapcsolódó szócikkek: nők
6 hozzászólás
Natasha>!

Azt hiszem, hogy az emberek addig élnek, amíg igazuk van, mert amint tévednek a világ és a dolog megítélésében, lassankint elkedvetlenednek, elszomorodnak, elkopnak és elmennek… meghalnak.

183. oldal

1 hozzászólás
Natasha>!

Ha hideg és ködös téli reggeleken, amikor egész Budapest sűrű, kékes harmatfelhőkbe burkolózik, valahonnan a Múzeum körútról vagy az Üllői útról fáradtan, kilumpoltan, de könnyű fejjel beérkezünk a Kálvin térre, akkor megérezhetjük pár pillanatra a látóhatár kivilágosodásában, a köd megvastagodásában és színváltozásában, s a siető emberárnyék tovasuhanásában az ébredő város első kezdődő, bátortalan szívdobbanásait.
A városoknak ti. nem egy szívük van, mint az embereknek, hanem több, mint a hüllőknek és némely halaknak.

210. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Budapest · Kálvin tér, Budapest · Üllői út
Natasha>!

[…] az élet fele álom, és így nincs ok a zúgolódásra. Elvégre nem lehet mindig jó. Az élet, az ébrenlét tele van félelemmel, unalommal, sok rossz emberrel és sok olyan emberrel, akik jók, kedvesek, mint a dada és a nagymama, de akikhez tulajdonképpen semmi közünk; az álom kárpótol mindenért.
Ilyeneket szoktam gondolni, azután elalszom.

188. oldal

vorosmacska>!

Aki negyvenéves koráig nem szerez tőkét, nem fog azután se szerezni.

340. oldal

3 hozzászólás
vorosmacska>!

Csak egy nehéz pontja van a házaséletemnek. Nem szabad dohányoznom. Nőm, aki szivarozik, nem tűri.

414. oldal

Kapcsolódó szócikkek: dohányzás
Lunemorte P>!

– Én a halál vagyok, mennünk kell.

50. oldal, Mesék, amelyek rosszul végződnek

Kapcsolódó szócikkek: halál
Chöpp >!

Az iskola egyáltalán nem játszott szerepet az életükben. Nagyúri foglalkozásnak ismerték föl az élést, s öntudatlanul és korán a saját szükségleteikhez formálták az időt.

110. oldal Anyagyilkosság

Lunemorte P>!

[…] a baglyok pedig mogorvák voltak mindig, amit különben nem lehet csodálni.

15. oldal, Történet a három leányokról

Kapcsolódó szócikkek: bagoly
2 hozzászólás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei II.
Szollár Bence: Frontláz
Bernáth Zsolt: A szomorkás szombat könyve
Edgar Allan Poe: A fekete macska
Bálint Aladár (szerk.): Éjfél
James D. Jenkins – Ryan Cagle (szerk.): A sötétség szavai – Rémtörténetek a világ minden tájáról
Edgar Allan Poe: Edgar Allan Poe összes művei I–III.
Veres Attila: A valóság helyreállítása
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
H. P. Lovecraft: Holdárnyékban