Lidércálmok 44 csillagozás

Csáth Géza: Lidércálmok Csáth Géza: Lidércálmok

A morfium rabjává és áldoztává vált orvos-íróban a kóros szenvedély azért alakult ki, mert úgy érezte, képtelen elviselni sorsával kapcsolatban a valóság tudomásulvételét, nem tud beletörődni abba a gondolatba, hogy súlyos betegség áldozata lehet. A kábítószer okozta eufória és a modern lélektani áramlatok, a pszichoanalízis megtermékenyítő, fölszabadító hatása mutatkozik meg Csáth Géza ún. álomnovelláiban, illetve azokban az elbeszélésekben, amelyek az álom irreális területein messze túlhaladva , rögeszmés emberek képzeletvilágát mutatják be. Különös fogékonysággal ír a félelem, a szorongás, a képzelődések megszállottjainak életérzéséről. A kötet ezeket a novelláit gyűjtötte csokorba.

Eredeti megjelenés éve: 2000

Tartalomjegyzék

>!
Lazi, Szeged, 2000
178 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639227269

Enciklopédia 1


Kedvencelte 3

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

>!
Lunemorte MP
Csáth Géza: Lidércálmok

…és eljő végre a Halál, ahová minden ember tart. És felismerheted az ablakod előtt álló alakot, ha eléggé figyelmes vagy, van elég merszed és Ő is feltárja magát előtted esetleg…Vagy bezárkózhatsz álmaid bús labirintusába és hallgathatod halott anyád dalait. De azt hiszem jobban járnék én is már, ha befeküdnék a koporsóba, melyet apám rendelt nekem…Szép álmokat, talán még visszajárok kísérteni, ha akarok. Csak figyelj a szélre a temetőben és próbálj meg nem felkelni te sem többet.

>!
BakosJuci MP
Csáth Géza: Lidércálmok

Rég terveztem már Csáth olvasását, sajnos nem túl örömteli ok miatt vettem végül most elő. (Irodalomtanárom, akinek köszönöhetem Csáth megismerését, most halt meg.) Szóval Csáthot olvastam. Eddig a novelláit nem ismertem, csak a naplóját. Az alapján imádtam. Ezek alapján is nagyon szeretem, bár közel sem olyan kiegyenlített a minősége: vannak nagyon jó novellái, de vannak gyengébbek is. Az elborultságuk, a Halál, mint központi téma, az önpusztítás… mind-mind olyanok, amik tetszenek. Már ha lehet ezt a szót mondani rá. Szóval öt csillagot nem érdemel a kiegyensúlyozatlanság miatt, de egyébként erős 4-es.

Ópium 3/5
Ez most komolyan kedvcsináló volt az ópium szívásához?
Vagy inkább védőbeszéd egy függő embertől…

A sebész 5/5
Újabb védőbeszéd a függőség mellett, de ez most az abszintot veszi szárnyai alá. Amiért tetszett, az a filozófiai része az időről: minel magasabb szintű lény vagy (ergo minél öregebb), annál inkább tudatában vagy az időnek.
Érdekes, hogy eddig mindkettő novella az idővel kapcsolatos, mimdkettőnél annak hiánya a domináns, és megoldásként a drogot (ott ópium, itt abszint) hozza.

Szombat este 4/5
A tökéletes idilli családi képből szorong elő a gyermeki fantázia, a spoiler. Annyira nem volt feszengős, de tény, igen, emlékszem, az éjszakánként teljesenes más alakot öltő tárgyakra, és arr, hogy hiába kapcsoltad fel a vilanyt és nézted meg, hogy csak egy ledobott ruha… a sötétben újra rémmé vált.

A varázsló kerte 4/5
Klasszikus mágikus-realizmussal átszőtt leírás a varázsló kertjéről. Erre alapból 3 csillagnál nem adnék többet, de tetszettek a sötét képek benne. spoiler.

Elfeledett álom 5/5
8 álom. 8 meghalás… vagy így, vagy úgy. 8 rémálom, amik mind oly banálisan kezdődnek, és mégis jéghideg verítékben riadunk fel belőle.

Lidércálmok 4,5/5
Klasszikus spoiler lidércálom. Jól megírva.
A második rész viszont jobban tetszett, mert itt szerintem sokkal inkább látjuk Csáth élet-párhuzamát is az álomba beleszövődve: a rémálmok földjére senki nem kísérheti el a másikat, ha az erőnek erejével a poklot akarja járni. És megérteni se lehet.

A béka 5/5
Zseniálisan jó! Nagyon klasszikus rémtörténet: spoiler.
feljegyzés magamnak: ne kezdj morfinistákkal!

Fekete csönd 4,5/5
Soha, de soha ne kezd morfinistákkal!
hogy most a spoiler? Örökre viszkető kérdés, mert amit választok, az rólam is sokat el fog árulni.
Nagyon ijesztő az elmebetegség.

Dénes Imre 4,5/5
Igazából egy spoiler. Elég pontos és részletes leírással, nem orvosi, inkább családi-külső szemmel. Ijesztő.

A fekete kutya 4/5
Gyászfeldolgozás: kezdő szint.
spoiler

Apa és fiú 5/5
Egyszerűségében elgondolkoztató. spoiler Morbid. Nagyon jóóó.

Frigyes 4/5
Van egy ismerősöm, aki szerint a delfinek a Szíriuszról jöttek. Na vele ilyen beszélgetni.
Van az a nagyon feszélyező érzés, amikor beszélgetsz valakivel, akinél „elmentek vadászni”, és a beszélgetés végére nem tudod, hogy most melyikőtök az őrült, de a két világfelfogás nem lehet igaz egyszerre egyazon térben is időben.
Hát a Frigyessel történt beszélgetés is ilyen.

A kisasszony5/5
Na, ez szép csavar volt. Emelkedett fejtegetés spoiler, majd a végén csattanóként spoiler. Aljas. Emberi.

Hosszú baráti levél 2/5
De irigylem, ha valakinek ilyen „komoly” problémái vannak, és még ideje is van ezt mind papírra vetni. spoiler Oké, lehet, hogy engem nem talált el jó idpben ez a levél, de nem szórakoztatott, csak mélyen untatott az egész.

A IX. szimfónia 3,5/5
A világfájdalomból születő mestermű. spoiler

Eroica 4/5
Az elmúlás szépsége. spoiler Külön pont, a Judit nevű fő-mellékszerelőért.

Nyári bál 2/5
WTF?

Mesék, amelyek rosszul végződnek 5/5
Kettő volt csak a (hangos)könyvben az ötből, de akkor már önsorgalomból elolvastam mindet.
Pont olyanok, mint amiket gimnáziumban is olvastam / írtam. Szóval nagyon tetszettek. Hogy a francba ne tetszettek volna? :)

Délutáni álom 4,5/5
Igen klasszikus álomnovella. spoiler A fejtegetését másra bíznám, de azt megjegyzem, hogy tudom irigyelni Csáthot, hogy ő végigállmodja az álmát, még ha fel is ébresztik benn… bezzeg én. Ha egy ilyen összetett és logikus álmot álmodok, tuti, hogy „lemaradok a végéről”.

Hegyszoros 2/5
2x hallgattam meg, és még mindig nem látom az értelmét nagyon.
Ha álom volt, akkor mondjuk a legrémesen, „mentem-mentem, de nincs vége” tíípusú. Szóval, oké, nyomasztó.

Ismeretlen házban 4,5/5
Elég különleges novella volt. A spoiler halottbúcsúztató.

Találkoztam anyámmal 3,5/5
Igazából a tragédiája talán leginkább az, hogy az spoiler. Ezért beteg.

A varázsló halála 3,5/5
tehát az opium mégsem olyan jó ötlet… hacsak nem fiatalon akarunk meghalni.
spoiler

>!
Risus P
Csáth Géza: Lidércálmok

Néha bármennyire is nyomasztó és őrült , de nekem Csáth Géza az egyik legjobb magyar író, akit a magyar órán ismertem meg.

>!
Iustitia P
Csáth Géza: Lidércálmok

Nyomasztó, de nem annyira, hogy az jól jöjjön ki. Megfoghatatlan, de a rossz értelemben. Zavaros, alig érthető néha. Persze lehet, hogy épp ezt a hatást akarta kelteni, de általában nem jól sült el. A fekete kutyán és az Apa és fiún kívül egyik sem tetszett, de ez a kettő egész viselhető volt.

>!
Bonny_Shepard
Csáth Géza: Lidércálmok

Imádom Csáth Géza megfoghatatlan, de mégis ismerős stílusát. A mondatok a lehető legminimálisabbak, mindenféle költői díszítés nélküliek, viszont éppen ezért üt. Rövidek, lényegre törőek, és bizonyos karakterek, szimbólumok vissza-vissza térnek a későbbi novellákban, s ezzel köteléket építenek ki egymás között, ugyanakkor ezáltal az olvasót bevonzza valami sötét, lidérces titokba.

>!
Roszka
Csáth Géza: Lidércálmok

Igenis szeretni akartam, de ez nekem zömében egy nagy zagyvaság.
Némelyiknek se füle, se farka. Van amelyik pár mondatos, de szerintem az unokám értelmesebb mondatokat rak össze.Kettő vagy három kis szösszenetre azt mondom rendben van. De kábé ennyi.
A horror címke meg egyenesen a műfaj megcsúfolása ezen a könyvön! Semmi horrorisztikus sincs benne.

>!
AlexSandra
Csáth Géza: Lidércálmok

Csáth Géza az Csáth Géza. Nekem eddig nagyon tetszettek az írásai. Eljutottam arra a szintre a Lidércálmoknál, hogy néha úgy gondolom Mekkora zseni ez a hapsi, milyen jó gondolatokat ír, milyen érdekességeket és odacsapó igazságokat szolgáltat, néha pedig úgy érzem, hogy Noooooooooormális?? A novellák többsége nagyon tetszett!

>!
matthews P
Csáth Géza: Lidércálmok

Csáth Gézától régen és csak nagyon keveset olvastam, lényegében az életéről és halálának körülményeiről voltak némi ismereteim.
A novelláskötet az álmok, a képzelet ködös világába hívja meg az olvasót egy kis kalandozásra, ahol akár az őrület határán is találhatjuk magunkat. Inkább a novelláskötet első fele nyerte el a tetszésemet.
Néhány novella, amely leginkább tetszett:
A sebész az időről nyújt érdekes eszmefuttatást (kisgyerekként valóban nem érdekelt soha, hogy éppen mennyi az idő); a gondtalan gyermekkor meghitt családi estéit idézi fel a Szombat este, a Homokember kevésbé ijesztő, inkább csak jóleső izgalmat kiváltó képével; képzelet és valóság közti vékony határon ingadozik A varázsló kertje; maradandó hatást keltett bennem az Elfeledett álom, amelyben nyomasztó álomképekből bontakozik ki a lelket emésztő bűntudat, az imádott állat elvesztése miatt; A béka egy igazi lidércálom, hamisítatlan pszichohorror; a megbomlott elmét, a tébolyt mutatja be a tragikus végkimenetelű Fekete csönd, vélhetőleg a kötet legütősebb darabja; Dénes Imre esetében a vágyott és beteljesületlen szerelem okoz téveszméket, majd elmebajt; A fekete kutya című írásban a szeretett hozzátartozó elvesztéséből fakadó gyász sodorja őrületbe a főhőst; könnyebb, szórakoztatóbb darab a Frigyes, a nagyotmondó, igencsak szárnyaló képzeletű figura.
Ideális novellagyűjtemény az író világával ismerkedőknek.

>!
Lazi, Szeged, 2000
178 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639227269
>!
O_Kami
Csáth Géza: Lidércálmok

Esti mese borongós hangvétellel, és rémálmok veszélyével. A történteteket többnyire a halál szegélyezi, szinte mindegyikben jelen van valakinek az elvesztése, a szeretteinkről való lemondás keserűsége. Kicsit olyan volt nekem ez a könyv, mintha Tim Burton rendezésében néznék egy animációt, persze minden hollywoodi giccs nélkül és többnyire a boldog befejezés hiányában. Ugyanakkor kevés történet hatott meg, de amelyeknek sikerült, azok eléggé nyomot hagytak bennem. Néhol tényleg el lehet merülni a babonás félelem medrében, vagy a keserűség bugyraiban. Így összességében tetszett, némely történettel szemben mégis érdektelen maradtam, de az Ópium, a Fekete csönd, A béka, Dénes Imre, A fekete kutya, Apa és fiú, IX. szimfónia, Nyári bál és Találkoztam anyámmal című fejezetek különösen megfogtak. Ajánlom mindenkinek, aki képes letérni a hétköznapi gondolkodás ösvényéről egy kis borzongásos, drogok által befolyásolt halálközeli élményért cserébe.


Népszerű idézetek

>!
Lunemorte MP

Hát először is, nem az idő múlik, hanem – mi.

12. oldal , A sebész

>!
Lunemorte MP

Kisétálok a világból, ha akarok.

27. oldal , Elfeledett álom

>!
Lunemorte MP

Egyszerűen kikanalozom az emberi bánat átkozott darázsfészkét.

16. oldal , A sebész

>!
kávésbögre P

A fölébredés – igaz – elviselhetetlen szenvedéseket okoz.

(első mondat)

>!
Lunemorte MP

Aztán felállott, kinyitotta az ajtót, amelyen keresztül belépett az ördög.
– Akarsz-e érezni, amit még ember nem érzett, szenvedni, amit ember még nem szenvedett, élvezni, amit ember még nem élvezett, tapintani, amit ember még nem tapintott, levegőt lehelni, amit még ember nem lehelt?
A bolondos muzsikus mosolygott:
– A lelki üdvösségemet akarod érte. Odaadom.
– Mást akarok. Vedd magadra az emberiség fájdalmát.
A muzsikus most csodálkozott rajta, hogy az ördög most jót szándékozik tenni az embereken. De a Gonosz tudja, mit cselekszik! Századok óta hordja magával a nagy fájdalmat, és csak ritkán, ha akad, akire reá teheti. Mert az emberek érzéketlen tompasággal, hiszékeny ostobasággal vannak vértezve az ördög praktikái ellen.
A muzsikus szeme felcsillogott:
– Elvállalom a nagy fájdalmat, csak vezess.

115. oldal , A IX. szimfónia

Kapcsolódó szócikkek: ördög
>!
Lunemorte MP

Zokog a tört szív, mint a hegedű.

127. oldal , Eroica

>!
Lunemorte MP

(…) ha már mese, ha más álom – hát nagyon szép legyen.

95. oldal , Frigyes

>!
Lunemorte MP

Mintha könnyeik a szemükből a torkukon keresztül forró cseppekben suhannának és szivárognának le a szívükre.

128. oldal , Nyári bál

>!
Lunemorte MP

– Szeretni fogsz?
Újra bólintott, és mosolyogtak az ajkai.
– Hazugság – mondtam neki –, hiszen te nem is tudsz szeretni.

138. oldal , Délutáni álom

>!
Lunemorte MP

– Nem, nem, itt nem állok meg, még ma messze el akarok érni, jó távolra hazulról, a gyermekkoromtól, az emlékeimtől, a tanítómesteremtől, az egész régi életemtől.

157. oldal , Hegyszoros


Hasonló könyvek címkék alapján

Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
Edgar Allan Poe: Az elveszett lélegzet
Karsza Andi – Molnár Nikolett (szerk.): Magánvégtelen
Komor Zoltán: Komoráma
G. Arthur Brown – Komor Zoltán: Chemtrail Kamélon
Stephen King: Rémálmok bazára
Richard Matheson: Legenda vagyok
Veres Attila: Éjféli iskolák
Edgar Allan Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság
Edgar Allan Poe: Edgar Allan Poe legjobb elbeszélései