Lidércálmok 51 csillagozás

Csáth Géza: Lidércálmok Csáth Géza: Lidércálmok

A morfium rabjává és áldoztává vált orvos-íróban a kóros szenvedély azért alakult ki, mert úgy érezte, képtelen elviselni sorsával kapcsolatban a valóság tudomásulvételét, nem tud beletörődni abba a gondolatba, hogy súlyos betegség áldozata lehet. A kábítószer okozta eufória és a modern lélektani áramlatok, a pszichoanalízis megtermékenyítő, fölszabadító hatása mutatkozik meg Csáth Géza ún. álomnovelláiban, illetve azokban az elbeszélésekben, amelyek az álom irreális területein messze túlhaladva , rögeszmés emberek képzeletvilágát mutatják be. Különös fogékonysággal ír a félelem, a szorongás, a képzelődések megszállottjainak életérzéséről. A kötet ezeket a novelláit gyűjtötte csokorba.

Eredeti megjelenés éve: 2000

Tartalomjegyzék

>!
Lazi, Szeged, 2000
178 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639227269

Enciklopédia 1


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 13

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

olvasóbarát P>!
Csáth Géza: Lidércálmok

„ A varázsló, egy harmincon aluli férfi, akinek arca már egészen szomorú, ráncos és kisgyerekes volt a sok ópiumtól, cigarettától és csóktól – hamvazószerdán, kora hajnalban haldoklott.”

A Csáth-lavinát ez a kötet indította el. Már korábban is olvastam a szerzőtől, nem volt ismeretlen előttem, de Lovas Ildikó kötete új irányt mutatott, a feleség nézőpontjából is megmutatva Csáth Géza arcát. Ezután természetesen kíváncsi lettem hogyan vélekedik zavarba ejtően sokszínű személyiségéről az irodalomtudós, ezért egy szakmunka, ez az írás következett. A szerző alaposan, sok dokumentummal, lábjegyzettel, irodalomjegyzékkel eredt Csáth Géza nyomába.
Családjának élete regényes, drámai történet, ezért kezdtem adatokat keresni arra, hogy milyen sors jutott a lányának, itt találtam választ: http://www.napkut.hu/naput_2009/2009_06/073.htm
Ez a kötet a közelmúltban került a tulajdonomba, kiegészíti ez eddig olvasottakat. A cím mindent elárul, nem lehetnek illúzióink a tartalmát illetően, vannak ugyan jobban „földön járó” írások benne, de a többség álom, vízió. Az alaphangot megadja az Ópium, folytatják olyan írások, mint a A béka vagy a Fekete csönd, Mesék, amelyek rosszul végződnek vagy a varázslóról szóló írások, csáthgézásan romantikus történet a Délutáni álom.
Csáth Gézát olvasni érdekes, de sosem könnyed szórakozás.

Lunemorte MP>!
Csáth Géza: Lidércálmok

…és eljő végre a Halál, ahová minden ember tart. És felismerheted az ablakod előtt álló alakot, ha eléggé figyelmes vagy, van elég merszed és Ő is feltárja magát előtted esetleg…Vagy bezárkózhatsz álmaid bús labirintusába és hallgathatod halott anyád dalait. De azt hiszem jobban járnék én is már, ha befeküdnék a koporsóba, melyet apám rendelt nekem…Szép álmokat, talán még visszajárok kísérteni, ha akarok. Csak figyelj a szélre a temetőben és próbálj meg nem felkelni te sem többet.

BakosJuci MP>!
Csáth Géza: Lidércálmok

Rég terveztem már Csáth olvasását, sajnos nem túl örömteli ok miatt vettem végül most elő. (Irodalomtanárom, akinek köszönöhetem Csáth megismerését, most halt meg.) Szóval Csáthot olvastam. Eddig a novelláit nem ismertem, csak a naplóját. Az alapján imádtam. Ezek alapján is nagyon szeretem, bár közel sem olyan kiegyenlített a minősége: vannak nagyon jó novellái, de vannak gyengébbek is. Az elborultságuk, a Halál, mint központi téma, az önpusztítás… mind-mind olyanok, amik tetszenek. Már ha lehet ezt a szót mondani rá. Szóval öt csillagot nem érdemel a kiegyensúlyozatlanság miatt, de egyébként erős 4-es.

Ópium 3/5
Ez most komolyan kedvcsináló volt az ópium szívásához?
Vagy inkább védőbeszéd egy függő embertől…

A sebész 5/5
Újabb védőbeszéd a függőség mellett, de ez most az abszintot veszi szárnyai alá. Amiért tetszett, az a filozófiai része az időről: minel magasabb szintű lény vagy (ergo minél öregebb), annál inkább tudatában vagy az időnek.
Érdekes, hogy eddig mindkettő novella az idővel kapcsolatos, mimdkettőnél annak hiánya a domináns, és megoldásként a drogot (ott ópium, itt abszint) hozza.

Szombat este 4/5
A tökéletes idilli családi képből szorong elő a gyermeki fantázia, a spoiler. Annyira nem volt feszengős, de tény, igen, emlékszem, az éjszakánként teljesenes más alakot öltő tárgyakra, és arr, hogy hiába kapcsoltad fel a vilanyt és nézted meg, hogy csak egy ledobott ruha… a sötétben újra rémmé vált.

A varázsló kerte 4/5
Klasszikus mágikus-realizmussal átszőtt leírás a varázsló kertjéről. Erre alapból 3 csillagnál nem adnék többet, de tetszettek a sötét képek benne. spoiler.

Elfeledett álom 5/5
8 álom. 8 meghalás… vagy így, vagy úgy. 8 rémálom, amik mind oly banálisan kezdődnek, és mégis jéghideg verítékben riadunk fel belőle.

Lidércálmok 4,5/5
Klasszikus spoiler lidércálom. Jól megírva.
A második rész viszont jobban tetszett, mert itt szerintem sokkal inkább látjuk Csáth élet-párhuzamát is az álomba beleszövődve: a rémálmok földjére senki nem kísérheti el a másikat, ha az erőnek erejével a poklot akarja járni. És megérteni se lehet.

A béka 5/5
Zseniálisan jó! Nagyon klasszikus rémtörténet: spoiler.
feljegyzés magamnak: ne kezdj morfinistákkal!

Fekete csönd 4,5/5
Soha, de soha ne kezd morfinistákkal!
hogy most a spoiler? Örökre viszkető kérdés, mert amit választok, az rólam is sokat el fog árulni.
Nagyon ijesztő az elmebetegség.

Dénes Imre 4,5/5
Igazából egy spoiler. Elég pontos és részletes leírással, nem orvosi, inkább családi-külső szemmel. Ijesztő.

A fekete kutya 4/5
Gyászfeldolgozás: kezdő szint.
spoiler

Apa és fiú 5/5
Egyszerűségében elgondolkoztató. spoiler Morbid. Nagyon jóóó.

Frigyes 4/5
Van egy ismerősöm, aki szerint a delfinek a Szíriuszról jöttek. Na vele ilyen beszélgetni.
Van az a nagyon feszélyező érzés, amikor beszélgetsz valakivel, akinél „elmentek vadászni”, és a beszélgetés végére nem tudod, hogy most melyikőtök az őrült, de a két világfelfogás nem lehet igaz egyszerre egyazon térben is időben.
Hát a Frigyessel történt beszélgetés is ilyen.

A kisasszony5/5
Na, ez szép csavar volt. Emelkedett fejtegetés spoiler, majd a végén csattanóként spoiler. Aljas. Emberi.

Hosszú baráti levél 2/5
De irigylem, ha valakinek ilyen „komoly” problémái vannak, és még ideje is van ezt mind papírra vetni. spoiler Oké, lehet, hogy engem nem talált el jó idpben ez a levél, de nem szórakoztatott, csak mélyen untatott az egész.

A IX. szimfónia 3,5/5
A világfájdalomból születő mestermű. spoiler

Eroica 4/5
Az elmúlás szépsége. spoiler Külön pont, a Judit nevű fő-mellékszerelőért.

Nyári bál 2/5
WTF?

Mesék, amelyek rosszul végződnek 5/5
Kettő volt csak a (hangos)könyvben az ötből, de akkor már önsorgalomból elolvastam mindet.
Pont olyanok, mint amiket gimnáziumban is olvastam / írtam. Szóval nagyon tetszettek. Hogy a francba ne tetszettek volna? :)

Délutáni álom 4,5/5
Igen klasszikus álomnovella. spoiler A fejtegetését másra bíznám, de azt megjegyzem, hogy tudom irigyelni Csáthot, hogy ő végigállmodja az álmát, még ha fel is ébresztik benn… bezzeg én. Ha egy ilyen összetett és logikus álmot álmodok, tuti, hogy „lemaradok a végéről”.

Hegyszoros 2/5
2x hallgattam meg, és még mindig nem látom az értelmét nagyon.
Ha álom volt, akkor mondjuk a legrémesen, „mentem-mentem, de nincs vége” tíípusú. Szóval, oké, nyomasztó.

Ismeretlen házban 4,5/5
Elég különleges novella volt. A spoiler halottbúcsúztató.

Találkoztam anyámmal 3,5/5
Igazából a tragédiája talán leginkább az, hogy az spoiler. Ezért beteg.

A varázsló halála 3,5/5
tehát az opium mégsem olyan jó ötlet… hacsak nem fiatalon akarunk meghalni.
spoiler

Risus P>!
Csáth Géza: Lidércálmok

Néha bármennyire is nyomasztó és őrült , de nekem Csáth Géza az egyik legjobb magyar író, akit a magyar órán ismertem meg.

Bonny_Shepard>!
Csáth Géza: Lidércálmok

Imádom Csáth Géza megfoghatatlan, de mégis ismerős stílusát. A mondatok a lehető legminimálisabbak, mindenféle költői díszítés nélküliek, viszont éppen ezért üt. Rövidek, lényegre törőek, és bizonyos karakterek, szimbólumok vissza-vissza térnek a későbbi novellákban, s ezzel köteléket építenek ki egymás között, ugyanakkor ezáltal az olvasót bevonzza valami sötét, lidérces titokba.

lncsn P>!
Csáth Géza: Lidércálmok

Csáth és én nem lettünk barátok, lehet, hogy nem ezzel a könyvével kellett volna kezdenem… A stílusa tetszik, hogy nincs a sorok között körítés, mégis az egyszerű nem nagyszerű, hanem inkább zagyva.

Roszka>!
Csáth Géza: Lidércálmok

Igenis szeretni akartam, de ez nekem zömében egy nagy zagyvaság.
Némelyiknek se füle, se farka. Van amelyik pár mondatos, de szerintem az unokám értelmesebb mondatokat rak össze.Kettő vagy három kis szösszenetre azt mondom rendben van. De kábé ennyi.
A horror címke meg egyenesen a műfaj megcsúfolása ezen a könyvön! Semmi horrorisztikus sincs benne.

Iustitia>!
Csáth Géza: Lidércálmok

Nyomasztó, de nem annyira, hogy az jól jöjjön ki. Megfoghatatlan, de a rossz értelemben. Zavaros, alig érthető néha. Persze lehet, hogy épp ezt a hatást akarta kelteni, de általában nem jól sült el. A fekete kutyán és az Apa és fiún kívül egyik sem tetszett, de ez a kettő egész viselhető volt.

Kisanna>!
Csáth Géza: Lidércálmok

A szöveg szép és igényes, tehetséges az író, de az én valósághoz ragaszkodó természetemnek ezek a történetek túl elvontak, zavarosak.


Népszerű idézetek

Lunemorte MP>!

Hát először is, nem az idő múlik, hanem – mi.

12. oldal , A sebész

Lunemorte MP>!

Kisétálok a világból, ha akarok.

27. oldal , Elfeledett álom

Lunemorte MP>!

Egyszerűen kikanalozom az emberi bánat átkozott darázsfészkét.

16. oldal , A sebész

kávésbögre P>!

A fölébredés – igaz – elviselhetetlen szenvedéseket okoz.

(első mondat)

Lunemorte MP>!

Aztán felállott, kinyitotta az ajtót, amelyen keresztül belépett az ördög.
– Akarsz-e érezni, amit még ember nem érzett, szenvedni, amit ember még nem szenvedett, élvezni, amit ember még nem élvezett, tapintani, amit ember még nem tapintott, levegőt lehelni, amit még ember nem lehelt?
A bolondos muzsikus mosolygott:
– A lelki üdvösségemet akarod érte. Odaadom.
– Mást akarok. Vedd magadra az emberiség fájdalmát.
A muzsikus most csodálkozott rajta, hogy az ördög most jót szándékozik tenni az embereken. De a Gonosz tudja, mit cselekszik! Századok óta hordja magával a nagy fájdalmat, és csak ritkán, ha akad, akire reá teheti. Mert az emberek érzéketlen tompasággal, hiszékeny ostobasággal vannak vértezve az ördög praktikái ellen.
A muzsikus szeme felcsillogott:
– Elvállalom a nagy fájdalmat, csak vezess.

115. oldal , A IX. szimfónia

Kapcsolódó szócikkek: ördög
Lunemorte MP>!

Zokog a tört szív, mint a hegedű.

127. oldal , Eroica

Lunemorte MP>!

(…) ha már mese, ha más álom – hát nagyon szép legyen.

95. oldal , Frigyes

Lunemorte MP>!

Mintha könnyeik a szemükből a torkukon keresztül forró cseppekben suhannának és szivárognának le a szívükre.

128. oldal , Nyári bál

Lunemorte MP>!

– Szeretni fogsz?
Újra bólintott, és mosolyogtak az ajkai.
– Hazugság – mondtam neki –, hiszen te nem is tudsz szeretni.

138. oldal , Délutáni álom

Lunemorte MP>!

– Nem, nem, itt nem állok meg, még ma messze el akarok érni, jó távolra hazulról, a gyermekkoromtól, az emlékeimtől, a tanítómesteremtől, az egész régi életemtől.

157. oldal , Hegyszoros


Hasonló könyvek címkék alapján

Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
Edgar Allan Poe: Az elveszett lélegzet
Karsza Andi – Molnár Nikolett (szerk.): Magánvégtelen
Komor Zoltán: Komoráma
G. Arthur Brown – Komor Zoltán: Chemtrail Kamélon
Stephen King: Rémálmok bazára
Richard Matheson: Legenda vagyok
Veres Attila: Éjféli iskolák
Edgar Allan Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság
Edgar Allan Poe: Edgar Allan Poe legjobb elbeszélései