Csapody Kinga (szerk.)

Szívek ​dallama 26 csillagozás

Csapody Kinga (szerk.): Szívek dallama

Egy ​kis zenélődoboz ez a könyv, sok hangjeggyel, négy kiváló író – Balázsy Panna, Kalapos Éva Veronika, Lakatos Levente és Szabó T. Anna – egy-egy elgondolkodtató kisregényével. Jó kézbe venni, kinyitni, hogy meghalljuk a történeteiket, visszacsukni, és újra, meg újra felnyitni. Sorsok, szerelmek, életek ömlenek ki ebből a kis kötetből, ezernyi dallamfoszlány, a szív millió dallama.

„A kocsi féklámpáit nézte, aznap már másodszor. Elmúlt belőle a szomorúság, a fiú visszatérése minden rossz érzését megszüntette. Könnyűnek érezte magát, a hideg téli este felfrissítette. A közeli templom harangjátékára lett figyelmes. Ismerős karácsonyi dallam kanyargott a havas, ódon utcákon.”
(Balázsy Panna)

„Látta, hogy a lány kezében megremeg az ajándéktáska, és arra gondolt, valahogy sose hitte el a szüleinek, már kiskorában sem, hogy a karácsony a csodák ideje, de valami mégis ott van ilyenkor a levegőben, mindjárt véget ér az év, kezdődik egy új, ez a lány pedig itt áll… (tovább)

A művek szerzői: Balázsy Panna, Kalapos Éva Veronika, Lakatos Levente, Szabó T. Anna

Tartalomjegyzék

>!
168 oldal · ISBN: 9789634034872
>!
Menő Könyvek, Budapest, 2017
168 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634034834

Enciklopédia 3


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 23

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
gabiica P
Csapody Kinga (szerk.): Szívek dallama

Elég vegyes érzelmeim vannak a kötettel kapcsolatban, ami abból adódik, hogy máshogy tudom értékelni a novellákat, amiket tartalmaz. Az a legegyszerűbb, ha külön-külön pár szóban megemlítem, mit is gondolok róluk.

Balázsy Panna: Száguldás, szerelem
Nagyon jó nyitásnak tartottam a történetet. Érdekes volt, különleges hangulata volt végig, nekem nagyon tetszett ez a se veled-se nélküled kapcsolat, amely Áronékat jellemezte. Végig érezhető volt benne a várakozás érzése. Nagyon tetszett.

Kalapos Éva Veronika: A csodák ideje
Nem túlzás, hogy ez volt a kedvencem. Nagyon aranyos történet két fiatalról, egymásra találásukról. Imádtam a karácsonyi hangulatot, és végig arra gondoltam, hogy több Sárára lenne szükség, akik ilyen önzetlenül bánnak másokkal, jelen esetben Fanni nénivel. Bár több ilyen korabeli lány lenne.

Lakatos Levente: Amikor a legtisztábban látszik a lélek…
Ez tetszett a legkevésbé. Alapvetően szeretem Levente stílusát és írásait, de ez most nekem egyáltalán nem illett ide. Nem volt rossz történet, de szerintem nem ebbe a kötetbe való. Teljesen kilógott a sorból mind témáját, mind megalkotását tekintve.
Alapvetően tetszett, hogy végig volt benne egy feszültség, ami kíváncsiságot keltett, de számomra nem hozta meg a kedves, karácsonyi hangulatot, amit szerettem volna.

Szabó T. Anna: Zeneterápia
Különleges volt, tetszett. Érdekes volt ugyanazt az életet több szemszögből megismerni, bár a végére teljesen mást vártam, de igazából számomra ez így volt kerek egész. Nagyon tetszett!

Összegezve: Kifejezetten tetszett, hogy a zenedoboz motívuma mindegyik történetben megjelenik, ezáltal kapcsolatot hoz létre a történetek között. Mindenhol különleges szerepet töltött be, és ez kifejezetten tetszett.

>!
Sippancs P
Csapody Kinga (szerk.): Szívek dallama

Nem volt rossz, de a négyből három novella (kisregény?) nem igazán hagyott bennem mély nyomot. Szabó T. Anna: Zeneterápia c. műve viszont valami zseniálisan különleges volt! Már ezért az egy történetért is érdemes volt kihoznom a könyvet a könyvtárból.
És most megyek, és hallgatok egy kis Bartókot. Mert én szeretem a zenét, és nem félek tőle.

9 hozzászólás
>!
petuka16
Csapody Kinga (szerk.): Szívek dallama

Meg is érkeztem az értékelésemmel. :)
Szerintem nagyszerű kis könyv, érdemes elolvasni. Tanulságos. :)
http://addicted-to-the-books.blogspot.hu/2017/12/csapod…

>!
Gólyanéni 
Csapody Kinga (szerk.): Szívek dallama

Négy novella. Négy magyar szerző. Négy kortárs. És egy téma, mely egy közös tárgy köré épül. Ez a „kollektív” tárgy számomra régóta bájos, mesebeli, titkokkal teli gondolatokat hordoz. Vajon az alkotók miként bántak vele? Érdekes volt. Miért pont ezek a novellák születettek meg? A történeteken belül mit hoztak magukkal, mi az, amit éleslátásuk megfigyelt, mi az amit kitaláltak?
Képzettársítással: mint egy közös főzőcske. Mindenki megkapta az azonos alapanyagokat, végül mégis mindenki egyedi, különleges, sajátos ízvilágú étket tálalt.
Nem kívánom külön értékelni, rangsorolni e röpke szösszeneteket, mindegyik remek.
Új címeket adtam ezeknek a kis karácsonyi „regéknek”, melyek elárulják, hogy nekem mit mondtak a történetek:
1. Az idő varázsa
2. Üzenet varázsceruzával
3. Bűbájos gyógyulás
4. Kinek a szemszögéből?

Talán jobb lett volna Karácsony előtt összetalálkozni…és titkon kívánni egy zenélő dobozt a fa alá.

>!
zakkant
Csapody Kinga (szerk.): Szívek dallama

Nem tudok belekötni a történetekbe, mindegyik egy külön kis világ, és mindegyikre jellemzőek maguk az írók stílusa és a karakteralkotásuk is. Még akkor is, ha főként rövid novellákról van szó, mindegyik történet kerek egész volt, és nem hiányzott belőle nagyjából semmi. A különböző történeteket összekötő zenélő balerina csodás szimbóluma az élet körforgásának, a zene szeretetének, a családi örökségeknek, a szerelemnek / szeretetnek és az ajándékozás érzésének.

Szerintem karácsonyi ajándékként tökéletes választás ez az antológiai azoknak, akik szeretnének olyan különböző hangulatú történeteket elolvasni, aminek emberi szereplői vannak, és ahol az érzelmeken van a hangsúly, nem a ruhákon, a márkákon, vagy éppen a kinézeten. Nekem a Szívek dallama megfelelően karácsonyi hangulatú volt, igaz nem volt végig vidám minden pillanat olvasás közben, de azt hiszem, hogy az ünnep egyetlen egy családban sem vidám és felhőtlen. Olvassatok ti is kortárs novellákat, mert nem fogjátok megbánni!

Bővebben a blogon: http://www.zakkantolvas.hu/2017/11/csapody-kinga-szerk-…

>!
Titina
Csapody Kinga (szerk.): Szívek dallama

Ahogy a borító is hirdeti valóban: Szeretni sokféleképpen lehet…

Kezdjük ott, hogy imádom a piros színt! Szóval nekem ez a borító nagyon tetszik, azokkal a kis sárga fényekkel pedig olyan ünnepi. (talán egyedül a doboz ami annyira nem nyerte el tetszésem). Ezért én picit másra számítottam, azt gondoltam kicsit könnyedebb, habos-babos történetek lesznek majd. De ettől függetlenül nem volt rossz ez a „zenélődoboz”. Talán pont attól, hogy nem voltak annyira könnyeddek (legalábbis számomra) váltak életszagúvá. Ami a legjobban tetszett az Kalapos Éva és Lakatos Levente története volt.

>!
Molymacska P
Csapody Kinga (szerk.): Szívek dallama

Előző év decemberében elkeseredett voltam, hogy nincs olyan karácsonyi könyv, amit szívesen olvasnék. Na, most van, és pont ez az egyik.
A könyv tipikusan ajándékkönyv jellegű: magvas gondolatok a szeretetről, szépen, szellősen szedve, szép, de egyszerű borítóval, még 200 oldal sincs. Az ára ehhez képest roppant magas, ha nem ajándék lett volna, biztos nem veszem meg saját pénzből (így viszont örülök neki, mert tényleg igényes kiadás) A történetekről pedig egyenként egy kis vélemény:

Balázsy Panna: Száguldás, szerelem
Nagyon szerelmes, nagyon magvas, nagyon #soselehetünkegymáséi, és emiatt egy picit túlzásnak is éreztem. Mármint annyi ilyen történet van, amiben a hatalmas szerelmükben nem lehetnek együtt, de mégis szeretik egymást, hogy a történet közben igazából csak fogtam a fejem, hogy mi van. Nem volt effektíve rossz, de jónak se mondanám, a téma elcsépeltsége miatt pedig számomra inkább negatívba hajlott a történet.

Kalapos Éva Veronika: A csodák ideje
Egyszóval: cuki. Több szóval: ultra nagyon extrémen és igazán übercuki. Nagyon tetszett a srác személyisége, az igazi kamasz, aki nem tud semmit, de a történet végére azért halvány gondolata van, mihez is fog kezdeni. Nagyon jó, hiszen tényleg ilyenek a kamaszok, a szerelmi szál pedig egyszerűen mesésen aranyos.

Lakatos Levente: Amikor a legtisztábban látszik a lélek…
Az írónak az életében valami tragédia történhetett, hogy több könyvében is ezt személyesíti meg. Itt is. Nem volt rossz, az információ adagolás nagyon jól felkeltette a figyelmemet, és végülis érdekes volt (eddig határozottan a legjobb Laki Levi) a hangulata nagyon egyedi, de jó volt, végig élveztem. Néhány apróság viszont bántott engem: ilyen volt az a bizonyos roham (ami milyen roham? elég sokféle van, és az én képzeletemben valahogy ez a jelent nem akart kibontakozni) illetve a vége is, bár érdekes volt, de túl hirtelen történt az egész. Lelkiznek, majd hopp, megvan! Ez picit zavart, ettől függetlenül nem volt rossz.

Szabó T. Anna: Zeneterápia
Ahogy elkezdődött az egész, megvolt az egyedi hangulata. Kicsit fájdalmas, kicsit karácsonyi, mégis happy end. Ha nem lett volna a gyerek válasza, nem lett volna semmi különleges ebben a novellában, de a gyermeki szemszöggel az egész megváltozott. Új színt adott a történetnek, az egészet a feje tetejére állította, és annyira őszinte és igaz volt, hogy úgy éreztem: emiatt érdemes volt elolvasnom ezt a novellát. Le a kalappal az írónő előtt, zseniális megoldás volt, nekem nagyon tetszett.

>!
adrykacska P
Csapody Kinga (szerk.): Szívek dallama

Komoly témákat dolgoznak fel az írók, nem éppen könnyed karácsonyi meséket olvashatunk. Köszönöm szépen mind a négy írónak, hogy már most lélekben közelebb állok a szeretet ünnepéhez!
Bővebben: http://adrykacska.blogspot.hu/2017/10/szivek-dallama.html

>!
cintiatekla P
Csapody Kinga (szerk.): Szívek dallama

Egy kedves, karácsonyra hangoló antológia ez a könyvecske, amit egyszerűen öröm olvasni, és nagyszerűen ráhangolnak az ünnepekre, igyekeznek kitárni az olvasó szívét, közelebb hozni azt az érzést, hogy karácsonykor minden csoda megtörténhet. Dióhéjban a kötetről: négy kortárs – és sikeres – magyar író novelláját olvashatjuk, melyeknél központi szerepet játszik egy zenélő doboz, avagy a szívek dallama.

Bővebben: https://teklakonyvei.blogspot.hu/2017/12/csapody-kinga-…

>!
Mpattus P
Csapody Kinga (szerk.): Szívek dallama

Nem csalódtam a Menő Könyvek ezen kiadványában sem. Bízom benne, hogy még sok-sok hasonló novelláskötettel megörvendeztetnek minket. A Szívek dallama valóban egy kis karácsonyi zenélő doboz. Tanulságos és érdekes téli utazás hóbuckákkal és havas mulatságokkal, melyben a tinédzserek és huszonévesek világa éppúgy megjelenik, mint a szülői nézőpontok. Azt hiszem, karácsony környékén ismét előveszem, és szemezgetek a történetek között.

Bővebben:
http://szembetuno.blogspot.hu/2017/11/csapody-kinga-sze…


Népszerű idézetek

>!
Sippancs P

Szeretni sokféleképpen lehet – sőt, csak úgy lehet.

(első mondat)

>!
Sippancs P

Nincs rosszabb, mint amikor az ember megveti magát, de nem képes lépni vagy kilépni, nincs rosszabb, mint a céltalan évek, a szabad lélegzés helyett a puszta létezés. Tudni, hogy egyetlen simogatás, egyetlen meleg ölelés megmentene, de nincs senki, akiben megbízhatok.

137. oldal, Szabó T. Anna: Zeneterápia

Kapcsolódó szócikkek: simogatás
>!
Gólyanéni 

A tengerentúli világtól oly sokban különböző hazája látványától mindig elgyengült, érezte és értette itt a házakat, az embereket, a gondolatokat.

25. oldal

>!
Sippancs P

Megint fájt a boldogság.

23. oldal, Balázsy Panna: Száguldás, szerelem

>!
Molymacska P

– Csodát várok Fülöp! De nem léteznek csodák.
– Szerintem léteznek csodák – cáfolom. Érdeklődve felpillant rám. – De a csodák olyanok, mint a macskák. Hiába hívogatod őket, akkor dörgölőznek hozzád, amikor a kedvük tartja. Utálom a macskákat.

126. oldal, Lakatos Levente: Amikor a legtisztábban látszik a lélek...

>!
Molymacska P

Közben kinézett a bolt üvegfalán át a pláza folyosójára, és maga se tudta, miért, elcsüggedt.Pedig a gigantikus méretű áruház, a város legnagyobb bevásárlóközpontja már teljes gőzzel a karácsonyra készült: mindenütt arany, ezüst és fehér girlandok, tárt szárnyú angyalok, és „kedvezmény!” feliratok virítottak, a hangszórókból napok óta bömbölt a karácsonyi zene, de Grafit ezt így együtt iszonyúan lehangolónak látta. Persze biztos más lett volna, ha nem gyűlöli a melója minden percét, és nem érezte volna reggel tíztől este kilencig egyfolytában, hogy legszívesebben rágyújtaná a kócerájt erre a sok agyatlan zombira, akik azt hiszik, attól lesz oké az életük, hogy vesznek egy energiatakarékos grillsütőt akciósan.

53. oldal, Kalapos Éva Veronika: A csodák ideje...

>!
Molymacska P

– Amúgy Grafit vagyok.
– Sára. – a lány a kezét nyújtotta. Puha, rózsaszín tenyere volt, Grafit csak remélte, hogy nem undorodik az ő izzadt ujjaitól. – Grafit, mint ceruza?
– Igen. – A fiú hálás volt neki, amiért nem kérdezi meg, mi a rendes neve, mert ez ugye nem rendes név, megmondta neki már az egész világ. Sára viszont megint csak töprengve bámulta pár másodpercig, aztán biccentett.
– Örvendek!

73. oldal, Kalapos Éva Veronika: A csodák ideje...

>!
Sippancs P

Ő viszont nem akart alibizni, valódi álmokra lett volna szüksége, de soha senki nem mondta meg neki, hogy azokat merni is kell megálmodni.

77-78. oldal, Kalapos Éva Veronika: A csodák ideje

>!
Gólyanéni 

…az ember az elméjét az őrülettől védendő lassan befogadja és a személyisége részévé teszi a fájdalmát.

100. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fájdalom · őrület
>!
Sippancs P

(…) mert a szerelem a csodák ideje, azé, amikor a legtisztábban látszik a lélek, egy száguldás, egy terápia.

6. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szerelem

Hasonló könyvek címkék alapján

L. M. Montgomery: Anne karácsonya
Stephanie Perkins (szerk.): Ajándékba adlak
Marni Bates: Rocksztárt kaptam karácsonyra
John Green – Maureen Johnson – Lauren Myracle: Hull a hó
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 6 és 1/2. – Mia karácsonya
Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily – Kihívások könyve
Szabó Magda: Születésnap
Tali Gitta: Jókor jöttél
Thury Zsuzsa: Szökés Karácsonykor
Alan Bradley: Elég már az árnyakból!