Csapody Kinga (szerk.)

Sokszínű ​mesék 8 csillagozás

14 mese 30 kiváló művésztől, egy sokszínű világról
Csapody Kinga (szerk.): Sokszínű mesék

Ezek ​a mesék a gyűlölködés ellen, a szeretetről szólnak, annak a felismerésnek a fontosságáról, hogy miben vagyunk mások, és miben hasonlítunk egymásra. Arról, hogy a világ csodálatos…"
(Halász Judit)
A meseantológiában az alábbi művészek alkotásai olvashatók, láthatók:
Balázsy Panna, Berg Judit, Böszörményi Gyula, Csorba Vera, Hajba László, Hidas Judit, Horváth Anna, Horváth Ildi, Igor Lazin, Kőrösi Zoltán, Kürti Andrea, Lackfi János, Megyeri Annamária, Meilinger Zita, Nógrádi Gergely, Nagy Eszter, Nagy Norbert, Nyulász Péter, Paulovkin Boglárka, Papp Anikó Míra, Péterfy Gergely, Radnóti Blanka, Rippl Renáta, Simon Réka Zsuzsanna, Szabó T. Anna, Szente Vajk és Szente Éva, Szőnyi Gergely, Tóth Krisztina, Turbuly Lilla
Köszönet ennek a harminc alkotónak, aki több varázslatos világot teremtett szövegben és képekben egyaránt.

Olvassuk, nézegessük, meséljük ezt a könyvet, beszélgessünk sokat a gyerekeinkkel, segítsünk, hogy nekik már természetes… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A művek szerzői: Balázsy Panna, Berg Judit, Böszörményi Gyula, Hidas Judit, Kőrösi Zoltán, Lackfi János, Nógrádi Gergely, Nyulász Péter, Péterfy Gergely, Simon Réka Zsuzsanna, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina, Turbuly Lilla


Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Futóhomok>!
Csapody Kinga (szerk.): Sokszínű mesék

Csapody Kinga (szerk.): Sokszínű mesék 14 mese 30 kiváló művésztől, egy sokszínű világról

Nem nagyon hiszek a direkt célért mesélésben, ahogyan a mesetanulságok levonásában sem. A beszélgetésben viszont igen, így a kötet történeteit leginkább iskolai osztályfőnöki órák felvezető szövegeinek tudom elképzelni. (Széles, az egész ált. isk. korosztály számára lehet találni megfelelő meséket a könyvben.) A kirekesztés, az újkori rasszizmussal szembe menő elfogadás-mesék mögötti gondos-figyelmes írói munka érezhető. Akkor is, ha nyilván egyenetlen az egyes darabok színvonala. Talán a 14 féle elbeszélői hang mellé szerencsésebb lett volna egy illusztrátort kijelölni, a képi világ szüntelen változása kissé elvonja a figyelmet.
Két mese különösen megérintett:
Nógrády Gergely: Mazsi, Rodó és Pukkancs; Szente Vajk és Szente Éva: Mursa Ottóról-Mursa Ottónak.

A kötet utószava az Élet Menete Alapítvány munkáját is bemutatja kapcsolódó linkekkel.

2 hozzászólás
dianna76 P>!
Csapody Kinga (szerk.): Sokszínű mesék

Csapody Kinga (szerk.): Sokszínű mesék 14 mese 30 kiváló művésztől, egy sokszínű világról

Bizony sokszínűek ezek a mesék. Ahány mese, annyi író, s annyiféle történet, nem beszélve a más-más illusztrátorokról. Most találkoztam először ilyen vegyes kötettel, mert ha más-más íróktól származnak is a mesék, azért az illusztrátor ugyanaz szokott lenni. Ez kicsit furcsa is volt, s szerintem sokat dobott volna a könyvön, ha végigkísérik a szép rajzok a meséket.
A csillagozás feladta a leckét, mert volt mese, ami nagyon tetszett, de akadt, ami nem, s aztán ott voltak a középkategóriások. Szerencsére a nem tetszőkből volt a legkevesebb.
Sutyi, a mókus története tetszett, a furulyás mese pedig kimondottan szép volt. Utóbbinál megcsodáltam az illusztrációkat is, s elnézegettem a faágakon sorakozó aprócska házikókat, melyek narancs, piros, kék, zöld, és sárga színben tündököltek. Jó szórakozást hozott a tényleg tanulságos Szuperelegy, aminél nem jöttem rá, hogy a SU/L1 mit is takar. Tóth Krisztinában nem csalódtam, mert a Buborék meséje is a szép kategóriába sorolható, s a szépsége mellett volt benne egy kis szomorúság is. Nekem Turbuly Lilla meséje is tetszett, s itt már a könyvbe való belelapozásnál felismertem Horváth Ildi rajzait (akivel ugye én hadilábon állok, mert hol tetszenek a rajzai, hol nem), ezúttal Ő sem okozott csalódást. A mackós mese sem volt rossz, de nekem ez a történet folytatásért kiáltott. Ami kevésbé kötött le, az az első két történet, ill a plotty zenekar és a kiselefántos mese volt. Ezeket újraolvasom míg nálam van a könyv, hátha…


Hasonló könyvek címkék alapján

Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja
Simon Réka Zsuzsanna: Ahány király, annyi mese
Máté Angi: Volt egyszer egy
Zágoni Olga: Kajtikó, a derék sárkányfiú
Simon Réka Zsuzsanna: Majdnem egy tucat királylány
Máté Angi: Ez egy susogó levél
Berszán István: A válogatott útibatyu
Simon Réka Zsuzsanna: Pukka és az évszakok
Máté Angi: Kapitány és Narancshal
Máté Angi: Az emlékfoltozók