Irány ​Eger! (Utazik a család 2.) 20 csillagozás

Csapody Kinga: Irány Eger!

„Messze vagyunk még? Mikor érünk már oda?” – ki ne hallotta volna ezeket a kérdéseket az autóban, amikor a család hosszabb útra indult.
Szalma Edit egy bájos, kissé szeleburdi családot álmodott, majd rajzolt meg. A három gyereket, szüleiket és állataikat ezúttal Egerbe, és környékére kísérhetjük el Csapody Kinga meséivel. Kalandjaikat olvasva sok érdekességet tudunk meg Egerről, bebarangoljuk Szilvásváradot, túrázunk a Mátrában, ellátogatunk Mezőkövesdre és Gyöngyösre is. A könyvből jó néhány ötletet meríthetünk ahhoz, hogy a környéken mi mindent érdemes felfedezni, megmászni és kipróbálni.
Csatlakozzatok hozzájuk, fedezzétek fel a mesékkel, majd a valóságban is Magyarország egyik legszebb részét!

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
66 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634033264 · Illusztrálta: Szalma Edit

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

>!
tmezo P
Csapody Kinga: Irány Eger!

Szívünknek kedves rész. Itt voltunk gyerekek a férjem és én. A mai napig látogatjuk egyik másik helyszínt, ide megyünk haza. Öröm volt olvasni az érdekes, és jó szórakozást nyújtó programokról. Egyúttal hasznos is volt, mert eszembe juttatta azokat a helyeket, amiket még nem is látogattunk meg.

2 hozzászólás
>!
blueisthenewpink SP
Csapody Kinga: Irány Eger!

Már az előző rész is felemás élmény volt. Helyenként nagyon reklámszagú (a nevesített hotel, igen, támogatta, de attól még nem túl elegáns). Az ötlet ugyanakkor nagyon jó, van benne egy rakás érdekesség, még olyanoknak is, akik alaposan ismerik az adott környéket.

A balatonos kötetben a nem igazán óvodásnak való esti mesékkel volt problémám spoiler. Hátránnyal indult tehát a kötet, de az első oldalakon úgyis elvágta volna magát nálam. Azon is csodálkoztam kicsit, hogy az általános iskolás hívja fel apa figyelmét, hogy anya ki van nyúlva, fáradt és türelmetlen, menjenek pihenni. De ha előttem sorakozna fel a kiscsalád azzal, hogy álljak neki mosni meg pakolni, mert utazunk, erős reakcióra számíthatnának, de az nem a könnyes meghatódás lenne. (Legjobb gyógyír a kimerültségre, ha extra munkát követelünk tőle, de ízibe'.) Aztán majd a wellnesstől anya jól kisimul, nonstop mosolyog (lehet, fogyasztott is valamit), és többször elmondják, hogy az a tuti pihenés, ha a gyerek nincs jelen. Pont ilyet szeretnék mesélni az enyémeknek (azzal együtt, hogy természetesen kell a gyerek nélküli kikapcsolódás – pl. molyklub ;), de ezt nem sulykolnám nekik, és ha családilag kirándulunk, nem lepasszolni akarom őket).

Volt olyan pillanat, amikor azt mondtam, ha még egyszer azt írják, hogy majd a gyerekek nélkül lesz igazán jó pihenni, én félbehagyom. A legvégén aztán bedobják, hogy anya szeret a családdal kirándulni, de akkor már apának is karikás a szeme (a könyv elején csak anyának). A hátul összegyűjtött tippek is azzal a szöveggel kezdődnek, hogy „(a)z élmény akkor az igazi, ha gyerekeinkkel, családunkkal éljük át.” Fő a következetesség. (Gondolom, valaki szólt, hogy ne akarjunk már egyfolytában szabadulni a kölköktől ebben a mesekönyvben.)

Soknak éreztem benne a hibát is (kimaradt betű, elmaradt egyeztetés, rossz elválasztás).

Na és a kedvencem, a nemi sztereotípiák. A lányok matyóhímzést néznek, a fiúk gépeket. Mert őket egyáltalán nem érdekli a néprajz béna virágminta. Csak türelmesen meghallgatják, amikor a lányok elmesélik, mert olyan rendesek és elnézőek velük szemben. Ühüm.

8 hozzászólás
>!
csgabi MP
Csapody Kinga: Irány Eger!

Jobbat vártam, mint amit kaptam. Igaz, a bevezetőből azt hittem, hogy majd sorban jönnek a cipőmárkák, és mások, és ezzel lesz tele a könyv, de így is propagandaízű lett – legalábbis nekem. Megértem a célt, és hogy a gyerekeket célozták meg, viszont túl oktató jellegűre sikerült. Mintha egy gyerek-útikönyvet olvastam volna, nem mesét.
Sajnos a rajzok sem tetszettek igazán, viszont a színek jók voltak.

>!
ziara P
Csapody Kinga: Irány Eger!

Nekem ez még mindig nem. Kár, mert az ötlet jó lenne, csak a megvalósításával vannak problémáim.

2 hozzászólás
>!
icu79 P
Csapody Kinga: Irány Eger!

Nagyon hasznos ez a könyv, és a sorozat többi része is. Már mások is írták, és bennem is megfogalmazódott a gondolat, hogy mennyire örültem volna egy ilyennek gyerekként. Rengeteg hasznos információt tartalmaz, nagyon tetszik, hogy a végén külön fel vannak sorolva a látnivalók. Kíváncsian várom a sorozat többi részét is. :)

>!
dianna76 P
Csapody Kinga: Irány Eger!

Méltányolom ezeket a könyveket, ezt a sorozatot, s ez mindenképp emel a csillagozáson. Hogy örültem volna gyermekként, ha az iskolai országjárásokra ilyen útravalóval, segédlettel mehettem volna.
Balaton után ezúttal Eger és környéke a célpont, ahol szintén jártam én is anno. Pont ezért volt jó olvasni ezt a könyvet, mert ismerős tájakon járhattam a történetben szereplő családdal. Ismerősként köszöntött Szilvásvárad és Kékestető is, s mintha az üvegfújás is rémlene. Na meg a kisvasút, és a Matyó múzeum… A könyv végén ismét található egy jó kis útikalauz azokról a helyekről, amiket érdemes felkeresni.
Tetszettek a történelmi kitérők egy-egy mese erejéig. Érdekes, hogy nem rémlett, hogy az Egri vár ostrománál borsószemeket helyeztek dobra, hogy érzékeljék, ha settenkedik az ellenség. A szurkot és forró vizet viszont ki felejtené el?
El is felejtettem, hogy ebben a sorozatban a kutya a mesélő. Ez kicsit furcsa, de egy gyermekkönyvben nem lehetetlen. Az illusztrációk kapcsán nem tudom, hogy az előző kötetnél említettem-e, hogy a család tagjai társasjáték bábfiguráira emlékeztetnek. De igazából jópofáknak tartom őket, és tetszenek az illusztrációk. Remélem hamarosan indulhatok a Velencei-tóhoz, csak legyen elérhető a következő kötet a könyvtárban.

>!
66 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634033264 · Illusztrálta: Szalma Edit
2 hozzászólás
>!
k_annamaria P
Csapody Kinga: Irány Eger!

Szalma Edit a kedvenc illusztrátorom. Ez sokat emelt a csillagozásnál.
Én gyereknek nagyon örültem volna, egy ilyen „útikönyvnek”. Szerettem a családot. Mi is ilyen „soha nem tudunk megülni a fenekünkön” típusok vagyunk. Szerintem egészen jó bemutatott mindent. Tetszettek az esti mesékbe foglalt érdekességek. Büszke voltam magamra, hogy mindet ismertem:)
Azt nem értettem, ha már a család körbebarangol mindent Bogács mért maradt ki???? Szerintem olyan szuper hely. Ezt kicsit sajnáltam.
spoiler ez volt a kedvenc részem.

>!
bagie P
Csapody Kinga: Irány Eger!

A velencei tó körüli utazást olvastam először és azt tartalmasnak, tanulságosnak és részletesnek éreztem. Ahhoz képest az egri és Eger környéki kalandok nem annyira jöttek be, pedig szinte minden helyszín ismerős volt… vagy lehet, hogy az rontott az élményen, hogy „tudtam”, hogy nem egészen annyira csili-vili a szálloda, vagy hogy a De la Motte kastélynál is voltak kellemetlenebb élményeink… [azért egy-két, még nem látott nevezetességet megemlítettem a páromnak, aki egri származású, hogy iktassunk be majd az idei látogatásokba]

5 hozzászólás
>!
gab001 P
Csapody Kinga: Irány Eger!

Nagyon tetszik ez a sorozat, s mivel Eger az egyik kedvenc városom, így alig vártam, hogy olvassam ezt a részt. Ezúttal is Tóbiás, a család kutyája meséli el a kirándulást, ami érinti a környező településeket is. Tetszett, hogy az esti mesék az éppen meglátogatott hellyel kapcsolatos történelmi érdekességekről szóltak. Számomra sok újdonsággal szolgált. Szerintem nagyon hasznos könyvecske, ha valaki családi kirándulást tervez, hiszen a környéken található látnivalók elérhetőséggel együtt ki vannak gyűjtve a könyv végén is. Persze akkor is, ha nem tervez, hiszen annyira élvezhetőek a leírások, mintha az olvasó is részt venne a kalandban. Kimozdulásra csábít.

>!
66 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634033264 · Illusztrálta: Szalma Edit
>!
Kek P
Csapody Kinga: Irány Eger!

Nagyon reklámízű. :(
A színes rajzai meg borzalmasak. A színtelen grafikák jók, színezőknek kiválóak. És akkor a történetek: mesének gyönge, egy család nyári kiránduláselbeszélésének túl átlátszóan propagandalistás felsorolásszerű prózavalamije. A sorozatból ez volt az első, de lehet, hogy az utolsó is. Meséből kevés. Reklámból sok. Nem erre számítottam. Gyöngyösön van még valami, amiről ez a könyv nem is tud és még én se láttam. De híres. A vidékről meg hát egész más emlékeim vannak. Hiába no, akkor még az a kastély is romokban volt lelakatolva. Azóta talán látogatható? Ha a reklámnak csak ennyi eredménye, előzménye lenne – már az nagy szó.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Kek P

Ez itt a családom. Kicsit bolondosak, de én szeretem őket. És csak néha morgok, mint egy bolhás kutya. Pedig bolhás nem is vagyok, csak kutya.

7. oldal

>!
Kek P

Anya kicsit sápadt volt, és azt mondogatta, hogy biztos nem volt tériszonyos az a török pap, a müezzin, aki réges-rég naponta ötször, ennek a toronynak a tetején állva, énekelve hívta imádkozni az embereket.

19. oldal, Irány Eger!

>!
Kek P

Itt található egy nagyon régi, több mint 300 éves üvegmanufaktúra. Itt meg is mutatták, hogyan készülnek az üvegtárgyak, és ki is lehet próbálni, miként lehet a felforrósított és vörösen lángoló üveget egy bigyón keresztül úgy megfújni, hogy abból pohár legyen.

45. oldal, Irány a csúcs!

>!
Kek P

Szeretek veletek kirándulni, és ez a fáradtság jófajta fáradtság.

48. oldal, Irány a csúcs!

>!
Kek P

Azt hiszem, olyan nyugágyban fekvős, meg sem mozdulós nyaralásra a mi családunk nem lesz képes sohasem, de nem baj, én így szeretem őket.

48. oldal, Irány a csúcs!

>!
Kek P

Tamás bemutatta nekünk a kutyákat, a huskykat és a kugsha kutyát is, amit csak farkaskutyának hívnak. Hát… megdobbant a szívem.

47. oldal, Irány a csúcs!


A sorozat következő kötete

Utazik a család sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Pascale de Bourgoing (szerk.): A kutya
Gerald Durrell: Léghajóval a világ körül
Bálint Ágnes: Micsoda pók a vízipók!
Bernadette Costa-Prades: Az állatok és kicsinyeik
Katharina Brenner: Tanyán
Pamela Dell: Az állatok/Animals
Kaland a tanyán
Rene Cloke: Első könyvem az állatokról és kicsinyeikről
Bartos Erika: Buda tornyai
Bartos Erika: Bogyó és Babóca foglalkoztatókönyv 12 új mesével