Irány ​a Velencei-tó! (Utazik a család 3.) 14 csillagozás

Csapody Kinga: Irány a Velencei-tó!

„Messze vagyunk még? Mikor érünk már oda?” – ki ne hallotta volna ezeket a kérdéseket az autóban, amikor a család hosszabb útra indult.
Szalma Edit egy bájos, kissé szeleburdi családot álmodott, majd rajzolt meg. A három gyereket, szüleiket és állataikat ezúttal a Velencei-tóhoz, Székesfehérvárra és környékére kísérhetjük el Csapody Kinga meséivel. Kalandjaikat olvasva sok érdekességet tudhatunk meg Velencéről, körbetekerhetjük a tavat, bebarangolhatunk mindent Pákozdtól Gárdonyig, nézhetünk várakat és madárrezervátumot is. A könyvből egy csomó ötletet lehet meríteni, hogy a környéken miket lehet felfedezni, megmászni és kipróbálni.
Csatlakozzatok hozzájuk, fedezzétek fel a mesékkel, majd a valóságban is Magyarország egyik legszebb részét!

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2017
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634033776 · Illusztrálta: Szalma Edit

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

bagie P>!
Csapody Kinga: Irány a Velencei-tó!

Nekem ez nagyon tetszett. Kedvem lett a Velencei-tó környékére egy pár napos programot szervezni :) Ha a sorozat többi darabja is -legalább- ilyen jó, beszerzem őket! :)

7 hozzászólás
ziara>!
Csapody Kinga: Irány a Velencei-tó!

Erről kb. ugyanazt gondolom, mint a Balatonos kötetről. Szerintem ez nem mesekönyv, nem is tudom úgy olvasni. Értem én a célját, de szerintem túl direkt, túl sok az infó.

Boglárka_Madar P>!
Csapody Kinga: Irány a Velencei-tó!

Az előző kötetetek még nem olvastam, de tetszik az ötlet hogy mesés formában mutatja be hazánk nevezetességeit. Szuper ötletek vannak benne, hogy mi mindent lehet csinálni a Velencei-tónál, bár néha nekem kicsit tömény volt a sok információ, szerintem az ajánlott korosztályból (4-8 év) csak a nagyobbak tudják igazán élvezni és felfogni a hallottakat.
A szülinapi baki engem is zavart, illetve utána már egy elgépelést is észrevettem (pedig ezek amúgy ritkán zavarnak), szóval nekem ez most kicsit kevés volt.

1 hozzászólás
gab001 P>!
Csapody Kinga: Irány a Velencei-tó!

A harmadik részhez is hozzájutottam, s nem is halogattam sokáig az olvasást. Tódor, a család kutyája ismét megosztja velünk egy családi kirándulás élményeit. Ezúttal az úti cél a Velencei-tó és környéke, amire ezúttal azért voltam kíváncsi, mert még nem jártam arra. Persze kedvet kaptam eme hiányosságom pótlásához. Úgy érzem ideális kirándulási célpont, ha egy mozgalmas, természetbarát utazásra vágyunk. Bár a Gárdonyihoz kapcsolódó emlékeket is biztosan meglátogatnám. Az illusztrációk ezúttal is nagyon tetszettek, nagyon jól kiegészítik a történetet. Valamint most is örültem a könyv végén található rézszletes programajánlatnak. Kíváncsian várom a folytatást, mert úgy érzem, kis országunk tele van még látnivalóval. Ebben segít ez a sorozat. Hasznos úti könyv kicsiknek.

PTJulia P>!
Csapody Kinga: Irány a Velencei-tó!

A sorozathoz való hozzáállásom továbbra is visszás. Az ötlet -Magyarország gyönyörű, tartalmas és sokféle szórakozást kínáló helyeinek bemutatása meskönyv formátumban – nagyon is hiányzott már a magyar könyvpiacról! Kár, hogy a megvalósítás csak erőteljesen marketingorientáltan mehetett végbe-sajnálom, hogy más lehetőség nincs arra, hogy megfinanszírozzanak egy színvonalas gyerek útikönyv-sorozatot (talán Bartos Erika Budapest-sorozata ilyen lesz). Ennek a könyvnek ugyanis a harmada szól a Velence-tó környéki látnivalókról, a harmada a családi keretsztori, és szintén harmada a csodálatos Velence resort&spa négycsillagosról való ömlengés. Elhiszem, hogy jó a hotel, illetve ugye ők a finanszírozók, de kissé sikerült túltolni a biciklit (hogy a borítóra is utaljak hehe). Ugye van az örök aranyszabály, hogy a kevesebb néha több. Azt pedig végképp nem bírta már az én csökött ódivatú agyam, hogy egy ötéves kislányt mi a búbánatnak kell befizetni egy szépségkuckóba hercegnői kényeztetésre?? Oké, kiderült, hogy csillámtetkót meg tüllszoknyát kapott, meg körömmatrit a műkörmösnél, de komolyan, kezdjünk el már belőlük is plázacicát faragni „jobb korán elkezdeni” alapon?? És ezt még élvezte is?? Az én 6,5 és 8,5 éves lányaim inkább kalandpályára mentek volna szépségfarm helyett, ha választhatnak, az tuti (és mielőtt elhangzana az „igénytelen” vád rájuk nézve, általában mindig megdícsérik őket a megjelenésükért :-)). Külön szomorú mellékszál, hogy a könyvben természetesen agyon ajnározott Velence-korzó plázs hátterét is ismerem, mert vannak velencei ismerőseim, akik elmesélték, hogy mitől fosztották meg a települést ennek a kihasználatlan ultramodern csillivilli műanyagvilágnak a létrejötte miatt…
A történettel is van probléma. Nekem tetszettek a történelmi leírások, bár tény, hogy egy ovisnak ez sok, egy hangyányival lehetne rövidebb, de igazából átsiklanak felette. A gond a narrátor, a kutya szerepével volt; sokszor teljesen elfelejtettük, hogy egy eb mesél, annyira nem volt semmi erre utaló vagy jellemző dolog. Az meg más kérdés, hogy egy csónakos kirándulásra meg egy városnézésre minek hurcolnak magukkal egy macskát is? Ez nálam kimeríti az állatkínzás fogalmát. A történet gigászi bakiját már mások is felfedezték előttem, de nem tudom szó nélkül hagyni: ez a 3. kötet, és mindenki megjegyezte már eddigre, hogy Teó és Zsuzska ikrek csak az írónő nem??? Hát milyen szívvel-lélekkel készül ez a sorozat?? Hát nincs a Manó könyvevknél lektor?? (Khm, esetleg megbízhatnának a melóval, olcsón dolgozom, és tutira észreveszem az ilyen hibákat, így megkímélem az írókat attól, hogy égjen a pofájuk.) Mondjuk Teó egész jól járt, hogy nem kellett szépségfarmra mennie szülinapi aji gyanánt, ez tény. :-))) Még egy baki: időszaki kiállítást nem írunk bele egy maradandónak szánt könyvbe.
Az illusztráció szimplán idegesített, így a második kötetre már a nagylányom is megjegyzéseket tett (ő azt hitte, hogy gyerek rajzolta ezeket, és azért ilyen), de hát kinek mi a stílusa, mivel nem ronda, és nem ártalmas, ezért én nem vonnék le csillagot.
Pozitív a könyv végén található Tóbiás néhány tippje, jól összeszedi benne a különféle látnivalókat.
Pár gondolat a folytatásról. Megnéztem a Kids Oasis minősített szálláshelyeket, és szerintem legközelebb Vas megyébe látogatunk-kíváncsian várom, mi kerül majd bele szülőföldem tengernyi értékéből. (ááá, úgy lehetne csinálni egy jó Magyarország gyerekeknek sorozatot is- vagy ezt már írtam?)

2 hozzászólás
dianna76 P>!
Csapody Kinga: Irány a Velencei-tó!

Az előző, Egert bemutató rész után, ez most annyira nem tetszett. Talán túl ismeretterjesztőre sikeredett, és kevés volt benne a meseszerű-humoros rész. Mindenesetre továbbra is értékelem ezt a sorozatot, mert hasznos útitárs lehet. A Velencei-tó környéke, a Velence-korzó és a Velence Resort & Spa sem volt idegen a számomra. A vellness hotelben egy szakmai konferencia keretében lakhattam két napig.
Találtam egy furcsaságot a szövegtartalmat illetően. Ha a két kisebb gyerkőc ikerpár, akkor miért csak Zsuzskának van születésnapja? Ez nagyon gáz!! Szegény kicsi Teó! Na, ez mínusz fél csillag.

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2017
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634033776 · Illusztrálta: Szalma Edit
petrozy>!
Csapody Kinga: Irány a Velencei-tó!

Nahát, az ötlet nagyon jó, de ez nem mese. A gyerekek egyáltalán nem évezték. A végén magamnak olvastam el. Tetszett az összeszedett, sok turisztikai ajánló, de erőltetett volt ez mesekönyvnek. Sem a kicsik (4 és 6 évesek), sem a 12 évesemet nem tudta megszólítani.


Népszerű idézetek

[névtelen]>!

Az 1222-es országgyűlésen a város határában lévő Csúcsos-hegyen hirdette ki II. András király az Aranybullát – fejezte be a Rozi, és láttam az arcán, hogy ezt mind meg is jegyezte. Hiába, minden családba kell egy pedál, nekem meg pont elég, hogy a kutyaiskolában osztályelső voltam.

34. oldal (Manó Könyvek, 2017)

12 hozzászólás
[névtelen]>!

Egy pink tüllszoknyába billegett be a büszke szülinapos, és be sem állt a szája (…)

40. oldal (Manó Köyvek, 2017)

4 hozzászólás
[névtelen]>!

A Titkok Parkja egyes játéktereihez kialakított feladatok segítik az egykori életmódbeli szokások, hagyományok megismerését a paraszti munkálatoktól kezdve a koronázási szertartásokig.

36. oldal (Manó Könyvek, 2017)

1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Utazik a család sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Tittel Kinga: Mesélő Budapest
Megay László: Három torony, egy város
May Szilvia: Hurrá, Szentendre!
Karin Finan: Nagy felfedezők
A. J. Wood – Clint Twist: Charles Darwin és a Beagle kalandos útja
Zima Szabolcs: Rejtélyes világ
Tüskés Tibor: A nyugati kapu
Lőrincz Judit Lívia: Balambér, a bálnaborjú kalandjai távoli tengereken
Szabó Judit: Páduai Szent Antal
Varga András – Varga Domokos: Rejtelmes világ