Irány ​a Balaton! (Utazik a család 1.) 22 csillagozás

Csapody Kinga: Irány a Balaton!

Messze vagyunk még? Mikor érünk már oda? – ki ne hallotta volna ezeket a kérdéseket az autóban, amikor a család hosszabb útra indult. Szalma Edit egy bájos, kissé szeleburdi családot álmodott meg, majd rajzolt meg. A három gyereket, szüleiket és állataikat ezúttal a Balaton régióba kísérhetjük el Csapody Kinga meséivel. Kalandjaikat olvasva mi is bebarangolhatjuk a déli és az északi partot, egy csomó ötletet merítve, hogy miket lehet felfedezni, megmászni, megnézni és kipróbálni. Csatlakozzatok hozzájuk, fedezzétek fel a mesékkel, majd a valóságban is Magyarország egyik legszebb részét!

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2016
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634032267 · Illusztrálta: Szalma Edit

Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Csapody Kinga: Irány a Balaton!

Nagyon élveztem ezt az utazást a Balaton körül, Tóbiás kutyus nagyszerű tolmácsolója volt a Balaton körüli nyaralásnak. Igazán szimpatikus családot ismerhettem meg Tilda anyu, Tódor apu, Rozi, Zsuzska, Teó, Tóbiás és Nasi személyében. Olyan bolondosak és zűrzavarosak kicsit, mint mi is vagyunk. Éppen ezért nagyon tetszett és rokon pillanatokat fedeztem fel a nyaralás előtti káoszban és csomagolásban, az autóba való zsúfolódásban, a családi kis vitatkozásokban.

A könyv kis családi útikönyvként is megállja a helyét, érdekes tudnivalókat mesél a Balaton körüli helyekről, egyaránt szórakoztat gyereket és felnőttet. Nem nagyon ismerem a Balaton környékét, nem sokszor jártam arra, akkor is csak rövid időkre, de ez a könyvecske maximálisan meghozta a kedvem akár a benne felsorolt látnivalók megtekintésére is. Ha pedig már úgy olvassátok a könyvet, hogy nyaraltatok a Balatonon, akkor a gyerekeknek biztos ismerős lesz a könyv történeteiből egy-két helyszín, egy-két élmény és jókedvű nosztalgiával fogják hallgatni a család kalandjait.
http://konyvutca.blogspot.nl/2017/02/gyerekeknek_6.html

4 hozzászólás
>!
Trudiz P
Csapody Kinga: Irány a Balaton!

Kiválóóóó :)
Igazán nagy örömmel vettem részt az utazásokon.
Micsoda ötlet!!! : a mese összevegyítése a valós -tudni illik- mondanivalóval, melyekkel kedvelhető, élvezhető kerek egésszé vált a kirándulás története. Kedvesek a rajzok, és jópofi Tóbiás a „mesélő” szerepében.
Izgatottan várom a következő helyszínekre való elkalauzolást. :)
Csupán egy kérés: könyörgöm Zsuzska haja legyen elválasztva!

>!
meseanyu MP
Csapody Kinga: Irány a Balaton!

Sok jó ötletet ad a Balaton körüli kirándulásokhoz, de lehetett volna ezt a témát színesebben, érdekesebben, kalandosabban is megoldani. Még az sem baj, ha a történések mindennapiak, de akkor meg a szövegben kellene valami finesznek, szépségnek, megkapónak lenni, mert így elég átlagos, sőt néhol unalmas.

>!
CsakSimánDorka P
Csapody Kinga: Irány a Balaton!

Fájó szívvel vettünk búcsút ettől a könyvtől. Pont aktuális volt mert azon a héten mentünk nyaralni mikor kivettük a könyvtárból. Nagyon sok érdekes dolgot tudtunk meg a Balatonról és az alapján is készültünk nyaralni :D
A család körbejárja az egész Balatont és nagyon sok látnivalót meg is néznek: a tihanyi levendulaházat, kipróbálták a visszhangot is, megnéztek a szigligeti várat és a bazaltorgonákat és még számos dolgot. Nagyon jó kis könyv gyerekeknek, mert általa megismerhetik a Balatont és látnivalóit :)

>!
Chöpp 
Csapody Kinga: Irány a Balaton!

Úgy érzem, informatív volta miatt csökkent az élvezeti értéke. Pedig általában szeretem, amikor tanítva szórakoztatnak. Jelen esetben kissé erőltetettnek tekintettem a – kutya szemszögéből mesélt – történet BeleMindenVackot mivoltát.

2 hozzászólás
>!
ziara P
Csapody Kinga: Irány a Balaton!

Nekem ez nagyon nem. Annyira didaktikus, szerintem ez túl direkt, ennyi erővel egy balatoni útikalauzt is elolvashattam volna… A gyerekemnek biztos nem olvasnám fel. Sajnálom, az illusztrációk azért helyesek!!! Miért kell évszámokat, neveket beleírni, a gyerek ott adja fel az odafigyelést, szerintem.

>!
Adrienn1994
Csapody Kinga: Irány a Balaton!

Milyen a Balaton gyermekszemmel? Hát ilyen! Igaz, hogy egy kutya elbeszélése kalauzolt minket végig a nevezetességeken,de ezt a kutyát igazi gyermeklélekkel áldották meg! :)
A könyv aranyos próbálja a Balaton legendáit, nevezetességeit bemutatni , megtanítani. Aki olvassa szerintem valamilyen szinten kedvet kap a kiránduláshoz!
Szalma Edit illusztrációi is aranyosra sikeredtek, igazi retró élményt nyújtanak! :)

>!
gab001 P
Csapody Kinga: Irány a Balaton!

Azt kaptam a könyvtől, amit vártam, vagyis még annál is többet. A család kutyája meséli el a balatoni nyaralás részleteit. Nyaraltam párszor a Balatonnál, így inkább nosztalgiázásnak szántam ezt az olvasmányt. Részben volt is benne részem, de sokkal inkább kedvet kaptam újabb csodák felfedezéséhez, mert bizony bőven akad ott még látnivaló. Külön tetszettek a legendák és különböző ismeretek említése. Az illusztrációkból lehetett volna kicsit több, mert nagyon aranyosak ezek a figurák. A könyv végén további listát találunk a látnivalókról, ami nagyon jól sikerült szerintem. Amolyan útikönyv kicsiknek.

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2016
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634032267 · Illusztrálta: Szalma Edit
>!
Baráth_Zsuzsanna P
Csapody Kinga: Irány a Balaton!

Itt a nyár, lehet törni a buksit, hová is menjen a család eltöltelni a jól megérdemelt pihenést, amelynek a megszervezése egyáltalán nem könnyű, ha több, más életkorban lévő gyermek is található a pereputtyban, a szülők is jól akarják magukat érezni, és persze a házikedvencek sem maradhatnak ki a buliból. Csapody Kinga könyvsorozata pontosan erre a sokak által ismert helyzetre nyújt rendkívül szórakozató megoldást, mesés körítéssel mutatja be nekünk a Balaton, a Velencei – tó látnivalóit (a trilógia harmadik részében Eger kerül a középpontba, ezt a kötetet sajnos nem olvastam, ezért most kimarad a sorból). Igazából egy nagyon jól kivitelezett marketing kiadvány csomaghoz van szerencsénk, amelyet a KidsOasis, azaz a családbarát szálláshelyek ötletgazdája, Gyetvainé Zováth Anikó talált ki, és egy háromgyermekes család (egy iskolás + két óvodás ikergyermek) kalandjain keresztül mutatja be az adott régió legfontosabb látnivalóit, és azt, hogyan lehet megszervezni egy nyaralást úgy, hogy egy nagyobb család minden tagja találjon magának megfelelő programot. Tóbiás, a kutya (akinek az életét nem kicsit keseríti meg Nasi, a macska, de ettől eltekintve remekül érzi magát a bőrében a família teljes értékű tagjaként) meséli el a kalandokat, kedvesen, humorosan, és egyáltalán nem erőltetetten. Egy picit talán túlságosan a mese rovására megy a nyaraláshoz szükséges információk átadása, de nem érezzük úgy, hogy PR-anyagot olvasunk, ezeknek a sajnos túlságosan rövid élménybeszámolóknak abszolút életszaga van, gyerekek és felnőttek egyaránt jól szórakoznak rajta, és egyáltalán nem mellesleg rengeteg praktikus ötletet találhatunk benne a nyaralásunk megszervezéséhez, mert a könyvek elolvasása után garantáltan megjön a kedvünk ahhoz, hogy ellátogassunk a bennük szereplő helyszínekre.
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2017/07/03/konyvkritika_c…

>!
dianna76 P
Csapody Kinga: Irány a Balaton!

Mesekönyvvé formált ismeretterjesztő írások dömpingje van mostanság. Ez nagyon jó, mert mesélve juttatnak információkat a gyermekekhez, belopva így egy alapműveltséget a tudatukba. Ez a könyv is közéjük tartozik, s mint olyan, értéke van. Gondolkodtam is, hogy megadjam, vagy ne az öt csillagot neki. Végül azért vagyok szigorúbb, mert talán kevésbé éreztem a mesét a sorok között, mint elvártam volna. Persze itt nem feltétlenül ez volt a cél!
Gyerekekkel elindulván a Balatonra, jó útitárs lehet ez a könyvecske. A kutyus, Tóbiás, aki elmeséli az egész nyaralást, ad egy kis pluszt a könyvnek a humorával.
Nem csak a Balaton és környéke látnivalóit sorakoztatja föl, hanem a köréjük szőtt legendákat, történeteket is megismerteti az olvasóközönséggel. A tihanyi visszhang mítoszát mindenki hallotta már, de van itt kevésbé ismert történet is.
A keszthelyi Festetics kastély bennem is hasonló emlékeket idézett, mint az anya szereplőben: a textilből készült védőcipőben csúszkálni a parkettán. Sajnálva olvastam, hogy beborították a padlózatot szőnyeggel.
A könyv végén található útmutató, ill. tippek arra, hogy a Balaton környékén hová érdemes ellátogatni gyerekekkel, nagyon jó ötlet.
Habár az emberfigurák tekebábra emlékeztetnek, ettől függetlenül tetszettek az illusztrációk. A színezhető rajzok sem rosszak, de én ilyesmit csak a könyv legvégére tettem volna.
Mindig elfelejtem megemlíteni értékeléskor a Manó könyvek hátulján látható korhatár meghatározó ábrát. Szerintem ez a növögető, fejlődő fasorozat annyira cuki.

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2016
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634032267 · Illusztrálta: Szalma Edit

Népszerű idézetek

>!
Chöpp

Rozi kedvence a több mint 80 000 darabból álló könyvtárszoba volt, ahova legszívesebben beköltözött volna azon nyomban.

38. oldal

1 hozzászólás
>!
Trudiz P

– Igeeeeeen – vonyított kórusban az autó hátulja, amiből én sem maradhattam ki. Elvégre én vagyok a fővonyító, vagy mi a szösz.

31. oldal

>!
Trudiz P

– Ki az ágyból, hasatokra süt a nap! Túracipőket elő!

41. oldal


A sorozat következő kötete

Utazik a család sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bodó Béla: Brumi a Balatonon
Szappanos Csenge: Pagoda parfé
Megyery-Pálfay Adrienn (szerk.): Beszélgetős könyv – Balaton
Jeney Zoltán: Rév Fülöp
Lipták Gábor: Hínártündérek
Sven Nordqvist: Pettson karácsonya
Zelk Zoltán: A három nyúl
Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé
Vlagyimir Szutyejev: Vidám mesék
Walt Disney – A Szépség és a szörnyeteg