Irány ​a Balaton! (Utazik a család 1.) 12 csillagozás

Csapody Kinga: Irány a Balaton!

Messze vagyunk még? Mikor érünk már oda? – ki ne hallotta volna ezeket a kérdéseket az autóban, amikor a család hosszabb útra indult. Szalma Edit egy bájos, kissé szeleburdi családot álmodott meg, majd rajzolt meg. A három gyereket, szüleiket és állataikat ezúttal a Balaton régióba kísérhetjük el Csapody Kinga meséivel. Kalandjaikat olvasva mi is bebarangolhatjuk a déli és az északi partot, egy csomó ötletet merítve, hogy miket lehet felfedezni, megmászni, megnézni és kipróbálni. Csatlakozzatok hozzájuk, fedezzétek fel a mesékkel, majd a valóságban is Magyarország egyik legszebb részét!

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2016
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634032267 · Illusztrálta: Szalma Edit

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea MP
Csapody Kinga: Irány a Balaton!

Nagyon élveztem ezt az utazást a Balaton körül, Tóbiás kutyus nagyszerű tolmácsolója volt a Balaton körüli nyaralásnak. Igazán szimpatikus családot ismerhettem meg Tilda anyu, Tódor apu, Rozi, Zsuzska, Teó, Tóbiás és Nasi személyében. Olyan bolondosak és zűrzavarosak kicsit, mint mi is vagyunk. Éppen ezért nagyon tetszett és rokon pillanatokat fedeztem fel a nyaralás előtti káoszban és csomagolásban, az autóba való zsúfolódásban, a családi kis vitatkozásokban.

A könyv kis családi útikönyvként is megállja a helyét, érdekes tudnivalókat mesél a Balaton körüli helyekről, egyaránt szórakoztat gyereket és felnőttet. Nem nagyon ismerem a Balaton környékét, nem sokszor jártam arra, akkor is csak rövid időkre, de ez a könyvecske maximálisan meghozta a kedvem akár a benne felsorolt látnivalók megtekintésére is. Ha pedig már úgy olvassátok a könyvet, hogy nyaraltatok a Balatonon, akkor a gyerekeknek biztos ismerős lesz a könyv történeteiből egy-két helyszín, egy-két élmény és jókedvű nosztalgiával fogják hallgatni a család kalandjait.
http://konyvutca.blogspot.nl/2017/02/gyerekeknek_6.html

4 hozzászólás
>!
Trudiz P
Csapody Kinga: Irány a Balaton!

Kiválóóóó :)
Igazán nagy örömmel vettem részt az utazásokon.
Micsoda ötlet!!! : a mese összevegyítése a valós -tudni illik- mondanivalóval, melyekkel kedvelhető, élvezhető kerek egésszé vált a kirándulás története. Kedvesek a rajzok, és jópofi Tóbiás a „mesélő” szerepében.
Izgatottan várom a következő helyszínekre való elkalauzolást. :)
Csupán egy kérés: könyörgöm Zsuzska haja legyen elválasztva!

>!
meseanyu MP
Csapody Kinga: Irány a Balaton!

Sok jó ötletet ad a Balaton körüli kirándulásokhoz, de lehetett volna ezt a témát színesebben, érdekesebben, kalandosabban is megoldani. Még az sem baj, ha a történések mindennapiak, de akkor meg a szövegben kellene valami finesznek, szépségnek, megkapónak lenni, mert így elég átlagos, sőt néhol unalmas.

>!
NagyDorka
Csapody Kinga: Irány a Balaton!

Fájó szívvel vettünk búcsút ettől a könyvtől. Pont aktuális volt mert azon a héten mentünk nyaralni mikor kivettük a könyvtárból. Nagyon sok érdekes dolgot tudtunk meg a Balatonról és az alapján is készültünk nyaralni :D
A család körbejárja az egész Balatont és nagyon sok látnivalót meg is néznek: a tihanyi levendulaházat, kipróbálták a visszhangot is, megnéztek a szigligeti várat és a bazaltorgonákat és még számos dolgot. Nagyon jó kis könyv gyerekeknek, mert általa megismerhetik a Balatont és látnivalóit :)

>!
Chöpp P
Csapody Kinga: Irány a Balaton!

Úgy érzem, informatív volta miatt csökkent az élvezeti értéke. Pedig általában szeretem, amikor tanítva szórakoztatnak. Jelen esetben kissé erőltetettnek tekintettem a – kutya szemszögéből mesélt – történet BeleMindenVackot mivoltát.

2 hozzászólás
>!
ziara P
Csapody Kinga: Irány a Balaton!

Nekem ez nagyon nem. Annyira didaktikus, szerintem ez túl direkt, ennyi erővel egy balatoni útikalauzt is elolvashattam volna… A gyerekemnek biztos nem olvasnám fel. Sajnálom, az illusztrációk azért helyesek!!! Miért kell évszámokat, neveket beleírni, a gyerek ott adja fel az odafigyelést, szerintem.

>!
Adrienn1994
Csapody Kinga: Irány a Balaton!

Milyen a Balaton gyermekszemmel? Hát ilyen! Igaz, hogy egy kutya elbeszélése kalauzolt minket végig a nevezetességeken,de ezt a kutyát igazi gyermeklélekkel áldották meg! :)
A könyv aranyos próbálja a Balaton legendáit, nevezetességeit bemutatni , megtanítani. Aki olvassa szerintem valamilyen szinten kedvet kap a kiránduláshoz!
Szalma Edit illusztrációi is aranyosra sikeredtek, igazi retró élményt nyújtanak! :)

>!
dianna76 P
Csapody Kinga: Irány a Balaton!

Mesekönyvvé formált ismeretterjesztő írások dömpingje van mostanság. Ez nagyon jó, mert mesélve juttatnak információkat a gyermekekhez, belopva így egy alapműveltséget a tudatukba. Ez a könyv is közéjük tartozik, s mint olyan, értéke van. Gondolkodtam is, hogy megadjam, vagy ne az öt csillagot neki. Végül azért vagyok szigorúbb, mert talán kevésbé éreztem a mesét a sorok között, mint elvártam volna. Persze itt nem feltétlenül ez volt a cél!
Gyerekekkel elindulván a Balatonra, jó útitárs lehet ez a könyvecske. A kutyus, Tóbiás, aki elmeséli az egész nyaralást, ad egy kis pluszt a könyvnek a humorával.
Nem csak a Balaton és környéke látnivalóit sorakoztatja föl, hanem a köréjük szőtt legendákat, történeteket is megismerteti az olvasóközönséggel. A tihanyi visszhang mítoszát mindenki hallotta már, de van itt kevésbé ismert történet is.
A keszthelyi Festetics kastély bennem is hasonló emlékeket idézett, mint az anya szereplőben: a textilből készült védőcipőben csúszkálni a parkettán. Sajnálva olvastam, hogy beborították a padlózatot szőnyeggel.
A könyv végén található útmutató, ill. tippek arra, hogy a Balaton környékén hová érdemes ellátogatni gyerekekkel, nagyon jó ötlet.
Habár az emberfigurák tekebábra emlékeztetnek, ettől függetlenül tetszettek az illusztrációk. A színezhető rajzok sem rosszak, de én ilyesmit csak a könyv legvégére tettem volna.
Mindig elfelejtem megemlíteni értékeléskor a Manó könyvek hátulján látható korhatár meghatározó ábrát. Szerintem ez a növögető, fejlődő fasorozat annyira cuki.

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2016
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634032267 · Illusztrálta: Szalma Edit
>!
szanes1 P
Csapody Kinga: Irány a Balaton!

Jó kis könyv, de nekem kicsit túlságosan didaktikus, cserébe viszont igazán informatív. A könyv közepén van egy hiba. Nem keletre, hanem nyugatra indul a család Siófokról a déli parton, hiszen Balatonszentgyörgyre jutnak. De ez bocsánatos bűn, így is csoda, hogy a mesélő házi kedvenc ilyen sok érdekességet meg tudott jegyezni, és tovább tudott mesélni nekünk.
Az 5 éves Flóra (és én is) elvesztette a türelmét kb. a könyv felénél (túl sokat kellett magyarázni, értelmezni), szóval óvodásoknak még nem az igazi, de kisiskolások esetleg élvezhetik. Külön jó dolog lehet bejárni a könyvbéli család útját, és naponta a megfelelő részt elolvasni. Ilyen útikönyvként, esetleg saját útinaplóval kiegészítve remek kis könyv lehet. Majd kipróbáljuk pár év múlva.

>!
szabszev P
Csapody Kinga: Irány a Balaton!

Szuper könyv! Hasonló baj volt csak vele, mint a nyaralásokkal szokott lenni: miért van vége ilyen hamar?! Szívesen elolvasgattam volna még a második hét látnivalóit is… De egyébként fantasztikus könyv, rengeteg klassz gyerekprogramhoz van benne ötlet.
Két dolog nagyon tetszett a könyvben:
1.) A fejezetek végén a gyerekeknek a Balatonhoz fűződő mondákat, történeteket mesélnek el a szülők. Ezek még közelebb hozzák a Balatont és a régen ott élt embereket a gyerekekhez, illetve ötleteket is nyújt a szülőknek, hogy az internetet kihasználva hasonló történetekkel tegyék színesebbé a gyerekek estéit.
2.) A könyv végén található tippek a balatoni nyaraláshoz kifejezetten szuper ötlet! Nem kell órákat eltölteni böngészéssel, hogy hová is menjünk, mit nézzünk meg, ami a gyerekeket is lekötheti, egyszerűen csak fogja az ember, felcsapja a könyv hátulját és elkezd böngészni. Mondjuk ezeken felül is vannak látnivalók, illetve a programok évről-évre változnak, de ha már kinéztük a szűkebb helyszínt a Balaton mentén, akkor biztosan utánanézünk bővebben is. De ötleteknek szuper! Az meg kifejezetten tetszett, hogy tematikusan lett összeszedve a látnivaló: múzeumok, várak, fürdők, egyéb élmények, játszóterek, és még a túrázókra is gondoltak!!!
Nagyon tetszettek az illusztrációk is. Szépek, kedvesek, színesek. Egyetlen kis kukacos megjegyzésem van: a vízibiciklis résznél a szövegben piros bikini nem sikeredett a rajzon, csak lilára. De sebaj! Szinte észre sem vettem… :-) A rajzos Balaton térkép viszont nagyszerű!!! Minden nagyon-nagyon fontos látnivaló (amit a család is látott) fel lett tüntetve a térképen rajzos formában. Ezt a könyvet biztosan megvesszük a gyerekeknek!!!
Egy zavaró momentum volt csak: mivel a kutya narrált, ezért az apa néha apa, néha Tódor, az anya pedig néha anya, néha Tilda. Mivel a kisfiút Teónak hívták, ezért az elején még vissza kellett lapoznom a 7. oldalra, hogy akkor most ki kicsoda, de a végére megszoktam. De ez csak az én egyéni véleményem. Annyira nem zavart, hogy csillagot vonjak le érte…


Népszerű idézetek

>!
Chöpp P

Rozi kedvence a több mint 80 000 darabból álló könyvtárszoba volt, ahova legszívesebben beköltözött volna azon nyomban.

38. oldal

1 hozzászólás
>!
Trudiz P

– Igeeeeeen – vonyított kórusban az autó hátulja, amiből én sem maradhattam ki. Elvégre én vagyok a fővonyító, vagy mi a szösz.

31. oldal

>!
Trudiz P

– Ki az ágyból, hasatokra süt a nap! Túracipőket elő!

41. oldal


A sorozat következő kötete

Utazik a család sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bodó Béla: Brumi a Balatonon
Szappanos Csenge: Pagoda parfé
Megyery-Pálfay Adrienn (szerk.): Beszélgetős könyv – Balaton
Jeney Zoltán: Rév Fülöp
Lipták Gábor: Hínártündérek
Sven Nordqvist: Pettson karácsonya
Zelk Zoltán: A három nyúl
Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé
Vlagyimir Szutyejev: Vidám mesék
Walt Disney – A Szépség és a szörnyeteg