Hotel ​California 5 csillagozás

Csapó Ádám: Hotel California

Ez egy ponyva…
Mi történik, ha minden, ami eddig keretet adott az életnek, megszűnik, és csak az erő számít? Hogyan lehet túlélni ott, ahol az erősebb bármit megtehet? Dikéd Erik mindent elveszített, életének a bosszú ad értelmet. A magányos bosszúálló, bár nem akarta, szép lassan legendává válik. A regény komoly társadalmi, morális, etikai kérdéseket vet fel, lebilincselő stílusban, nem nélkülözve a humort sem. Zseniálisan építi be a zene, az irodalom és a filmművészet egyes elemeit a történetbe, mindig többet adva az olvasónak, mint amit várna.

>!
Smaragd, Kecskemét, 2022
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158162258

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Dikéd (pl.: Hotel California)


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 9

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

SzemreValó_könyvek>!
Csapó Ádám: Hotel California

A borító letisztult, egyedi és egyszerű. A középpontban a Hotel California épülete látható, amely a történet központi helyszíne lesz, ahogy azt a mű címe is mutatja.

Egy olyan időszakban járunk Magyarország területén, amikor adott az emberiségnek lényegében három csoportja, a jók, a rosszak és azok az emberek, akiket csak belekényszerítenek valamelyik csoportba. Dikéd Erik a főszereplő, aki ténylegesen mindent elveszített, mert szüleit megölték egy bolti rablás keretén belül. Ekkor már a rossz emberek kezdik feldúlni a várost és rettegésben tartják a többi lakost, emellett saját örömükre, szórakozásukra gyilkosságokat is elkövetnek. Egyik bolyongása alkalmával saját készítésű, házi bombával dobál meg Erik egy ilyen csoportot, amivel lényegében kezdetét is veszi a jók és rosszak közötti viszálykodás, vagyis nevezzük inkább háborúskodásnak. A főszereplőnk a pozitív oldalt képviseli, minden tette mögött a jól érezhető bosszú vezérli.

Bővebb véleményemet itt olvashatjátok: https://szemrevalo.wordpress.com/2023/03/10/csapo-adam-…

inci81 P>!
Csapó Ádám: Hotel California

Ismeritek azt az érzést, amikor egy borítót meglátva zsigerileg elönt a bizonyosság, hogy nektek az a könyv kell? A mögötte rejtőző történettől függetlenül a rabjaivá váltok a borítónak. Valami ellenállhatatlan erővel vonz felé. Számomra ismerős az érzés, mert pont így vagyok a Hotel California című kötettel.

Az, hogy szép, talán nem a helyes kifejezés Csapó Ádám regényének külső megjelenésére. Van benne valamiféle tragikusság, amikor meglátja az ember azt a kiégett vázat, aminek a képe a borítót uralja, ugyanakkor az ezt körbevevő fehérségben ott rejlik a választás millió lehetősége. Lehet jó, lehet rossz, lehet a megnyugvás, lehet a pokol. Képtelenség egy szóval meghatározni milyen benyomást kelt, mindenesetre elég erőteljes hatása van.

Csak gratulálni tudok a borító tervezőjének az igazán kifejező végeredményért.

Amikor lehetőséget kaptam a Smaragd Kiadótól a könyv olvasására (amit ezúton is nagyon köszönök), jó ideig nem jutottam el oda, hogy ki is nyissam. Sokszor kézbe vettem, néztem a borítót, de egyszerűen azt éreztem, hogy még nem állok készen. Egy nap aztán azon vettem észre magam, hogy belekezdtem.

Milyen olvasmány várt rám ennek a különleges kötetnek a lapjain? Bevallom, hogy olvasás előtt nem igazán fejtegettem magamban, hogy mi is vár rám, mindenesetre meglepődtem, mégpedig jó értelemben, mert ez a regény másabb lett, mint a fülszöveg alapján vártam volna. A könnyed sztori, amire talán valahol egy kicsit számítottam, végül egy mélyebb, elgondolkodtatóbb olvasmánnyá nőtte ki magát.

Részletesebb vélemény:
https://konyvszenvedely.blog.hu/2023/03/05/csapo_adam_h…

Magyar_Szerzők_Könyvei_Blog P>!
Csapó Ádám: Hotel California

Hűha! Nem is tudom, hogy írjam meg a véleményemet, anélkül, hogy el ne spoilerezzem. Egyébként hol volt eddig az író? Hm? Ezzel a történettel már rég meg kellett volna mutatkoznia. Hogy, hogy nem hallottam még? Ésatöbbi,ésatöbbi.

Kedvencem lett ez a könyv, ebben minden megtalálható. Humor, tragédia, harcok, lelki fájdalom, társadalom összeomlása és kivetkőzése, erkölcsi rombolás.

Bővebben itt olvashatod:
https://www.hungarybooks.hu/2023/04/csapo-adam-hotel-ca…

E_K_Mindaleth P>!
Csapó Ádám: Hotel California

Iszonyat nehéz erről a regényről írnom, mert épp azokat foglalja magába a fülszövege, amit magam is mondanék…

Ez a kötet számomra cseppet sem volt könnyed olvasmány, még ha önmagát sem veszi igazán komolyan.
A szerző egyedi stílusával, és a világgal, amit a regényben kiépített, plusz ahogy-amilyen gondolatokat elültetett a történetbe, összességébe nézve eléggé kiábrándító és szellemileg megterhelő disztópikus képet festett számomra.
Tagadhatatlanul nagyon intelligens, művelt írót ismerhettem meg a személyében, aki megannyi bölcs mondatot rejtett a regény sorai közé, viszont olyan szinten tömény volt számomra az írásmódja, hogy sokkal inkább lefárasztott, mint kikapcsolt. Gondolok itt pl. a történetbe fűzött zenei-, irodalomi-, és filmművészeti elemeire, amiknek épp csak egy részével voltam tisztában, pedig azokból ítélve, amik ismerősek voltak számomra, nem áll messze az ízlésünk egymástól… és annyira süldő gyereknek sem mondanám magamat (sőt, egyesek szerint már fél lábbal a sírban állok), hogy a korom végett néztem volna gyakran bután egy-egy zenei- vagy filmes hasonlata/poénja közben – mert sajnos lévén, hogy nem ismerem őket, így meg sem érthettem, emiatt pedig zavaróak voltak számomra. Épp ezért az ilyesmi elemek inkább rontották az olvasói élményemet, mint hogy értékelni tudtam volna őket. Ezügyben pedig a „kevesebb néha több” elgondolás alkalmazása nálam célravezetőbb lehetett volna, mert ez a regény nagyonis dúskál az ilyen jellegű elemekben.

A másik, ami kimerítően hatott számomra, az a könyv szövegének stilisztikai szerkesztése. Olyan jellegű, mintha egy egyöntetű-egybefüggő kéziratot kellett volna olvasnom (lehet, hogy az is?), ami viszonylag hosszú fejezetekre van bontva. A fejezeteken belül pedig hiányoltam némi légiességet, ami érthetőbbé, és emészthetőbbé tette volna a szöveget. Gondolok itt mondjuk azokra a részekre, amikor minden nemű átmenet nélkül a történet egyszer csak váltott egyet, és hirtelen az egyik karakter álmában kötöttem ki, aztán a múltjában, aztán megint a jelenében. És ezeket rendkívül nehéz volt követni, mert egybefüggő szövegként, (kis híján) totál teleírt oldalakon jelent meg akár egyszerre mind a három. Ezek nekem igencsak megfeküdték a gyomromat, számomra így nagyon nehéz volt követni, hogy ki-kivel-hol-mikor-mit-miért ügyködik épp a sztori folyamán, amit amúgy akkor sem lenne könnyű követni, ha igényesebb módon lett volna megoldva ezen részek elkülönítése.

Úgyhogy ezek miatt e könyv olvasása számomra egy kisebb küzdelemmel ért fel, úgy lefárasztott, mintha tankönyvet olvastam volna.
Viszont világában és mondanivalójában bőven adott annyit, amiért határozottan állíthatom, hogy megérte kiolvasnom, és akik érdeklődését felkelti a borítója és fülszövege, jó eséllyel hasonlóan így lesznek vele.

A véleményem kissé negatív hangzású lehet, de ez is inkább annak köszönhető, hogy a fülszöveg már megemlíti a „komoly társadalmi, morális, etikai kérdések”-et a könyv kapcsán, holott ezeket tudnám én is a leginkább kiemelni, mint pozitívumokat. Max. annyit megsúgok, hogy pl. a rasszizmus témája is előkerül a történet folyamán, méghozzá egy egészen egyedi, különleges módon, ami nekem kifejezetten tesztett.

A negatívnak tűnő véleményem ellenére árulkodó lehet, hogy az 5-ből 4 csillagos értékelést kap tőlem a molyon, ami még a bőven „jó” kategóriának számít tőlem. Ezzel talán jobban kitudom fejezni a vele kapcsolatos érzéseimet, mint írásban…


Népszerű idézetek

SzemreValó_könyvek>!

Minden nappal egyre rosszabb volt a régi időkre emlékezni.

59. oldal

SzemreValó_könyvek>!

Igen, régen is tudott vigyázni magára, most sem lesz baj. Tökös csaj.

25. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dikéd (pl.: Hotel California)
SzemreValó_könyvek>!

Ma elkezdődik valami, valami nagyobb, mint ami akkor kezdődött el, amikor ő kezdett magánakcióba.

128. oldal

SzemreValó_könyvek>!

Felvetette Eriknek ezt a paradoxont, hogy mindenki azon van, hogy hogyan lehet túlélni a világvégét, de hát ha vége az egész világnak, akkor úgyse tudja senki sem túlélni.

44. oldal

SzemreValó_könyvek>!

Az egész olyan, mint egy istenverte film. Hol a rendőrség, hol a honvédség, hol vannak a mentők és a tűzoltók? Egyik pillanatról a másikra szűnt meg minden, kezdtek halni az emberek és kezdett hódítani a Testvériség, ami valószínűleg nap mint nap új tagokkal bővül.

46-47. oldal

SzemreValó_könyvek>!

Ha megkeresném a családnevem, akkor a múltban kutakodnék. Azt meg kerülöm, a múlt elmúlt, nem kell vele foglalkozni, nem-e?

58. oldal

SzemreValó_könyvek>!

Mert a nagyok mindig a kisebbeket küldik el meghalni.

263. oldal

SzemreValó_könyvek>!

– Urad hogy van?
– Aludt éjjel valamennyit. Néha olyan, mint egy csecsemő. Mennyire akartunk egyet-kettőt-hármat, aztán végül ő lett az. Rémes, mennyire le tud romlani az ember. De máskor meg teljesen olyan, hogy mindjárt kipattan és rákezd valami twistre, mint Pennywise.

122. oldal

SzemreValó_könyvek>!

– Nem kellene vicceskedni, hanem inkább viselkedni, és ha rendesen válaszolsz, talán elengedünk.

69. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Török Ábel: A gonosz erdő meséi
Szép Zsolt: Kárpát Walzer
N. Nagy Zoltán: Keselyű
Papp Csilla: Szerelem újraírva
Julia Lewis Thomson: Többek között
Moskát Anita: Irha és bőr
Zajácz D. Zoltán: Haragos Balaton
Ken Follett: A Titánok bukása
Bihary Péter: Elrabolt jövő
Aurora Lewis Turner: A megtörhetetlen átok