Hitler ​lánya 13 csillagozás

Csaplár Vilmos: Hitler lánya

A regény a zsidó-magyar együttélés huszadik századi történetét jeleníti meg. Egy alföldi félárva parasztfiú és egy felvidéki, zsidó származású lány tragikus szerelme és a nagy, történelmi sorfordító események (1944 és 1956) drámai pillanatai kapcsolódnak össze ebben filmszerű, remekül pergő kalandregényben.

>!
Kalligram, Pozsony, 2009
288 oldal · ISBN: 9786155603334
>!
Kalligram, Pozsony-Budapest, 2009
286 oldal · keménytáblás · ISBN: 9788081011467

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 4

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

olvasóbarát P>!
Csaplár Vilmos: Hitler lánya

Nagyon pörgős, szinte zaklatott szöveg, gyors váltásokkal, történelmi áttekintés a drámai magyar valóságról, 1944 részletesebb bemutatásával és 1956 felvillantásával. A kötet három fő részre tagolódik, az első az alföldi tanyavilágban történő eseményekről szól, a hírhedt Pipás Pista is részese a cselekményeknek. A második rész az 1944 márciusa utáni német megszállást és annak következményeit mutatja be, a harmadik pedig 1956 eseményeivel és következményeivel foglalkozik. Sok szereplőt vonultat fel, sok helyszínen mutatja be pillanatnyi életmorzsáikat. Nehéz néha a váltásokat követni, mert a szöveg szerkezete nem segíti ebben az olvasót. Jellemző, érdekes figurákat mozgat, akik ideig – óráig kapcsolatba kerülnek egymással, majd útjaik elválnak, de nem következmények nélkül. Sorstragédiákat mutat be, ezekben a nők kiszolgáltatottabbak, de a férfiak sem sokkal szerencsésebbek. Szabályos család szinte elő sem fordul, mindenki sorsüldözött, az élet dobálja őket, küzdenek, magányosak, elhagyatottak. Talán egyedül a tánc motívuma ad feloldást egyetlen szereplőnek, és a tragikus sorok között felsejlik némi, nagyon sajátos humor.

2 hozzászólás
remenant>!
Csaplár Vilmos: Hitler lánya

Megint egy olyan könyv, amit a cím alapján jószántamból egész biztos nem olvastam volna el, a fülszövegről meg már ne is beszéljünk, azt egyszerűen nem értem, mert egyrészt ha az, ami a zsidó származású lány és a félárva parasztfiú között zajlik, az szerelem, akkor erősen megkérdőjelezem a regény és a szerző értékrendjét, másrészt meg a Hitler lánya kábé mindenről szól, csak erről az intermezzoszerű kapcsolatról nem.
Leginkább az a bajom, hogy én se igazán tudom, miről szólt, egyik megpendített történet se kerekedik ki, semmi sincs befejezve, pedig olyan alapossággal indulunk neki, hogy még (én végig az első pár oldalban elkezdődött szál folytatását vártam, és hát, még azóta is várom). Csaplár lebilincselően ír, és a stílusa, ez a gyilkosan ironikus, groteszk, morbid humor, ez a szemkápráztatóan részletgazdag, oknyomozó igényű történetszövés a laparoszkópiás jellegű lélektannal simán megér bármilyen irodalmi díjat, ezt aláírom, de hogy ezzel a regénnyel mit és hova és hogyan, hát ehhez én nem vagyok irodalmilag képzett. És hát a bulvárcím. Nem értem. Butának érzem magam. Nem volt rossz olvasmány, mert vitt a stílus, de nem tudom, fogok-e még emlékezni rá egy fél év múlva, hogy olvastam ezt a könyvet.

pepege P>!
Csaplár Vilmos: Hitler lánya

Remek történet, jól megírt karakterek, s tényleg szinte filmszerű az egész.
Viszont nem értem, hogy a fülszövegben miféle tragikus szerelemről beszélnek?!?! Átaludtam, átlapoztam volna? Azért azt észreveszem. :)
No, nem mintha annyira kellett volna ennek a történetnek egy szerelmi szál is, csak valahogy motoszkált benne, hogy ha már említi a fülszöveg, akkor hol a manóban van? Gondolatban össze-összepárosítottam a – látszólag még teljesen külön életet élő, de potenciálisan szerelmes párnak tekinthető szereplőket. Jól elszórakoztam vele :)

Sokszereplős, emiatt erős odafigyelést igényel (ráadásul van, aki még nevet is változtat, mert pl. adoptálják). Ami még nehezítheti az olvasást egy tördelési hiba: úgynevezett helyszín-, szereplő-, cselekményváltásnál sokkal hatásosabb lenne, ha kimaradna egy üres sor, s úgy folytatódna. Így olyan hatása van, hogy sosem lehet tudni, miről/kiről olvashatsz a következő bekezdésben. Néhol még nevet sem említ konkrétan és ott kell kisilabizálni, hogy akkor most mi is van.

Kicsit a vége nagy időléptékű lett, lehetett volna még szőni. Az utolsó bekezdéstől meg szinte hátrahőköltem!! :)

sassenach>!
Csaplár Vilmos: Hitler lánya

Ez egy tökjó történet lett volna, csak időben abba kellett volna hagyni. Az utolsó 100 oldalnál már végig azt éreztem, hogy a szerzőnek előre megadták, hogy „ennyit és ennyit KELL írni”, ő pedig próbálta teljesíteni, húzta az időt, írta a -szerintem- teljesen felesleges oldalakat.
Összességében azért nem volt rossz, nem bántam meg, hogy elolvastam.

korkata>!
Csaplár Vilmos: Hitler lánya

Nem könnyű könyv. Több történetet kapunk, sok szereplővel. Nagyon kellett figyelnem. Van benne valóság és fikció is. Összességében tetszett.


Népszerű idézetek

olvasóbarát P>!

Az a szörnyeteg Kucor volt az apa, ő meg a Kucor Fanni. A lányát Ruckner Jolánnak fogják hívni. Az apja ismeretlen. Vallása izr. Izraelita, az anyja után.
Örült, hogy kivették belőle a Jolánkát, fölkelhetett, ha nem is rögtön. A falubeli kacsaúsztatóhoz hurcolta ki a gyereket, gumikerekű kocsiban. Élvezte a hónapok után végre arcába fűjó szelet, elképzelte, hogy ott terem az a valaki, aki hazavitte.
Délutánonként kellemetlenül szemébe sütött a nap.

92. oldal

2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Nádas Péter: Világló részletek
Zoltán Gábor: Orgia
Kertész Imre: Sorstalanság
Spiró György: Fogság
Krasznahorkai László: Báró Wenckheim hazatér
Kun Árpád: Boldog Észak
Grecsó Krisztián: Mellettem elférsz
Barnás Ferenc: Másik halál
Péterfy Gergely: Kitömött barbár
Anna Funder: Amivé lettünk