Segítség, ​kutyás lettem! 56 csillagozás

Csányi Vilmos: Segítség, kutyás lettem!

A Segítség, kutyás lettem! valódi segítség mindazoknak, akiknek kutyájuk van, vagy épp kutyát szeretnének. A tudós kutyabarát, Csányi Vilmos nemcsak azt osztja meg velünk, hogy mit tegyünk és mit ne, de elmagyarázza, hogy miért. Megtudhatjuk, mit tudnak, mit éreznek és mit próbálnak elmondani nekünk a kutyák, akik veleszületett emberszeretettel jönnek a világra s talán már félig-meddig maguk is emberek. A sok-sok csodálatos, kutyaszeretettel megírt történetben felbukkannak kutyaismerőseink, Bukfenc és Jeromos is.

Csányi Vilmos Széchenyi-díjas biológus, biokémikus, etológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Kutatási területe az állati és emberi viselkedés, valamint a biológiai és a kulturális evolúció kérdései. A Libri Kiadónál megjelent: A kutyák szőrös gyerekek; Jeromos, a barátom.

Bukfenc mindent tud… címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tartalomjegyzék

>!
Libri, Budapest, 2014
196 oldal · ISBN: 9789633103203
>!
Libri, Budapest, 2013
196 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633102664 · Illusztrálta: László Bandy

Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 23

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

csauperjel>!
Csányi Vilmos: Segítség, kutyás lettem!

Bár magam inkább a falka-szemlélet híve vagyok – tapasztalat miatt, mert férjemmel mindkettőnknek első, nagyon makacs természetű, hét hónaposan talált keverék kutyánknál sokkal jobb eredményt értünk el vele –, élveztem Csányi iróniát kedvelő, szolid humorát. A címe és a fülszövege ellenére viszont azoknak ajánlom inkább a könyvet, akiknek már van némi tapasztalatuk kutyákkal való bánásmód terén, vagy nem nevelésről keresnek információt, csak kedves anekdotákra vágynak gazdikról és kutyáikról. Gyakorlatban használhatóbb tanácsokat találtam Jan Fennelnél.

pannik>!
Csányi Vilmos: Segítség, kutyás lettem!

Aranyos, hasznos, vicces.
Megtudtam néhány új dolgot is illetve volt amiben megerősített Csányi Vilmos.
Megvan nekem a Kutyák szőrös gyerekek könyve is és biztos, hogy el fogom olvasni azt is.
Ajánlom kutyásnak, nem kutyásnak egyaránt.
Könnyed kikapcsolódást nyújt de közben tanít is.

Tercia>!
Csányi Vilmos: Segítség, kutyás lettem!

Az egyik leghelyesebb kutyás könyv. Kutyanélkülieknek kötelező. Kutyásoknak is.
Humorral, iróniával, okosan megírva.
Mellőzve az érzelgősséget, szinte feltűnés nélkül beleszőve a tudományos magyarázatát annak, miért viselkednek úgy a kutyák, ahogy.
Miért szeretnek minket határtalanul, miért megbocsáthatatlan egy kutyát sorsára hagyni. Mit gondol, mit érezhet az a lény, aki feltétel nélkül szeret minket.
Hogyan tehetjük kicsit boldogabbá.

Kicsit nehezteltem rá, amikor Jeromos elkalapálásáról ír, de értékelem az őszinteséget és a nyilvánvaló restelkedést.
Nekem még volt szerencsém Jeromossal (és kapcsolt részként Csányival) személyesen találkozni. Csuda helyes (és meglepően rövid lábú:)) kutya volt, és a társaságunkban csak egy valakinek volt okosabb szeme, annak a kutyának, aki velem volt.

Tessenek Csányit olvasni. A gyerek is.
A humor, szakértelem, okosság mögött ott van a mély szeretet.

2 hozzászólás
nagy_anikó>!
Csányi Vilmos: Segítség, kutyás lettem!

Jó humorral megírt kedves kis történet, egy kutyaszerető gazditól.
Kíváncsiságból olvastam el, mivel nekem egy lassan tízéves kutyusom van, akit már nem igen lehet nevelni, akkor hagy lássuk mit is rontottunk el kölyökkorában. Szerencsére nem sok minden akadt – és az sem mind az én saram. spoiler
Kunyerál az asztalnál – én tőlem nem.
Mindent megugat, ami vagy aki a portán kívül tartózkodik – hát van ilyen, ahogy olvastam.
Ha sétálni megyünk (nem túl gyakran – mert udvaros, kertes házban élünk, a kutya szabadon szaladgálhat kedve szerint) – akkor az első kilométer kb. úgy néz ki, hogy a kutya futtatja a gazdit fától bokorig, bokortól oszlopig, meg ami még akad, de aztán megnyugszik és már nincs gond.
Az a nyolc-tíz lábtörlő, amit egy év alatt elfogyaszt – nem szétrág, tönkre tesz – no igen erről most sem olvastam …

efenera>!
Csányi Vilmos: Segítség, kutyás lettem!

Jopofa, vicces, de szemely szerint semmi uj dolgot nem tudtam meg. Viszont kezdo kutyasoknak kotelezo olvasni! ;)

Riam>!
Csányi Vilmos: Segítség, kutyás lettem!

Újdonságot nem nagyon árult el a kutya, mint társállat (nem riasztópótlék, és nem bizonyos szerv hosszabbító alkalmatosság) tartásával kapcsolatosan, de kezdő kutyásnak jó szívvel ajánlom.
A fél csillagot egyedül a túl sokat, és sokszor előforduló pitbullozás miatt vontam le. Sok mindenben egyetértek a professzorral, és azt is riasztó tendenciának látom, ahogy divattá, státuszszimbólummá válnak a bull típusok, és a jó érzésű, felelős pitbullosok is így látják. Annak örültem volna jobban, ha inkább azt forszírozta volna, hogy mondjuk nem kötelező kutyát tartani annak, aki alkalmatlan rá. Mert az állattartás nem jog, hanem kiváltság. És a legtöbb baj ebből fakad, hogy ma jogként tekintünk rá. Pedig egy állat barátsága kiváltság. Az iskolák teli vannak viselkedészavaros labradorokkal, goldenekkel, és semmivel sem üdítőbb látvány a hörögve acsarkodó, magából kikelt labi, mint egy staffi. Sokrétű a probléma, és nem a fajta a legnagyobb hiba, hanem az ember, aki nem úgy választ, és nem úgy nevel egy kutyát, ahogy kéne. Nem való mindenkinek kutya, és egyes fajták nem valók mindenkinek. Gyenge kezű embernek se munkakutyát, se terriert (és ebbe a kistestű terriereket is beleértem) nem adnék. A bull típusú terriereket a zugszaporítókat leszámítva ma már kiállításra, és munkakutyának szelektálják. Ami nem jelenti azt, hogy egy bolognese habitusával bír, de átalakulóban vannak a tenyészcélok. Szóval az ideálistól még messze vagyunk, de van remény.

BabusM>!
Csányi Vilmos: Segítség, kutyás lettem!

A kutyák szőrös gyerekekben lényegében már minden benne volt, ami ebben a könyvben olvasható, csak itt végig közönségbarát, anekdotázós stílusban. Gyerekeknek is jó olvasmány lehet.

>!
Libri, Budapest, 2013
196 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633102664 · Illusztrálta: László Bandy
viku24>!
Csányi Vilmos: Segítség, kutyás lettem!

Csak ajánlani tudomminden kutyásnak :) aranyos, vicces, szórakoztató :) Kicsit rövidnek éreztem, tudtam volna még olvasni :) A borító imádni való :)

1 hozzászólás
coni11>!
Csányi Vilmos: Segítség, kutyás lettem!

Hihetetlenül vicces könyv, tele tanulságos és szórakoztató történetekkel. Sok helyen úgy éreztem mintha csak magamról és kutyáimról olvasnék :-) Aki nem hiszi el hogy a kutya az ember legjobb barátja, annak ajánlom ezt a könyvet (meg úgy alapjában véve mindenkinek aki valaha is kapcsolatba került vagy fog kerülni kutyákkal).


Népszerű idézetek

BabusM>!

Az igazságérzet, kérem, az nem tudományos dolog.

120. oldal (Libri, 2013)

efenera>!

A beszéd nagyon fontos, a kutyák nagyon szeretik, ha beszélünk hozzájuk, éppen úgy, mint a gyerekek. A beszéd érzelmeket közvetít.

efenera>!

Az ember mellett a Kutya a másik lény amelyben megjelent a bonyolultabb érzelmek kifejezésének képessége.

BabusM>!

Az ember nagyon sokféle okból kedvelheti a kutyáját, mert hasznos, mert kedves, mert játékos, mert nagyon szép kutya, meg effélék. Mégis azt hiszem, hogy azok, akik igazán szeretik a kutyájukat, valószínűleg egyszer megszerették valamiért, és megfigyeléseim szerint ez a kötődés mindig valami olyan eseményhez kapcsolódik, amelyben az ember rádöbben arra, hogy nem egy állattal, hanem kutyával, azaz egy nagy, érzelmes és öntudatos lélekkel van dolga.

114. oldal (Libri, 2013)

efenera>!

Már egy jó ideje gyanítom – de tényleg, nehogy kibeszéljék –, hogy a kutyák embernek érzik magukat.

melicsek>!

Senki ne gondolja, hogy az ember a kutyától lesz kutyabolond! Szó sincs erről, ez veleszületett tulajdonság, egyszer csak úgy előtör az emberből minden különös előzmény nélkül, és minden ápolás, gyógykezelés ellenére azzal végződök, hogy egy szép napon hazaállítunk a hónunk alatt egy kutyával.
Egy gyakorló kutyabolond valamelyik állatmenhelyről szerzi be a kutyát, hogy segítsen a kitett, elhanyagolt jószágon.

9-10. oldal

Sweety>!

…a kutyák gyógyíthatatlan emberszeretettel születnek.

70. oldal

oltidori I>!

A kutyák belátó természetűek (ezért nincsenek kutyapolitikusok), (…)

19. oldal

efenera>!

Minden kultúra sajátos korlátok rendszere, az ember azzal emelkedett ki az állatok közül, hogy bizonyos dolgokat nem csinál még akkor sem, ha egyébként igen nagy kedve lenne hozzá. Nos, a kutyakultúra is ilyen természetű.

melicsek>!

A keverék kutyának néha csak a lelke szép, de az a legfontosabb.

11. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Grabovszky Gábor – Varga Mónika: A yorkshire terrier
Katharina von der Leyen: Kutyajellemek
David Taylor: Arany kutyakönyv
Lányi György: Állatkedvelők kézikönyve
Yvonne Kejcz: Öregszik a kutyánk
Veress István: Micsoda fejek!
Cesar Millan – Melissa Jo Peltier: Amit a falkától tanultam
Reinhild Klein: A dobermann
Tuzson-Varga Dóra – Kurys Anita: Lulu naplója
Jennifer Willms: A kutya