Kis ​etológia I-III. 13 csillagozás

Csányi Vilmos: Kis etológia I-III. Csányi Vilmos: Kis etológia I-III. Csányi Vilmos: Kis etológia I-III. Csányi Vilmos: Kis etológia I-III.

Egy kötetbe összegyűjtve és felújítva adjuk közre Csányi Vilmos Kis etológia című sorozatának köteteit, amelyek a nyolcvanas években oly nagy élményt jelentettek az olvasóknak. A Kis etológia alapkönyv, népszerűen, olvasmányos formában – az állatokról szóló rövid történetek, kisérleti beszámolók, tudományos magyarázatok segítségével – ismerteti meg az olvasókat az etológia alapfogalmaival. Bemutatja az állatok viselkedésformáit, gondolkodásmódját (beszélgető, problémamegoldó, modellező stb.) vadászati szokásait (ragadozók, csalogatók, csapdaállítók, fegyverhasználók stb.) és szerelmi életét.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Gondolat zsebkönyvek

>!
Kossuth, Budapest, 2008
264 oldal · ISBN: 9789630957229 · Illusztrálta: Dóka Antal
>!
Kossuth, Budapest, 2002
264 oldal · ISBN: 9630943093 · Illusztrálta: Dóka Antal
>!
Gondolat, Budapest, 1986
110 oldal · ISBN: 963281665x · Illusztrálta: Dóka Antal, Károlyi Zsuzsa

1 további kiadás


Kedvencelte 3

Most olvassa 4

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

>!
deardurr
Csányi Vilmos: Kis etológia I-III.

Könnyeden fogalmazott etológiai alapismeretek. Nagyon tetszett. Még akarok etológiát!

>!
Rubintpikkely
Csányi Vilmos: Kis etológia I-III.

A könyv közvetlen stílusú, hol nagyon egyszerűen, hol meg iszonyú bonyolultan, szakszavakkal magyarázza az állatok viselkedését. Biológiai kiegészítőanyagnak szerintem jó. Ajánlom annak, akit érdekel a téma.

>!
Lahara ISP
Csányi Vilmos: Kis etológia I-III.

Csak a második kötetet olvastam, és az is van meg, de nagyon érdekesnek tartottam. Valamikor középiskolás koromban olvastam, és az ebből tanultakat igyekeztm kamatoztatni biológia órán.


Népszerű idézetek

>!
deardurr

Ha a cinege ülő ragadozót pillant meg, közelébe száll, és nyugtalanságát hosszan ismételt recsegő hangfolyamattal fejezi ki. E jelzés hallatára a hallótávolságban lévő minden cinege a hangadó és így a ragadozó közelébe repül, s valamennyien rákezdenek az izgatott cserregésre. Számukra a ragadozó maga a halál, mégsem menekülnek tőle, hanem köréje gyűlnek! Az evolúció évmilliós útján ugyanis ez a magatartás előnyösnek bizonyult életben maradásukhoz. A ragadozónak egyetlen zsákmányállatra kell összpontosítania figyelmét ahhoz, hogy támadjon, s ha figyelme valamiképp szétszóródik, akkor támadása elmarad. […] Életben marad a legelőször fenyegetett egyed – amelyik elsőként pillantotta meg a ragadozót –, és életben marad valamennyi segítségére siető társa is.

9. Magatartás az életközösségekben, A cinegék társas élete 85.old


Hasonló könyvek címkék alapján

Farley Mowat: Ne féljünk a farkastól!
Lányi György: Meglepő dolgok állatokról
Desmond Morris: Miért csinálja…? A macska
Richard Dawkins: Az önző gén
Dian Fossey: Gorillák a ködben
Konrad Lorenz: Salamon király gyűrűje
Desmond Morris: A csupasz majom
Forró és hideg égövi állatok
Konrad Lorenz: Ember és kutya
Konrad Lorenz: Én itt vagyok – Te hol vagy? – A nyári lúd etológiája