A ​sértett 20 csillagozás

Csányi Vilmos: A sértett

„Évek ​teltek el csendes kertbarátságban .”

Csányi Vilmos kisregénye egy szövevényes barátság története, amelyet lehetetlenné nehezít a magyar történelem. Két főszereplőjének élethelyzetét és lelkiállapotát alapjaiban meghatározzák a második világháború utáni időszak eseményei. Dániel a főkertésze annak az intézetnek, amelyet Géza, az idős professzor vezet. A kertész sváb családjának tagjait kitelepítették a háború után, édesapja elmenekült a németekkel való kollaboráció vádja elől, édesanyját és őt magát pedig kicsi gyerekként meghurcolták. Ezzel a bélyeggel élt – és él a lelkében még jóval a rendszerváltozás után is. Géza vele ellentétben munkáscsalád sarjaként futhatott be komoly értelmiségi pályát: a rendszernek köszönhetően. Kettejüket életre szólóan összeköti a kert iránti szerelem, ugyanakkor a kertész embergyűlöletét és keserűségét sem a baráti jó szándék, sem a hálás növények illata és éltető ereje nem enyhítheti.

„Édes szívem, minden kerti növény gyomként… (tovább)

>!
Libri, Budapest, 2014
144 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633104026

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

n P>!
Csányi Vilmos: A sértett

A könyv elején az író Géczi Jánostól idéz:
Ennyi vagyok. Ennyi vagy.
Markába szorít a pillanat
ujját torkodra teszi, hogy időben
a lélegzetnek útját állja.
és elkezdődik a történet, amit Csányi Vilmos (valahol olvastam), hogy egy sváb embertől hallott. Ha nem néznénk a történelmi időt, akkor mindenki tudna beszélni a maga sértettségéről. Többnyire arról, ahogy őt sértették meg és kevésbé arról (mert az olyan elfelejtős dolog), ha mi sértünk meg valakit. Őrizgetjük, dobozoljuk, polcra tesszük a gyötrelmeket. Aztán jön vagy jöhet egy helyzet, egy alkalom, amikor elővesszük – előkerül és eldönthetjük, mit kezdünk vele. Úgy gondolom, a történet erről szól. Erről is szól, hogy mennyinek látom a másikat és mennyinek magamat. Csányi nem csak az állatokkal van tisztában, nem csak őket látja és mutatja meg nekünk nagyon bölcsen a könyveiben, hanem az emberi viselkedésben is járatos. Mi az, hogy megbocsájtás? – kérdezett vissza szintén egy interjúban az író. Talán az, mondom én kölcsönvéve a fenti vers sorait, ha engedjük, hogy a markába szorított pillanat kinyissa tenyerét, hogy levehesse ujját a torkunkról és lélegzethez jussunk. Ha ez megtörténik, akkor van esély arra, hogy az ennyi vagyok és az ennyi vagy mást jelentsen.

6 hozzászólás
olvasóbarát>!
Csányi Vilmos: A sértett

Mi, magyarok a sértettek országa lehetünk. A történelem során többször fordult a kerék, és a győztesek sohasem voltak restek ugyanazokat a bűnöket elkövetni az éppen vesztes pozícióba kerültekkel, vagy újabb bűnöket kitalálni és kipróbálni. Csányi Vilmos etológus az emberi fajt ugyanolyan érdeklődéssel, alapossággal szemléli, mint az összes többit. A megállapításai tanulságosak, fájdalmasak, nem kertel, mintha szikével vágna. Emberek élete, egymás mellett élése, tevékenykedése, és a kert (kertbarátság) a központi témája a kötetnek. A lakosságcserékről, kitelepítésekről persze eddig is olvastam már (Závada Pálnál például a szlovákokról), szerencsére az érintettség nem befolyásolja a véleményemet, a kitelepítéssel kapcsolatban legalábbis nem, de persze nem nagyon van olyan család, amelyet valamilyen mértékben ne ért volna sérelem. Az anya szerepe, mint mindig meghatározó ebben a történetben is, de a fia életét nem tette könnyebbé az engesztelhetetlensége, női sértettségében a partnerkapcsolatait teljesen tönkretette, sajnos ilyen példát is láttam már, nem is kell ahhoz ekkora sérelem, mint amekkora ezt a két embert egymáshoz láncolta. http://moly.hu/idezetek/417654 egy fontos idézete a könyvnek. Szépirodalmat még nem olvastam Csányitól, és meg is lepett, hogy több ilyen kötete is van. Olvasását ajánlani tudom minden kortárs irodalom iránt érdeklődőnek.

ppeva P>!
Csányi Vilmos: A sértett

A sértettség lelkiállapot. Van, aki túllép sérelmeken, nagyon nagyokon is, és van, aki dédelgeti őket, a kisebbeket is, és a sértettség lesz élete alapvonása, szinte célja és értelme.
Ó, ismerek én ilyen sértetteket. Még olyat is, akinek a ténylegesen meghurcolt nagyszülei és szülei túlélték lelkileg is saját súlyos meghurcoltatásukat, az unoka/fiú viszont egész életét a sértettség állapotában töltötte, mint aki visszamenőleg akar törleszteni, jóformán mindenkinek, aki „szembejött”. Közben meg csak jól elbaltázta a saját életét.
Tulajdonképpen ha nagyon vakargatjuk, nagyon sokaknak lett volna/lenne okuk a sértettségre. Mert nekik meg esetleg az előző rendszer(ek)ben járt ki a sértés, vagy csak rossz helyre/időbe/családba születtek.
A másik vonal a könyvben az, hogy akit a barátodnak tekintesz, lehet, hogy viszont csak kertbarátnak (sakkbarátnak, sétabarátnak, koncertbarátnak, könyvbarátnak stb.) tekint téged, és ezen nem segíthetsz, bármit is teszel. Ha meg alá-fölé rendeltségi viszony van köztetek, és a másik alapjáraton sértett meg gyanakvó, még kényesebb ez a helyzet. Lehetsz bármilyen segítőkész, baráti, szeretetteli, a másik szemében a főnök maradsz, sőt, a komcsi, kizsákmányoló, gonosz főnök.
A megvalósítás volt az, ami nem tetszett a regényben. Néhol szájbarágós, felmondós, történelemleckés, néhol meg felszínesnek érződik. A rövidsége egyszerre volt előnye és hátránya.

4 hozzászólás
Goofry>!
Csányi Vilmos: A sértett

…És vannak történetek, amelyekről már nem kell (http://moly.hu/ertekelesek/1687034), vagy nem lehet (http://moly.hu/ertekelesek/1687032), és éppenséggel olyan is amelyről nem akaródzik hosszasan írnod. Amikor a jó, a rossz és a közepes vadnyugati címkézésen belül, valamiféle szenzitív bírálathoz nincsenek szalonképes, hibákat semlegesítő szavaid. Csak vad-közép-keletiek. Azt meg nem akarod . És máris kipukkadásra kész az általad szándékosan kicsire szabott szövegbuborék. Mert tudod, hogy az eredetieskedés sehova nem vezet, hacsaknem sértettségbe. Egy önként cipelt és örökkön visszahúzó tehernek élethosszig való cipelésébe. Az engesztelhetetlen viselkedés pedig minden korban megbocsáthatatlan…

Már-már mesebelin keletközép-földi vagyok, írtam is meg nem is. :-)

Kek P>!
Csányi Vilmos: A sértett

Tetszett. Rövid, szerteágazó, az élettörténet egy-egy részletét más-más személy szemszögéből láttató, ezáltal pro és kontra árnyaló, mégis egyértelműen kinek merevségét generációs tehertételként beállító, enyhületre, változásra csakis a sértettek oldaláról igényt tartó mű. Eszmefuttatást mégsem írhattam, mert szerencsére nem az. Egy életutat leíró, a sérelmes tényeket felsorakoztató, a következményeket bemutató, de megérteni mégsem tudó, a végére éppen ezért mégis csak világos állásfoglalás, ami számomra csak azért megdöbbentő, mert én még fiatalabb generációhoz tartozom, mint a szerző, elvileg tehát a tolerancia oltárán áldozó, rugalmasabb ebadtának illene lennem, mégis a sértettek világát érzem át zsigerileg. Pedig nem vagyok sváb, sem zsidó, sem kulák leszármazott, sem…, sem… Koromból adódóan voltam kisdobos és úttörő, noha az egyik avatást orvosi ügyből kifolyólag megúsztam, de attól még azzá vált az ember, porszemmé a fogaskerekek közt, de tudom, milyen gyűlöletes volt anyám szemében a párttagsági igazolvány. És akkor lapoznék is, szerintem a mi fiatalabb generációnknak nem az a problémája, hogy a jelenlegi baloldaliaknak milyen érintettségük van a régi komcsi világból, sokkal inkább az, hogy a jobboldalon szárnyalók hogy-hogy olyan magasan és régóta szárnyalhatnak, noha ennek ára volt, mint mindennek. És akkor már megint a tűlevelűek metszésénél tartunk.

4 hozzászólás
Szabóné_Erdős_Gyöngyi >!
Csányi Vilmos: A sértett

Bocsánat, itt a téves vásárlás esete forgott fenn nálam, gondolom megnéztem a borítót, az írót, az árat és futottam tovább, bogozgatom visszafelé abból, hogy cseppet sem erre számítottam. További nehezítő körülmény, hogy kétoldali és egyre súlyosabb politika-undoritiszem van kialakulóban, olyan heveny kiütéssel, amitől egyes jeleneteknél alig lehetett tartani a könyvet, és ami lassan a történelmi regény kategóriára is átkúszik, így aztán ez most egy nehéz, kínos olvasás volt. Azért kapott tőlem ennek ellenére ilyen sok csillagot, mert kifejezetten hálás voltam a rövidségéért. A szegény „bennemaradt” főkertész egyre élesebb kirohanásai közben az emlékezetem homályos széléből Popper Péter sorai sutyorogtak arról, milyen komoly munka, hogy a sértettségünket mások ellenünk elkövetett bűneinek gyakori ismételgetésével folyamatosan fenntartsuk…

labe>!
Csányi Vilmos: A sértett

Csányi jó, Csányi jó, Csányi nagyon jó.
De ez most nem tetszett annyira.
Pedig a témája olyan húsba, családba vágó.
Hiánypótló lett volna egy olyan regény, ami beépíti azoknak az embereknek a sorsát, tragédiáját kicsit tágabban, árnyaltabban (amiről én is oly' sokat hallottam otthon, és láttam 50 év után a gyermekkori házuk kerítését szorongató, zokogó idős embereket), akiket kitelepítettek, meghurcoltak, jogtalanul megaláztak.
Persze ez a könyv egy barátság(?) történetét villantja fel, és igazából a korrajz nem rossz, de mondatai néha túlontúl szájbarágósak. Dániel pedig nagyon egysíkú.
Azért örülök ennek az írásnak, bár kicsit meg vagyok sértve.

lizke>!
Csányi Vilmos: A sértett

A történet érdekelt, de a kivitelezés valahogy nem fogott meg.

cukkini>!
Csányi Vilmos: A sértett

Könnyed, érthető nyelvezete van. Olvastatja magát, mondjuk ezek az időben ugrálások nekem annyira nem jönnek be. Viszont kellettek a háttérsztorik, hogy fel lehessen építeni az egészet. Az idősek, vagy az ő gyerekeik még néha mondogatják: ti nem éltetek akkor, azt sem tudjátok mi volt. Valóban nem. Ez a kisregény egy apró szeletet ad abból az időkből. Ma is vannak azért olyanok akik olyanokat komcsiznak, vörösöznek, kapitalistáznak le aki nem azok. Mai világban, számomra szinte elképzelhetetlennek tűnne egy ilyen szintű népüldőzés, mint amit itt leírtak.

pulse>!
Csányi Vilmos: A sértett

A szerzőn kívül, akit eddig tudományos írásai alapján ismertem, a borító verebei miatt választottam a könyvet. Megérte. Bár nem szeretem a bánatos történeteket, és ez egy szörnyű történet, mégis szívesen elolvastam, mert szépen volt megírva.


Népszerű idézetek

Kek P>!

– De gyomokat is ápolsz.
Többször panaszkodott.
– Gyomokat? Édes szívem, minden kerti növény gyomként kezdte, valaki meglátta, megtetszett neki, kiemelte, ápolta, termesztette, és idővel nevet is kapott, katalógusba került, kertészeti objektum lett. Az a görögországi papsajt például, amit majdnem kitépett, mert csúnya gyom, milyen szép kék virágokat hoz minden évben. Én szeretem. Nekem a növényekhez van valamiféle barátságos viszonyom, és nem a kertészeti katalógusokhoz. Biológus vagyok szerencsére, nem kertész.

96-97. oldal

Kek P>!

A történelmi sebeket személyes szinten lehetetlen orvosolni, inkább azon kell igyekezni, hogy ne ismétlődjenek meg. Ehhez nemcsak a bűnök feltárása, de a sértettek megértése, némi nagyvonalúság is szükséges.

105. oldal

olvasóbarát>!

A II. VILÁGHÁBORÚ BEFEJEZÉSE után a szövetséges négy nagyhatalom engedélyével, bátorításával és logisztikai támogatásával példátlan méretű etnikai tisztogatást hajtottak végre Kelet- és közép-Európában. Mintegy 12-14 millió, valamiféle helyi kategorizáció alapján német eredetűnek tekintett embert áttelepítettek Lengyelországból, Csehszlovákiából és Magyarországról a lerombolt, megszállt Németországba.
A szövetségesek potsdami egyezménye korábban az esetleges áttelepítés humánus és rendezett végrehajtásáról rendelkezett.
A gyakorlatban ez nem valósult meg.

7. oldal

Kek P>!

– Hát azt tanultam, hogy Németországot a háború után kettéosztották, és voltak nyugatnémetek a kapitalistáknál, meg keletnémetek a másik oldalon. Melyik volt a sváb?
– Kisasszony, a svábok ősei több száz évvel ezelőtt telepedtek le ebben az országban, szerencsétlenségükre. Annak idején a földesurak, ha dolgos, szorgalmas, igyekvő parasztokat akartak a földjeik művelésére, németeket hoztak. Ezek utódait nevezik Magyarországon sváboknak. A sváb falvak azonnal felismerhetőek, tiszták az utcák, a házak, gondozottak a kertek, szépen műveltek a körülöttük elterülő földek. A svábok évszázadok óta őrzik germán kultúrájukat, gazdagítva helyi szokásokkal. Szépen beilleszkedtek a magyar társadalomba.
– Érdekes, erről sohasem hallottam, pedig nemcsak gimnáziumot, de főiskolát is végeztem, igaz, ott már nem volt történelem, csak társadalmi ismeretek.
– Nem hallott az elhurcolásokról, deportálásokról, vagyonelkobzásokról?
– Arról igen. A nácik üldözték a zsidókat, kifosztották, elhajtották őket, sok milliót megöltek gázkamrákban, több mint félmillió magyar zsidó is így pusztult el. Borzalmas lehetett.
– Az is volt, de ezzel nem fejeződött be. A háború után a vörösök az itt élő svábokon bosszulták meg. elvették a vagyonukat, házukat, földjüket, és vagonokba zsúfolva deportálták őket Németországba. Aki meg valahogy itt maradt, azt figyelték, üldözték, lehetetlenné tették.

16-17. oldal

Goofry>!

– Itt is kamatoztattad írói vénádat, vagy egyéb módon ártottál az ellenségnek?

69. oldal

Goofry>!

Tudod, vannak történetek, amelyekben mindenféle szörnyűség esik meg, és egy idő után az ember már csak azért hallgatja őket, hogy jöjjön végre valami megoldás, legalább a vége legyen jó.
Hát ez nem ilyen.

37. oldal

Kek P>!

Másnap átszaladtam Vargháékhoz, az ügyvéd úr nagyon elcsodálkozott, „kevesen tudnak visszaszökni”, mondta. „De minket jogtalanul vittek el!” „Drága Janka, a többieket talán jogosan? Ugyan. Politika ez, nem jog. Utánanézek, mit lehet tenni a házzal, szerencsére rendes lakókat kapott.”

38. oldal

Kek P>!

Voltak vidám napjaink is, amikor vasárnap reggel felébredtünk Danival, és se katona, se rendőr, se párttitkár nem volt a közelünkben, csak egy mókus a nagy fenyőfán. Ezen aztán jókat kacagtunk.

42. oldal

Szabóné_Erdős_Gyöngyi >!

Nekem az anyám volt az élet, a világ. Olyan szeretettel, kedvességgel, kultúrával vett körül, hogy valóságos meseországban élhettem, amíg gyerek voltam. Amikor felnőttem, akkor is mindig mellettem volt, támogatott. Amit elértem csak és kizárólag neki köszönhetem. Feláldozta értem az életét.
– És te is a sajátod őérte, ha jól látom.
– Szó sincs róla. Minden értem volt.

51. oldal

Szabóné_Erdős_Gyöngyi >!

Ahol apa volt az igazgató, kevés nagyszájú komcsi volt, ha mégis akadt, akkor apa azonnal felajánlotta őket a minisztériumnak, mint kiváló kádereket. És ezt bevették, sőt örömmel üdvözölték, mert állandó káderhiányban szenvedtek, a kiemeltek meg legtöbbször hálásak voltak. Apa nem csak bolsi, nagy túlélő is volt, nem nyírták ki.
– De azért hitt az ideológiában?
– Értelmes embernél ez aránylag egyszerű: az ideológia a dolgozó népről, az egyenlőségről, a szebb jövőről igazán szépen hangzott, viszont a gyakorlatban élő, gyarló emberek kívánták megvalósítani, elnyomással, agresszióval, a saját érdekeik érvényesítésével. Apa ezt a két viselkedési szintet el tudta választani, és az emberi gyarlóságot nem a rendszer hibájának tartotta. Persze észre kellett volna vennie, hogy az a rendszer jó, amely képes hatékonyan korlátozni az emberi gyarlóságot, de apa nem volt valami nagy gondolkodó.

60. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Anita Gayn: Senkinek sem kellesz!
Varga Katalin: Barátom, Bonca
Lilian H. AgiVega: Az elveszett tündérfalu
Leiner Laura: Bábel
Bóna László: Illatos kikötő
Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 5.
Tavi Kata: Ballépések
Janković Nóra: Árnyékok illata
Vámos Miklós: Szitakötő