Imi, ​ne csináld! 25 csillagozás

Egy nyár Csuja Imrével
Csáki Judit: Imi, ne csináld!

Portrékönyv, de több is annál: kirajzolódik az országosan ismert, kiváló színész arca, de körülötte, mellette, mögötte ott a szakma, ez a vonzó és rejtélyes világ, a színház és a film világa. És ott az út, ez a meredek és rögös kaptató, ami a hírnévhez és a megbecsültséghez vezet. Nem sétagalopp – ára van.

"Csöng a telefon, fölveszem, és azt hallom, hogy „Ragályi Elemér vagyok”. Személyesen nem ismertem. De látott engem filmekben. Akkor már túl voltunk az Üvegtigriseken, a Moszkva téren… Szóval fölhívott. Én meg dobtam egy hátast. Kinyögtem, tessék parancsolni. Mire ő, hogy rendez egy filmet, és fel szeretne kérni egy szerepre, de nem tudja, melyikre. „Küldenék egy forgatókönyvet, megteszed, hogy választasz magadnak szerepet?” Mondom, ilyen száz évben egyszer van."

>!
Corvina, Budapest, 2022
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631368659
>!
Corvina, Budapest, 2022
320 oldal · ISBN: 9789631368918

Enciklopédia 1


Most olvassa 5

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 20

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Cukormalac>!
Csáki Judit: Imi, ne csináld!

Csáki Judit: Imi, ne csináld! Egy nyár Csuja Imrével

Nagyon kedvelem a memoárokat/interjúköteteket/beszélgetőkönyveket, de szigorúságot is támasztok a műfajjal, műfajokkal szemben: a direkt bulváros vonulatot például – ami szándékoltan arra játszik, hogy adott főhős életében a címlap-együtthatót megtalálva vájkáljon – csípőből elutasítom. (Ebben a kötetben is van egy ilyen szekció, amit a kiadó extra jogi szabályozással látott el pont azért, hogy ne születhessenek belőle hatás-, illetve kattintásvadász cikkek azt kutatva, spoiler.) A szüleimet valamiért jobban érdekelte a kiadvánnyal kapcsolatban ez a szál, én viszont azért voltam kíváncsi Csáki Judit szavakkal festett portréjára, mert érdekelt, hogy Csuja Imrében megvan-e az a szenvedély és jófajta kattanás, ami nélkül színészmesterség aligha végezhető.

Nos, teljes mértékben megvan és szinte át is sugárzik a lapokon az Örkény Színház iránti hűség, a versekkel szövődött különleges sorsközösség, az ezer fokon való izzás. Minden megszólalása hiteles, önazonos, egy pillanatig sem lehet érezni, hogy akár a magánéletét, akár a szakmáját olcsó tömegtermékké silányítva árusítaná ki. A remek kérdéseknek, szinte baráti hangvételnek köszönhetően mintha ott lennénk az alkotók közelében, valósággal szívhatjuk magunkba azt a kellemes feszültséget, ami egy versmondással, próbával, színészkollégával való találkozással kapcsolatban beugrik, s hoz magával számtalan más történetet. Olvasmányos, értékes, szerethető, melegen ajánlom.

>!
Corvina, Budapest, 2022
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631368659
3 hozzászólás
olvasóbarát>!
Csáki Judit: Imi, ne csináld!

Csáki Judit: Imi, ne csináld! Egy nyár Csuja Imrével

Figyelj, én nyitott vagyok, ha rám mosolyognak, akkor visszamosolygok, és nem fordítom el a fejem.

Csáki Judit jól csinálja ezeket az interjúköteteteket. Csuja Imre azok közé a színészek közé tartozik, akiket abban a színházban sosem láttam, amelyet a hazájának nevez, de volt szerencsém élőben látni Szegeden egy színházi találkozón, ahol egy bábbal Babits Mihály Jónás könyve című művét adta elő. https://moly.hu/idezetek/1987088 Legutóbb azt fedeztem fel, hogy létezik Baricco Novecento című monodrámájából egy olyan változat, ahol a színész mondja el a történetet, remekül megformálva azt a különös figurát. Én Illyés Lénárddal láttam Szegeden, nagyon hatásos Csuja Imre hangos könyve is.

Tetszik, ahogyan színészi karrierjét felépítette, mindig megtalálva az éppen szükséges színházat, ahol olyan rendezőkkel és kollégákkal dolgozhatott együtt, akiktől tanulhatott, tovább léphetett, kapott tőlük segítő mondatokat, sok ilyen mondatot elevenít fel.

Örültem, hogy a feleségén és a lányán kívül rendezők, színházigazgatók is elmondták a véleményüket. Rudolf Péter, a filmek forgatásáról, a kollégákkal való kapcsolatáról beszél, nagyon hálás vagyok az ő egész létezéséért.
Bíró Kriszta és Mácsai Pál a színész és a rendező, az igazgató kapcsolatrendszeréről, a próbák folyamatáról, a darabok színpadra állításának munkálatairól.

1987 nyarán családommal Kőszegen nyaraltunk, az elő várban laktunk, a Várszínházban Weöres Sándor A kétfejű fenevad című darabját próbálták, több estén keresztül figyelhettük hogyan változik, alakul, épül fel, napról-napra az előadás, nagyon izgalmas élmény volt.
Megnéztem a Ha a férfi igazán szeret című filmet, ahol a főszereplők magyar hangjai Básti Juli és Csuja Imre voltak. Sorozatokban én őt nem láttam. Társadalmi ügyekben általában nem foglal állás, minden erővel óvja a magánszféráját. Számomra ez kevésbé érthető, munkahelyi ügyekben én nem igazán tudtam csendben maradni.
A covid időszakában verseket mondott, egy telefonos szolgáltatás keretében, lehetett színészektől verseket rendelni, a költőt a megrendelő választotta, a verset a színész.
A beszélgetések legszomorúbb része a családi tragédiák körüljárása volt. A családtagok különböző módon próbálták megoldani a gyászmunkát, feldolgozni a feldolgozhatatlant, Csuja Imre terápiás munkája a szerepek megformálása volt. Csak röviden esik szó a bulvármédiáról, de felháborító, ahogyan működik.
Számomra érdekesek ezek a kötetek, mert egy olyan világba nyerhetünk bepillantást, aminek csak a színpadon megjelenő változatát látjuk, a próbafolyamat rejtve marad.

1 hozzászólás
cintiatekla P>!
Csáki Judit: Imi, ne csináld!

Csáki Judit: Imi, ne csináld! Egy nyár Csuja Imrével

Az Imi, ne csináld! – Egy nyár Csuja Imrével nagyszerűsége, hogy igazán érdekes és súlyos témák is ott vannak a lapokon, ugyanakkor a hétköznapok egyszerűsége, az ingázás a külkerületből a belvárosba, és a szürke mindennapok is megjelennek. Ezek pedig egy olyan elegyet alkotnak, ami miatt leginkább a memoárok kedvelői számára igazán olvasmányossá, érdekessé válik a kötet.

Végül, de nem utolsó sorban már-már baráti a szöveg hangvétele, így az olvasónak olyan érzése lehet, mintha ott ülne Csáki Judit és Csuja Imre mellett, miközben a színészről egy igazán emberi portré rajzolódik ki a pályája, a magánélete, és a gondolatai mentén.

Bővebben: https://www.gyorgytekla.hu/2023/02/csaki-judit-imi-ne-c…

Sister>!
Csáki Judit: Imi, ne csináld!

Csáki Judit: Imi, ne csináld! Egy nyár Csuja Imrével

Bár színpadon még nem volt hozzá szerencsém – ezt sürgősen pótolni kell! –, Csuja Imrét régóta az egyik kedvenc magyar színészemnek tartom. Egyrészt nagyon szeretem a karakteres hangját, másrészt számomra a Valami Amerika és a Mi kis falunk emblematikus figurájává nőtte ki magát. :)

Mivel hallgattam már vele nem egy interjút, ezért akadtak ismerős dolgok, de még így is nagyon tanulságos volt ez a beszélgetés füzér… Különösen annak tükrében, hogy milyen borzasztó tragédia érte a családját. Elképesztő lelki ereje lehet, ezt számtalan ponton bizonyította. Tetszettek a közbeékelt beszélgetések is, ezek mindig egy kis plusz színt és réteget adtak hozzá a Csuja kép teljes megismeréséhez.

Egyszer nagyon szeretném élőben is hallani, ahogy szaval, mert a Családi kört azóta sem hallottam ennél szebb és őszintébb tolmácsolásban. Jó, hogy van nekünk egy Csuja Imrénk! :)

andianhu>!
Csáki Judit: Imi, ne csináld!

Csáki Judit: Imi, ne csináld! Egy nyár Csuja Imrével

Az volt benne igazán érdekes, hogy végig kettőjük hangján hallottam, olvasva a könyvet. Mintha egy jó hosszú podcast beszélgetés lett volna. Amúgy tényleg úgy esett volna igazán jól. Csáki Judit is, Csuja Imre is mindig jöhet.

1 hozzászólás
Nagy_Barna>!
Csáki Judit: Imi, ne csináld!

Csáki Judit: Imi, ne csináld! Egy nyár Csuja Imrével

Az interjú formátum miatt első száz oldalnál azon gondolkodtam, hogy ez így nem működik. Önéletrajznak vagy legalább rendes életrajznak kellene lennie, mert így nagyon dokumentáló jellegű: Se a kérdező, se a válaszoló nem szűr le tanulságokat, és igazán az anekdotázás sem indul be, vagy a csapongás miatt nincs kifejtve rendesen. Majd jött Imre Fanni lányával az interjú, ami mellbevágó fordulatot hozott. Mert én semmit nem hallottam eddig a család drámájáról. Szörnyű, de ettől hirtelen minden más megvilágításba került. Így már világosan érthető lett, milyen ellentmondásokkal és élettel jár a színészi pálya. Mennyire mást mutat más-más nézőpontban ugyanaz a személyiség. Az aki tömegeket nevettet meg, vagy kultfilmekhez adja a hangját, milyen nehézségekkel küzd meg az életben. Úgyhogy a végére nagyon is működött ez a portrékönyv formátum. Azt hiszem megkaptam, amit át szerettek volna adni vele.

Chrysalis>!
Csáki Judit: Imi, ne csináld!

Csáki Judit: Imi, ne csináld! Egy nyár Csuja Imrével

Bevallom én azért akartam nagyon elolvasni, mert tudni akartam, hogy mi hajtja, mi élteti, hogy mitől megy tovább miután két fia is öngyilkos lett. Erről nem is tudtam addig, amíg az én fiam is meg nem halt és kerestem a tűlélőket, hogy hogy lehet ilyen traumával egyáltalán élni, nem hogy még úgy élni, ahogy például Csuja Imre (hasznosan, hittel, pozitívan). Szóval én kikerestem azokat a részeket, amikor erről a drámáról beszél (nek) és csak utána olvastam el az egész könyvet. Mert a beszélgetés tényleg érdekes volt, jó volt olvasni.

Mágika6>!
Csáki Judit: Imi, ne csináld!

Csáki Judit: Imi, ne csináld! Egy nyár Csuja Imrével

Bevallom őszintén, hogy az Örkény színházban eddig még nem jártam, de a könyv meghozta hozzá a kedvem. A társulat tagjait, és köztük Csuja Imrét máshonnan ismerem, hisz számos legendás szerepben láthatta a nagyközönség a mozivásznon és a tévében.
A magánéletéről eddig is voltak ismereteim, lévén, hogy én is hajdúnánási születésű vagyok, de a könyv kapcsán még közelebb kerülhettem a művész úrhoz.
Ez a könyv is bebizonyította, hogy a siker nem jön csak úgy. Azért nap mint nap kőkeményen meg kell küzdeni, és rengeteg lemondással jár.

Koch_Andrea>!
Csáki Judit: Imi, ne csináld!

Csáki Judit: Imi, ne csináld! Egy nyár Csuja Imrével

Őszinte, nagyon jól megírt, kedvenc.


Népszerű idézetek

olvasóbarát>!

Babitscsal még van egy olyan tervem, hogy csak az ő verseit mondom a „Jónás könyve” előtt. Nehéz. Nagyon nehéz. Az „Esti kérdés”, például. Meg a „Miatyánk”.

Az melyik is?

„Miatyánk ki vagy a mennyekben, / harcokban bűnökben, szeny-
nyekben, / rád tekint árva világod:/ a te neved megszenteltessék,
/ a te legszebb neved: Békesség! / Jöjjön el a te országod. / Véres
a földünk, háború van, / kezed sújtását sejtjük, uram, / s mond-
juk, de nyögve, szomorúan, / – add hogy mondhassuk könnyeb-
ben – / Legyen meg a te akaratod!”

37-38. oldal

Csáki Judit: Imi, ne csináld! Egy nyár Csuja Imrével

1 hozzászólás
olvasóbarát>!

Sokszor mondta neked azt, hogy Imi, ezt ne csináld?

Igen, előfordult. Nem kevésszer… Hogy ne csináljak semmit. Ilyenkor „üresbe teszem a kocsit”, jár a motor, és várok türelmesen. Mert ez nem úgy megy, hogy bemegyünk, és rögtön zseniálisak vagyunk. Ezért pokolra kell menni néha. És sokszor nem a szerepet, vagyis Falstaffot vagy Poloniust tanulom, hanem Csuja Imrét, a mai napig.

261. oldal

Csáki Judit: Imi, ne csináld! Egy nyár Csuja Imrével

olvasóbarát>!

Adott volt a Jónás könyve.
Egyszer csak elhatároztad, hogy ezt megtanulod és elmondod?
Dehogy mertem volna én ebbe belevágni a beszédtanárom, Gáti József után!
Fölhívott Bereczki Csilla, ma már rendező és dramaturg. De akkor bábrendező szakos hallgató volt, és azt mondta, hogy szeretne velem dolgozni. Kérdeztem, biztos, hogy meg akar bukni? És én buktassam meg magát? De azért megkérdeztem, hogy miről lenne szó. Egy igazán egyszerű, háromszemélyes japán bábról, mondta. Az egyik japán kölyök a bal kezét, bal lábát egy évig tanulta mozgatni, hogy kifejező legyen. Egy másik gyerek ugyanúgy a jobb oldalát, egy harmadik meg egy fogantyúval a fejét.

29. oldal

Csáki Judit: Imi, ne csináld! Egy nyár Csuja Imrével

Kapcsolódó szócikkek: japán báb
1 hozzászólás
olvasóbarát>!

És annyira megtaláltam a hazámat az Örkényben. Lehet, hogy ez egy csökönyösség, de nem is akarnék megtanulni másfajta színházi nyelvet, mint amit ez a csőszínpad, ez a szűk, megveszekedett játszóhely kínál. Nekem ez a hazám, mert itt olyan látványt szoktak föltenni a díszlettervezők meg a jelmeztervezők, hogy itt a színész számít. Ennél színészcentrikusabb színházat én nem tudok elképzelni.

125. oldal

Csáki Judit: Imi, ne csináld! Egy nyár Csuja Imrével

csucsorka IP>!

Mondd, mikor az öcséd megszületett, már elég nagy voltál, el tudom képzelni, hogy nem voltál boldog. Jóban voltatok?

Hogy is mondjam… nem voltam tőle boldogtalan, csak én akkor már hatéves voltam, iskolás. Az olvasás volt a mindenem, és amikor ő jönni-menni kezdett, nekem kellett lekötni a fölös vegyértékeit. Kellett rá vigyázni, meg ringatni a babakocsiban, levegőztetni. És elvette az időmet az olvasástól, mindig akkor, amikor egy könyvnek a legizgalmasabb részéhez értem, tudod?

97. oldal

Csáki Judit: Imi, ne csináld! Egy nyár Csuja Imrével

csucsorka IP>!

Tüzet se lehetett neki [Törőcsik Mari] adni. Azt mondja, hát azért van az egész dohányzás, hogy rágyújthassak.

140. oldal

Csáki Judit: Imi, ne csináld! Egy nyár Csuja Imrével

csucsorka IP>!

Anyám… hát az anyám, ő hirtelen szórta a pofonokat. Nem bírta, ha hazudok, nekem meg nagyon működött a fantáziám. És olyanokat is állítottam, amit csak szerettem volna, ha velem történik.

Konfabulál a gyerek.

Igen.

93. oldal

Csáki Judit: Imi, ne csináld! Egy nyár Csuja Imrével

csucsorka IP>!

Nekem mindig is az volt a szokásom, még ma is az, hogy ahogy hallgatom az instrukciót, elkezdem az agyamban lefordítani gyakorlatra. Ettől ellazulnak az arcizmaim, és valószínűleg kiüresedik a tekintetem is, mert én olyankor magamat látom, ahogy ott mozgok, megyek ,váltok, ezt teszem, azt teszem… Negyvenöt perc után a Valló rám szólt, „te Imre, érted, amit mondok?” Mondom, „persze, Péter, értem. Majd holnap ráküldöm az ösztönt.”

55. oldal, 2. Legyen: nem érhet semmi készületlenül

Csáki Judit: Imi, ne csináld! Egy nyár Csuja Imrével

csucsorka IP>!

Ez – mármint, hogy kevés az idő – most hangzik először, de a későbbi beszélgetéseinkben refrénszerűen visszatér. Időbe – időbe! – telik, míg rájövök, hogy az idő mint olyan másképp strukturálódik egy színész fejében, mint egy civil fejében. Neki ugyanis két, egymástól élesen elváló időre tagolódik a nagy és jobbára osztatlan idő: a játszás idejére, ami akár egy zárvány, parancsolóan és mozdíthatatlanul áll magában, és a nem-játszás idejére, amibe ugyan szintén belezsúfolódik még ezernyi munkajellegű tevékenység, de ezek az idősávok amorfak, elejük-végük-szélük hullámos, és át-átmosódnak a magánéletbe, és ha terjeszkednek, hát annak a rovására terjeszkednek.

32. oldal, 1. Harc a Nagyúrral

Csáki Judit: Imi, ne csináld! Egy nyár Csuja Imrével


Hasonló könyvek címkék alapján

Tóth Júlia Éva: Borikönyv
Müller Péter: Anyám titkos könyve
Bérczes László – Mucsi Zoltán: Mucsi Zoltán
Ruttkai Éva: Parancsolj, tündérkirálynőm!
Bujtor István: Ezt megcsíptük, Oszi.!?
Orosz Ildikó: Marton László – Összpróba
Karády Katalin – Gách Marianne – Mezei András – Zilahy Lajos: Hogyan lettem színésznő?
Fahidi Éva: A Dolgok Lelke
Presser Gábor: Presser könyve
Sándor Erzsi: Szegény anyám, ha látnám