Szeplőtelen ​Kelemen 3 csillagozás

Csák Gyula: Szeplőtelen Kelemen

„Ezúttal ​más volt a bírósági tárgyalás légköre, mint három évvel korábban. Most "balról” érkezett Kelemennek a nagyobb súllyal latba eső segítség. Enyhítő körülménynek minősült például a tanácselnök által hangoztatott „haladó” múltja, származása, meg még az is enyhítő körülménynek számított, hogy „listán” levő asszonyra tört rá. „Felülről” is érkeztek telefonok a járásbíróságra, ahol meg is volt a készség a „magasabb szempontok” figyelembevételére, ámde Kelemen – különös módon – minden őt mentegető támogatással szembeszállt. Ezúttal nem hallgatott, hanem bőbeszédűen magyarázta: miképpen tervelte ki és miképpen akarta végrehajtani „tettét”.
– Igenis meg akartam erőszakolni, és meg akartam ölni, meg ki is akartam rabolni! -kiabált a se holt, se eleven bírósági elnök felé.
Végül is – újra elítélték. Tagadhatatlan volt ugyanis, hogy tetten érték, tagadhatatlan volt, hogy három embernek nyolc napon túl gyógyuló sérülést okozott, és tagadhatatlan volt, hogy ráadásul mindezt… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Rakéta Regénytár

>!
Magvető, Budapest, 1986
122 oldal · ISBN: 9631406598

Enciklopédia 8


Kiemelt értékelések

Carmilla >!
Csák Gyula: Szeplőtelen Kelemen

    Rövid kis írás, ám annál súlyosabb. Egy emberi tragédia a változó politikai viszonyok közepette. Mert vannak született győztesek és vesztesek: vannak, akik mindig megtalálják a maguk számítását, és vannak, akik mindig csak áldozatai lesznek az eseményeknek. Feláldozható parasztok a sakktáblán. spoiler

sztimi53>!
Csák Gyula: Szeplőtelen Kelemen

Kiváló kezdőmondat. Az erőszaktevő visszatér a faluba, és a tanácselnök irodájában próbálják megoldani a problémát, pedig mindenki tudja, hogy gondolkodni a kocsmában kell. A duplán elítélt ártatlanság Istenben találja meg a vigaszt, pedig nagyasszonyok melengetnék a keblükön. Érdekes az akkori politikai helyzet és díjazandó a humor, viszont három csillagot ér nekem. HArinak köszi hogy elébem tolta.

loz>!
Csák Gyula: Szeplőtelen Kelemen

Hát ilyen a szó teremtő ereje. Ha elegen mondanak valamit, akkor az már úgy is van. Történelmi változások ide vagy oda, az emberek ilyen szempontból sem változnak semmit. Nagy ereje van annak, hogy „azt mondták”. Érdekes a könyv témája, a történet is szórakoztató. Nyúlfarknyi, de annál több van benne.


Népszerű idézetek

csillagka P>!

…Kelemen környezetébe kérték magukat a nappali munkahelyen is, és elterjedt a köztudatban, hogy a hívőbrigád neveli a sertéseket. És ezek a hívők éppen olyan igyekvők, csendesek voltak, mint Kelemen, s elérkezett a nap, amikor ezt nyilvánosan is méltányolták. Mivel minden szükséges feltételnek megfeleltek, elnyerték a „szocialista brigád” címet. Sokan mosolyogtak ezen, némelyek pedig hangos hahotára fakadtak, amikor az előre tájékoztatott járási szónok így kezdte a beszédét:
– Tisztelt hívő elvtársak…

110. oldal

2 hozzászólás
Carmilla >!

     – Ami a lakosság hangulatát befolyásolja, az mind politika és közügy.

8. oldal (Magvető, 1986)

Kapcsolódó szócikkek: politika
Carmilla >!

     – Ne féltsen engem – eresztette le roppant karjait Kelemen, és anyja vállára tette. – Megvéd majd az Isten.
    Anyja kirántotta magát az ölelésből.
     – Eddig se védett meg! – kiáltotta keserűen.
     – Akkor az is az ő akarata szerint lesz – sóhajtott egyet Kelemen.
     – Mit istenezel annyit? – kiabált vele anyja. – Nem normális dolog, ha egy közönséges ember úgy beszél, akár a papok! Honnan vetted ezt az istenverte Isten-imádatot?! Talán a kommunisták börtönében tanítottak rá?!

18. oldal (Magvető, 1986)

cassiesdream>!

Osztályidegen volta mellett azért sem szerette a tanácstitkárt, mert magasabb termetű volt nála , s azért sem, mert köves gyűrűt viselt, ami a burzsoáziához való tartozás nyilvánvaló, sőt: hivalkodó jelvénye volt.

9. oldal

Carmilla >!

Legalább te ne hazudozz! Úgyis csupa hazugság az egész élet.

116. oldal (Magvető, 1986)

Kapcsolódó szócikkek: hazugság
Carmilla >!

     – Hol volt az Isten – kérdezte –, amikor apádat halálra gázolták a kan disznók?

15. oldal (Magvető, 1986)

Carmilla >!

     – Ami maga és az ura között történt, az csakis magukra tartozik – nyugtatta meg a gazda. – Nincsen tál meg kanál csörrenés nélkül… Én is hozzávágtam már az asszonyhoz a fejőszéket… Minden családban megeshet ilyesmi, ezt nem szokás világgá kürtölni…

49. oldal (Magvető, 1986)

Kapcsolódó szócikkek: bántalmazás · kanál · szokás
Carmilla >!

[…] Heves hangulatú pártközi tárgyalások kezdődtek, amelynek során a „baloldal” nem akart hinni Kelemen bűnösségében, a „jobboldal” azonban, illetőleg a közvélemény Kelemen-ellenessé hangolódott.

53. oldal (Magvető, 1986)

Carmilla >!

     – Én csak az Úr Jézusba vagyok szerelmes. Ő az én örök jegyesem.
     – Attól nyugodtan szeretheted Jézust, ha ágyba fekszel egy-két nővel is.

84. oldal (Magvető, 1964)

Carmilla >!

Kelemen ugyan balga és tanulatlan volt, de az idő múlásával bölcsesség is érlelődött benne. Megfigyelte például, hogy az élet mindig egyensúlyra törekszik, még akkor is, ha ennek a megvalósulása ritkán sikerül. A rosszat rendszerint követi valami jó, ami után ismét a rossz elkövetkezésére lehet számítani, de azzal a bizakodással, hogy aztán ismét jó következik.

92. oldal (Magvető, 1986)

Kapcsolódó szócikkek: egyensúly · · rossz

Hasonló könyvek címkék alapján

Horváth László Imre: A Kicsi embere
Andai György: Kifújt…
Farkas Jánosné: Az én utam…
Galgóczi Erzsébet: Törvényen kívül és belül
Tom Rob Smith: A 44. gyermek
Cserhalmi Dániel: Csengőfrász
Szabó Róbert Csaba: Alakváltók
Pergel Zsolt: Idegen gyermek
Hans Bergel: Hajdútánc vasban
Josef Skvorecký: Oroszlánkölyök