A ​hatlövetű 26 csillagozás

Csabai Márk: A hatlövetű

A történetünkhöz adott egy fiatal író, Gyulai Emánuel, s A hatlövetű című gengszterregénye.
De mi tegyen egy szerző, amikor a hősei egyszer csak bekopognak az ajtaján, s laposra verik a fejét, aztán a következő snittben már kénytelen hol egy rablásos bűncselekmény szálait kinyomozni, hol maga is rabolni, esetleg gyilkolni?
Kedves írók, figyelem! Vigyázzanak, milyen történeteket írnak, hiszen van rá esély, hogy pillanatok alatt ott találják magunkat művük fikciós és valódi szálainak szövevényében.
Rablás, gyilkosság, bűnözőbandák, vádalku a rendőrséggel, és egy gyönyörű PR-os lány, Imola… A szex, a pénz és a hatalom tényleg szétválaszthatatlan?
A csattanót persze nem lőjük le, de annyit elárulunk, hogy mint a hasonló történetekben, vastagon gurul a forint is, és szép számmal akadnak, akik szaladnak utána.

>!
Athenaeum, Budapest, 2015
400 oldal · ISBN: 9789632934891
>!
Athenaeum, Budapest, 2015
388 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632934631

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Gyulai Emánuel · Arnold Wolf 'a Szekrényhátú' · Béki Konrád 'az Agy' · Benkő Imola · Gagyizós Misi · Hídvégi Oszkár 'Oszi'


Kedvencelte 7

Most olvassa 3

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 20


Kiemelt értékelések

>!
Chrissie
Csabai Márk: A hatlövetű

„Jól sikerült a könyv pubikám, minden elismerésem!”
Úgy pufogtattad a poénokat mint vadnyugati western hősök a coltjaikat.
Remekül szórakoztam! Sikerült elérned, hogy minden szereplőt megkedveljek. Nem hagytál üresmenetet, hol nevettem, hol izgultam, de egy percig sem unatkoztam, hála a sok akciónak. Filmszerűen peregtek az események. A könyv végére érve elmondhatom, hogy nagyon fognak hiányozni ezek a csibészek: Wolf, Konrád, Oszi és Emánuel. Pont ezért remélem, hogy tényleg nincs vége :)
A történet egyébként nekem a kedvenc filmemet A ravasz az agy és a két füstölgő puskacsövet idézi :)
Kedvenc lett! ) Imádtam! :)

>!
VNoémi P
Csabai Márk: A hatlövetű

A hatlövetű egy igazi akciódús, fekete-fehér filmbe illő gengszterregény tele akcióval, fordulatossággal és még több humorral. Imádtam Márk stílusát, fogalmazásmódját, bölcsességeit, melyeket a szereplői szájába adott, és főleg a humorát, ami utánozhatatlan. Nem áll közel ez a téma hozzám, mégis megérintett, hála a jó helyszíneknek, Émánuelnek a balszerencsés, ugyanakkor totálisan szimpatikus főhősnek és magának az alapötletnek, amivel (bár nem ismerek sok hasonló témájú regényt) mégis úgy vélem, hogy kiemelkedett a többi közül, mert jól átgondolt volt, nem hétköznapi és még egy lány számára is szórakoztató. :)

http://egyszervolt-konyvsarok.blogspot.hu/2015/10/hercs…

>!
MyMoonlightLibrary_Steph P
Csabai Márk: A hatlövetű

Az első olvasásom az írótól, de nem az utolsó, az fix. Ennyi iróniával és humorral én még nem találkoztam könyvben. Persze, a lehető legjobb értelemben. Nem egy olyan pillanatom volt a regény során, mikor hangosan felnevettem és percekig nem tudtam tovább haladni, mert konkrétan sírtam a nevetéstől.Én ezelőtt nem gondoltam, hogy egy könyv ennyire meg tud nevettetni. Emellett nagyon bírtam a komikus karaktereket, az abszurd jeleneteket, meg úgy az egész alapsztorit. Akciódús és fordulatos – igazi felüdülés volt olvasni.
Ezek után nem volt kérdés, hogy beszerezzem-e Csabai Márk legújabb krimi sztoriját, a Határtalanok című regényt. Már várom, hogy újra belevágjak egy könnyfakasztó olvasmányba.

>!
ladybird
Csabai Márk: A hatlövetű

Hihetetlen volt! Realisztikus, és mégis hihetetlen! Úgy szippantott be, hogy szinte észre sem vettem, de minden gondolatomat kitöltötte. Igazi akciók, magyar nehézfiúk és egy szerethető, de amolyan aranyosan fárasztó főhős!

Emánuel szerethető figura, egyszerű átlagember, aki éli a maga rendezett kis hétköznapjait. Elszórakoztatja magát, ír, kocsmázik, hogy ihletet merítsen. Amikor a környezetéből kiszakítja a két bűnöző, az élete éles fordulatot vesz, és itt azt kell mondjam, abszolút jól szerepel, mint karakter. Nem válik egyik pillanatról a másikra G.I. Joe-vá, nem menőzik, marad, aki volt, csak némileg tapasztaltabb formában. Nem ítélkezik, hanem szép lassan megismeri azokat, akikkel egymás mellé sodorta őket az élet. Nagyon sok mulatságos helyzetbe bonyolódik, néha igazán kis ügyi fogyi, de nem idegesítő módon.
Kiváló érzéke van ahhoz, hogy bajba kerüljön. Ahogyan ahhoz is, hogy megszerettesse magát, mivel valahányszor rezeg alatta a léc, mindig kiderül, hogy van valaki, aki kész neki segíteni. Azt hiszem, ezt a naiv és nyílt természetének köszönheti. És ettől válik realisztikus szereplővé. Nem csak abszolút jó vagy rossz, hanem olyan, akár egy húsvér ember, olykor bénázik, máskor brillírozik, vannak hülye dolgai, de ugyanígy zseniális húzásai is. A szövege pedig… Haláli. Nem mondom, hogy néha nem volt egy kicsit sok, és nem tettem félre pár órára a könyvet, de ettől volt egyedi.

Maga a történet nagyon mozgalmas, mindig van egy új szál, egy új szereplő, aki rendesen megkavarja a dolgokat. Végig izgultam, mi lesz a vége, mert az már az elején kiderült, hogy Emánuel ebből nem jöhet ki csak úgy jól. Amikor a két nehézfiú bevonta az első alkalommal a buliba és jelen volt a piszkos ügyeiknél, végérvényesen belépett a bűnözők világába. Magyarázhatta volna a rendőröknek, hogy csak azért volt ott, mert megzsarolták, ez még nem mentette volna fel semmi alól. Szóval nagyon szorítottam neki, hogy valahogy megússza. Rengeteg teória fordult meg a fejemben ezzel kapcsolatban, volt ami bejött és volt ami nem.
Most pedig, hogy a végére értem, azt kívánom, bár lenne egy második része is!

További részletek: http://konyvextrak.blogspot.hu/2015/10/csabai-mark-hatl…

>!
jehuka P
Csabai Márk: A hatlövetű

Nagyon bejött a humora, a történet viszont nekem kevés volt. A fülszöveg alapján kicsit többre számítottam. Az alapsztori egyébként zseniális, csak a cselekmény része lett kissé bugyuta. Olyan kis esetlenek voltak a szereplők, Emánuel egy igazi looser (vagy csak nekem tűnt annak?) és Szekrényhátút vagy Agyat sem tudtam komolyan venni. Ettől függetlenül jól szórakoztam, nagyokat nevettem.

>!
Judy22
Csabai Márk: A hatlövetű

Hát ez laza volt. Faltam, mint más a töltött káposztát!
Értékelés az Adri könyvmoly blogon.
http://adrikonyvmoly.blogspot.hu/2016/12/csabai-mark-ha…

2 hozzászólás
>!
Amanda90
Csabai Márk: A hatlövetű

No ezt is olvastam ( Csibész, Tündérmese és Áfi után szabadon) :) Minden egyes sorát imádtam, még olvastam volna, persze egyszer minden könyvnek vége, és általában az a legrosszabb része. A négy csillagot a többihez viszonyítva adtam, igaz mindig a legfrissebb könyve az írónak vagy az utoljára olvasott könyv a kedvencem. Márk stílusa és humora utánozhatatlan. Le kéne tartoztatni aki még nem olvasta. ( Csak vicc, nem tetted még meg akkor irány a könyvesbolt. Tényleg kevés magyar, fiatal író az akinek érdemes elolvasni a könyveit )
Miközben olvastam ugyanazt éreztem, mint az előző 3 könyvnél: jól kidolgozott karakterek, remek alap történet, a könyv szinte olvastatja magát és sodor magával. Már- már néha olyan érzésem volt, mintha ott lennék. Én csak élem a kis budapesti életem ami nem ennyire izgalmas.

Aki ki akar szabadulni az egyforma, kiszámítható bestsellerek vagy a komolyabb olvasmányok szorításából, annak mindenképp ajánlott.

>!
Chris
Csabai Márk: A hatlövetű

Annak ellenére, hogy a teljes Csabai-életmű itt várakozik a polcomon, mégis A hatlövetű lett az első regényem a szerzőtől. (Ezért is merem bátran kijelenteni, hogy aki csak most ismerkedik a szerző írásaival, kezdheti ezzel.) Bevallom, eleinte kissé nehezen rázkódtam bele a történet hangulatába, a stílust megszokni sem könnyű elsőre, hiszen az egészet áthatja valami különleges és egyedi humor, amelyhez nem voltam eddig hozzászokva. Egy ilyen kaliberű regénynél nagyon kell vigyázni, hogy a poénok ne legyenek erőltettek, a szerző a megfelelő helyen süsse el őket, és úgy általában, ne menjen a történet rovására. Habár egy-két alkalommal rezgett a léc, mégis nyugodt szívvel írom le, hogy Csabai megtalálta a tökéletes egyensúlyt. A sztori filmként pereg előttünk folyamatosan, hőseink időnként abszurd helyzetekbe kerülnek (de mégsem tudjuk azt mondani, hogy ez nem történhetne meg), és mindehhez jönnek a poénok, amelyek hol csak megmosolyogtatják az embert, hol meg hangos nevetésre késztetik. Magáról a szituációkról nem szeretnék sokat elárulni, legyen meglepetés, hogy milyen helyzetbe kerülnek a hőseink, de annyit elárulhatok, hogy nem egy olyan közülük, amelyből igen csak nehéz lesz kimászniuk.

A főhős, Gyulai Emánuel személyében egy olyan fickót köszönhetünk, akit szívesen elfogadnánk barátnak, havernak, hiszen annyira hétköznapi, magyar srác, hogy az olvasó azonnal közel érzi magához. Nem akar sok mindent az élettől, megelégszik ő a közepes sikerrel, no meg azzal, hogy a lányokat sikerüljön írói titulusával az ágyba csábítani. Nem keresi a balhét, inkább a balhé találja meg őt, de ha kell, férfiasan áll elébük (vagy legalábbis igyekszik, már ha nem ájul el). A legnehezebb helyzetben sem veszíti el a humorérzékét, amely külön szimpatikussá teszi őt az olvasók szemében. A regény első felében jobban megismerjük a két regénybeli alakot, a Szekrényhátút és az Agyat (mondanom sem kell, hogy melyik milyen szerepet tölt be a bevetések során), akik annak ellenére, hogy rosszfiúk, mégis elég jópofák ahhoz, hogy őket is a szívünkbe zárjuk. Hármasuk igazi adrenalinbomba a humorfaktorban, olyan beszólásaik vannak egymásnak, hogy időnként lefordulunk a székről. Hozzájuk csapódik később Oszi, illetve Imola, aki Emánuel menedzsere és barátja, aki a lelki és szakmai tanácsadáson kívül időnként testi szolgáltatásokat is nyújt hősünknek.

Összességében egy izgalmas, jópofa regényről van szó, amely könnyed kikapcsolódást jelent bárki számára. Szerencsére a történet nem válik a végen kaotikussá és viszonylag kevés szereplővel dolgozik, így akár egy fárasztó nap után is nyugodt szívvel kézbe vehetjük a kötetet, kikapcsolódás gyanánt.

>!
Vác_nembéli_István_fia_istván
Csabai Márk: A hatlövetű

Egy igazán izgalmas, jópofa regény,filmet kell belőle csinálni .miért nem gondolt rá még senki?Oszi jó arc legalábbis így olvasva ,a valóságban ,hát nem tudom.
Márk további regényét is be fogom szerezni.


Népszerű idézetek

>!
Chrissie

Ha hülye vagy valamihez, hallgass és csak bólogass! Így azt hiszik majd, okos vagy.

365. oldal

3 hozzászólás
>!
Chrissie

Az érmének két oldala van. Mielőtt ítélkezel, hallgasd meg a másik felet is…

253. oldal

1 hozzászólás
>!
Chrissie

Olyan vagy, mint a körömgomba. Makacs és elviselhetetlen.

>!
VNoémi P

Mert ma olyan világot élünk, amiben ha nyakkendővel rabolsz, az üzlet. Ha fegyverrel, az bűncselekmény.

315. oldal

>!
Chrissie

Hiába vannak a kemény szabályok, kiskapu mindig van.

265. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hídvégi Oszkár 'Oszi'
>!
Chrissie

– A regényekből sokat lehet ám tanulni! Pallérozni kell az elmét!

296. oldal

>!
Chrissie

Nem titok, hogy minden író kreativitása mögött áll egy régi trauma, na meg önmegvalósítási kényszer, és ezeknél valamivel több pia.

18. oldal

3 hozzászólás
>!
Chrissie

(…) a barátság nagy szó, óvatosan bánjon vele…

122. oldal

>!
Chrissie

Ma már mindenből meg lehet élni, csak a kétkezi munkából nem.

14. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak
Christopher Moore: Biff evangéliuma
Christopher Moore: Lamb
Shalom Auslander: Rabbik és gojok
Pozsonyi Ádám: Harcra fel!
Robert Nye: Faust
Christopher Moore: Die Bibel nach Biff
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a balszerencsés boszorka
David Lodge: Helycserés támadás
Christopher Moore: Mielul: Evanghelie după Biff, tovarăşul de joacă al lui Iisus