Csaba Tamás (szerk.)

A ​végzet masinériái (Legendák és Enigmák 12.) 22 csillagozás

Csaba Tamás (szerk.): A végzet masinériái

Ki tudná felsorolni, mi mindent rejt a föld mélye? Cseppköveket és kristályokat, aranyat és drágaköveket, kőolvadékot és kincset érő érceket – és számtalan furcsa fajzatot, amelyek évezredek óta építik járataikat a hegyek gyökerénél. Akadnak köztük kárhozott lelkek, elfajzott törpék, aludni tért sárkányok és számkivetett istenek éppúgy, mint az egykor felszíni népek sötétségbe menekült és korccsá silányult roncsai. Az emberek gonosznak tartják e lényeket, pedig ők sokszor nem is tudják, mit szabadítanak a világra egy lávakürtő feltárásával vagy egy-egy különös masina megépítésével.

Antológiánkban John J. Sherwood és társai egy különös földmélyi faj, a gnómok titkait tárják elénk.

A művek szerzői: Csaba Tamás, John J. Sherwood, Jámbor Attila

Delta Vision, Budapest, 2012
ISBN: 9786155314056
Delta Vision, Budapest, 2009
312 oldal · ISBN: 9789639890398 · Illusztrálta: Balla Péter, Sánta Kira

Noro>!
Csaba Tamás (szerk.): A végzet masinériái

Kevéssé emlékezetes, bár éppen gyengének sem mondható. Tulajdonképpen kinek jutott eszébe, hogy épp a gnómokról, erről a roppant fontos és központi szerepet betöltő fajról (FYI: nem az) állítsanak össze antológiát?

nagydviktor>!
Csaba Tamás (szerk.): A végzet masinériái

Valahol szörnyű ezt mondani, de az elmúlt 2-3 év M* pályázati antológiás megjelenései után kifejezetten jónak mondható ez az novelláskötet. A szörnyű az, hogy önmagában viszont egyáltalán nem jó könyv, sőt még csak nem is kifejezetten jó M* antológia. Vannak benne persze jó ötletek, az első (Csaba Tamás) és az utolsó (Sherwood) novella pedig egész erős, de összességében az egész könyv csak közepes; a tematikus antológiák közül kiemelkedő Karr-Khazad kapuit pedig meg sem közelíti, valamint az ott tökéletesen abszolvált feladatot (egy nép bemutatása) sem teljesíti maradéktalanul. Az egyes novellák inkább cselekmény orientáltak, és elúsznak a fölös mellékszálakon ahelyett, hogy az antológia voltaképpeni vezérfonalára koncentrálnának. John J. Sherwood Hőseposzának sem volt gnóm főszereplője mégis jobban árnyalta az aprónépet, mint a Végzet Masinériái.

ftamas>!
Csaba Tamás (szerk.): A végzet masinériái

Igazából nem tudok sok mindent mondani a kötetről. A kötet maga rövid, amelyet még tovább szűkít ( már ha az írásokat nézzük ) a gnómleírás + a szószedet.
Magukat az írásokat nem nevezném rossznak, de jónak sem. Azért, amikor a gnómokat úgy győzik le a saját hegy alatti városukban, hogy fejszések másznak le a szellőzőnyíláson…. Na erre elkerekedett a szemem. Mondjuk ebben a novellában nem is sokat szerepeltek gnómok és a szerző a földalatti városuk bemutatását is nagylelkűen kihagyta, mintha nem tudna mit kezdeni vele…
Maga a kötet azért nem volt olyan rossz, mint amire számítottam, ki ki döntse el megéri-e az időt.

Melchiadesian>!
Csaba Tamás (szerk.): A végzet masinériái

Nem tartozik ugyan a legjobb M.A.G.U.S. regények közé, azonban – mint ahogy a sorozat többi kötetétől már megszokhattuk – tovább színesíti Ynev világát a gnómok, a lunirfajták és Erion ostromának leírásával.

Legendák és Enigmák sorozat · Összehasonlítás