Regényben is vége – azért nem vagyok képes nem megjegyezni, hogy ez a történet egyike azon keveseknek, amikor a filmet jobban szerettem a könyvnél.
A záró részben Hablaty sérülten és amnéziásan tér magához. A mellette levő tengeri sárkány juttatja eszébe, ő a Hős, akinek a vikingek királyává kell válnia, megelőzve Alvint. Megindul az út a szigetre, a végső küzdelem Alvinnal, majd a sárkánylázadásnak is véget kell vetni.
Az első meglepetés az volt, hogy mennyire sok a rajz ebben a részben. Talán némileg túlzok, de mintha a kötet fele rajz lett volna. A szokásostól eltérően most nem csak a szöveg mellett vannak rajzok, de nem egyszer egész oldalt, vagy duplaoldalt megtöltő grafika volt a kötetben. A kétoldalasok, főleg, ha sárkányok voltak rajta, még tetszettek is. Azzal továbbra sem békültem meg, mennyire nem szépek az emberi alakok.
A történet lineáris, és lezárja a történteket. Kicsit összefogja, mi és miért történt a sorozatban eddig, és a két nagy konfliktust is rendezi. (Alvin, Acsarka)
Gyerekkönyvnek teljesen ok – szimpatikusak a hősök, tele van beszédes nevekkel, és pozitív üzenetet ad át. Nem csak emberségre, de fair viselkedésre és rugalmasságra nevel a szerző. A végére mondjuk túl direkt az üzenet, még pontokba is szedi, hogy mit kellett megtanulni a sztoriból.
A szokott humor és kaland a cselekményben van. Talán kicsit magyarázóbb, nem annyira kalandregényes, de sikerült egy meglepőt is húznia a szerzőnek. (Kiderül, kinek született Halvér. Azon meglepődtem.)
Az előző kötetekhez képest abban más, hogy már nem ismerünk meg új sárkányfajokat és nincs új nagy kaland sem. Mivel zárás, jó is így. Annak még örülök is, hogy a sárkányfaj ismereteink csak frissíti, nem újítja. Különben az kifejezetten jó, ahogy a sárkányok rendszere felépül, és ahogy arra a döntésre jut Hablaty a végén, amire.
Kicsit keserédes a vége, de inkább boldog, mint sem. Nekem különben pörög azon az agyam, hogy nem gyerekkönyvként, ifjúságiként lehetne folytatása, hogyan épített viking birodalmat az ifjú király.