Így ​beszélj sárkányul (Így neveld a sárkányodat! 3.) 56 csillagozás

Cressida Cowell: Így beszélj sárkányul

III. ​Hablaty Harákoló Harald, a valaha élt legnagyobb viking hős története folytatódik!
Ha Harald nem lenne, akkor valószínűleg a vikingek már kihaltak volna. Először a Gigantikus Maximus, aztán a Számkivetett kalózok, most pedig a Rómaiak törnek az életükre.
De hogy is kezdődött az egész?
Hablaty és jó barátja, Halvér az első Ellenséges Hajó Megszállása nevezetű órán a halászok megfélemlítése helyett véletlenül eltévednek, és egy római hajót szállnak meg, ahol megpillantják a halottnak hitt Álnok Alvint. Nagyot téved Hablaty, amikor azt hiszi, nem fordulhatnak rosszabbra a dolgok. Kezdetnek például ellopják tőle az Így tanulj sárkányul című könyvét. Továbbá Fogatlan fogságba kerül, egy minisárkányból majdnem vacsora lesz, a Cápaférgek pedig elszabadulnak…
Haraldnak ismét Hősként kell helytállnia…

„Remek mese egy kezdetben (is) ügyefogyott fiúról, aki fokozatosan ráeszmél, milyen tehetségek szunnyadnak benne. Ahogy haladunk előre, Harald apró… (tovább)

Így tanulj sárkányul címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 2005

Tagok ajánlása: 7 éves kortól

>!
260 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638962775 · Fordította: Dudik Annamária Éva · Illusztrálta: Cressida Cowell

Kapcsolódó zóna

!

Cressida Cowell

21 tag · 17 karc · Utolsó karc: 2020. június 14., 17:29 · Bővebben


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Fogatlan · III. Hablaty Harákoló Harald


Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 46


Kiemelt értékelések

phetei P>!
Cressida Cowell: Így beszélj sárkányul

Az első három közül ez volt a leggyengébb. A történetvezetési séma gyakorlatilag ugyan az mint a másodikban, csak ebben valahogy nem volt min izgulni. A dramaturgiai ismétlődés mellett ennek lehet az oka, hogy az ellenfélek a rómaiak voltak, akikről Asterix óta tudjuk, hogy úgysincs semmi esélyük. :D Ezek mellett átvezető kötet jellege is volt ennek a résznek, megismerjük Kamikazi-t, aki szinte biztos, hogy Hablaty lány pajtása lesz a további kalandokban és a következő könyv alapfelállása is innen indul el.

Félreértés ne essék, továbbra is vicces, jópofa, szórakoztató, csak valahogy most ebből hiányzott a szükséges plusz, főleg azután, hogy a második még jobban tetszett mint az első. Nekem bejönnek a rajzok is, igaz hogy kicsit szokni kell őket, de teljesen jól illeszkednek a világ karakteréhez. A mellkasát kidüllesztő Fogatlanon pedig lehetetlen nem nevetni. :)

Remélem, hogy a további kötetek kicst elszakadnak az eddigi mintázattól és tudnak újítani.

Niitaa P>!
Cressida Cowell: Így beszélj sárkányul

Nos, ez a rész kifejezetten nem nyerte el a tetszésemet. Hozta a szokásos barbár stílust, jó kis humoros formában, ám szerintem egy gyerekkönyv lapjain nem állja meg a helyét egy olyan faros-bögyös maca, akinek a melle már több megtermett férfival végzett. Ezt nem tudtam hova tenni. Örülök, hogy megjelennek erős női karakterek is a könyvben, nem csak a férfiak lehetnek hős vikingek, de ez valahogy sehogysem volt helyénvaló.
Az meg már csak hab a tortán, hogy a pár oldalas leírás, miszerint hogyan kell sárkányul beszélni, nem volt valami szerves része a történetnek, így a címet sem tartom indokoltnak. Inkább Így győzd le a rómaiakat, vagy Így juss túl egy cápaféreg-támadáson címet adtam volna neki. Jobban bele kellett volna illeszteni a történetben a beszéd jelentőségét.

Sorozatértékelés: https://www.niitaabellvilaga.hu/2019/05/gyereksarok-cre…

Black_Angel>!
Cressida Cowell: Így beszélj sárkányul

Emlékszek, amikor kivettem könyvtárból,itthon vettem észre hogy ez a 3. része :D De így is érthető a történet, és nagyon vicces volt az egész. Főleg a szavak amiket használ Fogatlan:D

ValerinLanz P>!
Cressida Cowell: Így beszélj sárkányul

Egyre jobban tetszik nekem ez a sorozat. Szerencsére már a másodiknál is el tudtam vonatkoztatni a filmektől, itt meg aztán végképp. Mert habár a filmek nagy kedvenceim, azt hittem, a könyveknek úgysem sikerül felülmúlnia, de ha külön-külön tekintem őket, akkor nagyon is élvezhetőek. És hogy miért?
Egyrészt Hablaty zseniális. Imádom a kölyköt, a humorát, a lazaságát – ami igazából halálos félelem -,azt, hogy ennyire okos, mert most is olyan ötletei voltak, hogy lehidaltam tőle! spoiler Imádom a kölyökben, hogy nem fél más lenni, hiába nézik le a többiek, ő akkor sem lesz hagyományos viking. Melyik olvasó ne tudna ezzel együtt érezni?
A másik, amiért egyre inkább szívembe zárom a sorozatot, az a TANULSÁG. Szerintem az ifjúsági könyvekbe mindig kell egy TANULSÁG, amire a gyerekek felfigyelnek, amin elgondolkodnak, és esetleg egyetértenek a hőssel. spoiler
Fogatlan egyre cukibb, és még élvezetesebb volt olvasni úgy, hogy itt ült az ágyamon a saját Fogatlanom. *-* spoiler
A végén megint kaptunk egy jó kis kérdést spoiler, szóval nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra!

Damien_Lambert>!
Cressida Cowell: Így beszélj sárkányul

Ehhez a részhez sem tudok mást írni, mint az előzőekhez. Ugyanolyan izgalmas volt, mint az elődei és a karakterek is egyre szerethetőbbek, ahogy haladok a kötetekkel. Hablaty ismét megmutatta milyen leleményes tud lenni, Halvér ottvolt, hogy megint csak panaszkodjon, de hát ezért szeretjük, Kamikazi is szimpatikus új szereplő volt, remélem a későbbiekben is szerepelni fog még, ha már Astrid nincs benne (igen ezen még mindig fent akadok), Fogatlan pedig egyre közelebb kerül Hablatyhoz. Negatívumként és a fél csillag levonásáért megint csak a hosszat tudom felhozni. A jelenetek lehetnének hosszabbak, több párbeszéddel meg leírással ilyenekkel, mert szívesen olvasnám tovább ezeket a könyveket.

tees06>!
Cressida Cowell: Így beszélj sárkányul

Azt hiszem nálam az egész sorozat ötcsillagos lesz. Nagyon magával ragadott az eddig megjelent 3 kötet, és már várom a folytatást is. Szerencsére még jó sok kötet hátra van, de azt hiszem azokban sem fogok csalódni. Ez a kötet is hasonló sémára épült, mint az előző kettő, de nekem mégsem volt unalmas. Izgalmas a cselekmény, amelyet könnyedén lehet olvasni. Teljesen kikapcsolja az ember legyen akárhány éves. :)
Bővebben:
http://discussion.blog.hu/2015/04/13/cressida_cowell_me…

Sisyll>!
Cressida Cowell: Így beszélj sárkányul

Mondanám, hogy elszúrtam, mert véletlen a harmadik részt vettem kis, és így ismeretlen volt a történet, de mivel az ebből készült film első két részét már láttam, nem voltam teljesen elanyátlanodva.
Az viszont ez alapján kiderült, hogy a részek kicsit mások, mint a film. Ami nem baj, mert számomra ugyanolyan szerethető, gyagyás és kalandos a történet.
Na de akkor most a kötettel irány vissza a könyvtárba, és megpróbálom ezúttal az első könyvet kihozni, ami a mi Hablaty barátunkról és társairól szól.

No_Exist>!
Cressida Cowell: Így beszélj sárkányul

Kezd számomra megérkezni a történet. Nagyon tetszik, hogy egyre jobban tágul a világ, hogy elhagyunk szigeteket, háttérbe szorulnak kevésbé szimpatikus szereplők és valahogy értelme is van az olvasottaknak, óriási fejlődés az előző két részhez képest. Végre egy normális mesét olvastam, meglepően jó és szórakoztató volt.
Fogatlan még mindig nagyon idegesít, Cikcakkocska ugyanez csak pepitában, viszont Hablaty kezd feljönni, jól működnek együtt Halvérrel és bár először idegenkedtem Kamikazitól a végére megkedveltem, nem bánnám ha lenne még a hármasnak közös kalandja.
Természetesen a nagy kedvencem az illusztráció sem maradhat ki az értékelésemből. Most vagy az van, hogy nagyon magával ragadott a történet és nem figyeltem annyira a rajzokra, vagy tényleg egyre kevesebb van belőlük. Mindenesetre amikor már azt hittem, hogy túléltem az egészet, akkor jött Bögyös Berta és mellbedobással kiütött, ezzel újabb áldozatot szerezve nemes testrészének. Nem akarom Cressida Cowellt megsérteni, de a szebb napokat látott és talán pont a héten újjáélesztett Kretén magazinba szerintem tökéletesen beleillenének a rajzai. Borzasztóak.

kolika>!
Cressida Cowell: Így beszélj sárkányul

A gyerkőceimnek (és nekem is) nagyon tetszik a könyv alapján készített rajzfilm. Időnként újra és újra előkerül, s akkor több napon keresztól csak ezt nézik. Így, amikor a könyvtárban megláttam a könyvet, nem volt kérdés, hogy hazahozom, mert már kis könyvmolyocskák is laknak az otthonunkban :) Hazahozva derült ki, hogy ez nem is az első rész, de azért nekivágott a fiam az olvasásnak, na meg az anyukája is.
Kíváncsi voltam, hogy milyen a könyv, mert az olvasás közben kacagásokat hallottam, főleg, amikor a sárkány szószedet került sorra.
A könyv alkalmas, hogy kezdő olvasók is bátran kezükbe vegyék, mert nagybetűs, sok illusztációval, s a történetek sem bonyolultak, habár elkel egy kis szülői segítség a háttér felvázolásban, ami pl. a gladiátorjátékokat stb. illeti.
Számomra nagy csalódás volt, hogy a rajzfilmnek jóformán semmi köze a könyvhöz, s mikor felül tudtam emelkedni ezen a tényen, akkor kezdtem el igazán élvezni a könyvet.
Az illusztrációk valahogy nem lettek a szívem csücskei.

Enikő_Darai_Enii P>!
Cressida Cowell: Így beszélj sárkányul

A három közül, amit elolvastam ezt érzem a leggyengébbnek.
Ugyan kaptunk egy új szereplőt, akinek úgy hiszem nagy szerepe lesz még, de valahogy ellaposodott az egész, nem volt min izgulni, pedig itt is voltak ellenségek. Úgy éreztem Hablatyék nem érnek fel hozzájuk, esélyük sincs, így pedig egyáltalán nem volt élvezetes.
Ugyan továbbra is vicces volt, lekötött de hiányzott belőle az a csipetnyi só, ami az előző kettőből. Főleg azok után, hogy a második sokkal jobban tetszett mint az első. Egyébként a rajzok továbbra is tetszenek, érdekesek és illeszkednek a könyv hangulatához.
Fogatlant pedig lehetetlen nem imádni! *-*


Népszerű idézetek

Joditti>!

Képzeld el a VIKING HŐSÖK KORÁT, amikor a férfiak még férfiak voltak, sőt még a nők is szinte férfiak voltak, sőt még néhány kisbaba is mellszőrzettel jött a világra.

13. oldal

loci93 IP>!

Hogy értékelni tudjuk Fogatlan szavait, tudni kell, hogy a sárkányokról először azt tanulja meg mindenki, hogy szinte soha, semmiért nem szoktak hálálkodni. Fogatlan életében először köszönt meg Hablatynak valamit.

158. oldal (Digitanart Stúdió, 2015)

Habók P>!

– Nektek, vikingeknek annyi eszetek van, mint egy makrélának.

Habók P>!

– Csak OSZTRIGÁT akartál – fortyant föl Hablaty. – Hajnali háromkor!
– Az osztriga jó a r-r-rémálmok ellen – magyarázta Fogatlan.

Rhea_Doherty>!

Inkább az eszünk, a gondolataink és az álmaink erejével kell harcolnunk.

254. oldal

Fürge_Gyík>!

Hablaty megragadott egy arra tébláboló Csattanófogat, és bedugta a centúrió tunikája alá.
A centúrió felüvöltött, és azonnal elengedte Halvér bokáját.
Ki ne értené meg?

65. oldal


A sorozat következő kötete

Így neveld a sárkányodat! sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bombicz Judit: Csodák könyve
L. Frank Baum: Óz, a csodák csodája
Ferenczi Szilvia: A pormanó felbukkan
Geronimo Stilton: Karácsony van, Stilton!
Michael Bond: A medve, akit Paddingtonnak hívnak
Fodor Sándor: Csipike, az óriás törpe
Kertész Balázs: Pufi, a háziszellem
Vlagyimir Ljovsin: Nullácska a tengeren
Ana Galán: A nagy próbatétel
Csukás István: Süsü, a sárkány