Hősök ​kézikönyve a halálos sárkányokhoz (Így neveld a sárkányodat! 6.) 34 csillagozás

Cressida Cowell: Hősök kézikönyve a halálos sárkányokhoz

III. Hablaty Harákoló Harald nagyszerű kardforgató, sárkánysuttogó volt, s emellett a valaha élt legnagyobb viking hős. Emlékiratai azonban azokkal az időkkel foglalkoznak, amikor Hablaty még csak egy nagyon is hétköznapi kisfiú volt, akinek nagyon nehezen ment a hősködés.

A Szőrös Huligánok törzsének reménysége és örököse, Hablaty a tizenkettedik születésnapját ünnepli, de semmi sem a terv szerint alakul. A Mócsing Közkönyvtár egyik ablakpárkányán – száz méterrel a föld felett – álldogál reszketegen, hogy bejusson a négyszáz harcos, tucatnyi fúrósárkány és a félelmetes kardvívó, a Szőrösszívű Könyvtáros védte épületbe.
Hogyan keveredett már megint ekkora slamasztikába a kicsi, vézna, vörös hajú viking hős?
Tarts Hablattyal és barátaival újabb kalandjukon, hogy megtudd, hogyan kell elbánni egy patkányféreggel, miért nem érdemes ellopni egy Lopakodósárkányt, és lesz-e végül Hablatynak születésnapi ajándéka!

Eredeti megjelenés éve: 2007

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Digitanart Stúdió, Budapest, 2016
218 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158041751 · Fordította: Dudik Annamária Éva · Illusztrálta: Cressida Cowell

Kapcsolódó zóna

!

Cressida Cowell

22 tag · 17 karc · Utolsó karc: 2020. június 14., 17:29 · Bővebben


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 37

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

tees06>!
Cressida Cowell: Hősök kézikönyve a halálos sárkányokhoz

Egyik kedvenc sorozatom lett az Így neveld a sárkányodat, bár elfogadom, hogy a könyvek nagyon egyszerűek. Teljes mértékben mesék, de engem mégis mindig lenyűgöz az, hogy mennyire jó fantasy világot teremtett a szerző. A sorozat pedig nem hiába élt meg ennyi kötetet. Így mindig várom az újabb kötetek. Most sem volt ez másként, bár lassabban jutottam hozzá, mint az előzőekhez. Azonban úgy éreztem, hogy ez a rész valamivel másabb volt. Rövidebb történet, de kapott különféle kiegészítő részeket. Ezek pedig elnyerték a tetszésemet. Maga a sztori pedig szintén kicsit másabb volt. Most a mondanivaló sem a barátság és az összetartás fontosságára hívta fel a figyelmet, hanem arra, hogy a könyvekből sok mindent meg lehet tanulni. Ez fiatal olvasóknak pedig nagyon szép tanulság lehet. :) Nekem ez különösen tetszett a regényben. Már ezzel elnyerte az 5 csillagot, bár amúgy is hibátlan ez a rész. Semmi zavaró részletet nem éreztem.
Bővebben:
http://discussion.blog.hu/9999/12/31/hosok_kezikonyve_a…

No_Exist>!
Cressida Cowell: Hősök kézikönyve a halálos sárkányokhoz

Félidőhöz értem és bár úgy gondolom, hogy eddig sem voltam elnéző a sorozattal, de innentől kezdve nagyon szigorúan fogom értékelni a további részeket, már csak azért is, mert ezt egy vízválasztó kötetnek tartom.
Nem egy eddig megszokott történt, de egy kicsit mégis. Nagyon tetszett, hogy a könyveket állította középpontba és Viharfelleg is nagyon kellett, hogy felkavarja az állóvizet. Maga a könyv szerkezete/belseje is tetszik, én anno valahogy így képzeltem el az egész sorozatot. A sárkányok nyelve, ahogy Cressida megalkotta nekem teljes mértékben a kreativitás hiányát tükrözi. Borzasztóan idegesít, olyan mintha azt feltételeznénk a másikról, hogy hülye ezért mindenféle gagyi és bocsánat, de a szellemi képességre abszolút degradáló szavakat használnánk a beszélgetéshez. Ennek ellenére maga a szótár tetszett és a sárkánygyűjtemény is, kellett már egy ilyen összefoglaló.
Most pedig dobpergés… Nagyon sok az illusztráció, biztos vagyok benne, hogy ebben a kötetben van a legtöbb és még mindig azt gondolom, hogy alpáriak és inkább a Kretén magazinba valók, de ebben a részben nem volt egy sem ami megbotránkoztatott.

Kicsit untam már a megszokott sémát, ezért nagyon örültem ennek a résznek, kellett a változatosság, viszont Hablaty 12 éves lett és mondhatni ráfordultak a célba vezető útra ezért innentől nagyon ki leszek élezve a jellem és a történetfejlődésre. Eddig mindkét esetben egy helyben toporogtunk, részemről elég volt a bevezetőből kezdődjön a nagy finálé.

Röfipingvin P>!
Cressida Cowell: Hősök kézikönyve a halálos sárkányokhoz

Most már így a hatodik kötet táján fáraszt. Ebből erősen érződik, hogy nem én vagyok a célközönség. De a karakterek még mindig nagy kedvenceim. Szóval ide nekem a folytatásokat is :)(:

ValerinLanz P>!
Cressida Cowell: Hősök kézikönyve a halálos sárkányokhoz

Ismét egy aranyos kötetet kaptunk, ahol a könyvek álltak a középpontban. Tudtuk eddig is, hogy a vikingek nem szeretnek olvasni, és aki szeretne, az sem teheti, mert akkor nem igazi viking. Sőt, a legelső kötetben még hencegésnek fogták fel azt, ha valaki nem tudott olvasni. Ehhez mérten egyetlen kiadványt tűrtek meg, mégpedig az örökbecsű Így neveld a sárkányodat, mely hasznos tippeket ad ahhoz, hogyan neveld a sárkányod.
Kiabálj vele!
Hablaty ebben a részben sikeresen megtalálta ennek a kiadványnak a második részét, mely további életbevágóan fontos adalékkal szolgált a neveléshez.
spoiler
A Szőrősszívű Könyvtárost természetesen nem szerettem, mert ne akarja már magának megtartani az összes kötetet. Mondjuk arra kíváncsi lennék, valóban olyan sok könyv van-e ott, vagy a nagy része csak üres papír.
Hablaty, Halvér és Kamikázi egyre inkább olyan, mint az Aranytrió, kivéve, hogy egyre inkább a lány az, aki beleviszi a srácokat a bajba. Viharfelleg képessége különleges volt, maga a sárkány viszont nem annyira kedves, pláne a sok hazudozással. Akit megszerettem, az Lopakodósárkány, baj az, ha minden sárkányt ilyen engedelmesnek szeretnék látni? :D
Fogatlan… vajon mikor kezd el felnőni és normális lenni? Kicsit idegesít a viselkedése.
Ami a legjobban tetszett ebben a kötetben, az az egyik illusztráció. Amikor a könyvtárban Halvér lapozgatta a könyvet, ez tényleg így lett megrajzolva, még a keze is látszott! Imádtam. Jó és időszerű volt már a felsorolás a sárkányokról, viszont a szótár teljes hülyeség.
Mivel a végén ismét felvetettünk egy gondot spoiler így természetesen hamarosan folytatom is.

Blair92>!
Cressida Cowell: Hősök kézikönyve a halálos sárkányokhoz

Kicsit vontatottnak éreztem ezt a részt. De attól függetlenül jó volt.

Maëlle>!
Cressida Cowell: Hősök kézikönyve a halálos sárkányokhoz

Kevésbé izgalmas,mint elődei.Nagy pozitívum,hogy Álnok Alvin nem szerepelt.Kicsit unalmas már a csávó.Amúgy én simán egyből emlékeztem a pusztító sárkányféreg hatástalanítani taktikájára.Nem nagy cucc.Amúgy ha választhatnék,én nem egy sötét könyvtárban tölteném a szülinapom nagy részét.Bár ha a miénkről van szó,inkább legyen ott sötét,mint világos.Hmm..ez a könyv ötletet adott,mit csináljak abban az intézményben.B-) *ördögi kacaj*

tsikorgo>!
Cressida Cowell: Hősök kézikönyve a halálos sárkányokhoz

Az előző kötetekhez képest ez nagyon sovány. Mind a történet, mind a figurák szempontjából. Örülök, hogy könyvtári példányt olvastam – nemcsak a könyv témája miatt –, ezért pénzt adni fájt volna…, noha magát a sorozatot szeretem, örömmel olvasom előre, hogy minél előbb…, de ez nagy csalódás volt. Sajnos. Remélem, a hetes ismét jó lesz.

BBetti86>!
Cressida Cowell: Hősök kézikönyve a halálos sárkányokhoz

A sorozat egy filler epizódja. Vagyis, a nagy cselekmény nem halad, de a szereplők kapnak egy jópofa kalandot némi izgalommal és humorral.
Cowell erre a részre kicsit szakít a hagyományos Így neveld regény felépítéssel (iskola – probléma – felnőttek eszetlensége helyett Hablaty akcióba lép), de részelemeiben most is azt írja, amit szokott. Hablaty ésszel felülkerekedik az akadályokon, a végére a felnőttek belátják az igazát.
A cselekmény kellően kalandos, megint van új sárkány is – meg borzalmas beszélő nevek. Szőrösszívű Könyvtáros, hát… visszasírom még Fergeteges Fenomént?
Azért sem voltam oda, hogy nagyon szánkba rágja a könyvek hasznosak leckét. Ki is mondatja a szereplőkkel, hadd jegyezze meg jól az olvasó!
Gyerekkönyvként szerintem jópofa, és szívesen adom a keresztfiam kezébe, nekem már kellene bele valami más is.

janee P>!
Cressida Cowell: Hősök kézikönyve a halálos sárkányokhoz

Aranyos volt ez a rész is, kedves kis mese a barátságról, összetartásról. A sárkány szótár extra cuki, most már csak egy igazi sárkány kéne (természetesen Fogatlan), hogy letesztelhessem a tudásom.


Népszerű idézetek

Rhea_Doherty>!

A könyvek segíteni tudnak nekünk, Apám. A könyvek életet menthetnek, a szó legszorosabb értelmében…

208. oldal

Molylány_FP>!

Ezért van tele az élet meglepetésékkel a Hibbant-szigeten, amely kicsit olyan, mint a tenger. Az egyik percben tombol a vihar, süllyednek a hajók, a vikingek kétségbeesetten menekülnek a halálos sárkányok elől, a következő percben pedig nyugodt és békés a víztükör, mintha mindez meg se történt volna.

Molylány_FP>!

Te, kedves olvasó, biztosan el sem tudod képzelni, milyen lehet olyan világban élni, ahol a könyvek be vannak tiltva.
Mert ilyen egészen biztosan nem fog megtörténni a Jövőben sem, ugye?
Hála Thornak, hogy te olyan korban és olyan helyen élsz, ahol az embereknek joguk van békében élni, gondolkodni, írni és olvasni, és nincs már szükség Hősökre…


A sorozat következő kötete

Így neveld a sárkányodat! sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. R. R. Tolkien: A babó
J. R. R. Tolkien: A hobbit
Michael Ende: A Végtelen Történet
Astrid Lindgren: Oroszlánszívű testvérek
Tina Markus: Pircsi és a zombizűr
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a szekrény
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda
Neil Gaiman: Szerencsére a tej
Edith Nesbit: Az elvarázsolt kastély
Alan Alexander Milne: Holnemvolt