Hajdan ​varázslói (Hajdan varázslói 1.) 109 csillagozás

Cressida Cowell: Hajdan varázslói

Hajdan létezett varázslat, a sötét erdőben élt. Aztán megjelentek a harcosok…
Czár varázslófiú, de nincs varázsereje. Bármit megtenne, hogy legyen.
Ábránd harcoslány, de van nála valami, amit tilos magánál tartania, valami varázslatos. Bármit megtenne, hogy ezt eltitkolja.
Amikor útjaik keresztezték egymást, Czárnak és Ábrándnak el kell felednie a nézeteltéréseket, ha el akar jutni a Harcos-erőd szigorúan őrzött tömlöceibe.
Ahol mozgolódni kezd valami, ami évszázadokon át aludt…

A könyv szerzője CRESSIDA COWELL az ÍGY NEVELD A SÁRKÁNYODAT című könyvsorozat írója és illusztrátora. A Hajdan varázslói egy új sorozatának első kötete, amely Nagy-Britanniában és számos nyugat-európai országban heteken keresztül vezeti az eladási listákat.

Tagok ajánlása: 11 éves kortól

>!
390 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155716072 · Fordította: Dudik Annamária Éva · Illusztrálta: Cressida Cowell

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Ábránd · Bitang · Czár · Kaliburn · Káprázatos Hókusz · Silbak · Szikorax királynő

Helyszínek népszerűség szerint

Galád-erdő


Kedvencelte 14

Most olvassa 8

Várólistára tette 110

Kívánságlistára tette 138

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Papírra_vetett_gondolataim>!
Cressida Cowell: Hajdan varázslói

Ezt a könyvet Borka miatt vettem a kezembe, és milyen jól tettem ! A Hajdan varázslói egy fantasztikus ifjúsági fantasy sorozat, amit a fantasy olvasóknak kötelezően csak ajánlani tudok! A szemet gyönyörködtető illusztrációk igaz lassítottak egy picit az olvasásban, de hát csak ennyi baj legyen. A történet az izgalmak mellet rengeteg vicces és humoros jelenettel dolgozik, amelyek egyszerűen mosolyt csalnak az arcodra, és jobbá teszik a napodat ! <3
https://www.youtube.com/watch…

kratas P>!
Cressida Cowell: Hajdan varázslói

Tündéri mese és a rajzok pont megfelelő hangulatot adnak hozzá.
Czár és Ábránd remek főhősök, de nagyon szerettem a mellékszereplőket is, a pincúrokat, Kaliburnt és az ájuldozó segédtestőrt :) Már alig várom, hogy belecsaphassak a következő részbe.

Chöpp >!
Cressida Cowell: Hajdan varázslói

Klassz történet, érdekes és szerethető illusztrációk (megszoktuk az „Így neveld…” sorozatból), nem utolsó sorban izgalmas kalandok. Az utolsó negyede számomra letehetetlen volt. Még szerencse, hogy volt lehetőségem éppen nyugodtan végigolvasni.
Úgy érzem, mintha az írónő nagy fejlődésen ment volna keresztül az első kötet óta. El fogom olvasni a következő részt is.

heimviol>!
Cressida Cowell: Hajdan varázslói

Rettentően aranyos kis könyv ez, emellett ráadásul egy idő óta az első gyerekkönyv, ami igazán lekötötte a figyelmem.
Az illusztrációk nagyot dobnak rajta, nagyon cukik és egyediek. Szerintem jó lépés volt ugyanolyan stílusú illusztrációkat belerakni, mint az Így neveld a sárkányodat– ba, mert így ez már úgymond az írónő „védjegyévé” vált. off
A karakterek jelleme ismerősek voltak már a másik sorozatából, szerintem eléggé hasonlítottak, de mivel mindkettőt szerettem, ezért ezzel nem volt problémám.
Az alapsztori érdekes, és szerintem egy nagyon hangulatos könyv lett belőle, minden kis lényével együtt :)
Nagyon jó volt olvasni ezt a könyvet, ugyanakkor szerintem inkább csak nagyobb gyereknek kéne a kezébe adni. Részben mert kicsit hosszú, néhol kicsit bonyolult leírásokkal off, illetve szerintem több rész is volt, ami gyerekeknek kicsit ijesztőbb lehet.
De nagyon tudom ajánlani ezt bárkinek, mert olyan kis szívmelengető történet :) :D

És jesszusom Czár és Ábránd milyen cuki már *-*

kriszet_Paulinusz P>!
Cressida Cowell: Hajdan varázslói

Van a varázslat és vannak azok, akik gyűlölik minden cseppjét. Van két gyerkőc, akik szívet melengetően csetlenek-botlanak végig a mondatok között, de ők a világ kicsi hősei. Tizenhárom évesek és a szüleik nem értik meg őket, mert még csak gyerekek. Frusztráltak, nem fogadnak szót és valahogy a rosszaság, a baj mindig a lábuk előtt hever. És vannak a csodás szörnyek, amelyek vigyázzák az erdőket, mezőket. Gyönyörűen ki van bontva, hogy egyetlen rosszacska tettből micsoda lavina indulhat el, és kaland hátán kaland bomlik elő minden kis zugból, itt a sötét erdőben és a Harcos-erődben.
Dicséretes a könyv szinte luxus kiadása, élvezet forgatni, nézegetni, mert „varázsszép” illusztrációkkal hintette tele az írónő. Biztosan elolvasom a folytatást is.
Emlékszem mennyire vágytam csak hasonló könyvre ennyi éves koromban, de nem volt. Most jó volt újra gyereklélekkel olvasni.

EmeseGx>!
Cressida Cowell: Hajdan varázslói

Az Így neveld a sárkányodat óriási kedvencem, ezért is féltem, hogy túl nagyok lesznek az eljárásai, és ez nem fog annyira tetszeni, ezért mielőtt elkezdtem, bebeszéltem magamnak, hogy végülis, ha nem lesz jó, legalább a könyvek gyönyörűek, és tényleg nagyon jól néznek ki. De erre semmi szükség nem volt, hiszen a történet pár fejezet után teljesen magávalragadott, teljesen belemerültem, nagyon tetszett. Az elején bennem volt az Így neveld a sárkányod iránti nosztalgia (leginkább a rajzok miatt. Hát emberek, ahányszor Silbakra néztem, azt hittem Hablatyot látom xD), mert tényleg hasonlít rá, de aztán el is felejtettem, mert teljesen más irányba indult el, a történt teljesen mást céloz meg.
Legszivesebben egyhuzamban olvastam volna végig, mégis annyira sajnálom, hogy vége lett.
Mindkét főszereplő szemszögéből követjük a történetet, sőt, néha még mást is látunk, hiszen van nekünk egy nagyon érdekes Mesélőnk, aki úgy gondolja nagyon vicces, ha elmondja, hogy ő az egyik szereplő, aki mindent tud, és nesze, találd ki, ki vagyok, ezzel további idegtépő kétségeket adva az olvasónak (báár nekem van most egy elég erős tippem, nagyon kíváncsi vagyok ki lesz)
Nagyon szép, mágikus, fordulatos történet. Cressida Cowell könyveivel mindig is nehéz volt korosztály szerint besorolás, és ez most sem változott, nem tudnék korhatárt mondani rá. Egyértelműen vannak benne gyerekmese elemek, de nem teljesen az, idősebbek számára is ugyanúgy élvezhető.

Kiegészítés:
Mindkét fél szinte egyenlő játékidőt kap, egyik sincs túltolva a másik mellett. Mindkét fél meg tud győzni az ő igazáról, mikor épp ő van a porondon, de én személy szerint a varázslókat közelebb éreztem magamhoz, Ábránd és Czár viszont mindketten ugyanúgy emlékezetes karakterek.

Bogi_könyveskuckója>!
Cressida Cowell: Hajdan varázslói

Az utóbbi időben nagyon rákaptam az ifjúsági könyvekre/történetekre. Először féltem, hogy már túl öreg vagyok hozzájuk, de…szerencsére tévedtem. Lassan huszonöt évesen is még mindig nagy „gyermeki” érdeklődéssel tudom olvasni ezeket a könyveket is.
Mint minden mesének, ennek a csodálatos kis történetnek is megvan a saját maga tanulsága. A könyv rámutat arra, hogy mennyire fontos a család, az igaz barátság.
A könyv világa is nagyon belopta magát a szívembe. Az írónő egy csodás világot kezd kibontani az olvasó előtt. A konfliktus alapját a két világ – a mágia/ varázslók és a vas/harcos – közti ellentétek adják, akiknek úgy néz ki, hogy közös ellenségük akad, méghozzá a kihaltnak hitt boszorkányok.
A főszereplőket, Ábrándot és Czárt is nagyon megszerettem.
Kíváncsi vagyok, hogy fog folytatódni a két főhősünk és bandájának a kalandjai.

>!
390 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155716072 · Fordította: Dudik Annamária Éva · Illusztrálta: Cressida Cowell
AdriiV>!
Cressida Cowell: Hajdan varázslói

Első ránézésre a könyv egy kellemes, könnyen emészthető „mesének” tűnt. Pár oldal után azonban kiderül, hogy ennél azért többről van szó…
Mielőtt a történetről kifejteném a véleményem, szeretnék először a könyvben lévő illusztrációkról beszélni. off, azért az írónő tud ám rajzolni! Talán ilyen szép rajzokat a Geronimo Stilton könyvekben láttam utoljára, bár azok az illusztrációk teljesen más stílusban készültek, mint ami ebben a könyvben szerepeltek. Kidolgozottak, ugyanakkor sejtelmesek is egyszerre… tükrözi a történet hangulatát.
De hogy a könyvről is írjak: mint ahogy az értékelésem elején említettem, teljesen mást gondoltam a könyvről a borító alapján. Nem gondoltam volna, hogy egy ennyire misztikus, rejtélyes kötet lesz. Ugyanakkor ezek miatt szerencsére jól csalódtam a történetben.
Habár, mint egy igazi mesekönyvben, az összes szereplő egy kicsit sekélyes volt spoiler, sőt, a könyv elején a két főszereplőnk, Czár és Ábránd is nagyon idegesített, de egyszerűen annyira magával vitt a történet, hogy végül mind a kettőt a szívembe zártam.
A végében nagyon tetszett, hogy spoiler
Remélem, hamarosan folytathatom a sorozatot.

davidkun99>!
Cressida Cowell: Hajdan varázslói

Wow..Ez egy fantasztikus történet volt :D Nem gondoltam volna, hogy ennyire tetszeni fog, de a szereplők, a történet és a világ is klassz volt. ^^ Akit nem riaszt vissza az, hogy első sorban gyerekeknek íródott, annak nagyon tudom ajánlani :D
Alig várom, hogy folytassam a sorozatot!

Valcsa P>!
Cressida Cowell: Hajdan varázslói

Picit sablonos, de egyébként egy egészen jó gyerek-fantasy könyv. :) Biztosan nekem is jobban tetszett volna, ha kb. 10 éves koromban olvastam volna el (csak akkor még sajnos nem is létezett ez a könyv… :D).
Nem adott semmi újat a könyv, viszont ennek ellenére is szerettem olvasni, kikapcsolt, jó volt kalandozni Czárral, Ábránddal, Silbakkal, a pincúrokkal, behemótokkal és Kaliburnnal, a boszorkányok nyomában – akik itt közel sem olyan jó fej lények… Tetszett ez a szembenállás is a harcosok (akik a vas és az erőszak erejében hisznek) és a varázslók között (akik pedig furfanggal és mágiával próbálnak megoldani mindent). off
Kíváncsi vagyok, mi lesz a vége, így biztosan végig fogom olvasni a sorozatot. :)


Népszerű idézetek

heimviol>!

Megjegyzés: Ha a Varázsigék könyvében működési hiba lép fel, akkor sajnos MAGADNAK kell végiglapoznod mind a 6 304 560 oldalt. Bocs.

135. oldal

Kapcsolódó szócikkek: varázslat
EmeseGx>!

– AJÁNLOM, HOGY NE KÖVESS BENNÜNKET TOVÁBB, TE AKÁRKI! – kiáltotta az ijesztő, süvítő semminek. – Mert van nálunk egy VARÁZSKANÁL!
– Meg egy kard, hercegnő! […] A kard talán ijesztőbb…
– MEG EGY KARD! […] Egy olyan veszélyes kard, hogy ANYÁM TÖMLÖCBE ZÁRTA!

67. oldal

read_happilyeverafter>!

– AJÁNLOM, HOGY NE KÖVESS BENNÜNKET TOVÁBB, TE AKÁRKI – kiáltotta az ijesztő, süvítő semminek. – Mert van nálunk egy VARÁZSKANÁL!
– Meg egy kard, hercegnő! – motyogta Silbak falfehéren. – A kard talán ijesztőbb…
– MEG EGY KARD! – kiáltotta Ábránd, s ezután jobbjában a kardot, baljában a kanalat rázta. – […]

65. oldal, 2. Fejezet – Ábránd, a harcos

Kapcsolódó szócikkek: Ábránd · Silbak
EmeseGx>!

[…] nem létezhet, hogy egy KANÁL hősiesebb nálam…

211. oldal

EmeseGx>!

– Ebben a könyvben néhol olyan rémes a helyesírás, mintha én írtam volna! – jelentette ki Ábránd diadalmasan.

148. oldal

EmeseGx>!

Nem mindennap esik meg, hogy ajtón repülhetsz. Használd ki az alkalmat!

213. oldal

heimviol>!

Ez a baj a kalandokkal. Olyasmit hoznak ki az emberből, amit nem is sejtünk.

213. oldal

heimviol>!

Ne feledd: a varázslat szépnek tűnik ugyan, de valójában merő veszély és káosz…

131. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Silbak
heimviol>!

Hű…hát ez a nap még hozzám képest is borzasztóan rémesen alakult…

207. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Czár
heimviol>!

Ó, boszorkányok bajsza, pusmogó magyalok, zsombékok legkötöttebb zsombékszörnyeinek sárga lábujjkörmei

308. oldal

Kapcsolódó szócikkek: káromkodás · Silbak
1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Hajdan varázslói sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Diana Wynne Jones: A másik palota
Michelle Harrison: Egy csipetnyi mágia
Rick Riordan: Hádész Háza
Elizabeth Lenhard: Az utolsó könnycsepp
Eva Ibbotson: Melyik boszorka?
Nyulász Péter: Helka
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók
M. A. Larson: Csillagfürt Akadémia
Mindee Arnett: The Nightmare Affair – A Rémálom-ügy
Melissa de la Cruz: Az Elveszettek szigete