Blankets 49 csillagozás

Craig Thompson: Blankets Craig Thompson: Blankets Craig Thompson: Blankets

„A rarity: a first -love story so well remembered and honest that it reminds you what falling in love feels like. Achingly beautiful.” – TIME

„In telling his story, which includes beautifully rendered memories of the small brutalities that parents inflict upon their children and siblings upon each other, Thompson describes the ecstasy and ache of the obsession (with a lover, with God) and is unafraid to suggest the ways that obsession can consume itself and evaporate.” – The New York Times Book Review

Eredeti megjelenés éve: 2003

Tartalomjegyzék

>!
Faber and Faber, London, 2017
582 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780571336029
>!
582 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781603090964 · Illusztrálta: Craig Thompson
>!
Top Shelf Productions, Marietta, Georgia, 2011
582 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781891830433

3 további kiadás


Kedvencelte 12

Most olvassa 3

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 22


Kiemelt értékelések

NannyOgg P>!
Craig Thompson: Blankets

Ha minden képregény (graphic novel) valami ilyesmi lenne, szeretném a műfajt. Ha nem pizsamás szuperhősök jutnának róla eszembe, hanem ez a… mi ez amúgy? Lélektani én(kép)regény? Mindegy is. Az egész egyszerű, letisztult, hangulatos, fájdalmas, és annyira személyes és őszinte, hogy néha már úgy éreztem magam, mintha kukkolnék. Pedig a téma akárkié lehetne, semmi szokatlan nem történik benne, semmi különösképpen tragikus. Örülök, hogy az volt, ami, hogy nincs kényszeredett happy end, sem kényszeredett dráma a végén. Ettől marad az, ami: önkifejező eszköz. Pizsamás szuperhősök nélkül.

8 hozzászólás
entropic P>!
Craig Thompson: Blankets

Könnyű engem mostanában képregényekkel lenyűgözni, persze olvastam kb. hármat életemben, úgyhogy nekem minden új és csodás, de azért inkább azt hiszem, ha valami jó, azt formátumtól/műfajtól függetlenül is észrevenni, ez meg – hát, ez nagyon jó.

Bár sokat olvastam arról, hogy itt mennyire elválaszthatatlan egymástól a rajzolás és a szöveg, szerintem ez sokkal inkább kép-, mint -regény. A szöveg önmagában (bár szép és kifejező) nem volna kiemelkedő (képregényt ugyan nem, de felnövős és kétkedős és teenage angstes és gyerekkori traumás és útkeresős történetet olvastam már sokat, és ennél jobban megírtabbakat is, az biztos), de ahogy Thompson megjeleníti a rajzain a szereplők érzelmeit, félelmeit, belső világát és külső valóságát, az tényleg lenyűgöző. Rég láttam már ilyen szép és őszinte könyvet.

Másba nincs is kedvem most belemenni, és később sem lesz, mert ez annyira személyes (a szerzőnek főleg, de nekem is), hogy bármi mást mondani túl sok lenne.

Juci P>!
Craig Thompson: Blankets

Hát ez valami egészen csodálatos, a rajzstílus, a szimbolika, a történetmondás, a kérdések, amiket felvet, az időkezelés, minden szempontból hibátlan.
spoiler

16 hozzászólás
chibizso>!
Craig Thompson: Blankets

Olyan keserédes volt az egész.
Adott egy nagyon érdekes családi hátterrel rendelkező fiú (Greg, a graphic novel rajzolója?), akit minden átvisz az alkotói ártatlansága. Rengeteg görcsöt cipel belül, de a rajzaival teremtett világon keresztül képes vegetálni. Aztán jön Raina, és kinyílik a világ Craig előtt.

Ilyen tiszta és ártatlan szerelmi történetet régen olvastam. És úgy érzem, a hasonlóan ártatlanka rajzok nélkül nem lenne ilyen erős a történet. Főleg a hétköznapok árnyaival, amelyek végig ott mozogtak a két főszereplő tisztasága alatt. Nekem ezektől lesz keserédes.

Bővebben: http://anti-gane.blogspot.hu/2017/10/blankets.html

Röfipingvin P>!
Craig Thompson: Blankets

Ez nagyon nagyon érdekes volt! Rád borul, mint egy takaró. És, ahogy általában az lenni szokott szeretjük a takarókat magunkon. Szerettem ezt is!

csucsorka P>!
Craig Thompson: Blankets

Évekig a kívánságlistámon pihent ez a könyv, aztán egyszer kölcsönkaptam és örültem, hogy nem rendeltem meg egy vagyonért, mert nekem nagy csalódás lett a várakozás vége.

Craig Thompson tehetséges rajzoló és valószínűleg nagyon jóérzésű fiú is, de a könyv történetének – szerintem – se füle, se farka.
Valami csodára számítottam, de velem nem történt meg.

1 hozzászólás
Izolda P>!
Craig Thompson: Blankets

Életem első graphic novelje, remek választás volt. Édes-bús tini nosztalgia, (számomra) részben sosemvolt dolgok iránt. Nagyon szépen megrajzolva, tuti előveszem még.

Kis további gondolkozás után arra jutottam, hogy az egyik legdurvább képkocka az volt, amikor a kiscsákók másznak fel a lépcsőn a szüleikhez, azon agyalva, mit csinálhattak már megint, ami nem volt jó, és közben azt gondolja az egyik, hogy „Have I sinned again?” – na ez nem egy hatéves fejébe való gondolat. :S

2 hozzászólás
virezma P>!
Craig Thompson: Blankets

Hú, ez jó volt! Egy szóval: emberi. Megnyitotta a lelkem a karácsonynak.
(Bővebben lásd a többiek értékelését.)

Papusz>!
Craig Thompson: Blankets

Sejtettem, hogy jó lesz, olyanok is dicsérték, akik amúgy nem nagy képregényolvasók, de azt nem is sejtettem, hogy ennyire. Ha akarnék se igen találnék benne hibát.

Nizaya>!
Craig Thompson: Blankets

Először is leszögezném, hogy semmi bajom a kereszténységgel addig, amíg azt valaki a saját hite miatt folytatja, és nincs befolyással/negatív hatással másokra.

Keresztény családban nevelkedtem, mert ez a „normális”, mindig is hittanra, templomba járattak – úgymond nem volt más választásom. Azonban sosem hittem. Egy szem imát nem mormoltam el soha, mert nem éreztem, hogy ezt kellene tennem.
Ebben a graphic novelben tetszett, ahogy végigkövethetjük egy kisfiú felnőtté válását, miközben számtalanszor megkérdőjelezi azokat a gondolatokat, amiket vakon elhisz és magába integrál a legtöbb keresztény. Igazán hatásosak azok az oldalak, amik bemutatják, milyen agymosáson mennek keresztül a még önálló gondolatokra kevésbé képes kisgyerekek.
Volt több pont is, amikor legszívesebben félbehagytam volna az olvasást, vagy éppen nevettem néhány keresztény hülyeségen. off spoiler
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler

3 csillagot kap, mert nem éreztem, hogy nekem adott volna valamit ez a könyv, csak felidegesített néhol, de azért érintett egy csomó fontos témát (gyerekkori traumák, szerelem, felnőtté válás, önálló gondolatok teremtése), illetve több szemszögből bemutatta a kereszténységet és a problémáit.

„How satisfying it is to leave a mark on a blank surface. To make a map of my movement – no matter how temporary.”


Népszerű idézetek

wither>!

– You know, sometimes you look at me with longing… even though I'm here with you.
– Maybe I'm sad – about WANTING you. I'm not too comfortable with wanting someone.

csucsorka P>!

For what matters if I gain the whole world, but lose my soul?

53. oldal

Algernon P>!

When we were young, my little brother Phil and I shared the same bed.
„SHARED” is the sugar-coated way of saying we were TRAPPED in the same bed, as we were children and had no say in the matter.

10. oldal

csucsorka P>!

You know, sometimes you look at me with longing…even though I’m here with you.

391. oldal

peterszebeni I>!

My other get-away car was drawing, where my brother accompanied me at the wheel. He didn’t share my escapist approach it seemed, but drew as a means of spending time with me. And indeed, when we drew together, often collaborating on the same page, I felt connected to Phil. An entire day would be consumed by drawing… These were the only wakeful moments of my childhood that I can recall feeling life was sacred or worthwhile.

44. oldal

itschristine>!

How satisfying it is to leave a mark on a blank surface. To make a map of my movement – no matter how temporary.

581. oldal

itschristine>!

Sometimes, upon waking, the residual dream can be more appealing that reality, and one is reluctant to give it up. For a while, you feel like a ghost – not fully materialized, and unable to manipulate your surroundings. Or else, it is the dream that haunts you. You wait with the promise of the next dream.

572. oldal

itschristine>!

I still believe in God; the teachings of Jesus even, but the rest of Christianity… its Bible, its churches, its dogma-- only sets up boundaries between people and cultures. It denies the beauty of being HUMAN, and it ignores all these GAPS that need to be filled in by the individual.

itschristine>!

I wanted a heaven. And I grew up striving for that world-- an eternal world- that would wash away my temporary misery.

Lecter P>!

– You feel that?
– What?
– I peed on you.

Top Shelf Productions, 2003, 323. old.


Hasonló könyvek címkék alapján

Eric Drooker: Blood Song
Laura Lee Gulledge: Page by Paige
Paul Hornschemeier: Mother, Come Home
Nick Drnaso: Sabrina
Cassandra Jean: Reindeer Boy
Will Eisner: A Contract with God and Other Tenement Stories
Will Eisner: Invisible People
Ed Brisson: Sons of Anarchy 2.
Daniel Clowes: Ice Haven
Daniel Clowes: Wilson