Blankets 85 csillagozás

Craig Thompson: Blankets Craig Thompson: Blankets Craig Thompson: Blankets

„A rarity: a first -love story so well remembered and honest that it reminds you what falling in love feels like. Achingly beautiful.” – TIME

„In telling his story, which includes beautifully rendered memories of the small brutalities that parents inflict upon their children and siblings upon each other, Thompson describes the ecstasy and ache of the obsession (with a lover, with God) and is unafraid to suggest the ways that obsession can consume itself and evaporate.” – The New York Times Book Review

Eredeti megjelenés éve: 2003

Tartalomjegyzék

>!
Faber and Faber, London, 2017
582 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780571336029
>!
582 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781603090964 · Illusztrálta: Craig Thompson
>!
Top Shelf Productions, Marietta, Georgia, 2011
582 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781891830433

3 további kiadás


Kedvencelte 11

Most olvassa 2

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 22


Kiemelt értékelések

NannyOgg>!
Craig Thompson: Blankets

Ha minden képregény (graphic novel) valami ilyesmi lenne, szeretném a műfajt. Ha nem pizsamás szuperhősök jutnának róla eszembe, hanem ez a… mi ez amúgy? Lélektani én(kép)regény? Mindegy is. Az egész egyszerű, letisztult, hangulatos, fájdalmas, és annyira személyes és őszinte, hogy néha már úgy éreztem magam, mintha kukkolnék. Pedig a téma akárkié lehetne, semmi szokatlan nem történik benne, semmi különösképpen tragikus. Örülök, hogy az volt, ami, hogy nincs kényszeredett happy end, sem kényszeredett dráma a végén. Ettől marad az, ami: önkifejező eszköz. Pizsamás szuperhősök nélkül.

8 hozzászólás
entropic P>!
Craig Thompson: Blankets

Könnyű engem mostanában képregényekkel lenyűgözni, persze olvastam kb. hármat életemben, úgyhogy nekem minden új és csodás, de azért inkább azt hiszem, ha valami jó, azt formátumtól/műfajtól függetlenül is észrevenni, ez meg – hát, ez nagyon jó.

Bár sokat olvastam arról, hogy itt mennyire elválaszthatatlan egymástól a rajzolás és a szöveg, szerintem ez sokkal inkább kép-, mint -regény. A szöveg önmagában (bár szép és kifejező) nem volna kiemelkedő (képregényt ugyan nem, de felnövős és kétkedős és teenage angstes és gyerekkori traumás és útkeresős történetet olvastam már sokat, és ennél jobban megírtabbakat is, az biztos), de ahogy Thompson megjeleníti a rajzain a szereplők érzelmeit, félelmeit, belső világát és külső valóságát, az tényleg lenyűgöző. Rég láttam már ilyen szép és őszinte könyvet.

Másba nincs is kedvem most belemenni, és később sem lesz, mert ez annyira személyes (a szerzőnek főleg, de nekem is), hogy bármi mást mondani túl sok lenne.

Juci P>!
Craig Thompson: Blankets

Hát ez valami egészen csodálatos, a rajzstílus, a szimbolika, a történetmondás, a kérdések, amiket felvet, az időkezelés, minden szempontból hibátlan.
spoiler

16 hozzászólás
polimatilda I>!
Craig Thompson: Blankets

Nem olvasok annyi képregényt, mint szeretnék, de néha jól esik nem egy 500 oldalas tömény szöveges könyvet olvasni.
Nagyon a történetet nem lehet értékelni, tekintve, hogy memoár, vagyis a szerző a saját életének részleteit tárja elénk. Ezért nem tudok sokat elmondani, de olvasásra mindenképp ajánlom, mert egy nagyon szép kötetről beszélünk.

shreklover>!
Craig Thompson: Blankets

nem mondanám magamat én se valami nagy képregény őrültnek, de ez valami off isteni volt. egy kicsikét szomorkás hangulatúnak mondanám, de lehet ezért bűvölt el ennyire. a grafika stílusa, a témák, a gyerekkori traumák, az első szerelem… nagyon-nagyon tetszett. az ábrázolás elvarázsolt.

nem mondanám magamat vallásosnak, de a bibliai hasonlatok, idézetek valahol engem is levettek a lábamról. a kritikákon, nézeteken pedig csak én is törtem a fejem kívülállóként.

röviden összefoglalva, számomra egy maradandó mű volt, és megérintett is egy kicsit. persze az érzékenytémákkal vigyázni kell, mert itt azért akad néhány:D (ehhez meg nem nagyon értek, de szerintem keresztényektől függetlenül mindenkinek a kezébe adnám, mert azért többről van itt szó)

chibizso>!
Craig Thompson: Blankets

Olyan keserédes volt az egész.
Adott egy nagyon érdekes családi hátterrel rendelkező fiú (Greg, a graphic novel rajzolója?), akit minden átvisz az alkotói ártatlansága. Rengeteg görcsöt cipel belül, de a rajzaival teremtett világon keresztül képes vegetálni. Aztán jön Raina, és kinyílik a világ Craig előtt.

Ilyen tiszta és ártatlan szerelmi történetet régen olvastam. És úgy érzem, a hasonlóan ártatlanka rajzok nélkül nem lenne ilyen erős a történet. Főleg a hétköznapok árnyaival, amelyek végig ott mozogtak a két főszereplő tisztasága alatt. Nekem ezektől lesz keserédes.

Bővebben: http://anti-gane.blogspot.hu/2017/10/blankets.html

Babó_Buca P>!
Craig Thompson: Blankets

Ezt még anno külföldi BookTubereknél is láttam, és annyit tudtam róla, hogy egy nagyon szép történet. Nekem viszont egyáltalán nem tetszett. A legfőbb bajom a fura vallásosságával volt, mert misztifikálta az amúgy természetes folyamatot. A képregény fontos eleme a távkapcsolat, amelynek megoldása szintén nem tetszett. Ugyan a stílusa és a története szép, de ettől függetlenül nekem ez egy hatalmas NEM.

Bővebben: https://egy-lany-blogja.blogspot.com/2021/02/az-ismerke…

csucsorka IP>!
Craig Thompson: Blankets

Évekig a kívánságlistámon pihent ez a könyv, aztán egyszer kölcsönkaptam és örültem, hogy nem rendeltem meg egy vagyonért, mert nekem nagy csalódás lett a várakozás vége.

Craig Thompson tehetséges rajzoló és valószínűleg nagyon jóérzésű fiú is, de a könyv történetének – szerintem – se füle, se farka.
Valami csodára számítottam, de velem nem történt meg.

1 hozzászólás
Röfipingvin P>!
Craig Thompson: Blankets

Ez nagyon nagyon érdekes volt! Rád borul, mint egy takaró. És, ahogy általában az lenni szokott szeretjük a takarókat magunkon. Szerettem ezt is!

Izolda P>!
Craig Thompson: Blankets

Életem első graphic novelje, remek választás volt. Édes-bús tini nosztalgia, (számomra) részben sosemvolt dolgok iránt. Nagyon szépen megrajzolva, tuti előveszem még.

Kis további gondolkozás után arra jutottam, hogy az egyik legdurvább képkocka az volt, amikor a kiscsákók másznak fel a lépcsőn a szüleikhez, azon agyalva, mit csinálhattak már megint, ami nem volt jó, és közben azt gondolja az egyik, hogy „Have I sinned again?” – na ez nem egy hatéves fejébe való gondolat. :S

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

wither>!

– You know, sometimes you look at me with longing… even though I'm here with you.
– Maybe I'm sad – about WANTING you. I'm not too comfortable with wanting someone.

>!

How satisfying it is to leave a mark on a blank surface. To make a map of my movement – no matter how temporary.

581. oldal

>!

I still believe in God; the teachings of Jesus even, but the rest of Christianity… its Bible, its churches, its dogma-- only sets up boundaries between people and cultures. It denies the beauty of being HUMAN, and it ignores all these GAPS that need to be filled in by the individual.

Algernon P>!

When we were young, my little brother Phil and I shared the same bed.
„SHARED” is the sugar-coated way of saying we were TRAPPED in the same bed, as we were children and had no say in the matter.

10. oldal

Francesca>!

If only my parents had picked a more convenient time for a divorce —— like before any of us kids were born!

csucsorka IP>!

You know, sometimes you look at me with longing…even though I’m here with you.

391. oldal

peterszebeni I>!

My other get-away car was drawing, where my brother accompanied me at the wheel. He didn’t share my escapist approach it seemed, but drew as a means of spending time with me. And indeed, when we drew together, often collaborating on the same page, I felt connected to Phil. An entire day would be consumed by drawing… These were the only wakeful moments of my childhood that I can recall feeling life was sacred or worthwhile.

44. oldal

csucsorka IP>!

For what matters if I gain the whole world, but lose my soul?

53. oldal

>!

Sometimes, upon waking, the residual dream can be more appealing that reality, and one is reluctant to give it up. For a while, you feel like a ghost – not fully materialized, and unable to manipulate your surroundings. Or else, it is the dream that haunts you. You wait with the promise of the next dream.

572. oldal

Lecter>!

Her contours lapping like waves around the blankets.

Top Shelf Productions, 2003, 310. old.


Hasonló könyvek címkék alapján

Lois Lowry: The Giver
Rick Riordan: The Red Pyramid: The Graphic Novel
Scott Westerfeld – Devin Grayson: Uglies – Shay's Story
Riad Sattouf: The Arab of the Future
Troy Little: Hunter S. Thompson's Fear and Loathing in Las Vegas
Dimitris Anastasiou: A=-A
Rian Hughes: XX
Jason Lutes: Berlin – City of Light
Adam Rapp: Ball Peen Hammer
Joe Sugg: Username: Evie