This ​Is Not a Test – Éles helyzet 215 csillagozás

Courtney Summers: This Is Not a Test – Éles helyzet

Hat gimnazista az iskolájában próbálja kibekkelni a világvégét. Sikerülhet nekik? Az apokalipszis most van. Hat diák bevette magát a gimnáziumba, de kevés vigaszt nyújt a menedékhely, ha az élőhalottak folyamatosan püfölik az ajtót. Egyetlen harapás elég ahhoz, hogy megöljön valakit, aki aztán önmaga rettenetes hasonmásaként tér vissza. Sloane Price ezzel ki tudna egyezni. Az ő világa már fél éve véget ért, azóta nem nagyon tudja, miért van még életben. Ez az alkalom kapóra jönne a távozásra. Miközben alig várja, hogy az élőhalottak átjussanak a védelmi vonalaikon, kénytelen a világvégét öt társa szemével nézni, akik viszont élni akarnak. De ahogy a napok vánszorognak, meglepő módon változik az emberek túlélési ösztöne, és a társaság sorsát egyre kevésbé a kinti események határozzák meg, sokkal fontosabbá válnak a benti világ kiszámíthatatlan élet-halál kérdései. Mibe lehet kapaszkodni, ha már minden elveszett?

Eredeti mű: Courtney Summers: This Is Not a Test

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2014
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633737620 · Fordította: Papolczy Péter
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2014
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633737613 · Fordította: Papolczy Péter

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Sloane Price · Rhys Moreno · Cary Chen · Grace Casper · Lily Price


Kedvencelte 20

Most olvassa 6

Várólistára tette 185

Kívánságlistára tette 142

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
MFKata
Courtney Summers: This Is Not a Test – Éles helyzet

Azoknak az érzékeny lelkű zombi-félőknek, akik hozzám hasonlóan képtelenek nemet mondani e könyvre, lenne pár javaslatom:
elalvás előtt ne olvasd, zárd be az ajtót és kérj meg mindenkit, hogy véletlenül se keltsenek hirtelen zajokat, mert könnyen szívroham-közeli állapotba kerülhetsz! :D
Egyenlőre viszi a prímet, hogy ez az év legfélelmetesebb könyve!!!

Bővebben:
http://mfkata-about.blogspot.hu/2014/06/courtney-summer…

4 hozzászólás
>!
kellyolvas P
Courtney Summers: This Is Not a Test – Éles helyzet

A szerző megérdemel minden dicséretet, remekül építette fel a könyvet. Lassabb részek előzték meg a mellbevágó jeleneteket, kegyetlenül tudott ütni. Mesterien tartotta a feszültséget, mégis tele volt érzelemmel is a mondanivaló. A karakterek mindegyike jelentős szerepet játszik, még Lily is valós szereplő, aki Sloane visszaemlékezéseiben lép elénk. Rhys-t megszerettem, elviseltem volna még többet belőle. Őbenne volt a legtöbb élet, és ő volt szerintem a legemberibb közülük. Cary a nem hivatalos vezetője a csoportnak, ő ismert Sloane nővérét, így volt közös témájuk. Grace és Trace ikertestvérek, Cary-t hibáztatják a szüleik haláláért, ez újra és újra ellenségeskedést szül. Harrison volt a gyenge láncszem, elsős, sírós gyerek, de neki is voltak nagy tettei. Hat félig meddig idegen fiatal, akiknek túl kell élni egymást és a zombikat.
Aki véres zombis könyvre vágyik, az csalódni fog, mert ez sokkal több és jobb annál, igaz, hogy többször kitépi a szívedet a szerző, és még csavar rajta egyet, mégis az olvasás után azt mondod, ezt érdemes volt elolvasni, és elgondolkodni rajta.

3 hozzászólás
>!
AniTiger MP
Courtney Summers: This Is Not a Test – Éles helyzet

Elég érdekes a főszereplő választása a regénynek, ugyanis mindig mindenki az erős női karaktereket helyezi a középpontba, főleg ha a zombis és/vagy világvégés (YA) regényekről van szó! De mi van, ha a főszereplő gyenge? Ha nem is akar élni? Ha akaratán kívül kaparták össze, mert útba esett menekülés közben?

Nagyon jól megírt és felépített történet, iszonyat jó munkát végeztek a könyvvel – még az általam hiányolt részekkel együtt is jó volt olvasni!
Igazából egészen korrekt zombis regényecske lett, amiben nincsenek felesleges dolgok vagy történések. spoiler – egyedül Rhys-t éreztem magamhoz közel, őt féltettem folyton. Maga a könyv tetszett, szeretem az ilyen sztorikat, mert engemet a világvégés, kihalós, zombis történetek kapcsolnak ki igazán.

Erre a sztorira filmen is vevő lennék, nagyon fordulatos és parás lett. spoiler (…és zombis filmekből sosincs elég.)

Bővebben: https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2016/08/eles-helyzet.html

>!
nat
Courtney Summers: This Is Not a Test – Éles helyzet

Egy éjszaka alatt kiolvastam. Hullafáradt vagyok, de megérte. :)
Nagyon jó kis posztapokaliptikus könyv volt. Valamiért kicsit a Méreghercegnőre emlékeztetett, talán ez a kisvárosi hangulat, a főszereplő csaj keménysége, és a tizenévesekből álló csapat miatt.
A miértekre nem kapunk választ, mi is annyit tudunk erről a zombi apokalipszisről, amennyit a fiatalok. Fontos megjegyeznem, hogy itt nem is ez kap főszerepet. Inkább az, hogy ki hogy reagál egy ilyen helyzetben, hogyan küzdenek a túlélésért (és itt most nem a zombi henetlésre gondolok), milyen döntéseket kell meghozniuk a túlélés érdekében.
Elég feszesre van húzva a cselekmény, folyamatosan történnek a dolgok, annak ellenére, hogy szinte az egész könyv az iskolában játszódik.
A főszereplő lány, Sloane nem lesz mindenki kedvence. Halálvágya elég zavarbaejtő.
Amiért nekem ez a könyv jobban tetszett mint a most olvasott hasonló könyvek, hogy itt azért vannak mélyebb rétegek is, amiket kapargat az írónő. Sok a párbeszéd, amiből nagyon sok kiderül a szereplők jelleméről, lelki állapotáról. Leírás elég kevés, aminek most nagyon örültem. A halálom, amikor oldalakon keresztül van magyarázva a semmi, meg úgy van beállítva a könyv, mintha valami hatalmas dolog íródott volna, összetett, bonyolult világgal, aztán közben nincs is mögöttes tartalom, csak lapkitöltés az egész. Szerintem itt a helyén vannak a dolgok.

2 hozzászólás
>!
brena
Courtney Summers: This Is Not a Test – Éles helyzet

Lassan 5 perce ülök a villogó kurzor mellett…ilyen se volt még…valahogy nem jönnek a szavak, amik leírnák az érzéseimet…talán a megdöbbentő a legjobb szó a könyvre,nem inkább a horror…rendesen félelmetes helyenként…minden esetre, egyedül és éjjel NE olvassátok az utolsó 1/4-t!Olvasni akarom a folytatást!És válaszokat kérek a miértekre!
Olyan élethű volt..simán elhittem mindent, ami megtörtént…brrrrr…
ez egy béna értékelés lett,de ehhez is 10 perc kellett
5 csillag,mert tuti emlékezni fogok rá pár év múlva is

2 hozzászólás
>!
Lanore P
Courtney Summers: This Is Not a Test – Éles helyzet

Tökéletes volt így az időzítés, hogy a Csodák kora után olvastam, ugyanis azok a dolgok, amik ott halálra idegesítettek (nincs magyarázat, nincsenek miértek, nincs lezárás) itt szinte ugyanúgy megvoltak, ennek ellenére ez nagyon tetszett! Nem volt extra pörgős, eseménydús, mégis faltam a sorokat. Az írónő stílusa, fogalmazása magával sodort, teljesen bele tudtam élni magam Sloane helyzetébe, a félelem, a veszteségek, a hátborzongató jövőkép, a kérdés, hogy akar-e még élni egyáltalán, a nővére kézzelfogható hiánya, minden annyira egyértelmű és vegytiszta volt… abszolút pozitív csalódás egy VP-s könyvtől, kíváncsian várom a folytatást!

7 hozzászólás
>!
ParkYeonSeul
Courtney Summers: This Is Not a Test – Éles helyzet

Már vagy egy hónapja olvastam a könyvet, de csak most sikerült rávennem magam, hogy értékelést is írjak hozzá, és ennek nem azaz oka, hogy nem tetszett a könyv, mert igenis tetszett de a hangulatom, nem volt a legjobb.
Magát a könyvet két nap alatt kiolvastam. Csak az alatt a két nap alatt még eltelt majdnem egy hónap.
Számomra nem horror volt a könyv, engem nem a félelem járt át amikor olvastam, hanem az a depressziós hangulat, ami Sloaneből és magából a többi szereplőből és helyzetükből áradt.
Egy filmet szívesen megnéznék belőle. Bár azt a hangulatot, biztos nem kapnám vissza.

>!
Petrasek
Courtney Summers: This Is Not a Test – Éles helyzet

Másodpercek alatt is elveszíthetünk mindent.
Ez a történet valami hihetetlen és durva volt. Hatalmas pozitív csalódás.
Mivel vörös pöttyös kategóriába tartozik, féltem tőle. Az egész könyvet átjárja a feszültség és a bizonytalanság. Rögtön belecsöppenünk a nagy világvégébe, Sloannel és másik 5 tinédzserrel együtt ( visszagondolva talán ez egy kicsit zavaró, hogy gyerekekről beszélünk).
Őszintén az egész apokalipszis csendesen, és hirtelen jött. Legalábbis számomra, nem hittem volna, hogy rögtön az elején rátér a lényegre. Pont annyi információt tudunk meg, amennyit a karakterek is, ezért is olyan titokzatos és ijesztő az egész.
A szereplők olyan átlagosak és emberiek. Pont ezért nagyon el lettek találva, érdekesen mutatja be ebben a káoszban a normális ember viselkedését. Csak képzeljétek el: 5 tini összezárva, félnek, bizonytalanok, nem tudnak semmit ( csak azt ha megharapnak meghalsz :D ) és alig ismerik egymást. Rajtuk keresztűl mutatja be az írónő, a félelmet, haragot, vágyat és az általános szinte állati rangsort és harcot.
Szóval adott egy izgalmas sztori, nagyon jó karakterekkel, váratlan, ijesztő helyzetekkel, és még a stílusa is élvezetes illetve könnyed. A feszültség a történet végével egyre csak nagyobb, míg már alig bírod. Ez a könyv pont az amit csak egyhuzambn tudsz kiolvasni, letehetetlen.
A befejezése kiakasztott, de nagyon. Megérte elolvasni és elgondolkodni az egészen.

>!
Mazsidrazsi
Courtney Summers: This Is Not a Test – Éles helyzet

Ó, ez tetszett :)
Végre egy új szemléletmód az ilyesfajta könyvek között. Igaz, egy baromi nagy problémát is beágyazott, de ez is tetszett benne. Könnyen olvasható, gördülékeny regény. Igazán várom már a folytatást :)

>!
Roni_olvas
Courtney Summers: This Is Not a Test – Éles helyzet

Coutney Summers regényéről feltétlenül el kell mondani, hogy egy igen felkavaró próza, nyers és komor, sokszor félelmetes és nyomasztó, ám nem elsősorban azért, mert tartalmát tekintve zombik szerepelnek benne és apokalipszis és világvége… Mert ez nem kifejezetten egy zombi könyv!
A zombik jelenléte, a zűrzavar, az emberiség vészhelyzete csupán a hátteret, a keretet adják meg a könyv igazi témájához, csupán a fenyegetettség állandó eszközeiként jelennek meg. Ám maga a könyv sokkal inkább az emberi tényezőkre koncentrál, a túlélésre, az élni akarásra, a veszteségek feldolgozására.

Egy erős és lelkileg kimerítő regény az Éles helyzet, melyben a fájdalom kiül a lapokra és beférkőzik az Olvasók gondolatai mögé is. Ennek ellenére mégsem éreztem egyetlen pillanatra sem melodramatikusnak, sokkal inkább fájón reális és a maga sajgó módján szép. A jelenetek közötti mély hallgatás többet mond sokszor minden szónál, az írásmód és a fordítás egyszerű, de pont ezért hatásos. Az akciójelenetek izgalmasak, idegtépőek, a lezárás csodálatosan megírt, a maga szimbolikus módján is gyönyörű.

Összességében véve azt kell mondanom, hogy aki arra számít, hogy kap majd egy jó kis poszt-apokaliptikus zombitörténetet, az csalódni fog! Senki ne számítson kidolgozott világképre, nagy magyarázatokra, lezárt és befejezett történetvégre. Mert ez nem az a könyv. Ez az a könyv, ahol az ember rájöhet arra, hogy miért érdemes és kell élni, hogy miért kell legyőznie minden akadályt és túltennie magát minden megpróbáltatáson. Az a könyv, amiben mindez értelmet nyer!
És így, ennek tudatában, a könyv nyújtotta élmények és érzelmek teljes birtokában nagy átéléssel ölelem magamhoz a történetet és hirdetem nagy hanggal, hogy olvassátok el! Még akkor is, ha fejbe vág! Nekem kedvencem lett.


Népszerű idézetek

>!
Nikii9125

A világnak vége, én meg kaptam egy SMS-t.

249. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sloane Price
>!
Petrasek

– De nem haltál meg – mondja.
– De igen – mondom. – Csak várom hogy a testem is rájöjjön.

209. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rhys Moreno · Sloane Price
>!
Nutellaღ__

Másodpercek alatt is elveszíthetünk mindent.

19. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sloane Price
>!
Petrasek

Rémes lehet ráébredni, hogy az életünk semmit sem ér valaki másnak a szemében.

88. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sloane Price
>!
Fanolda___Angie

Így érezhette magát Dorothy is. Talán. Ha Dorothy hat rémült tizenéves lenne, Óz pedig maga a pokol.

Kapcsolódó szócikkek: Sloane Price
>!
Sheila_7

Ez az egész olyan, mint valami rossz valóságshow. Elképzelem a nézőket, kényelmesen elhelyezkedtek otthon, egy másik világból néznek minket, és megvan a véleményük mindenről, amit eddig tettem és ezután fogok. Ez a tévé. Színészek vagyunk, akik eljátsszák, hogy emberek, és amikor ennek az egésznek vége, egyikünk egymillió dollárral gazdagabb lesz.

38. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sloane Price
>!
AniTiger MP

    – Szerinted tényleg nincs már miért élnünk? – kérdezi.
    – Nekem nincs. Nem gondolom ugyanezt mindenkiről.
    – És a többieknek jelenleg mijük van, ami neked nincs?

137. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rhys Moreno · Sloane Price
>!
Nikii9125

Nem kéne itt lennem, és a világnak már vége, és szavakkal nem lehet leírni, mennyire ostoba és szomorú ez a helyzet, és megváltozott az idő is; egy másodperc most már egy perc, egy perc az egy óra, egy óra az egy nap, egy nap az egy hónap, egy hónap az egy év, és egy év…
Annyit már nem bírok ki itt.

41. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sloane Price

Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Wells: Fragments – Töredékek
Karen Thompson Walker: Csodák kora
Sherry Gammon: Elviselhetetlen
Erika Johansen: Tear ostroma
Virginia C. Andrews: Vadvirágok – Star
Ann Aguirre: Horda
Ilsa J. Bick: Hamvak
Carrie Ryan: Kezek és Fogak Erdeje
Suzanne Collins: Futótűz
James Dashner: Lázkód